Godmorgon vänner.
Måndag igen- ny vecka och ny energi….. Hoppas ni haft en riktigt bra helg!
Söndagen här blev en biodag – iallafall för Jacob och Thelma som bägge två var på bio med sina kompisarna. Thelma såg Alvin och gänget – och Jacob var och kollade på Sherlock Holms.
Och till söndagsfikat dukade vi fram de här fina semlorna.
Årets första semlor. Gott.
Dessa goda semlorna har jag inte bakat själv,
de är från CAFE DERES
Men nu tänkte jag sätta mig med en god kopp kaffe och kolla i massa inredningstidningar som jag ännu inte har hunnit att bläddra i.
Återkommer snart med ett middagstips
Du behöver till 6 stora muffins :
1 pkt bacon
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 gram riven lagrad ost
50 gram smör
1 dl mjölk / filmjölk
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Skär bitar av baconet och bryn detta klart i en stekpanna
Blanda mjöl och bakpulver, och tärna ner smöret i detta. Blanda ihop detta till en grynig massa, och rör ner filmjölken samtidigt som degen arbetas.
Rör om tills allt har blandat sig, rör sist ner baconet och den rivna osten.
Sedan lägger du upp degen i muffinsformar ( sätt gärna muffinsformarna i ett muffinsjärn, för att muffinsen inte ska flyta upp. )
Grädda i 10-13 minuter, eller tills muffinsen blivit gyllene bruna.Servera genast med smör, ost och lite marmelad.
Godmorgon Söndag!
På helgerna är det ju alltid extra gott med hembakat bröd / scones…
Så medan Nomi och liten Molly läser saga , bakar jag frukostsconesen med bacon och ost …
Nu är det nog dags att väcka resten av familjen sjusovare , för det är snart frukost
Nu har precis skjutsat in fläskfilegratängen i ugnen och det har börjat dofta jättegott – så nu är lördagsmiddagen nästan färdig. Jonathan är och hämtar Melvin från ett kalas – och möter upp Thelma som är på väg hem från en kompis. Och efter middagen blir det filmkväll – och istället för det vanliga lördagsgodis så blir det ostbågar och lite chips.
Välkommen Lördag!
Jätteskoj att vi börjar bli så många nu på Jennys matblogg på facebook🙂 Det är roligt att få ett ansikte på er som är här inne och läser och kommenterar. Och idag blir det en sväng ner på stan för att uträtta massa ärenden för vår del, Jacob och Thelma är med kompisar så det blir bara vi och de två minsta som åker.Det är lite tomt här nu när kusinerna åkt hem, så de måste minsann snart komma hit snart och hälsa på igen!!
Jo, och receptet på den fantastiska skagenröran som ni har frågat om…. jag har nu tjatat mig till detta av lillasyster 🙂
4 portioner skagenröra
1 kg oskalade räkor eller 1 pkt skalade i lag eller ca 3-4 dl frysta eller färska räkor utan skal
2 msk hackad dill
1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche eller 2 dl matyoghurt (eller blanda efter tycke)
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk pressad citron
2 msk finhackad rödlök
1 burk röd eller gul ishavsrom (valfritt)
Tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet förs Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Hacka dill och skala och hacka rödlök. Tillsätt till räkorna. Blanda i majonnäs, crème fraiche eller matyoghurt. Rör ihop till en röra. Tillsätt ev. rom. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron. Skagenröran är nu klar att serveras. Förvaras annars övertäckt i kylskåp!
Jag har fått önskemål om mingelmat – och då passar detta som vi blev bjudna på igår helt perfekt! För blandannat blev vi serverade dessa fyllda krustader….
Några som var fyllda med Daries egna skagenröra.
Och några med Tobias svampstuvning.
Lika god att servera varm som kall!
Hej där, och tack för alla bra serie-tips!
