God Fredag allesamman! Och god morgon till er, snart helg igen – hoppas ni har fått en riktigt bra start på denna fredagsmorgon.
Själv startade vi dagen med en riktigt god fredagsfrukost och det blev ännu mera smörgåsbakelser( gott !! ) med stenbitsrom, räkor, kokta ägg, dill och citron.
Här kommer smörgåsbakelserna som jag gjorde till lunch idag.
Och det kan ju vara ett roligt alternativ att bjuda på räkbakelser istället för den vanliga traditionella smörgåstårtan.
Och gör man dem mindre passar de även utmärkta som förrätter.
Jag gjorde fyllningarna , och la ihop bakelserna igårkväll för att de
skulle hinna bli riktigt krämiga.
Till 3 stycken stora smörgåsbakelser
alternativt 6 stycken mindre förrätter.
9 stycken mjuka rostbröd
1 burk med tonfisk
1/2 dl majonnäs
1/2 dl creme fraiche
Lite finhacka rödlök- efter eget tycke
salt och svart peppar
Till fyllningen runt bakelsen
1 1/2 dl vispad grädde
1 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
Förslag till garnering:
Räkor / kräftor
Ostrullar
hackade ägg
citron
färsk dill
Stenbitsrom
ostbågar ( smulade )
eller frukt
Jag använde mig av en citronmajonäs,
som var jättegod till dessa bakelser med räkor.
Gör så här:
Tryck ut runda cirklar i rostbrödet, antingen med en rund pepparkaksform, eller ett glas.
Rör ihop tonfisk, creme fraiche, majonnäs smak av med salt och peppar. Ev. rör du ner en msk till med majonnäs och creme fraiche så att du får en fin konsistens på den.
Bred på detta på de runda mackorna. Både på första och andra lagret.
Gör sedan fyllningen runt bakelsen.
Vispa grädde och rör ner creme fraiche + majonnäs till en slät smet.
Bred sedan ett täckande ( ganska mycket ) lager med denna. Snåla inte på fyllningarna, för det är detta som gör dem saftiga!!
Täck dem och ställ in i kylen över natten.
Garnera dem valfritt precis innan det är dags att servera dem !
Hej hej,
Idag planeras det smörgåsbakelser, till lunch. Ungefär som smörgåstårta, men portionsvis. Och blir det så bra som jag hoppas på – så kommer bilder och recept under dagen.
Nu tänkte jag visa lite före och efterbilder på vardagsrummet på övervåningen. Egentligen inga stora förändringar utan vi bytte äntligen ut den gröna mattan mot en vit.
Ny matta, och fin bokförvaring ( från Gekås ) och sedan ett vitt ljushus/ zinkhus i fönstret.
Det känns mycket luftigare och ljusare i vardagsrummet nu.
God kväll! Hoppas ni haft en jättebra onsdag alla bloggisar. Vi har haft en fin eftermiddag här med fikagäster efter lunch och Nomi har lekt med sin kompis Ludde. När Jonathan kom hem efter jobbet, så åkte jag och Jacob till Grand Samarkand ( ett köpcenter ) där han hade klipptid – sen vi åt grillade kycklingmackor på Subway ( Med kyckling , bacon och majonnäs. Gott! ) innan vi gick vidare och kollade i butikerna.
Och är det dags att sätta sig en stund framför tv:n …. men innan dess blir det ett litet kycklingrecept.
Kycklingrullader i god brunsås
4 personer
4 kycklingfiléer
Smör
salt och vitpeppar
Bra att ha : Tandpetare
Fyllning:
150 Mozzarella / eller god lagrad ost
1 / 2 dl creme fraiche
3 msk röd pesto
Gör så här :
Ställ ugnen på 80- 100 grader.
Skär kycklingfileerna på mitten så att det blir tunna kycklingfileer – och banka dem platta.( lägg plastfolie över och banka/ rulla ut med en brödkavel ) Salta & peppra kycklingen – och värm en stekpanna med smör.Rör ihop västerbottenost, creme fraiche och pesto och rulla in röran i rulladerna. Fäst rulladerna med tandpetare.Bryn rulladerna klara i stekpannan- och ställ sedan i ugnen, medan du gör såsen på stekskyn du har kvar i pannan.
