Hallonpaj med crisptopping

Hallonpaj med crisptopping

img_8124-1024x682

Hur mycket eller lite du behöver sockra fyllningen beror på hur söta dina hallon är.

Till pajbotten behöver du:
4 dl vetemjöl
150 gram smör
1 dl socker

Fyllningen:
400 gram hallon ( jag hade frysta)
1 1/2 dl fast hallonsylt
1 1/2 dl strösocker
2 msk potatismjöl

Crisptopping:
50 gram smör
1 1/2 dl havregryn
3/4 dl socker
1 msk vetemjöl

Gör din hallonpaj så här: 
Ställ ugnen på 180-200 grader. Nyp ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut i formen ( 22-24 cm) . Ställ sedan kallt i 20 minuter, ta ut och nagga den lätt med en gaffel och förgrädda den i 15 minuter. Under tiden gör du fyllningen, mosa ihop alla ingredienser till den i en skål. Om ditt skal har sjunkit ihop något i kanterna kan du nu pressa upp det igen med hjälp av en sked, Sedan  fördelar du ut fyllningen i det förgräddade pajskalet.
När du gör crispet så smälter du bara smöret i en kastrull, och när det börjar dofta härligt nötigt tar du bort det från plattan. Rör ner havregryn,socker och mjöl och fördela ut över pajen.

Ställ in pajen i mitten på ugnen och grädda i cirka 30- 40 minuter.Fyllningen ska bubbla och pajdegen ska få lite färg innan den är färdiggräddad.

Servera sedan med vaniljsås eller lättvispad grädde.

0
1 kommentar

Gulaschsoppa

IMG_4999

Detta behöver du :

400 gram nötfärs
Smör
1 finhackad gullök
( 1 röd paprika )
3 fasta potatisar
2 vitlöksklyftor
5oo gram krossade tomater
1 msk konc. oxfond
6 dl vatten
1- 1/2 tsk paprika pulver
Lite kummin + salt och peppar

Servera med en klick vispad creme fraiche

Gör så här:
Skala och finhacka löken , fräs den i smör.  Skala potatisen och skär i mindre bitar.
Brym lökrn glansig – pressa ner vitlök och rör ner färsen och bryn den färdigt.
Häll i vatten, tomatkross, fond , och fint tärnad potatis. Jag skippade paprikan .
Låt sjuda upp  och smaka av med kryddorna.

Serveras med en klick creme fraiche.

0
8 kommentarer

Egen färskpressad apelsinjuice

Godmorgon och välkommen måndagmorgon!
Ny vecka igen, och idag kommer Jacob Och Thelma hem – så ordningen blir återställd.
 
I helgen så överraskade jag och Nomi  familjen med egen färskpressad apelsinjuice. Vi hade mängder med apelsiner hemma, och har man gott om apelsiner hemma så är det ju kanongott att göra egen juice.  Men jisses så mycket apelsiner det går åt för att bara göra ett glas med färskpressad juice!! Sådär närmare bestämt  ett kilo apelsiner per glas ….

 IMG_6092

 

Nomi ville göra sin egna juice 🙂

IMG_6084

 

IMG_6106
Serveras kyld med massa is.
Detta är en kanonbra start på veckan-  en perfekt vitaminkur!! 🙂

 

0
9 kommentarer

Vitt lantligt brödfat

Hej ( igen )
Det var riktigt friskt ute på promenaden, kallt och snöade ju  till och med  lite grann.

Så upptäckte jag  här att jag missat att skriva om det sista fyndet  från Gekås. Så nu kommer det allra sista shoppingtipset  från helgens Ullaredsbesök, iallafall det sista som jag har fotat .Och fortsätter jag att skriva mer om mina inköp från Ullared så kan jag snart lika gärna döpa om bloggen till ”Jennys Ullaredsblogg” 😉   Så nu blir det inga fler shoppinginlägg, på ett tag iallafall…. Och nej, jag är inte sponsrad av Gekås.

Det som jag missat att skriva om var en vit brödkorg / kakfat i lite lantlig stil. Som jag tycker är lite extra fin.

IMG_5914

 Perfekt till brödet, bullarna kakorna eller frukten!
Jättefin till köket.

 Och ni har frågat  och undrat lite om priserna på sakerna, och på de tidigare inläggen har jag svarat på detta i kommentarsfälten. Jag är dock inte helt hundra på priserna då jag inte har kvar kvittot, men på ett ungefär vet jag.

Nu önskar jag er en fortsatt riktigt trevlig kväll ( igen ) !

0
5 kommentarer

Söndagsmiddag och kvällspromenad

Till söndagsmiddag idag blev det en enkel men god rätt.
Krämig kycklinggryta med bacon.

IMG_5735
Gillar du inte bacon – så är grytan lika god utan  !

