En dag i skidbacken

Hej igen,
Vi har haft en toppen dag idag i skidbacken- eller ja… Nomi och jag var inte i skidbacken , utan vi  var i pulkabacken  precis brevid och åkte pulka medan killarna tränade snowboard- och det tyckte Nomi var jätteroligt. Men oj vad tungt det är att gå upp för pulkabacken  femtioelva gånger.  Nu är vi hemma igen, och det är snart dags att börja med middagmaten.

Och innan dess tänkte jag skriva om gårdagens middag.
Som blev helstekt fläskfile fylld med ost/pesto och serverades med  potatiskaka och sparris

IMG_7430

Det här behöver du :
1 fläskfile
smör
salt och peppar

Bra att ha : Tandpetare

Fyllning:
1 1/2 dl god lagrad ost
2 tsk röd pesto
2- 3 msk creme fraiche
salt och peppar

Potatiskaka :
4 st medelstora fasta potatisar
salt
1 dl riven lagrad ost
smör

Gör så här :
Ställ ugnen på 180 grader. Skala potatisen. Rör ihop fyllningen till filen.
Putsa filen, och bryn den i en stekpanna tills den fått fin färg salta och peppra.
Gör ett snitt över hela filen på längden.  Lägg i fyllningen och trä i tandpetare så att  inte fyllning rinner ut. Lägg denna i en ugnsform och ställ in i ugnen.
Under tiden gör du potatiskakan. Riv potatisen, och skölj den under kallt vatten och låt vattnet rinna av, kram ur det mesta.   Salta lite lätt och vänd ner den rivna osten.
Smält smör i en stekpanna, jag hade en mindre stekpanna – ca 22-24 cm –
Platta ut potatisröran, och bryn  den på vardera sida, så att den får fin färg.
Ca 20 minuter.  Sedan kan man göra som man vill vid upplägget på tallriken, jag formade ut runda potatiskakor med hjälp av pepparkaksformar. Det går alldeles utmärkt att göra ”tårtbitar” också.
Koka sparrisen i lättsaltat vatten.  Och när fläskfilen är klar , så  är det klart att servera.

Smaklig måltid.

0
5 kommentarer

Mot Hestra – Isaberg

 Hej hej

Snart helg igen , hoppas din vecka har varit bra.
Det är härligt att det är fredag, och vi har fortfarande snö &  precis sådär lagom kallt.  Nu på förmiddagen ska vi åka till Hestra –  
Isaberg , för att åka lite i deras skidbackar. Melvin vill åka snowboard i lite bättre barnbackar, han har övat på sin snowboard varje dag i våra mindre backar här. Han är så duktig!
Och Nomi och jag ska åka lite pulka och snowracer. 
  Tänkte packa ner  lite varm choklad, och lite mat som vi ska grilla där nu innan vi åker. Och jag har haft mycket att göra nu de sista dagarna, och inte hunnit med att blogga så mycket, men däremot har jag bakat och lagat  mycket mat – så nu ska jag bara hinna med att blogga ikapp om alla recept också.

Blandannat har jag bakat dessa kolakakor  till Nomis födelsedag.
Med choklad och ljuvligt god kolakräm i.

 

 

IMG_7321

Godast att äta varma , med ett glas iskall mjölk
IMG_7337

Men nu ropar de på mig, snart dags att åka.
Och jag återkommer innan kvällen med bilder och recept!

Och tills dess…  På återseende

IMG_6257-1

0
11 kommentarer

Kondenserad mjölk- Dulce de leche

Godmorgon Torsdag!
Det är verkligen mörkt ute nu när väckarklockan ringer -tur att vi har lite snö som får det att kännas lite ljusare. 
Jag sitter och väntar på att kaffet ska bli klart – och tänkte svara på några frågor som ni haft.  Såg att det är flera som har undrat om den kondenserade mjölken  som jag ofta bakar med,  vad är detta – och vart köper man den?
 
 
Kondenserad mjölk – Dulce de leche 
 
IMG_7283
Kondenserad mjölk
Detta är en en burk med mjölk , men där vattenmängden minskats och där man i den sötade versionen tillsatt mer socker.
Jag använder bara den sötade kondenserade mjölken när jag bakar , det finns även osötad.
Man brukar hitta den kondenserade mjölken bland bakprodukterna. Men jag har även sett att i vissa butiker kan den stå bland de internationella varorna.

Och hur gör man med mjölken ?
Jo , den oöppnade burken lägger du sedan i en stor kastrull med vatten,
vattnet måste täcka burke under koktiden ! Viktigt, annars kan den explodera.
Sedan kokar du burken i knappt tre timmar sådär – skölj under kallt vatten tills innehållet har svalnat.
Och Voilá ….
Du har fått en fantastiskt god kolakräm / krämig kolasås.
Denna används i många bakverk, tårtor,  kakor,
eller varför inte  som kolasås på en god glass.
 

 

 

 

IMG_7288
Urgott!!

