Hej hej ,
Snö, och precis lagom kallt har det varit idag. Så jag har inte hunnit med att blogga så mycket – vi har istället varit ute i pulkabackarna. Vi har åkt massor med pulka och snowracer , och Melvin har övat och tränat på att åka på sin nya snowboard. Jätteduktig är han, och klarar av att hålla balansen bra i backarna.
Men nu är det dags för de sista förberedelserna för morgondagen, då har vi ett födelsedagsbarn i huset. Vår lilla två åring fyller nämligen tre.
Måndagmorgon, och vi är färdiga med frukosten och Nomi & jag har vinkat av barnen till skolan. Vi ska snart ge oss ut på promenad med Molly, och Nomi är överlycklig över att det är snö idag också – så att hon kan åka pulka.
Innan dess blir det ett middagstips här på bloggen . För vi lagade en god maträtt för lite sedan då vi panerade lax med sesamfrön och serverade detta till potatismos och hemmagjord hollandaisesås. Och det är verkligen stor skillnad på pulversåsen och egen hollandaiesås. Lite krångligt att göra – och så mycket godare!
Potatismoset : 10 – 12 potatisar medelstora (mjölig sort )
3 dl gräddmjölk 50 /50
150 gram smör
salt och vitpeppar
Lite riven muskotnöt
Laxbitar
1 ägg
Sesamfrön
salt
Hollandaisesås :
150 gram smör
3 äggulor
1 tsk pressad citronsaft
2-3 msk vatten
salt
Vitpeppar eller lite cayennekrydda
Gör potatismoset så här: Skala och koka potatisen i mindre bitar.När den är mjuk ( 15- 20 minuter ) så häller du av vattnet och mosar med en potatispress,eller med hjälp av en elvisp. Värm upp gräddmjölken och smöret och rör sedan ner detta i potatismoset och rör om tills det blivit fluffigt. Smaka av med salt, peppar och lite riven muskot
Gör laxen så här :
Häll upp sesamfröna på en tallrik
Vispa upp ägget, och vänd laxen däri, och sedan i sesamfröna. Salta med lite salt. Smörstek laxen tills den är genomstekt.
Gör hollandaisesåsen så här : Smält smöret på svag värme, den ska inte brynas.Blanda sedan äggulor, citron och vatten i en kastrull ( ej aluminium- gryta) Vispa ihop i en minut.Ställ den på spisen och vispa – tills strax innan kokpunkten. Ta då av kastrullen och ställ i vattenbad under tiden du vispar och såsen tjocknar.Det är viktigt att du tar bort kastrullen precis när såsen börjar tjocknar -annars blir det äggröra av såsen.Vispa sedan ner smöret lite i taget i såsen, vispa kraftigt.Vispa till en fin slät sås. Smaka av med vitpeppar eller lite cayennepeppar. Såsen ska serveras ljummen.
Här ska jag strax rusa iväg till frisören, tack gode gud. Inte en dag för tidigt om man säger så. Och vad roligt att ni är så många nya som hittat hit: Välkomna. För att söka bland alla recept så klickar ni på kategori högst upp på sidan, eller om ni är inne via mobil så klickar ni på de 3 strecken uppe till höger. Dagens baktips från mig till dig: är en kolapaj med Marylandcookies-botten. Jacob bakade en liknande paj för ett par månader sedan.
Kolapaj med en klick lättvispad grädde är riktigt riktigt gott!
Du behöver det här till denna pajen: 75 gram smör
200 gram Maryland coockies
Vit chokladkola
50 gram smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl ljussirap
200 gram vit choklad
Serveras med vispad grädde
Gör din chokladpaj så här:
Smält smöret, mixa kaksmulorna och rör ihop med smöret. Tryck ut i en rundform med avtagbara kanter cirka 22 cm. Ställ kallt medan du gör chokladen.
Blanda socker, sirap, grädde & kakao i en kastrull och låt koka upp i cirka 10 minuter till 120 grader. ( kolla temp ) Dra bort kastrullen från värmen, och rör ner smöret. Häll chokladkolan över pajskalet och ställ kallt.
Börja nu med den vita chokladkolan : Hacka / bryt chokladen. Mät upp grädde, sirap och socker i en kastrull. Låt koka upp i cirka 10 minuter till 120 grader. ( kolla temp) Dra kastrullen åt sidan och vänd ner smör och choklad och rör tills smeten är slät. Häll upp detta försiktigt på chokladlagret och ställ kallt i några timmar.
Ta fram pajen tio minuter innan servering, väldigt gott med en klick lättvispad grädde till.
Jag fick nyss ett mail av Annika som hade ett önskemål på bästa kakan att baka till ett födelsedagskalas.Och då kom jag såklart att tänka på twixkakorna , som vi själva bakar till nästan alla kalas.
Choklad, mjukkola på en spröd mördegsbotten !
Dessa kakor är hur-goda-som-helst.
Du behöver till ca 20 kakor
1 ugnssäker form i ca 20*30 cm
Gör så här: Ställ ugnen på 175 grader.
Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska inte smältas.
Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20 *30cm
och grädda i ca 20 minuter.
Rör sedan ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 40- 50 minuter på låg värme.
( gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg )
Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt.
Medan du smälter mjölkchokladen över ett vattenbad och sedan breder ut detta över den svar kolafyllningen.
Låt stå svalt.
Ett tips !!
När det gått ca 30 minuter kan du ta ut kakan och göra lite fina mönster i chokladen , med tillexempel en gaffel.
Kakan ska sedan förvaras i svalt , och ta fram ca 20 minuter innan den serveras.
