SNABBT GOTT & BILLIGT

 REKLAM FÖR MINA BÖCKER

Hej där raringar,
.

I Kalmar vaknade vi upp till en ännu en solig dag. Härligt! Dock har jag inte varit ute och kunnat njuta av sommaren.
För förutom att jobba så har jag röjt på barnens rum, behövde ta bort heltäckningsmattorna som blivit smutsiga. De har ju ändå hålla i fyra år, men nu har de gjort sitt. Tog dock mycket längre tid än jag hade tänkt mig att flytta ut alla möbler, rulla ihop dem och köra dem till återvinningen. Phuuu… men nu är det gjort.

Men jag ville kika förbi er med ett litet tips. För jag såg att adlibris hade min bok ” Snabbt , Gott & Billigt” på REA – bara 139 :- kan ni fynda den för just nu.

Boken är uppdelad i Mellis / Lunch / Middag och Efterrätter.  KLICKA HÄR


Piroger med olika fyllningar som man lätt kan baka dubbelt av och frysa in.

.
Boken är precis som titeln säger, inriktad på Snabb, God & Billig mat.
Det är en fortsättning på ”Middagstipset”
KLICKA HÄR 


Smidiga pastasåser, storkok och gratänger.
Hoppas att ni kommer gilla Snabbt, gott och Billigt.


Alla fina foton är tagna av duktiga Ulrica Pousette,
som fotat alla mina böcker.

4
2 kommentarer
I REKLAMSAMARBETE MED ÖSTRAS

ÖSTRAS BAGERI

Men snälla någon sååå gott det där ser ut, tänker du nu!
Och ja, preciiiis så gott var det. Och det kan ju inte bara vara jag som tycker att matigare mackor är det guttigaste att äta varma sommardagar.

Sedan att Östras Sportbröd råkar vara nyttigt gör ju inte saken sämre. Fullproppad med fiber, frön och kärnor.

Här gjorde jag iordning en goding med keso, krämig avokado, lite frön och chiliflakes.

Östras stenugnsbageri har funnits sedan 1899 och de använder sig bara av gamla beprövade tillverkningsmetoder för att ta fram sitt goda bröd. Det tillsammans med deras speciella stenugn resulterar i ett saftig & aromrikt bröd! Här toppade jag smörgåsen med lite krispsallad, och söta körsbärstomater + sesamfrön & vallmofrön.

Lite banan och blåbär var inte heller dumt. Kändes fräscht och nyttigt.


Vad gillar du för goda pålägg / kombinationer på dina mackor?

8
Kommentera

VECKOMATSEDEL


Här kommer en veckomatsedel för er som vill börja planera matveckan.
Hoppas ni hittar lite som ni gillar.

Måndag : Halloumibiffar med zucchini
Tisdag: Laxspett till grillen
Onsdag: Raggmunkar med bacon
Torsdag Sconespizza med tacofärs
Fredag: Laxtacos med koriander

Laxtacos, recept för 4 personer:
1 förp. ”Fish taco-krydda” ( te.x santa marias )
koriander
500 gram laxsida
olivolja

1 lime
mango
riven morot
strimlad rödlök
tortillabröd

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Ta fram en ugnsform och tinga ner olivolja, placera ut laxsidan. Strö över nisch-tacokryddan, tillaga i ugn i 15 minuter eller tills laxen är klar. Skiva löken om riv morötterna och lägg i en skål. Fyll sedan tortillabröden med alla tillbehör. Till sist toppa med tacolaxen och en klick rysk yougurt.
Smaklig måltid. 

* * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Blåbärswirl

IMG_7279

Jag bakade mina med en botten av havrekakor. Digestiv fungerar lika bra.

Det här behöver du till 4-5 portioner: 
100 gram te.x havrekakor
30 gram smält smör

Fyllningen: 
300 gram mascarpone
1/2 skal av riven citron
1 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
2 msk florsocker

Blåbärstopping: 
200 gram blåbär ( går bra med frysta )
4 msk strösocker
2 msk vaniljsocker

Gör så här:
Krossa kaksmulorna och rör ihop med smöret. Fördela ut i glas / eller portionsformar.
Vispa grädden luftig och vänd ner mascarpone, crème fraîche, florsocker, citronskal och rör ihop till en krämig härlig smet. Och lägg detta över kakbotten. Värm sedan upp blåbären i en kastrull. ( Spara några till garnering )  Låt blåbären i kastrullen sjuda upp tillsammans med socker och vaniljsocker. Mosa ihop allt med en gaffel, när de sjudit upp så silar du bort blåbärsskalen och ställer in saften/ krämen i kylskåp tills den svalnat ( så här långt kan du förbereda redan dagen innan) Precis innan servering så häller du över blåbärskrämen och toppar med blåbär.

