Pannbiffar i brunsås


Hej hej!
Söndagsmorgon, och klockan är strax åtta – och det är dags att duka fram frukosten.
Idag kommer farmor och farfar hit och firar Nomi vid lunchtid, vi tänkte bjuda dem på smörgåstårta och sedan daimtårta till kaffet.
( Roligt Lena att du gillade receptet på tårtan! )

Och lördagsmiddagen igår fick Melvin och Nomi välja :

IMG_7368


Det här behöver du :
potatis
1 kilo färs
1 ägg
1 finriven lök
1 1/2 dl grädde ( mjölk )
1 dl ströbröd
2 msk konc. kalvfond / oxfond
salt och peppar

Såsen
Smör
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
3 dl grädde
2 tsk vinbärsgele
salt och peppar
Soya för färgens skull

Gör så här :
Lägg grädde och ströbröd i en skål och låt svälla i tio minuter.
Skala och koka potatis. Rör ihop samtliga ingredienser till pannbiffarna, avsluta med gräddblandningen.
Rör ihop till en jämn färs-smet. Och forma till Pannbiffar. Ställ ugnen på 100 grader.
Bryn pannbiffarna klart i rikligt med smör. Förvara dem i ugnen medan du gör såsen.

Använd samma stekpanna när du gör såsen, för att ta tillvara på alla goda smaker. Häll över grädde & vattnet under tiden du vispar.
Smaka av med fond. Rör ner redningen till en önskad konsistens. Och sist rör du i svartvinbärsgelen , och smakar av med salt och peppar . Låt det sjuda upp försiktigt, vill du ha en mörkare färg på såsen – rör ner ett par droppar soya. Häll upp såsen i en större kastrull, och Vänd ner biffarna i såsen och låt det puttra fem minuter.

Sedan är det klart att serveras.

 

0
10 kommentarer

Fyllda paprikor med smak av taco

aa

Detta behöver du till 4 personer.

4 paprikor
6 dl taco färs
Mozzarella

1 påse Nachochips
Mozzarella

Serveras med en god krispig sallad

Gör så här :
Skölj och skär av toppen pa paprikorna, kärna ur dem. Förväll dem gärna i vatten en timme innan du börjar med fyllningen.
Ställ ugnen på 200-225 grader både över och under värme.
Värm upp tacofärsen, och fyll paprikorna med färsen. toppa med lite mozzarella och sätt locket på och ställ dem på en ugnsplåt.
Vid sidan av strör du ut nachochipsen och fördelar ut mozzarella över chipsen.
Ställ in i ugnen och ta ut när osten blivit bubblig. ( Dock om man vill ha paprikorna riktigt mjuka, så bör man ställa in dem lite tidigare än chipsen. Men jag gillar när de är lite krispiga. )

Servera med en god sallad

0
Kommentera

Fylld skinksnitzel

mat

mat2

Du behöver :
Cocktailtomater
1 gullök
olivolja
flingsalt
Färsk basilika
Skinksnitzel 2 st per person
Mozzarella
Salt och peppar
Smör

 

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Skölj tomaterna och lägg i en ugnsfastform.
Klyfta en gullök och sprid ut i formen, ringla olivolja över tomaterna och flingsalt.
Toppa med basilika och ställ in i nedre delen på ugnen ca 30 – 40 minuter
Skinksnitzeln ska kavlas eller hamras plattare, salta och peppra.
Lägg den försa skinksnitzlen på en skärbräda och fyll med mozzarella ost och toppa med ytterligare en skinksnitzel över,Och gör lika dant med de andra skinksnitzlarna.
Bryn upp smör i en stekpanna och b ryn sedan snitzelpaketet på bägge sidor tills de är genomstekta, lägg  i en form och ställ in i ugnen under tiden du gör en gräddsås. ( Vatten, grädde, soya, fond, salt och peppar ) När såsen puttrat en stund så är det klart att serveras
mat3
0
Kommentera

Wasabikyckling

wasabi

Du behöver till 4 portioner :
Ris
4 kycklingfileer
Wasabi & sesame krydda
Sesamkrydda
salt
olivolja / matolja

Såsen:
Kycklingsky
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 msk koncentrerad kycklingfond  ( Ev kan det behövas lite mer, beror på hur mkt sky du fått av kycklingen )
1 / 2- 1 msk  Citrongele / vinbärsgele
lite salt och peppar

Ev. Maizena & ett par droppar soya kulör till såsen

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Koka riset enligt anvisningar på föpackning
Lägg kycklingfileerna i en ugnssäkerform och ringla över olja , krydda med wasabi & sesam-kryddan.
Och strö över ytterligare bara sesame-frön för att få fram en lite mer nötig- smak .
Ställ in i ugnen, då och då så tömmer du ugnsformen på kycklingsky – häll upp detta i en stekpanna.
Detta gör du sedan såsen på!
Värm upp stekpannan med skyn, häll upp grädde och creme fraiche.
Rör i fonden, och lite salt och peppar. Låt sjuda upp.  Vill du ha en tjockare sås rör då ner maizena eller en mjölredning
Mjölredning =  Lite vatten och lite mjöl som vispas ihop och rörs ner i såsen

Och ev. någon droppe soyakulör om man vill ha en mörkare färg.
Rör sist ner citrongelé. Låt sjuda fram tills kycklingen är helt genomstekt.

