Hej och godmorgon ! Hoppas du har sovit gott. đ
Jag tÀnkte bara kika  förbi bloggen som snabbast nu medanjag dricker dagens första kopp kaffe. Det Àr alltid lika roligt att lÀsa era kommentarer !
Ska snart vÀcka resten av familjen och duka fram frukosten,
och i köket stÄr just nu dessa pÀrlhyacinter pÄ bordet och pÄminner oss om att det snart Àr vÄr!
De vita krispiga pĂ€rlhyacinterna tycker jag Ă€r snĂ€ppet finare, de fanns inte i butik sist jag var dĂ€r – men dessa blĂ„a Ă€r ju faktiskt  ursöta ocksĂ„ !
Idag önskade Nomi att Jacob skulle göra sin köttfÀrsÄs till middag-
och snĂ€lla storebror fixade dĂ„ den hĂ€r goda middagsmaten! đ
Jacobs köttfÀrsÄs: 600-700  gram KöttfÀrs
1 klyfta vitlök
Smör
2 msk oxfond
1 dl vatten
3 dl creme fraiche
Ganska mycket ketchup
2 msk chilisÄs
salt och peppar
Gör sÄ hÀr :
Bryn fÀrsen klart i smör pressa ner en vitlök och lÄt brynas under tiden, rör ner oxfond , vatten , chilisÄs
creme fraiche, och ganska mycket ketchup.
Salt och peppar.
Gör din hallonpaj sĂ„ hĂ€r:Â
StÀll ugnen pÄ 180-200 grader. Nyp ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut i formen ( 22-24 cm) . StÀll sedan kallt i 20 minuter, ta ut och nagga den lÀtt med en gaffel och förgrÀdda den i 15 minuter. Under tiden gör du fyllningen, mosa ihop alla ingredienser till den i en skÄl. Om ditt skal har sjunkit ihop nÄgot i kanterna kan du nu pressa upp det igen med hjÀlp av en sked, Sedan  fördelar du ut fyllningen i det förgrÀddade pajskalet.
NÀr du gör crispet sÄ smÀlter du bara smöret i en kastrull, och nÀr det börjar dofta hÀrligt nötigt tar du bort det frÄn plattan. Rör ner havregryn,socker och mjöl och fördela ut över pajen.
StÀll in pajen i mitten pÄ ugnen och grÀdda i cirka 30- 40 minuter.Fyllningen ska bubbla och pajdegen ska fÄ lite fÀrg innan den Àr fÀrdiggrÀddad.
Servera sedan med vaniljsÄs eller lÀttvispad grÀdde.
400 gram nötfÀrs
Smör
1 finhackad gullök
( 1 röd paprika )
3 fasta potatisar
2 vitlöksklyftor
5oo gram krossade tomater
1 msk konc. oxfond
6 dl vatten
1- 1/2 tsk paprika pulver
Lite kummin + salt och peppar
Servera med en klick vispad creme fraiche
Gör sÄ hÀr:
Skala och finhacka löken , frÀs den i smör. Skala potatisen och skÀr i mindre bitar.
Brym lökrn glansig – pressa ner vitlök och rör ner fĂ€rsen och bryn den fĂ€rdigt.
HÀll i vatten, tomatkross, fond , och fint tÀrnad potatis. Jag skippade paprikan .
LÄt sjuda upp  och smaka av med kryddorna.
Godmorgon och vÀlkommen mÄndagmorgon!
Ny vecka igen, och idag kommer Jacob Och Thelma hem – sĂ„ ordningen blir Ă„terstĂ€lld. I helgen sĂ„ överraskade jag och Nomi familjen med egen fĂ€rskpressad apelsinjuice. Vi hade mĂ€ngder med apelsiner hemma, och har man gott om apelsiner hemma sĂ„ Ă€r det ju kanongott att göra egen juice. Men jisses sĂ„ mycket apelsiner det gĂ„r Ă„t för att bara göra ett glas med fĂ€rskpressad juice!! SĂ„dĂ€r nĂ€rmare bestĂ€mt  ett kilo apelsiner per glas ….
Â
Â
Nomi ville göra sin egna juice đ
Â
Serveras kyld med massa is. Detta Ă€r en kanonbra start pĂ„ veckan- en perfekt vitaminkur!! đ
Hej (Â igen )
Det var riktigt friskt ute pÄ promenaden, kallt och snöade ju  till och med  lite grann.