Smaklig spis!

5
Kommentera

MATIG VEGETARISK SALLAD


Hej där raringar,
Jag sitter och svarar på sista mailen innan det är dags att sätta mig i bilen och styra kosan mot Växjö.
Har besök hos frisören idag och ska passa på att besöka farmors gullunge. I dag är det lite svalare ute och då är det faktiskt roligare att laga mat. I måndags, då vi åt vegetariskt blev det en kylskåpsrensning, för att det skulle gå snabbt och vara lätt.
Men det blev väldans gott det också… vi försöker ju äta vegetariskt minst en gång i veckan.

Denna lilla kylskåpsrensning innebar lite kokad matvete, lite vegetarisk ”kyckling” som jag hittade i frysen och samt lite blandade grönsaker. Jag stekte ”kycklingen” snabbt i matolja och kryddade med tacokrydda, svårare behöver det inte vara. Även kräsna barn gillar detta.

11
1 kommentar

FANTASTISKT GOTT FRÖKNÄCKE

Här är det barnvecka igen, bästaste veckan.
Nomi hade med sig kusinen Lova hit, och hon stannar nog ytterligare en dag. De har redan ätit frulle och är nu ute och åker sup-bräda. Jag bjöd på mitt krispiga fröknäcke till frukostbordet. Fick mycket väl godkänt.
Prova vetja

Det här behöver du :

3 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl pumpakärnor
1 tsk salt
6 dl vatten
2 msk rapsolja

Gör så här :

Blanda de torra ingredienserna med vattnet och oljan, täck över och låt stå över natten i kylen.Bred ut smeten tunt på två bakplåtspappersklädda plåtar.Ställ ugnen på 200 grader och grädda i ca 20 min. Ta ut och skär brödet i bitar. Ta bort bakplåtspappret och lägg tillbaka bitarna på plåten. Sänk temperaturen till 150 grader och grädda i ytterligare 30 min. Vänd efter halva tiden. Öppna då och då ugnsluckan för att släppa ut vattenångan.


8
3 kommentarer

VECKOMATSEDEL

Då har denna fina veckan också börjat att närma sig ett slut och det är dags för ännu en veckomatsedel.
Varsågoda


Måndag Kålpudding med potatis & brunsås
Tisdag
Ugnsbakad falukorv med halloumi
Onsdag Spagettigratäng
Torsdag
Tacosoppa med makaroner
Fredag
Lax med färskpotatis och kräfttzatziki

IMG_1797

Du behöver till 4 portioner :
4 bitar lax
salt & dill
smör

Servera med färskpotatis

Recept kräfttzatziki:

2 1/2 dl turkisk yougurt
1 gurka
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
finhackad dill
Kräftor ( 170 gram / burk )

Bra att ha: Kaffefilter

Gör din kräfttzatziki så här: Tvätta gurkan och dela den på längen , skrapa ut det vattninga kärnhuset och riv grovt på en tallrik. Salta och låt stå och dra sig, sedan fyller du ett dubbelt kaffefilter med gurkrivet- och kramar försiktigt ut all vätska, vänd ner i turkiska yougurten. Pressa ner en vitlök och smaka av tzatzikin med salt& peppar och dill-  Låt kräftorna rinna av, och vänd ner dem i tzatzikin.
Klart.

Stek/ grilla fisken med salt & dill
servera med god potatis & sallad & den goda tzatzikin.

* * * * * * * * * * * * *

Rabarberpaj


Det här behöver du :
Smör
Rabarber så att det täcker pajbotten
2 dl socker

Smuldegen :
3 dl vetemjöl
1 msk strösocker
125 gram smör

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader.
Smöra forem och häll ut skivad rabarber över botten – sockra väl.
Arbeta ihop smuldegen , kallt smör, vetemjöl och socker  och fördela över rabarberna.
Ställ in i ugnen och grädda i cirka 20 – 30 minuter.  Tils pajen fått fin färg.

Servera med vaniljsås .