0
Kommentera

Kolakakor

Självklart ska ni få receptet på kakorna jag bakade till Nomis födelsedag.
Här är receptet på goda kakor, med krämig kola toppad med choklad

IMG_7321

 

IMG_7337

Detta behöver du:
Muffinsformar : ca 20 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 vaniljsocker
200 gram smör
1 burk sötad  kondenserad mjölk
50 gram valfri choklad

 

Gör så här:
Fyll upp en stor kastrull med vatten, lägg ner den oöppnade burken med den kondenserade mjölken.
Koka hela burken med sötad kondenserad mjölk i ca tre timmar.  Låt svalna helt innan du öppnar den.
Blanda samman de torra ingredienserna i en skål, tärna ner smöret där i och knåda ihop till en deg ,
antingen för hand eller i matberedare.
Ställ ugnen på 200 grader.
Låt degen vila i kylskåpet en stund, för då blir den lättare att arbeta med.
Forma degen till runda bollar och lägg i muffinsformar, gör en rejäl grop i varje kula och fyll upp med den krämiga kolakrämen.
Grädda i 8- 10 minuter tills kakan fått lite färg.
Undertiden smälter du chokladen över ett vattenbad.
När kakan kommer ut så brer du chokladen över som en liten glasyr.

Klara att servera.

Får du lite kolakräm så är det gott att värma upp krämen
och servera till gräddglass. Hacka gärna över lite choklad och strö lite hallon över.

2
10 kommentarer

En dag i skidbacken

Hej igen,
Vi har haft en toppen dag idag i skidbacken- eller ja… Nomi och jag var inte i skidbacken , utan vi  var i pulkabacken  precis brevid och åkte pulka medan killarna tränade snowboard- och det tyckte Nomi var jätteroligt. Men oj vad tungt det är att gå upp för pulkabacken  femtioelva gånger.  Nu är vi hemma igen, och det är snart dags att börja med middagmaten.

Och innan dess tänkte jag skriva om gårdagens middag.
Som blev helstekt fläskfile fylld med ost/pesto och serverades med  potatiskaka och sparris

IMG_7430

Det här behöver du :
1 fläskfile
smör
salt och peppar

Bra att ha : Tandpetare

Fyllning:
1 1/2 dl god lagrad ost
2 tsk röd pesto
2- 3 msk creme fraiche
salt och peppar

Potatiskaka :
4 st medelstora fasta potatisar
salt
1 dl riven lagrad ost
smör

Gör så här :
Ställ ugnen på 180 grader. Skala potatisen. Rör ihop fyllningen till filen.
Putsa filen, och bryn den i en stekpanna tills den fått fin färg salta och peppra.
Gör ett snitt över hela filen på längden.  Lägg i fyllningen och trä i tandpetare så att  inte fyllning rinner ut. Lägg denna i en ugnsform och ställ in i ugnen.
Under tiden gör du potatiskakan. Riv potatisen, och skölj den under kallt vatten och låt vattnet rinna av, kram ur det mesta.   Salta lite lätt och vänd ner den rivna osten.
Smält smör i en stekpanna, jag hade en mindre stekpanna – ca 22-24 cm –
Platta ut potatisröran, och bryn  den på vardera sida, så att den får fin färg.
Ca 20 minuter.  Sedan kan man göra som man vill vid upplägget på tallriken, jag formade ut runda potatiskakor med hjälp av pepparkaksformar. Det går alldeles utmärkt att göra ”tårtbitar” också.
Koka sparrisen i lättsaltat vatten.  Och när fläskfilen är klar , så  är det klart att servera.

Smaklig måltid.

0
5 kommentarer

Mot Hestra – Isaberg

 Hej hej

Snart helg igen , hoppas din vecka har varit bra.
Det är härligt att det är fredag, och vi har fortfarande snö &  precis sådär lagom kallt.  Nu på förmiddagen ska vi åka till Hestra –  
Isaberg , för att åka lite i deras skidbackar. Melvin vill åka snowboard i lite bättre barnbackar, han har övat på sin snowboard varje dag i våra mindre backar här. Han är så duktig!
Och Nomi och jag ska åka lite pulka och snowracer. 
  Tänkte packa ner  lite varm choklad, och lite mat som vi ska grilla där nu innan vi åker. Och jag har haft mycket att göra nu de sista dagarna, och inte hunnit med att blogga så mycket, men däremot har jag bakat och lagat  mycket mat – så nu ska jag bara hinna med att blogga ikapp om alla recept också.