Vispa ner vatten , fond, grädde och låt sjuda upp. Red av med maizena, smaka av med salt , peppar och gele och låt puttra i några minuter innan du lägger tillbaka kycklingrulladerna. Efter ytterligare några minuter så är det klart att servera med ris, eller kokt potatis.
Vill du äta LCHF så kan du utesluta gelée och Maizena,
och servera till broccolimos eller kokt brysselkål.
Vi ska få fikagäster i eftermiddag- av Ingela och hennes barn,
så Nomi och jag passade på att baka lite kakor igår efter dagis – blandannat bakade vi schackrutor.
Det här behöver du till ca 20 stycken schackrutor :
100 gram smör
2 1/2 – 3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 /2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
Gör så här : Rör ihop alla torra ingredienserna först – förutom kakao & vanlijsockretTärna ner smöret och arbeta ihop till en deg.Dela degen i två olika skålar, och rör ner kakaon i den ena skålen och vaniljsockret i den andra.Låt stå kallt i tjugominuter. Och ställ ugnen på 175 grader. Dela sedan var deg i två delar , så att du har två vanilj- och två kakaorullar.Lägg dem sedan i ett schackmönster en vit och en mörk i botten, och sedan varvat med en vanilj och en kakao ovan.Rulla ihop dem, och skär centimeter tjocka kakor, och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper.Grädda i 7- 10 minuter, tills kakorna är färdiggräddade.
Allra godast att äta nygräddade med ett glas mjölk till.
Våra kakor flöt ut något när vi gräddade dem, så det ser ju inte riktigt ut som schackrutor. .. Men de var jättegoda iallafall 🙂
Häromdagen så lagade vi smördegsinbakade köttfärsknyten, vi toppade dem med massa sesamfrön – och serverade dem med en grönsallad och MYCKET vitlökssås!
Detta är en perfekt maträtt att göra om du redan har färdig köttfärsröra / tacos över. Annars så gör du en fast (den ska inte vara för såsig) och kryddig köttfärsröra med :
500 Köttfärs smör 1 finhackad lök 2 msk oxfond 3 msk chilisås en skvätt soya Sambal oelek – efter eget tycke 1 tsk Paprika pulver Salt och peppar
Smördegsplattor Mozzarellaost 1 ägg Sesamfrön
Gör så här : Ställ ugnen på 225 grader, ta fram smördegen ( om den är fryst ) värm upp en gryta med smör och fräs lök glansig, rör ner köttfärsen och bryn klart. Tillsätt kryddor, chilisås , sambal oelek, soya och smaka av med salt och peppar. Kavla ut smördegen lite och fördela lite mozzarella i mitten på smördegen, och en klick med den kryddiga köttärsröran. Vik i hop till ett knyte och lägg på en bakplåtsklädd ugnsform. Pensla ovansidan med vispat ägg och strö över rikligt med sesamfrön.
Grädda i ugnen tills de är krispiga och har fått gyllene färg.
Jättegott! Och går relativt snabbt att tillaga,
Ska även serveras med grönsallad och en god kall sås – tillexempel hemmagjord krämig vitlökssås (!!) Receptet på vitlökssåsen hittar du HÄR
Smaklig måltid!
❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Och missa inte att det idag är 25% RABATT på massa snygga kläder. KLICKA HÄR
Hej och godmorgon ! Hoppas du har sovit gott. 🙂
Jag tänkte bara kika förbi bloggen som snabbast nu medanjag dricker dagens första kopp kaffe. Det är alltid lika roligt att läsa era kommentarer !
Ska snart väcka resten av familjen och duka fram frukosten,
och i köket står just nu dessa pärlhyacinter på bordet och påminner oss om att det snart är vår!
De vita krispiga pärlhyacinterna tycker jag är snäppet finare, de fanns inte i butik sist jag var där – men dessa blåa är ju faktiskt ursöta också !
Idag önskade Nomi att Jacob skulle göra sin köttfärsås till middag-
och snälla storebror fixade då den här goda middagsmaten! 🙂
Jacobs köttfärsås: 600-700 gram Köttfärs
1 klyfta vitlök
Smör
2 msk oxfond
1 dl vatten
3 dl creme fraiche
Ganska mycket ketchup
2 msk chilisås
salt och peppar
Gör så här :
Bryn färsen klart i smör pressa ner en vitlök och låt brynas under tiden, rör ner oxfond , vatten , chilisås
creme fraiche, och ganska mycket ketchup.
Salt och peppar.