Lättlagad tomat och korvgryta

Hejsan!
Middagsmaten idag blev en tomat- och korvgryta med ris. Och även barnen tyckte den var god. 
Så denna kommer lagas fler gånger !

Uppdaterat igen, då recepetet trillade bort . . . . .

IMG_5238

Storkok – perfekt att frysa ner det som blir över!

1 ring med falukorv
Smör
1 gullök
3 burkar med fylliga krossade tomater
1/2 burk med vatten
ca : 1/3 – 1/2 dl chilisås
1 burk med hela champinjoner
2 msk koncentrerad grönsaksfond eller 1 buljongtärning
salt & peppar
Och ev. lite paprikakrydda

Serveras med ris och en klick creme fraiche

Gör så här:
Tärna falukorven.
Hacka löken, och fräs den i smör, när den blivit blank så rör du ner den tärnade korven,
Fräs tills den fått lite färg.
Rör ner tomatkross, vatten, fond, chilisås och champinjonerna.
Låt puttra och smaka av med salt och peppar. Och ev. lite mer chilisås.
( Vill man ha mildare smak kan man vända ner en skvätt grädde eller lite creme fraiche )

Annars servera man grytan med en klick vispad creme fraiche.
Gott Gott!

 IMG_5235

Smaklig spis!

0
10 kommentarer

Snabb och lätt lunch

Tisdagslunchen!
Blev en  enkel sallad för mig idag , det blev en liten kylskåpsrensning. . . . 
Med blandannat knaperstekt bacon , fetaost och rödlök
! Gott, och nyttigt.

IMG_1814

 Och nu ska jag promenera till skola/dagis och hämta barnen – och sedan blir det ut i snön och åka pulka och bygga några snögubbar.
Lika bra att passa på , man vet ju inte hur länge snön stannar kvar denna gången.

 
0
4 kommentarer

Skoldags

Godmorgon.
Oj, vad det har snöat!  🙂 Ett vitt snötäckte täcker gräsmattor och gator idag, hoppas vi slipper töväder nu så det kan få stanna kvar ett lite tag iallafall.
Tisdagmorgon idag och nu startar skolan / dagis igen – både Nomi och Melvin tycker det ska bli jätteroligt! Och träffa alla sina kompisar efter det långa  jullovet.

IMG_4945-1

IMG_4909

Busungar!

0
4 kommentarer

Vita cakepops

Jag såg bland kommentarerna att Anna har efterfrågat receptet på cakepopsen som jag bakat tidigare.
Och här kommer detta :

cake3

Till Cakepops behöver du :
5-6 st muffins
ca 2- 5 msk smör
Valfri smaksättning
200 gram vitchoklad
Gör så här :
Smula ner muffinsen i en skål och testa av lite hur mycket smör du behöver för att kunna arbeta ihop smulorna till en deg.
Forma sedan studsbolls- stora kulor och tryck ner pinnarna.
Smält chokladen över ett vattenbad.
Doppa sedan i choklad ett par gånger, låt dem svalna mellan gångerna.
Men jag gjorde verkligen en riktigt enkel variant av cake pops!! Eftersom mina hembakade muffins var helt slut så valde jag att använda färdigköpta muffins! Och de chokladmuffinsen som jag hade köpt hade vaniljkräm i sig, så det var bara att börja smula, och sedan arbeta ihop till en deg.Behövdes varken smör eller smaksättning.
Rullade ihop till små bollar , satte dit pinnarna.
Doppa dem sedan i smält choklad ett par gånger. Verkligen jättelätt!!

Dessa kommer jag absolut att baka till nästa kalas, och då variera mer i smaker,
och annan choklad.

Trevlig Kväll till Er alla!

0
14 kommentarer

Pasta med ost- och skinksås

 

Pasta gillar väl alla, och denna pastarätten serveras med en god och krämig ost- och skinksås.
Lätt, vardagsmat som uppskattas av hela familjen.

IMG_4160

Det här behöver du :
400 gram kassler
1 finhackad gullök
2 msk smör
5 dl mjölk
3 msk vetemjöl + 1/2 dl vatten
2 dl riven ost
1/2 dl grädde
3 msk chilisås – eller mer om du vill ha lite sting
salt och peppar

Tillbehör : kokta gröna ärtor

Gör så här :
Strimla kassler tunt, värm upp en gryta / stekpanna med smör.
Fräs löken glansig och rör ner kasslern.  Låt det bara få lite färg, sedan rör du ner mjölk, grädde, chilisås.
Låt sjuda upp och vispa ner redningen ( vispad mjöl med 1/2 dl vatten ) låt sjuda medan du kokar pastan.
Smaka av med salt och peppar. Dra av från plattan och rör ner osten.