Blandannat har jag bakat dessa kolakakor  till Nomis födelsedag.
Med choklad och ljuvligt god kolakräm i.

 

 

IMG_7321

Godast att äta varma , med ett glas iskall mjölk
IMG_7337

Men nu ropar de på mig, snart dags att åka.
Och jag återkommer innan kvällen med bilder och recept!

Och tills dess…  På återseende

IMG_6257-1

0
11 kommentarer

Kondenserad mjölk- Dulce de leche

Godmorgon Torsdag!
Det är verkligen mörkt ute nu när väckarklockan ringer -tur att vi har lite snö som får det att kännas lite ljusare. 
Jag sitter och väntar på att kaffet ska bli klart – och tänkte svara på några frågor som ni haft.  Såg att det är flera som har undrat om den kondenserade mjölken  som jag ofta bakar med,  vad är detta – och vart köper man den?
 
 
Kondenserad mjölk – Dulce de leche 
 
IMG_7283
Kondenserad mjölk
Detta är en en burk med mjölk , men där vattenmängden minskats och där man i den sötade versionen tillsatt mer socker.
Jag använder bara den sötade kondenserade mjölken när jag bakar , det finns även osötad.
Man brukar hitta den kondenserade mjölken bland bakprodukterna. Men jag har även sett att i vissa butiker kan den stå bland de internationella varorna.

Och hur gör man med mjölken ?
Jo , den oöppnade burken lägger du sedan i en stor kastrull med vatten,
vattnet måste täcka burke under koktiden ! Viktigt, annars kan den explodera.
Sedan kokar du burken i knappt tre timmar sådär – skölj under kallt vatten tills innehållet har svalnat.
Och Voilá ….
Du har fått en fantastiskt god kolakräm / krämig kolasås.
Denna används i många bakverk, tårtor,  kakor,
eller varför inte  som kolasås på en god glass.
 

 

 

 

IMG_7288
Urgott!!

 

 

0
13 kommentarer

Söta fyllda smördegsstjärnor

 

Nomi tackar för alla fina gratulationer på sin födelsedag! 🙂 Tack snälla!
Snart dags för lite födelsedagsfika. Och tårtan till fikat ska Nomi göra själv- och det kommer bli en godistårta. Och jag ska baka smördegsstjärnor fyllda med sylt. Inspirationen till dessa smördegsstjärnor hittade jag hos duktiga Katarina på hennes fina blogg HOVKONDITORN 
 

IMG_6494

 

Jag bytte ut fyllningen mot sylt, men det går bra både med marmelad, gele, lemoncurd
färska bär, marsankräm och choklad.

Det du behöver är:
Smördeg
1 äggula
Valfri fyllning.

Florsocker

Fast sylt och en fast marsankräm är kanongott!

 Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Kavla ut smördegen ( mellan två bakplåtspapper om den är tinad. )
 och skär ut fyrkanter i ca 8 *8 cm
Skär / sporra ett jack i varje kant in mot mitten.  I mitten lägger du fyllningen.
Vik sedan upp vartannat hörn mot mitten, tills det bildar en stjärna.
Lägg på bakplåtspapper, pensla med vispad äggula.
Grädda i ugnen i ca 8- 10 minuter , eller tills stjärnorna är gyllene och frasiga.
Pudra över rikligt med florsocker, för smördegen i sig är inte speciellt söt. 

Klara att servera!
 
 
 
    

IMG_6487-2

Godast att äta varma ! 🙂

 

0
8 kommentarer

Hipp hipp hurra

Idag är ingen vanlig dag, för idag är det Nomis födelsedag.  Hurra hurra hurra! 🙂

Ja, idag har vår lilla minsting blivit ett helt år äldre. Kan inte förstå vart tiden har tagit vägen…
Det var en trött treåring som vi väckte i morse med kråksång och massa paket. När hon väl såg alla presenter så vaknade hon till och började riva i alla färgglada papper, Och sådan lycka över nya pärlor och fina pärlplattor för att inte tala om filmen Alvin och gänget som hon pratat om i evigheter sedan vi såg på bio.  Hon var så nöjd så med sina presenter.

 Stort Grattis Nomi på din födelsedag ♥

IMG_6908

TröttisIMG_7020

Nu dags för frukost, födelsedagsbarnet har beställt smörgås med ost och kokta ägg till frukost.
Gullungen

 

0
13 kommentarer