Häromdagen så lagade vi smördegsinbakade köttfärsknyten, vi toppade dem med massa sesamfrön – och serverade dem med en grönsallad och MYCKET vitlökssås!
Detta är en perfekt maträtt att göra om du redan har färdig köttfärsröra / tacos över. Annars så gör du en fast (den ska inte vara för såsig) och kryddig köttfärsröra med :
500 Köttfärs smör 1 finhackad lök 2 msk oxfond 3 msk chilisås en skvätt soya Sambal oelek – efter eget tycke 1 tsk Paprika pulver Salt och peppar
Smördegsplattor Mozzarellaost 1 ägg Sesamfrön
Gör så här : Ställ ugnen på 225 grader, ta fram smördegen ( om den är fryst ) värm upp en gryta med smör och fräs lök glansig, rör ner köttfärsen och bryn klart. Tillsätt kryddor, chilisås , sambal oelek, soya och smaka av med salt och peppar. Kavla ut smördegen lite och fördela lite mozzarella i mitten på smördegen, och en klick med den kryddiga köttärsröran. Vik i hop till ett knyte och lägg på en bakplåtsklädd ugnsform. Pensla ovansidan med vispat ägg och strö över rikligt med sesamfrön.
Grädda i ugnen tills de är krispiga och har fått gyllene färg.
Jättegott! Och går relativt snabbt att tillaga,
Ska även serveras med grönsallad och en god kall sås – tillexempel hemmagjord krämig vitlökssås (!!) Receptet på vitlökssåsen hittar du HÄR
Smaklig måltid!
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Och missa inte att det idag är 25% RABATT på massa snygga kläder. KLICKA HÄR
Hej och godmorgon ! Hoppas du har sovit gott. 🙂
Jag tänkte bara kika förbi bloggen som snabbast nu medanjag dricker dagens första kopp kaffe. Det är alltid lika roligt att läsa era kommentarer !
Ska snart väcka resten av familjen och duka fram frukosten,
och i köket står just nu dessa pärlhyacinter på bordet och påminner oss om att det snart är vår!
De vita krispiga pärlhyacinterna tycker jag är snäppet finare, de fanns inte i butik sist jag var där – men dessa blåa är ju faktiskt ursöta också !
Idag önskade Nomi att Jacob skulle göra sin köttfärsås till middag-
och snälla storebror fixade då den här goda middagsmaten! 🙂
Jacobs köttfärsås: 600-700 gram Köttfärs
1 klyfta vitlök
Smör
2 msk oxfond
1 dl vatten
3 dl creme fraiche
Ganska mycket ketchup
2 msk chilisås
salt och peppar
Gör så här :
Bryn färsen klart i smör pressa ner en vitlök och låt brynas under tiden, rör ner oxfond , vatten , chilisås
creme fraiche, och ganska mycket ketchup.
Salt och peppar.
Gör din hallonpaj så här:
Ställ ugnen på 180-200 grader. Nyp ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut i formen ( 22-24 cm) . Ställ sedan kallt i 20 minuter, ta ut och nagga den lätt med en gaffel och förgrädda den i 15 minuter. Under tiden gör du fyllningen, mosa ihop alla ingredienser till den i en skål. Om ditt skal har sjunkit ihop något i kanterna kan du nu pressa upp det igen med hjälp av en sked, Sedan fördelar du ut fyllningen i det förgräddade pajskalet.
När du gör crispet så smälter du bara smöret i en kastrull, och när det börjar dofta härligt nötigt tar du bort det från plattan. Rör ner havregryn,socker och mjöl och fördela ut över pajen.
Ställ in pajen i mitten på ugnen och grädda i cirka 30- 40 minuter.Fyllningen ska bubbla och pajdegen ska få lite färg innan den är färdiggräddad.
Servera sedan med vaniljsås eller lättvispad grädde.