Detta behöver du :

3 kycklingfileer
1 pkt bacon ( kan uteslutas )
1 bit purjolök
1 förpackning philadelhiaost a 300 gram
2 dl vatten
1 dl grädde
1 msk chilisås
2 msk tomatpure
1 msk konc. kycklingfond
Paprikapulver

Salt, peppar .

Gör så här :
Bryn kycklingen färdig i smör, ta upp och lägg på en tallrik  och klipp ner baconet och den finhackade purjon och bryn det också.
Vänd ner kyclingen, och vattnet + fonden. Låt puttra ihop några minuter.
Vänd ner philadelphian, chilisåsen och grädden.
Smaka av med lite paprika pulver och sat&peppar.

Servera med god pasta och sallad.

Smaklig Måltid.
 
 
 

 

1
6 kommentarer

Goda snickerskakor

Funderar på att baka de här snickerskakorna idag, riktigt lätta att göra och väldigt goda!
För att inte missa recepten som uppdateras här varje dag, följ gärna bloggen även på facebook- HÄR eller instagram : @jennysmatblogg

Du behöver:
10 dl rice crisp
1 tsk vaniljsocker
1 burk med jordnötssmör (225 gram )
1/2 – 1 dl kokos
1 dl strösocker
2 dl sirap
Garnering : 200 gram Mjölk choklad
Gör så här :
Blanda jordnötssmör och sirap och socker i en kastrull på spisen ( Men det ska inte koka )
Blanda crisp, vaniljsocker och kokos i en bunke, rör sedan ner den lite uppvärma jordnötsblandningen med crispet.
Rör om så att det blandar sig ordentligt. Platta ut i en form på ca 20 *30 cm.
Smält chokladen över ett vattenbad, och bred ut detta över kakan.
Låt stå i kylslåp tills det är dags att servera, och förvaras i kylskåp.

Går alldeles utmärkt att frysa in.

1
21 kommentarer

Söndagsfrukost med nybakade scones

Välkommen Söndag!
Sista dagen på veckan, och det är en  lugn söndag vi har framför oss.
Ska möblera om lite hemma, fortsätta rensa ur garage och förråd , kanske hinna med att baka något till fikat – och sedan har Melvin innebandyträning i eftermiddag.

Denna lata söndag startade vi iallafall med en sconesfrukost, med goda pålägg.

IMG_5012
Bästa sconesreceptet :

8 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
3 dl mjölk
100 gram smör

Toppa med vallmofrön eller solroskärnor

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Rör i hop de torra ingredienserna först.
Rör sedan i mjölk , och tärna ner smöret och arbeta till en deg.
Fördela sedan till 5- 6 olika bullar och lägg på en klädd plåt och skär ett kryss på toppen.
Strö över frön eller kärnor och grädda tills bullarna fått fin färg.

Servera genast med ost, och en god marmelad.

0
9 kommentarer

Fint uppläggningsfat

Hej igen

Nu ett till  litet inlägg om vad som shoppades igår 🙂
Detta tjusiga avlånga stora uppläggningsfat hittade jag i färgen äggvit / beige,
med en söt dekor längst kanterna.  Det fanns även en liten serie av detta märket, och så fanns det väldigt fina ugnsformar / pajformar som man skulle kunna matcha till.Men jag köpte bara detta, väldigt prisvärt!   ( Tror det kostade 29 :- )

IMG_5976-1
Men detta har inte hamnat i köksskåpet,
utan vi har smyckat fatet till vardagsrummet och lagt alla snäckor och stenar från semester-resorna där.

IMG_5983
Finaste snäckor/stenar som vi plockat längst strandkanten från många olika länder…..
0
6 kommentarer

New England

Hej vänner!
Lunchen åt vi ute idag, och nu har jag pecis varit ute på en långpromenad med Molly,
härligt nu när solen skiner men oj vad det vá
väldigt kallt ute! Brrr… Så nu värmer jag mig med en kopp kaffe, och tänkte fortsätta att visa lite av det jag köpte igår

Färgglada nya kuddar, i New England stil och en fin matchande lammullspläd.

IMG_5940

IMG_5943

Nu ska jag fixa till en gammal tavla här som jag tröttnat på –
ska se om jag kan lyckas rädda den med lite ny färg ….

See ya !

0
5 kommentarer

Vit fågelbur

Godmorgon,

En vit  fågelbur stod också nedskrivet på min önskelista när jag åkte till Ullared igår,
och det hittade jag! Den fanns i två olika storlekar,   Jag köpte den stora buren, med extra stora stearinljus.

IMG_5945

Fågelburen i shabby chic och pyntad med grön  fin murgröna.

IMG_5950

Fågelburen ska så småningom ( när vi flyttat )  hängas upp på väggen, och bli en fin ljuskälla.
Bilder kommer  dyka upp . . . . .

0
4 kommentarer