Hej vänner! Lunchen åt vi ute idag, och nu har jag pecis varit ute på en långpromenad med Molly,
härligt nu när solen skiner men oj vad det váväldigt kallt ute! Brrr… Så nu värmer jag mig med en kopp kaffe, och tänkte fortsätta att visa lite av det jag köpte igår
Färgglada nya kuddar, i New England stil och en fin matchande lammullspläd.
Nu ska jag fixa till en gammal tavla här som jag tröttnat på –
ska se om jag kan lyckas rädda den med lite ny färg ….
En vit fågelbur stod också nedskrivet på min önskelista när jag åkte till Ullared igår,
och det hittade jag! Den fanns i två olika storlekar, Jag köpte den stora buren, med extra stora stearinljus.
Fågelburen i shabby chic och pyntad med grön fin murgröna.
Fågelburen ska så småningom ( när vi flyttat ) hängas upp på väggen, och bli en fin ljuskälla. Bilder kommer dyka upp . . . . .
Det var en kanondag idag på Gekås, kom fram tio i åtta och det var inga problem med att hitta parkering längst fram, för idag var det folktomt på Ullared – och det betyder att det inte var urplockat bland hyllorna. Lucky me! 🙂
Och jag hittade mycket av det som jag skrivit ner på önskelistan. Blandannat var jag på jakt efter fina inredningsböcker / förvaringsboxar, efter att jag sett dem på Mio….. eller om det nu kanske var EM….. Iallafall så sprang jag på dem på Gekås idag , och självklart så kunde jag då inte motstå att köpa dem :
Två olika motiv blev det ,
och i två olika storlekar.
Bra förvaring för tv- och video-dosor
De kommer bli jättefina på soffbordet! Men nu är det dags för middag
Jag återkommer med mera av mina fynd från Ullared snart…
Lunchtips om ni inte redan har ätit eller lagat någonting. En god ajvarsoppa toppad med bacon och fetaost med lite gott vitlöksbröd. Den hade vi till lunch igår , och det blir en god paprikasmak av den eftersom man har i ajvar i den.
Nomnom
Det här behöver du till denna ajvarsoppa :
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
olivolja till att fräsa löken med
5 dl vatten
1 dl ajvar ( mild eller stark efter eget tycke )
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk med fyllig krossad tomat
1 nypa strösocker
salt & peppar
Stek klippt bacon
Vitlöksbröd
Gör din soppa så här : Finhacka / riv löken och värm upp en gryta med olivolja, pressa ner vitlöken och fräs till den gula löken blivit glansig, men ej brun.
Häll i vatten krossad tomat, ajvar och smula ner buljongtärningen- låt sjuda upp i några minuter, lägg i sockret under omrörning och smaka av med salt och peppar.
Stek under tiden baconet, och sedan baguetten ( i olivolja ) Servera soppan med bacon strössel och vitlöksbröd
Idag ringde klockan vid 4.30 – med andra ord steg jag upp mitt i natten.
Trött – men kommer vakna till så snart kaffet är klart. Roligt att det var så många som gissade rätt på tavlan i förra inlägget. Visst är den från IKEA.
Jag tycker att det är kul att blanda inredning, vi handlar från många olika stora och små butiker, från nätet, IKEA, auktioner, loppis, EM, Mio, dyrt- billigt och det är ju det som är roligt – när man springer på sådana här fina guldkorn:-)
Nu ska jag bara äta ett par smörgåsar och sedan bär det av mot Ullared, och ett besök på Gekås. Tänkte passa på att handla till Nomis 3 års kalas. Villa bara kika förbi och säga godmorgon här på bloggen innan .
Så en riktigt god morgon till er och fortsatt fin Fredag!
Potatis är alltid gott, och är så roligt för att det är lätt att variera.
Kokt, råstekt , klyftpotatis, hasselbacks, smörstekt , mos , pressad potatis och potatisgratäng ♥
Och så brukar jag göra dessa goda potatispuckar . . .
Och även dessa är lätta att variera i olika smaker, med olika kryddor och örter.
Krydda dem efter vad du ska äta till. Dessa Potatispuckar med dill och chili severade vi till fisk. Jag brukar passa på att laga dessa när jag har fått över mycket potatismos 🙂
Det du behöver är :
Fast Potatismos
1 ägg
kryddor / örter – efter önskemål
Salt
En hel del ströbröd
Smör
Gör så här :
Rör ihop potatismos, med ägg, salt och valfria kryddor och örter.
Chili och färsk hackad dill för vår del.
Men det är även gott med persilja eller koriander – det som passar till det du ska servera.
Rör ner ströbröd tills du kan forma till runda puckar.
Bryn dem i rikligt med smör. Rätta till kanterna under stekningen så att de blir fina.
Bryn dem tills de fått en gyllene färg.
Vår lilla Molly hade en tid hosveterinären idag, för sin vaccination. Och det gick bra!
Efter veterinärsbeöket åkte vi hem och åt frukost, Jordgubbsyougurt med musli och ett stort glas med apelsinjuice.Det känns lite somrigt med både jordgubbsyougurt och apelsinjuice. Eller om det beror på de fina färgerna på frukosten som får en att bli på extra bra humör.I Växjö lyser solen dock med sin frånvaro , så lite sommarfrukost var inte tokigt !
Välkommen Torsdag!
Nu har jag kommit ifatt med bloggen igen – så här kommer det efterfrågade receptet på fläskfilegratäng.
Gratänger är uppskattat här hemma, och lätta att variera med olika ingredienser för alla smaker.
Denna är en gratäng med pasta, fläskfile, svamp och körsbärstomater!
Det är inte alltid lätt att få lyckade bilder, när det är mörkt ute….
Det här behöver du till en form :
Nästan färdigkokt pasta
1 putsad fkäskfile
1 burk med krispiga champinjoner
5 stycken cocktailtomater
Ostsås:
50 gram smör
5 dl standardmjölk
2 dl grädde
4 msk vetemjöl
3 dl riven lagrad ost
1 kryddmått riven muskotnöt
Salt och peppar Ost till gratinering
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Skär upp fläskfilen, salta och peppra.
Och bryn den klar i smör.
Smörj en ugnsform och gör ostsåsen, smält smöret, vispa ner mjölet.
Rör ner lite av grädden och mjölken och vispa under tiden – så att det inte klumpar sig. Smaka av med salt och peppar, muskot.
Rör ner scamp och tomat , och låt det sjuda en fem minuter. Varva sedan kött, pasta och ostsås i ugnsformen.
Och toppa med ytterligare lite ost innan den gratineras.
När osten har fått fin färg , så är gratängen färdig att serveras med en god grönsallad. .
Denna gratängen lagas ofta hos oss. Alltid lika uppskattad och lätt att göra.
Perfekt om du köttfärssås över.
Du behöver till en form:
Kokt pasta (al dente) till en form
5-8 dl färdig köttfärsås
Söta körsbärstomater
Vårlök
mozzarella
Ostsås :
4 dl vispgrädde
100 gram mjukost med baconsmak (en sådan på tub / ask )
1- 2 dl riven (lättsmält ) ost
salt och peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Börja med ostsåsen, häll upp grädde i en kastrull- häll över mjukosten och riven valfriost.
Låt det bli varmt och bara sjuda upp, smaka av med salt och peppar. Ställ kastrullen åt sidan
Häll i pastan i botten, och häll den varma köttfärsåsen över.
Lägg över klyftade körsbärstomater, och färsk klippt vårlök.
Häll ostsåsen över, och toppa till sist med mozzarella över.
Gratinera i ugnen i ca 18-20 minuter ( eller tills osten har fått färg )