5
1 kommentar

MIDSOMMARTÅRTA

För fler tips följ mig på instagram:
@jennysmatblogg 

Detta är en klassiker på våra skolavslutningar & midsommarfikor: 

2 stycken marängbottnar ( finns att köpa färdiga i butik)
1 liter jordgubbar
citronmeliss
4 dl vispgrädde

Lemoncurd

Gör så här :

Börja med att skära hälften ( 1/2 liter)  av jordgubbarna smått. Vispa grädden vänd ner hälften av de hackade jordgubbarna där.  När det är dags att göra tårtan, lägg en marängbotten på ett fat och varva lemoncurd med grädde.  Strö över resten av de hackade jordgubbarna



På med maränglocket och toppa det med resten av grädden,
massa färska jordgubbar och citronmeliss

Detta är så enkelt och farligt gott! 

9
Kommentera

ETT MÅSTE TILL MIDSOMMAR

Nästa vecka är det midsommar och denna är ett MÅSTE till midsommar ( ….och påsk och jul )
Så enkel och löjligt god!


Passar lika bra till påsk som till jul eller varför inte midsommar. 
Mitt bidrag blev denna gamla godingen. Räck upp en hand om ni har bakat denna någon gång. 

Det här behöver du till denna räkcheesecake :
250 gram Kavring ( eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör

Fyllning till räktårta : 
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar / stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 – 2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar

Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.

Gör din räkcheesecake så här :
Mixa brödet i mixer – det funkade lika bra med stavmixer- smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop creme fraiche, philadelphiaost, Finhacka löken ( en halv om det är en större lök ) och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i creme fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt & peppar.  Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme – tills alla har smält samman. Vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat.  Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar eller gärna över natten.

Precis innan servering dekorera den med räkor, ägg eller vad ni tycker om.

Perfekt krämig och med massor utan smaker.

17
5 kommentarer
REKLAM FÖR MINA BÖCKER

REA PÅ MINA BÖCKER

Det är rea på några av mina böcker just nu. Såsom Middagstipset blir din för bara 72 :-
Beställer du Jennys Sommar, eller några av de andra böckerna så skickas de redan imorgon.
KLICKA HÄR

Kraaaam

10
Kommentera

SILL TILL MIDSOMMAR

Samlar ihop lite goda förslag på midsommarsillar.
Varsågoda.


Dill- & senapssill

Det här behöver du : 
1 förpackning 5 minuters sill
2 dl creme fraiche
3 msk stark senap
5 msk finhackad dill

Gör så här:
Låt vätskan rinna av sillen, skär den i mindre bitar. Blanda sedan alla ingredienser i en skål och ställ kallt fram till servering.

Parmesansill

Det här behöver du: 
5 minuters sill
2 dl creme fraiche
100 gram riven parmesan
1 lime

Gör så här:

Låt vätskan rinna av sillen, skär den i mindre bitar
Blanda créme fraiche med riven parmesan. Riv skalet av en lime, och tillsätt sedan saften. Rör runt och blanda ihop.

Lingonsill ( lika god till jul som till midsommar )

IMG_9074

Du behöver :
En förpackning med Abbas ”gör din egen sill på 5 minuter”
1/2 dl creme fraiche
1/2  dl gräddfil
1 dl lingonsylt
2 msk finhackad rödlök
2 tsk grovkrossad rosepeppar

Gör så här:
Skölj filerna i kallt vatten och skär dem i lagom stora bitar.
Vänd ihop creme fraiche, gräddfil , lingonsylt,finhackad  rödlök , och grovkrossad rosepeppar. Vänd ihop detta med den skurna sillen och häll upp i en burk.
Ställ in i kylskåpet- gärna ett dygn innan severing.

Klart!

Krämig curry – och dillsill

Inlagd sill recept

Du behöver:
1 förpackning med Abbas ”gör din egen sill på 5 minuter”
1/2 dl gräddfil
1/2 dl creme fraiche
1 tsk med currykrydda
10 gram finhackad färsk dill
2 msk med finhackad rödlök

Gör så här :
Skölj fileerna i kallt vatten till lagom stora bitar. Rör ihop creme fraiche, gräddfil, curry, finhackad dill och finhackad rödlök till en sås.Vänd ihop detta med sillen och häll upp i en burk med lock. Ställ in i kylskåpet, gärna ett dygn innan det är dags att servera.

Klart!

3
Kommentera