 

 

0
13 kommentarer

Söta fyllda smördegsstjärnor

 

Nomi tackar för alla fina gratulationer på sin födelsedag! 🙂 Tack snälla!
Snart dags för lite födelsedagsfika. Och tårtan till fikat ska Nomi göra själv- och det kommer bli en godistårta. Och jag ska baka smördegsstjärnor fyllda med sylt. Inspirationen till dessa smördegsstjärnor hittade jag hos duktiga Katarina på hennes fina blogg HOVKONDITORN 
 

IMG_6494

 

Jag bytte ut fyllningen mot sylt, men det går bra både med marmelad, gele, lemoncurd
färska bär, marsankräm och choklad.

Det du behöver är:
Smördeg
1 äggula
Valfri fyllning.

Florsocker

Fast sylt och en fast marsankräm är kanongott!

 Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Kavla ut smördegen ( mellan två bakplåtspapper om den är tinad. )
 och skär ut fyrkanter i ca 8 *8 cm
Skär / sporra ett jack i varje kant in mot mitten.  I mitten lägger du fyllningen.
Vik sedan upp vartannat hörn mot mitten, tills det bildar en stjärna.
Lägg på bakplåtspapper, pensla med vispad äggula.
Grädda i ugnen i ca 8- 10 minuter , eller tills stjärnorna är gyllene och frasiga.
Pudra över rikligt med florsocker, för smördegen i sig är inte speciellt söt. 

Klara att servera!
 
 
 
    

IMG_6487-2

Godast att äta varma ! 🙂

 

0
8 kommentarer

Hipp hipp hurra

Idag är ingen vanlig dag, för idag är det Nomis födelsedag.  Hurra hurra hurra! 🙂

Ja, idag har vår lilla minsting blivit ett helt år äldre. Kan inte förstå vart tiden har tagit vägen…
Det var en trött treåring som vi väckte i morse med kråksång och massa paket. När hon väl såg alla presenter så vaknade hon till och började riva i alla färgglada papper, Och sådan lycka över nya pärlor och fina pärlplattor för att inte tala om filmen Alvin och gänget som hon pratat om i evigheter sedan vi såg på bio.  Hon var så nöjd så med sina presenter.

 Stort Grattis Nomi på din födelsedag ♥

IMG_6908

TröttisIMG_7020

Nu dags för frukost, födelsedagsbarnet har beställt smörgås med ost och kokta ägg till frukost.
Gullungen

 

0
13 kommentarer

Pulkaåkning

Hej hej ,
Snö, och precis lagom kallt har det varit idag. Så jag har inte hunnit med att blogga så mycket – vi  har  istället varit ute i pulkabackarna.  Vi har åkt massor med pulka och snowracer , och Melvin har övat och tränat på att åka på sin nya snowboard. Jätteduktig är han, och klarar av att hålla balansen bra i backarna.
 IMG_7205
Men nu är det dags för de sista förberedelserna för morgondagen, då har vi ett födelsedagsbarn i huset. Vår lilla två åring fyller nämligen tre.

 

0
1 kommentar

Sesampanerad lax med potatismos och hollandaisesås


Måndagmorgon, och vi är färdiga med frukosten och Nomi & jag har vinkat av barnen till skolan. Vi ska snart ge oss ut på promenad med Molly, och Nomi är överlycklig över att det är snö idag också – så att hon kan åka pulka.

Innan dess blir det ett middagstips här på bloggen . För vi lagade en god maträtt för lite sedan då  vi panerade lax med sesamfrön och serverade detta till potatismos och hemmagjord hollandaisesås. Och det är verkligen stor skillnad på pulversåsen och egen hollandaiesås.  Lite krångligt att göra – och så mycket godare!

IMG_5847

IMG_5802

 Potatismoset :
10 – 12 potatisar medelstora (mjölig sort )
3 dl gräddmjölk 50 /50
150 gram smör
salt och vitpeppar
Lite riven muskotnöt

Laxbitar
1 ägg
Sesamfrön
salt

Hollandaisesås :
150 gram smör
3 äggulor
1 tsk pressad citronsaft
2-3 msk vatten
salt
Vitpeppar
eller lite cayennekrydda

Gör potatismoset så här:
Skala och koka potatisen i mindre bitar.När den är mjuk ( 15- 20 minuter ) så häller du av vattnet och mosar med en potatispress,eller med hjälp av en elvisp.  Värm upp gräddmjölken och smöret och rör sedan ner detta i potatismoset och rör om tills det blivit fluffigt. Smaka av med salt, peppar och lite riven muskot

Gör laxen så här :
Häll upp sesamfröna på en tallrik
Vispa upp ägget, och vänd laxen däri, och sedan i sesamfröna. Salta med lite salt. Smörstek laxen tills den är genomstekt.

Gör hollandaisesåsen så här :
Smält smöret på svag värme, den ska inte brynas.Blanda sedan  äggulor, citron och vatten i en kastrull ( ej aluminium- gryta) Vispa ihop i en minut.Ställ den på spisen och vispa – tills strax innan kokpunkten.   Ta då av kastrullen och ställ i vattenbad  under tiden du vispar och såsen tjocknar.Det är viktigt att du tar bort kastrullen precis när såsen börjar tjocknar  -annars  blir det äggröra av såsen.Vispa sedan ner smöret lite i taget i såsen, vispa kraftigt.Vispa till en fin slät sås.  Smaka av med vitpeppar eller lite cayennepeppar. Såsen ska serveras ljummen.