Nuär vi inne nu i värmen efter några timmar ute i snön. Vi promenerade bort till pulkabacken och hade med oss varmchoklad. Äntligen lite riktig vinter ! Sitter här med en kopp kaffe, och tänkte gå igenom mail och svara på kommentarer. Och på tal om mail så har jag fått in många önskemål om snabbmat, mat att laga till vardags när middagen måste gå snabbt att laga..
Här kommer ett just sådant recept 🙂
Kebabgryta :
Detta behöver du :
Ris
500 gram kebabkött / kebabflarn
1 gul lök
1 burk med tomatkross
2 dl vatten
1 msk konc. oxfond
1/4 dl chilisås
Kebabkrydda efter egen smak
salt & peppar
Toppa med en god vitlökssås,
eller vispad creme fraiche
Gör så här :
Finhacka löken, hetta upp en gryta med smör och fräs löken glansig.
Häll ner kebaben och bryn den klar.
Rör ner krossade tomater, vatten, oxfond, chilisås och låt sjuda upp.
Krydda med kebabkrydda ( smaka av – för alla kebabkryddor är olika i styrka )
Smaka av med lite salt och peppar.
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader, vispa smör, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt oljan , och rör ihop mjöl och hjorthornsaltet innan du rör ner det i smeten.
Rör samman till en smidig del. Rör till sist ner karamellfärgen. Och blanda inte för mycket, det blir ett vackert marmorerat mönster och du bara vänder ner färgen.
Dela sedan i tre olika högar och rulla ut till tre längder. Skär små mynt utan rullarna , och rulla sedan dessa till små bollar som du lägger på en ett ugnspapper på en plåt.
Och lägg inte kakorna för tätt, eftersom de flyter ut lite.
Grädda sedan kakorna i ca 25 minuter.
( Under gräddtiden , och då du öppnar ugnen kan det lukta lite starkt. Detta beror på Hjorthornsaltet
Låt drömmarna svalna innan du serverar dem, annars finns risk för att de smular sönder.
Tidig söndagsmorgon, och det är bara jag och liten vovve som är vakna. Vi ska precis ge oss ut på första morgonpromenaden, tänkte först bara dricka min första kopp kaffe och kikar förbi er på bloggen innan dess. Det snöade ju igår som bara den, så det är helt vitt på marken, härligt med lite vinter och hoppas att det stannar en stund så vi hinner åka lite pulka också.
En till som gillar snön är Molly, hon blir helt tokig när hon kommer ut i snön – hoppar omkring som en galning. Fantastiskt roligt att se.
Nu är jag hemma igen efter att ha varit i Kalmar, har ätit en sen men trevlig födelsedagslunch för min mamma och min syster på stan. Sedan blev det en fika hos Melvin och Nomis farmor & farfar innan vi åkte hem. En jättetrevlig lördag med andra ord. Väl hemma igen så såg jag att ni önskat få receptet på gårdagens middag, som var ostfylld fläskfile. Detta är en maträtt som vi lagar ofta på helgerna, men det är också en middag som är svår att få en bra bild på.
Ostfylld fläskfile, med potatisgratäng och bearniesås
Detta behöver du till ostfylld fläskfile :
1 fläskfile
2 msk smör
salt och peppar
Fyllning :
100 gram philadelphiaost
Chilikrydda / alternativt en egen favoritkrydda
salt och peppar
Serveras till potatisgratäng & bearneisesås
Gör så här :
Ställ ugnen på 180 grader.
Rör ihop alla ingredienser till philadelphia- röran.
Putsa fileén och salta och peppra.
Hetta upp en panna med smör och bryn fläskfilen så att den får fin färg runt om.
Lägg den på en skärbräda och skär ett snitt längst hela fileen ,
fyll upp med färskosten och lägg i en ugnsform.
Gratinera i ca 40 minuter ( eller tills köttet är genomstekt )
Detta receptet på räksoppa gjorde vi igår,
och det är lätt att variera med både mjukost, philadelhiaost, och creme fraiche.
Och gillar du kräftor bättre, så går det bra att byta ut mot det.
Vill du hellre ha en slät soppa, sila den innan du häller upp den. Vi silade soppan till barnen innan vi serverade.
Godast är att ha färska räkor, eller räkor som du skalar själv. De ger mycket mer smak.
Det här behöver du :
2 sharlottenlök
2 morötter
smör
5 dl vatten
3 dl grädde
1 tsk tomatpure
200 gram philadelphiaost
3 msk koncentrerad hummerfond
1-2 kryddmått Cayennepeppar
500 gram skalade kräftor
red ev. av maizena
Färsk dill, salt
Gör så här :
Ta fram en stor kastrull.
Riv morötter, och och finhacka löken.
Häll ner detta i en kastrullen och fräs dessa så att de blirglansiga mjuka.
Tillsätt vatten, grädde och hummerfond.
Rör ner kräftosten, och rör om. Smaka av med salt och lite cayenne.
Strax innan servering vänder du ner skaldjuren . Dessa ska bara bli varma – och inte koka ( då blir de sega. )
Häll upp i fina djupa tallrikar, vill du ha en slät soppa så sila den innan du häller upp den. Toppa med färsk dill.
Och serveras tillsammans med vitlöksbröd och en klick creme fraiche.
God kväll,
Vi är just klara med middagen, och disken undanplockad. Mätta efter en tvårättersmiddag – med en förrätt som räksoppa,
och huvudrätten : potatisgratäng med ostfylld fläskfile och bearneiesås. Bilder och recept dyker upp imorgon! Här sover Nomi sedan en stund tillbaka, hon var jättetrött efter maten.
Och nu ska vi andra – Jonathan , Jacob, Thelma, Melvin och jag – sätta oss och titta på en tecknad disneyfilm och äta lite plockgodis.
Med tanke på all choklad som finns i skålen så kan man nog gissa sig till vem som varit och handlat 🙂
Choklad och lakrits gillar jag bäst.