Tidig söndagsmorgon, och det är bara jag och liten vovve som är vakna. Vi ska precis ge oss ut på första morgonpromenaden, tänkte först bara dricka min första kopp kaffe och kikar förbi er på bloggen innan dess. Det snöade ju igår som bara den, så det är helt vitt på marken, härligt med lite vinter och hoppas att det stannar en stund så vi hinner åka lite pulka också.
En till som gillar snön är Molly, hon blir helt tokig när hon kommer ut i snön – hoppar omkring som en galning. Fantastiskt roligt att se.
Nu är jag hemma igen efter att ha varit i Kalmar, har ätit en sen men trevlig födelsedagslunch för min mamma och min syster på stan. Sedan blev det en fika hos Melvin och Nomis farmor & farfar innan vi åkte hem. En jättetrevlig lördag med andra ord. Väl hemma igen så såg jag att ni önskat få receptet på gårdagens middag, som var ostfylld fläskfile. Detta är en maträtt som vi lagar ofta på helgerna, men det är också en middag som är svår att få en bra bild på.
Ostfylld fläskfile, med potatisgratäng och bearniesås
Detta behöver du till ostfylld fläskfile :
1 fläskfile
2 msk smör
salt och peppar
Fyllning :
100 gram philadelphiaost
Chilikrydda / alternativt en egen favoritkrydda
salt och peppar
Serveras till potatisgratäng & bearneisesås
Gör så här :
Ställ ugnen på 180 grader.
Rör ihop alla ingredienser till philadelphia- röran.
Putsa fileén och salta och peppra.
Hetta upp en panna med smör och bryn fläskfilen så att den får fin färg runt om.
Lägg den på en skärbräda och skär ett snitt längst hela fileen ,
fyll upp med färskosten och lägg i en ugnsform.
Gratinera i ca 40 minuter ( eller tills köttet är genomstekt )
Detta receptet på räksoppa gjorde vi igår,
och det är lätt att variera med både mjukost, philadelhiaost, och creme fraiche.
Och gillar du kräftor bättre, så går det bra att byta ut mot det.
Vill du hellre ha en slät soppa, sila den innan du häller upp den. Vi silade soppan till barnen innan vi serverade.
Godast är att ha färska räkor, eller räkor som du skalar själv. De ger mycket mer smak.
Det här behöver du :
2 sharlottenlök
2 morötter
smör
5 dl vatten
3 dl grädde
1 tsk tomatpure
200 gram philadelphiaost
3 msk koncentrerad hummerfond
1-2 kryddmått Cayennepeppar
500 gram skalade kräftor
red ev. av maizena
Färsk dill, salt
Gör så här :
Ta fram en stor kastrull.
Riv morötter, och och finhacka löken.
Häll ner detta i en kastrullen och fräs dessa så att de blirglansiga mjuka.
Tillsätt vatten, grädde och hummerfond.
Rör ner kräftosten, och rör om. Smaka av med salt och lite cayenne.
Strax innan servering vänder du ner skaldjuren . Dessa ska bara bli varma – och inte koka ( då blir de sega. )
Häll upp i fina djupa tallrikar, vill du ha en slät soppa så sila den innan du häller upp den. Toppa med färsk dill.
Och serveras tillsammans med vitlöksbröd och en klick creme fraiche.
God kväll,
Vi är just klara med middagen, och disken undanplockad. Mätta efter en tvårättersmiddag – med en förrätt som räksoppa,
och huvudrätten : potatisgratäng med ostfylld fläskfile och bearneiesås. Bilder och recept dyker upp imorgon! Här sover Nomi sedan en stund tillbaka, hon var jättetrött efter maten.
Och nu ska vi andra – Jonathan , Jacob, Thelma, Melvin och jag – sätta oss och titta på en tecknad disneyfilm och äta lite plockgodis.
Med tanke på all choklad som finns i skålen så kan man nog gissa sig till vem som varit och handlat 🙂
Choklad och lakrits gillar jag bäst.
God Fredag allesamman! Och god morgon till er, snart helg igen – hoppas ni har fått en riktigt bra start på denna fredagsmorgon.
Själv startade vi dagen med en riktigt god fredagsfrukost och det blev ännu mera smörgåsbakelser( gott !! ) med stenbitsrom, räkor, kokta ägg, dill och citron.
Här kommer smörgåsbakelserna som jag gjorde till lunch idag.
Och det kan ju vara ett roligt alternativ att bjuda på räkbakelser istället för den vanliga traditionella smörgåstårtan.
Och gör man dem mindre passar de även utmärkta som förrätter.
Jag gjorde fyllningarna , och la ihop bakelserna igårkväll för att de
skulle hinna bli riktigt krämiga.
Till 3 stycken stora smörgåsbakelser
alternativt 6 stycken mindre förrätter.