 

0
8 kommentarer

Kolapaj med choklad

Tjingeling på er raringar,

Här ska jag strax rusa iväg till frisören, tack gode gud. Inte en dag för tidigt om man säger så.  Och vad roligt att ni är så många nya som hittat hit: Välkomna. För att söka bland alla recept så klickar ni på kategori högst upp på sidan, eller om ni är inne via mobil så klickar ni på de 3 strecken uppe till höger.  Dagens baktips från mig till dig:  är en kolapaj med Marylandcookies-botten. Jacob bakade en liknande paj för ett par månader sedan.

Kolapaj med en klick lättvispad grädde är riktigt riktigt gott!

paj (1)Du behöver det här till denna pajen:
75 gram smör
200 gram Maryland coockies

Chokladkola:
25 gram smör
3/4 dl strösocker
3/4 dl vispgrädde
1 msk kakao
1/2 dl ljussirap

Vit chokladkola
50 gram smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl ljussirap
200 gram vit choklad

Serveras med vispad grädde

Gör din chokladpaj så här:
Smält smöret, mixa kaksmulorna och rör ihop med smöret. Tryck ut i en rundform med avtagbara kanter cirka 22 cm. Ställ kallt medan du gör chokladen.
Blanda socker, sirap, grädde & kakao i en kastrull och låt koka upp i cirka 10 minuter till 120 grader. ( kolla temp ) Dra bort kastrullen från värmen, och rör ner smöret. Häll chokladkolan över pajskalet och ställ kallt.
Börja nu med den vita chokladkolan : Hacka / bryt chokladen. Mät upp grädde, sirap och socker i en kastrull. Låt koka upp i cirka 10 minuter till 120 grader. ( kolla temp)  Dra kastrullen åt sidan och vänd ner smör och choklad och rör tills smeten är slät. Häll upp detta försiktigt på chokladlagret och ställ kallt i några timmar.

Ta fram pajen tio minuter innan servering, väldigt gott med en klick lättvispad grädde till.

0
7 kommentarer

Twixkakor

Jag fick nyss ett mail av Annika som hade ett önskemål på bästa kakan  att baka till ett födelsedagskalas.Och då kom jag såklart att tänka på twixkakorna , som vi själva bakar till nästan alla kalas.

 Choklad, mjukkola på en spröd mördegsbotten !
Dessa kakor är hur-goda-som-helst.

Du behöver till ca 20 kakor
1 ugnssäker form i ca 20*30 cm
Botten:
4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
125 gram rumstempurerat smör
Kola:
175 gram smör
2 dl socker
3 dl grädde
1/2 dl ljus sirap Garnering:
200 gram mjölkchoklad
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Smöret ska inte smältas.
Tryck sedan ut degen i en ugnsform på ca 20 *30cm
och grädda i ca 20 minuter.
Rör sedan ner alla ingredieser till kolan i en stor kastrull. Och låt koka i ca 40- 50 minuter på låg värme.
( gör kultestet för att se när kolan är färdig, den ska bli lagom seg )
Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt stå kallt.
Medan du smälter mjölkchokladen över ett vattenbad och sedan breder ut detta över den svar kolafyllningen.
Låt stå svalt.

Ett tips !!
När det gått ca 30 minuter kan du ta ut kakan och göra lite fina mönster i chokladen , med tillexempel en gaffel.
Kakan ska sedan förvaras i svalt , och ta fram ca 20 minuter innan den serveras.

Imorgon dyker det upp nya recept och bilder !

1
8 kommentarer

Kebabgryta

Nu är vi inne nu i värmen efter några timmar ute i snön. Vi promenerade bort till pulkabacken och hade med oss varmchoklad.  Äntligen lite riktig vinter ! Sitter här med en kopp kaffe, och tänkte gå igenom mail och svara på kommentarer. Och på tal om mail så har jag fått in många önskemål om snabbmat, mat att laga till vardags när middagen måste gå snabbt att laga..

Här kommer ett just sådant recept 🙂
Kebabgryta :

IMG_6540

Detta behöver du :
Ris

500 gram kebabkött / kebabflarn
1 gul lök
1 burk med tomatkross
2 dl vatten
1 msk konc. oxfond
1/4  dl chilisås
Kebabkrydda efter egen smak
salt & peppar

Toppa med en god vitlökssås,
eller vispad creme fraiche

Gör så här :
Finhacka löken, hetta upp en gryta med smör och fräs löken glansig.
Häll ner kebaben och bryn den klar.
Rör ner krossade tomater, vatten, oxfond, chilisås och låt sjuda upp.
Krydda med kebabkrydda ( smaka av – för alla kebabkryddor är olika i styrka )
Smaka av med lite salt och peppar.

Smaklig spis

17
7 kommentarer