Pasta- och fläskfilégratäng

Välkommen Torsdag!
Nu har jag kommit ifatt med bloggen igen – så här kommer det efterfrågade receptet på fläskfilegratäng.
Gratänger är uppskattat här hemma, och lätta att variera med olika ingredienser för alla smaker.

Denna är en  gratäng med pasta, fläskfile, svamp och körsbärstomater!
Det är inte alltid lätt att få lyckade bilder, när det är mörkt ute….

IMG_4645

Det här behöver du till en form :
Nästan färdigkokt pasta
1 putsad fkäskfile
1 burk med krispiga champinjoner
5 stycken cocktailtomater

Ostsås:
50 gram smör
5 dl standardmjölk
2 dl grädde
4 msk vetemjöl
3 dl riven lagrad ost
1 kryddmått riven muskotnöt
Salt och peppar
Ost till gratinering

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Skär upp fläskfilen, salta och peppra.
Och bryn den klar i smör.
Smörj en ugnsform och gör ostsåsen, smält smöret, vispa ner mjölet.
Rör ner lite av grädden och mjölken och vispa under tiden – så att det inte klumpar sig. Smaka av med salt och peppar, muskot.
Rör ner scamp och tomat , och låt det sjuda en fem minuter. Varva sedan kött, pasta och ostsås i ugnsformen.
Och toppa med ytterligare lite ost innan den gratineras.

När osten har fått fin färg , så är gratängen färdig att serveras med en god grönsallad. .

0
4 kommentarer

Ljuvligt god pastagratäng

Denna gratängen lagas ofta hos oss. Alltid lika uppskattad och lätt att göra.
Perfekt om du köttfärssås över.

Du behöver till en form:
Kokt pasta (al dente)  till en form
5-8 dl färdig köttfärsås
Söta körsbärstomater
Vårlök
mozzarella

Ostsås :
4 dl vispgrädde
100 gram mjukost med baconsmak (en sådan på tub / ask )
1- 2 dl riven (lättsmält ) ost
salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Börja med ostsåsen, häll upp grädde i en kastrull- häll över mjukosten och riven valfriost.
Låt det bli varmt och bara sjuda upp, smaka av med salt och peppar. Ställ kastrullen åt sidan
Häll i pastan i botten, och häll den varma köttfärsåsen över.
Lägg över klyftade körsbärstomater, och färsk klippt vårlök.
Häll ostsåsen över, och toppa till sist med mozzarella över.

Gratinera i ugnen i ca 18-20 minuter ( eller tills osten har fått färg )

Pastagratäng direkt från ugnen :

Serveras genast med en god krispig sallad

0
7 kommentarer

Nutellakrisp

Dessa goda Nutellakrisp hade också fallit bort från kategorierna.
Här kommer receptet igen 🙂

Sist jag bakade med nutella så fick jag lite över…. Och det är synd att slänga. Jag rotade runt lite i skafferiet , och hittade även lite rispuffar och hasselnötter…. och vips så hade vi bakat lite Nutellakrisp!

Det du behöver är :
Nutella
Nötter / rispuffar ( kan tänka mig att cornflakes också är gott )

Gör så här :
Värm upp nutellan lite. Rör ner alla ingredienser tills du får en lagom kletig – men fast smet.
Klicka ut på bakplåtspapper, och ställ svalt.
Förvaras svalt.

Supergott!!

0
4 kommentarer

Urgod jordnötspaj med tryffeltäcke

Har ni inte bakat den än, så rekommenderar jag er att testa det snarast. Supergooood!

Du behöver till en rund form ( 20-22 cm )
1 1/2 dl sirap
350 gram jordnötssmör
1 dl finhackade jordnötter
9-10 dl cornflakes

460 gram mjölchoklad
2 dl vispgrädde

Gör så här :
Koka upp sirapen i en kastrull, tag bort kastrullen från värmen.
Rör ner jordnötssmöret och rör tills du får en slät smet, rör ner de hackade jordnötterna och cornflakes.
Krossa de mesta av cornflaksen.
Platta sedan ut degen i den smörade formen.
och ställ kallt medan du gör chokladtryffel.
Koka upp grädden på svag värme , och bryt ner mjölkchokladen i en skål.
Häll sedan upp den heta grädden över chokladen och rör om / mixa tills du fått en slät len smet. Häll sedan över detta över botten.
Ställ kallt – gärna över natten.

Och servera med en klick god gräddglass.

0
18 kommentarer

Lättlagad tomat och korvgryta

Hejsan!
Middagsmaten idag blev en tomat- och korvgryta med ris. Och även barnen tyckte den var god. 
Så denna kommer lagas fler gånger !

Uppdaterat igen, då recepetet trillade bort . . . . .

IMG_5238

Storkok – perfekt att frysa ner det som blir över!