Sons of Anarchy och Breaking bad har vi redan avverkat här hemma – får vänta in nya avsnitt där. Men efter alla era rekommendationer så föll valet på Homeland, så nu har vi att kolla på hela Januari. Bästa med att kolla på serier som gått ett tag, då slipper man sitta och vänta vecka efter vecka på varje avsnitt. Idag blev det blev en liten tur till mataffären för att storhandla och nu har vi en planerad matveckan igen. Det bästa med att skriva matscheman tycker jag är att jag varierar maten mera. Så hos oss blir det denna vecka blandannat : Hemmagjorda chicken nuggets, egen ärtsoppa, potatis- och köttfärsgratäng, lite thaimat, matpaj och så en av mina 10-i top godaste efterrätter jag vet : Friterad banan med glass och lönnsirap ( hur-gott-är-inte-det ) inplanerat tills fredagsmenyn.
Något annat som är grymt gott är kålpuddning, och nyttigt sen också.
Skippa potatisen och servera mer kokta grönsaker så har du en LCHF middag.
Det här behöver du till 4-5 portioner :
potatis
1 kg vitkål
olja/ smör
2 tsk kinesisk soya
1 msk ljus sirap
Ställ ugnen på 200 grader. Dela vitkålen på mitten , och skär bort mittstocken, strimla sedan kålen tunt. Har du ingen hushållsmaskin går dete minst lika bra med en osthyvel. Hetta upp en stor stekpanna med olja, gärna en med höga kanter. Fräs vitkålen mjuk utan att bränna den. Ringla över sirap och soya, stäng av värmen. Rör ihop nötfärsen med grädde, ägg, timjan, oregano, salt och peppar. Ta fram en ugnssäkerform och täck botten med hälften av kålen, bred ut färssmeten över och avsluta med de sista av vitkålen. Ställ in i ugnen och låt stå mellan 30- 40 minuter ( beroende på hur stor form du tagit ) Servera med kokt potatis och lingonsylt.störreformen = snabbare tid i ugnen.
Det är alltid lika trevligt att åka till Öland – och vi har blivit sååå bortskämda med god mat och onyttig fika.
Och nu efter en hääärlig frukost och efter en långpromenad – min syster och liten vovven & jag – så är vi snart på väg att köra hemåt . Tänkte bara kika förbi bloggen som hastigast och säja hej 🙂
Och dessa fina vita liljorna har jag inte hunnit visa innan…
Jag fick dem på nyår, och placerade dem i en av de fina saftflaskorna jag köpte på IKEA ,
knöt en liten rosett i skirt vitt band runt om. De står och är så fina nu i mitt lilla kök.
Krispiga sallader är väl alltid gott, denna med paprika, blir både krispig och vackert färgglad.
Du behöver till denna sallad :
3 paprikor i olika färger
1 finhackad rödlök
några körsbärstomater
en bit gurka
1 lime
1 msk olivolja
flingsalt
Gör din sallad så här :
Fichacka löken , skär paprikan i små bitar, gurkan i mindre stavar och tomaten i små bitar.
Pressa över lite av limen, ringla över en god olivolja -strö över med lite flingsalt.
Gör så här Smält smöret och den mörka chokladen över vattenbad. Rör i sockret, vaniljsockret och äggen. Sikta i mjölet, saltet och kakaon. Rör i den hackade mjölkchokladen och blanda så att smeten blir jämn och fin. Bred ut smeten över en smord mindre plåt, ca 20x30cm. Grädda brownien i mitten av ugnen i 175 grader, ca 20 min. Tag ut kakan ur ugnen och strö över marshmallowsen. Sätt in brownien i ugnen igen och låt marshmallowslagret precis smälta, de ska inte ta färg. Bred över dulce de leche över marshmallow lagret. Koka upp grädden till sista lagret, rör i den hackade chokladen och vispa tryffeln slät. Bred tryffeln över dulce de leche-lagret.
Vi bakade dessa goda brownies för att ta med till Nea och Lovas mamma och pappa – För idag så ska vi skjutsa hem kusinerna till Öland igen… Det blir säkert en trevlig överraskning till fikat med lite hembakat
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Just nu kan ni köpa Mera Middagstips för bara 89 kronor på Bokus. Coolt tänk jag. Ni hittar den här