9 stycken mjuka rostbröd
1 burk med tonfisk
1/2 dl majonnäs
1/2 dl creme fraiche
Lite finhacka rödlök- efter eget tycke
salt och svart peppar
Till fyllningen runt bakelsen
1 1/2 dl vispad grädde
1 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
Förslag till garnering:
Räkor / kräftor
Ostrullar
hackade ägg
citron
färsk dill
Stenbitsrom
ostbågar ( smulade )
eller frukt
Jag använde mig av en citronmajonäs,
som var jättegod till dessa bakelser med räkor.
Gör så här:
Tryck ut runda cirklar i rostbrödet, antingen med en rund pepparkaksform, eller ett glas.
Rör ihop tonfisk, creme fraiche, majonnäs smak av med salt och peppar. Ev. rör du ner en msk till med majonnäs och creme fraiche så att du får en fin konsistens på den.
Bred på detta på de runda mackorna. Både på första och andra lagret.
Gör sedan fyllningen runt bakelsen.
Vispa grädde och rör ner creme fraiche + majonnäs till en slät smet.
Bred sedan ett täckande ( ganska mycket ) lager med denna. Snåla inte på fyllningarna, för det är detta som gör dem saftiga!!
Täck dem och ställ in i kylen över natten.
Garnera dem valfritt precis innan det är dags att servera dem !
Hej hej,
Idag planeras det smörgåsbakelser, till lunch. Ungefär som smörgåstårta, men portionsvis. Och blir det så bra som jag hoppas på – så kommer bilder och recept under dagen.
Nu tänkte jag visa lite före och efterbilder på vardagsrummet på övervåningen. Egentligen inga stora förändringar utan vi bytte äntligen ut den gröna mattan mot en vit.
Ny matta, och fin bokförvaring ( från Gekås ) och sedan ett vitt ljushus/ zinkhus i fönstret.
Det känns mycket luftigare och ljusare i vardagsrummet nu.
God kväll! Hoppas ni haft en jättebra onsdag alla bloggisar. Vi har haft en fin eftermiddag här med fikagäster efter lunch och Nomi har lekt med sin kompis Ludde. När Jonathan kom hem efter jobbet, så åkte jag och Jacob till Grand Samarkand ( ett köpcenter ) där han hade klipptid – sen vi åt grillade kycklingmackor på Subway ( Med kyckling , bacon och majonnäs. Gott! ) innan vi gick vidare och kollade i butikerna.
Och är det dags att sätta sig en stund framför tv:n …. men innan dess blir det ett litet kycklingrecept.
Kycklingrullader i god brunsås
4 personer
4 kycklingfiléer
Smör
salt och vitpeppar
Bra att ha : Tandpetare
Fyllning:
150 Mozzarella / eller god lagrad ost
1 / 2 dl creme fraiche
3 msk röd pesto
Gör så här :
Ställ ugnen på 80- 100 grader.
Skär kycklingfileerna på mitten så att det blir tunna kycklingfileer – och banka dem platta.( lägg plastfolie över och banka/ rulla ut med en brödkavel ) Salta & peppra kycklingen – och värm en stekpanna med smör.Rör ihop västerbottenost, creme fraiche och pesto och rulla in röran i rulladerna. Fäst rulladerna med tandpetare.Bryn rulladerna klara i stekpannan- och ställ sedan i ugnen, medan du gör såsen på stekskyn du har kvar i pannan.
Vispa ner vatten , fond, grädde och låt sjuda upp. Red av med maizena, smaka av med salt , peppar och gele och låt puttra i några minuter innan du lägger tillbaka kycklingrulladerna. Efter ytterligare några minuter så är det klart att servera med ris, eller kokt potatis.
Vill du äta LCHF så kan du utesluta gelée och Maizena,
och servera till broccolimos eller kokt brysselkål.
Vi ska få fikagäster i eftermiddag- av Ingela och hennes barn,
så Nomi och jag passade på att baka lite kakor igår efter dagis – blandannat bakade vi schackrutor.
Det här behöver du till ca 20 stycken schackrutor :
100 gram smör
2 1/2 – 3 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1 /2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
Gör så här : Rör ihop alla torra ingredienserna först – förutom kakao & vanlijsockretTärna ner smöret och arbeta ihop till en deg.Dela degen i två olika skålar, och rör ner kakaon i den ena skålen och vaniljsockret i den andra.Låt stå kallt i tjugominuter. Och ställ ugnen på 175 grader. Dela sedan var deg i två delar , så att du har två vanilj- och två kakaorullar.Lägg dem sedan i ett schackmönster en vit och en mörk i botten, och sedan varvat med en vanilj och en kakao ovan.Rulla ihop dem, och skär centimeter tjocka kakor, och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper.Grädda i 7- 10 minuter, tills kakorna är färdiggräddade.
Allra godast att äta nygräddade med ett glas mjölk till.
Våra kakor flöt ut något när vi gräddade dem, så det ser ju inte riktigt ut som schackrutor. .. Men de var jättegoda iallafall 🙂