Klart att servera.

 

6
17 kommentarer

Semlor

Godmorgon vänner.
Måndag igen- ny vecka och ny energi….. Hoppas ni haft en riktigt bra helg!
 Söndagen här blev en biodag – iallafall för Jacob och Thelma som bägge två var på bio med sina kompisarna. Thelma såg Alvin och gänget – och Jacob var och kollade på Sherlock Holms.

Och till söndagsfikat dukade vi fram de här fina semlorna. 
Årets första semlor. Gott.

IMG_4733-1

Dessa goda semlorna har jag inte bakat själv, 
de är från
CAFE DERES

Men nu tänkte jag sätta mig med en god kopp kaffe och kolla i massa inredningstidningar som jag ännu inte har hunnit att bläddra i.
Återkommer snart med ett middagstips

 

0
7 kommentarer

Scones med ost och bacon

Goda , matiga scones , med bacon och ost. 

IMG_4700

Du behöver till 6 stora muffins :
1 pkt bacon
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 gram riven lagrad ost
50 gram smör
1 dl mjölk / filmjölk

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Skär bitar av baconet och bryn detta klart i en stekpanna
Blanda mjöl och bakpulver, och tärna ner smöret i detta. Blanda ihop detta till en grynig massa, och rör ner filmjölken samtidigt som degen arbetas.
Rör om tills allt har blandat sig, rör sist ner baconet och den rivna osten.
Sedan lägger du upp degen i muffinsformar ( sätt gärna muffinsformarna i ett muffinsjärn, för att muffinsen inte ska flyta upp. )
Grädda i 10-13 minuter, eller tills muffinsen blivit gyllene bruna.Servera genast med smör, ost och lite marmelad.

Smaklig spis

IMG_4693

1
9 kommentarer

Söndagsmorgon

Godmorgon Söndag!
På helgerna är det ju alltid extra gott med hembakat bröd / scones…
Så medan Nomi och liten Molly läser saga , bakar jag frukostsconesen med bacon och ost …

IMG_4503

IMG_4528
Nu är det nog dags att väcka resten av familjen sjusovare , för det är snart frukost

 

0
4 kommentarer

Ostkrokar vs ostbågar

Nu  har precis skjutsat in fläskfilegratängen i ugnen och det har börjat dofta jättegott – så nu är  lördagsmiddagen nästan färdig. Jonathan är och hämtar Melvin från ett kalas – och möter upp Thelma som är på väg hem från en kompis.
Och efter middagen blir det filmkväll – och istället för det vanliga lördagsgodis så blir det ostbågar och lite chips. 

  Ostkrokar eller ostbågar- vad säger du ? 🙂

IMG_4559

0
20 kommentarer

Välkommen Lördag

Välkommen Lördag!
Jätteskoj att vi börjar bli så många nu på Jennys matblogg på facebook 🙂 Det är roligt att få ett ansikte på  er som är här inne och läser och kommenterar. Och idag blir det en sväng ner på stan för att uträtta massa ärenden för vår del,  Jacob och Thelma är med kompisar så det blir bara vi och de två minsta som åker.Det är lite tomt här nu när kusinerna åkt hem, så de måste minsann snart komma hit snart och hälsa på igen!!  

Jo, och receptet på den fantastiska skagenröran som ni har frågat om…. jag har nu tjatat mig till detta av lillasyster 🙂

IMG_4179
4 portioner skagenröra

1 kg oskalade räkor eller 1 pkt skalade i lag eller ca 3-4 dl frysta eller färska räkor utan skal
2 msk hackad dill
1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche eller 2 dl matyoghurt (eller blanda efter tycke)
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk pressad citron
2 msk finhackad rödlök
1 burk röd eller gul ishavsrom (valfritt)

Tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet förs Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Hacka dill och skala och hacka rödlök. Tillsätt till räkorna.  Blanda i majonnäs, crème fraiche eller matyoghurt. Rör ihop till en röra. Tillsätt ev. rom.  Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron. Skagenröran är nu klar att serveras. Förvaras annars övertäckt i kylskåp!


 

0
6 kommentarer