400 gram nötfärs
Smör
1 finhackad gullök
( 1 röd paprika )
3 fasta potatisar
2 vitlöksklyftor
5oo gram krossade tomater
1 msk konc. oxfond
6 dl vatten
1- 1/2 tsk paprika pulver
Lite kummin + salt och peppar
Servera med en klick vispad creme fraiche
Gör så här:
Skala och finhacka löken , fräs den i smör. Skala potatisen och skär i mindre bitar.
Brym lökrn glansig – pressa ner vitlök och rör ner färsen och bryn den färdigt.
Häll i vatten, tomatkross, fond , och fint tärnad potatis. Jag skippade paprikan .
Låt sjuda upp och smaka av med kryddorna.
Godmorgon och välkommen måndagmorgon!
Ny vecka igen, och idag kommer Jacob Och Thelma hem – så ordningen blir återställd. I helgen så överraskade jag och Nomi familjen med egen färskpressad apelsinjuice. Vi hade mängder med apelsiner hemma, och har man gott om apelsiner hemma så är det ju kanongott att göra egen juice. Men jisses så mycket apelsiner det går åt för att bara göra ett glas med färskpressad juice!! Sådär närmare bestämt ett kilo apelsiner per glas ….
Nomi ville göra sin egna juice 🙂
Serveras kyld med massa is. Detta är en kanonbra start på veckan- en perfekt vitaminkur!! 🙂
Hej ( igen )
Det var riktigt friskt ute på promenaden, kallt och snöade ju till och med lite grann.
Så upptäckte jag här att jag missat att skriva om det sista fyndet från Gekås. Så nu kommer det allra sista shoppingtipset från helgens Ullaredsbesök, iallafall det sista som jag har fotat .Och fortsätter jag att skriva mer om mina inköp från Ullared så kan jag snart lika gärna döpa om bloggen till ”Jennys Ullaredsblogg” 😉 Så nu blir det inga fler shoppinginlägg, på ett tag iallafall…. Och nej, jag är inte sponsrad av Gekås.
Det som jag missat att skriva om var en vit brödkorg / kakfat i lite lantlig stil. Som jag tycker är lite extra fin.
Perfekt till brödet, bullarna kakorna eller frukten!
Jättefin till köket.
Och ni har frågat och undrat lite om priserna på sakerna, och på de tidigare inläggen har jag svarat på detta i kommentarsfälten. Jag är dock inte helt hundra på priserna då jag inte har kvar kvittot, men på ett ungefär vet jag.
Nu önskar jag er en fortsatt riktigt trevlig kväll ( igen ) !
Till söndagsmiddag idag blev det en enkel men god rätt.
Krämig kycklinggryta med bacon.
Gillar du inte bacon – så är grytan lika god utan ! Detta behöver du :
3 kycklingfileer
1 pkt bacon ( kan uteslutas )
1 bit purjolök
1 förpackning philadelhiaost a 300 gram
2 dl vatten
1 dl grädde
1 msk chilisås
2 msk tomatpure
1 msk konc. kycklingfond
Paprikapulver
Salt, peppar .
Gör så här :
Bryn kycklingen färdig i smör, ta upp och lägg på en tallrik och klipp ner baconet och den finhackade purjon och bryn det också.
Vänd ner kyclingen, och vattnet + fonden. Låt puttra ihop några minuter.
Vänd ner philadelphian, chilisåsen och grädden.
Smaka av med lite paprika pulver och sat&peppar.
Gör så här :
Blanda jordnötssmör och sirap och socker i en kastrull på spisen ( Men det ska inte koka )
Blanda crisp, vaniljsocker och kokos i en bunke, rör sedan ner den lite uppvärma jordnötsblandningen med crispet.
Rör om så att det blandar sig ordentligt. Platta ut i en form på ca 20 *30 cm.
Smält chokladen över ett vattenbad, och bred ut detta över kakan.
Låt stå i kylslåp tills det är dags att servera, och förvaras i kylskåp.