1 ring med falukorv
Smör
1 gullök
3 burkar med fylliga krossade tomater
1/2 burk med vatten
ca : 1/3 – 1/2 dl chilisås
1 burk med hela champinjoner
2 msk koncentrerad grönsaksfond eller 1 buljongtärning
salt & peppar
Och ev. lite paprikakrydda

Serveras med ris och en klick creme fraiche

Gör så här:
Tärna falukorven.
Hacka löken, och fräs den i smör, när den blivit blank så rör du ner den tärnade korven,
Fräs tills den fått lite färg.
Rör ner tomatkross, vatten, fond, chilisås och champinjonerna.
Låt puttra och smaka av med salt och peppar. Och ev. lite mer chilisås.
( Vill man ha mildare smak kan man vända ner en skvätt grädde eller lite creme fraiche )

Annars servera man grytan med en klick vispad creme fraiche.
Gott Gott!

 IMG_5235

Smaklig spis!

0
10 kommentarer

Snabb och lätt lunch

Tisdagslunchen!
Blev en  enkel sallad för mig idag , det blev en liten kylskåpsrensning. . . . 
Med blandannat knaperstekt bacon , fetaost och rödlök
! Gott, och nyttigt.

IMG_1814

 Och nu ska jag promenera till skola/dagis och hämta barnen – och sedan blir det ut i snön och åka pulka och bygga några snögubbar.
Lika bra att passa på , man vet ju inte hur länge snön stannar kvar denna gången.

 
0
4 kommentarer

Skoldags

Godmorgon.
Oj, vad det har snöat!  🙂 Ett vitt snötäckte täcker gräsmattor och gator idag, hoppas vi slipper töväder nu så det kan få stanna kvar ett lite tag iallafall.
Tisdagmorgon idag och nu startar skolan / dagis igen – både Nomi och Melvin tycker det ska bli jätteroligt! Och träffa alla sina kompisar efter det långa  jullovet.

IMG_4945-1

IMG_4909

Busungar!

0
4 kommentarer

Vita cakepops

Jag såg bland kommentarerna att Anna har efterfrågat receptet på cakepopsen som jag bakat tidigare.
Och här kommer detta :

cake3

Till Cakepops behöver du :
5-6 st muffins
ca 2- 5 msk smör
Valfri smaksättning
200 gram vitchoklad
Gör så här :
Smula ner muffinsen i en skål och testa av lite hur mycket smör du behöver för att kunna arbeta ihop smulorna till en deg.
Forma sedan studsbolls- stora kulor och tryck ner pinnarna.
Smält chokladen över ett vattenbad.
Doppa sedan i choklad ett par gånger, låt dem svalna mellan gångerna.
Men jag gjorde verkligen en riktigt enkel variant av cake pops!! Eftersom mina hembakade muffins var helt slut så valde jag att använda färdigköpta muffins! Och de chokladmuffinsen som jag hade köpt hade vaniljkräm i sig, så det var bara att börja smula, och sedan arbeta ihop till en deg.Behövdes varken smör eller smaksättning.
Rullade ihop till små bollar , satte dit pinnarna.
Doppa dem sedan i smält choklad ett par gånger. Verkligen jättelätt!!

Dessa kommer jag absolut att baka till nästa kalas, och då variera mer i smaker,
och annan choklad.

Trevlig Kväll till Er alla!

0
14 kommentarer

Pasta med ost- och skinksås

 

Pasta gillar väl alla, och denna pastarätten serveras med en god och krämig ost- och skinksås.
Lätt, vardagsmat som uppskattas av hela familjen.

IMG_4160

Det här behöver du :
400 gram kassler
1 finhackad gullök
2 msk smör
5 dl mjölk
3 msk vetemjöl + 1/2 dl vatten
2 dl riven ost
1/2 dl grädde
3 msk chilisås – eller mer om du vill ha lite sting
salt och peppar

Tillbehör : kokta gröna ärtor

Gör så här :
Strimla kassler tunt, värm upp en gryta / stekpanna med smör.
Fräs löken glansig och rör ner kasslern.  Låt det bara få lite färg, sedan rör du ner mjölk, grädde, chilisås.
Låt sjuda upp och vispa ner redningen ( vispad mjöl med 1/2 dl vatten ) låt sjuda medan du kokar pastan.
Smaka av med salt och peppar. Dra av från plattan och rör ner osten.

Klart att servera.

 

6
17 kommentarer

Semlor

Godmorgon vänner.
Måndag igen- ny vecka och ny energi….. Hoppas ni haft en riktigt bra helg!
 Söndagen här blev en biodag – iallafall för Jacob och Thelma som bägge två var på bio med sina kompisarna. Thelma såg Alvin och gänget – och Jacob var och kollade på Sherlock Holms.

Och till söndagsfikat dukade vi fram de här fina semlorna. 
Årets första semlor. Gott.

IMG_4733-1

Dessa goda semlorna har jag inte bakat själv, 
de är från
CAFE DERES

Men nu tänkte jag sätta mig med en god kopp kaffe och kolla i massa inredningstidningar som jag ännu inte har hunnit att bläddra i.
Återkommer snart med ett middagstips

 

0
7 kommentarer