SĂ„ upptĂ€ckte jag  hĂ€r att jag missat att skriva om det sista fyndet  frĂ„n GekĂ„s. SĂ„ nu kommer det allra sista shoppingtipset  frĂ„n helgens Ullaredsbesök, iallafall det sista som jag har fotat .Och fortsĂ€tter jag att skriva mer om mina inköp frĂ„n Ullared sĂ„ kan jag snart lika gĂ€rna döpa om bloggen till ”Jennys Ullaredsblogg” đ  SĂ„ nu blir det inga fler shoppinginlĂ€gg, pĂ„ ett tag iallafall…. Och nej, jag Ă€r inte sponsrad av GekĂ„s.
Det som jag missat att skriva om var en vit brödkorg / kakfat i lite lantlig stil. Som jag tycker Àr lite extra fin.
 Perfekt till brödet, bullarna kakorna eller frukten!
JÀttefin till köket.
 Och ni har frÄgat och undrat lite om priserna pÄ sakerna, och pÄ de tidigare inlÀggen har jag svarat pÄ detta i kommentarsfÀlten. Jag Àr dock inte helt hundra pÄ priserna dÄ jag inte har kvar kvittot, men pÄ ett ungefÀr vet jag.
Nu önskar jag er en fortsatt riktigt trevlig kvÀll ( igen ) !
Till söndagsmiddag idag blev det en enkel men god rÀtt.
KrÀmig kycklinggryta med bacon.
Gillar du inte bacon – sĂ„ Ă€r grytan lika god utan ! Detta behöver du :
3 kycklingfileer
1 pkt bacon ( kan uteslutas )
1 bit purjolök
1 förpackning philadelhiaost a 300 gram
2 dl vatten
1 dl grÀdde
1 msk chilisÄs
2 msk tomatpure
1 msk konc. kycklingfond
Paprikapulver
Salt, peppar .
Gör sÄ hÀr :
Bryn kycklingen fÀrdig i smör, ta upp och lÀgg pÄ en tallrik  och klipp ner baconet och den finhackade purjon och bryn det ocksÄ.
VÀnd ner kyclingen, och vattnet + fonden. LÄt puttra ihop nÄgra minuter.
VÀnd ner philadelphian, chilisÄsen och grÀdden.
Smaka av med lite paprika pulver och sat&peppar.
Gör sÄ hÀr :
Blanda jordnötssmör och sirap och socker i en kastrull pÄ spisen ( Men det ska inte koka )
Blanda crisp, vaniljsocker och kokos i en bunke, rör sedan ner den lite uppvÀrma jordnötsblandningen med crispet.
Rör om sÄ att det blandar sig ordentligt. Platta ut i en form pÄ ca 20 *30 cm.
SmÀlt chokladen över ett vattenbad, och bred ut detta över kakan.
LÄt stÄ i kylslÄp tills det Àr dags att servera, och förvaras i kylskÄp.
VÀlkommen Söndag!
Sista dagen pÄ veckan, och det Àr en  lugn söndag vi har framför oss.
Ska möblera om lite hemma, fortsĂ€tta rensa ur garage och förrĂ„d , kanske hinna med att baka nĂ„got till fikat – och sedan har Melvin innebandytrĂ€ning i eftermiddag.
Denna lata söndag startade vi iallafall med en sconesfrukost, med goda pÄlÀgg.
Gör sÄ hÀr:
StÀll ugnen pÄ 225 grader.
Rör i hop de torra ingredienserna först.
Rör sedan i mjölk , och tÀrna ner smöret och arbeta till en deg.
Fördela sedan till 5- 6 olika bullar och lÀgg pÄ en klÀdd plÄt och skÀr ett kryss pÄ toppen.
Strö över frön eller kÀrnor och grÀdda tills bullarna fÄtt fin fÀrg.
Nu ett till  litet inlĂ€gg om vad som shoppades igĂ„r đ
Detta tjusiga avlÄnga stora upplÀggningsfat hittade jag i fÀrgen Àggvit / beige,
med en söt dekor lÀngst kanterna. Det fanns Àven en liten serie av detta mÀrket, och sÄ fanns det vÀldigt fina ugnsformar / pajformar som man skulle kunna matcha till.Men jag köpte bara detta, vÀldigt prisvÀrt!  ( Tror det kostade 29 :- )
Men detta har inte hamnat i köksskÄpet,
utan vi har smyckat fatet till vardagsrummet och lagt alla snÀckor och stenar frÄn semester-resorna dÀr.
Finaste snĂ€ckor/stenar som vi plockat lĂ€ngst strandkanten frĂ„n mĂ„nga olika lĂ€nder…..