Frukost och färskpressad juice


Ätit frukost och vinkat av alla barnen till skolan( och Jonathan till jobbet )  – Men  Nomi fick feber och hosta, igår  så hon är hemma från dagis.  Hon var extra trött nu i morse, och sov förbi frukosten.    Och till denna lilla sjuklingen gjorde vi en färskpressad apelsinjuice till frukost, det blev en jättefin färg – en egen färskpressad juice på både vanliga apelsiner och blodapelsiner. Och till detta en smörgås med ost, skinka och lite grönt.

IMG_7810
C-vitaminer ska ju vara det bästa när man är har en förkylning.
Och efter den frukosten så ska vi nu ska vi kolla på ”Alvin och gänget”, och äta glass. Äta glass det ska man göra när man är sjuk.

 

0
6 kommentarer

Smördegsinbakad köttfärs

 

Det var bara jag och Nomi hemma till lunchen idag ,  och vi gjorde lite smördegsinbakad köttfärs till oss.  Hade redan färdigstekt köttfärs – så det var väldigt smidigt att fixa iordning, och gott är det också.

Serverade detta till en krispig sallad.

IMG_6413

Jag skriver ut receptet igen, för er som missat det.

Detta är en perfekt maträtt att göra om du redan har färdig köttfärsröra / tacos över. Använder du tacosfärsen så rör ner lite creme frachie och lite tomatsås för att inte få den för torrr. Annars så gör du en  ny fast (den ska inte vara för såsig) och kryddig köttfärsröra med :

500 Köttfärs
smör
1 finhackad lök
2 msk oxfond
3 msk chilisås
en skvätt soya
Sambal oelek – efter eget tycke
1 tsk Paprika pulver
Salt och peppar

Smördegsplattor
Mozzarellaost
1 ägg
Sesamfrön

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader,
ta fram smördegen ( om den är fryst )
värm upp en gryta med smör och fräs lök glansig,
rör ner köttfärsen och bryn klart.
Tillsätt kryddor, chilisås , sambal oelek, soya och smaka av med salt och peppar.
Kavla ut smördegen lite och fördela lite mozzarella i mitten på smördegen,
och en klick med den kryddiga köttärsröran.
Vik i hop till ett knyte och lägg på en bakplåtsklädd ugnsform.
Pensla ovansidan med vispat ägg och strö över rikligt med sesamfrön.

Grädda i ugnen tills de är krispiga och har fått gyllene färg.

 Vitlökssåsen :

Detta behöver du :
2 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs
1-2 små vitlöksklyftor
1/2 – 1 msk flytande honung
salt och peppar

Garnering : Lite färska örter

Gör så här:
Rör ihop samtliga ingredienser ,
Och ställ kallt ett par timmar innan servering.

Och allra godast om den stått i kylskåpet över natten!
Så kan absolut förberedas dagen före.

Och vill du ha såsen krämig kan man använda Creme fraiche 34 %
mer lätt creme fraiche blir den mer såsig. Gott vilket som.

IMG_6400

Smaklig Måltid!

0
9 kommentarer

Välkommen Måndag

 

Välkommen Måndag !
När man stiger upp innan klockan sju så är det fortfarande bäcksvart ute, men det mysigt med alla ljuslyktorna i köket nu på morgonen. Hoppas att eran helg har varit bra. Vi har haft en jättetrevlig helg – och ser nu fram emot en ny vecka. Någon undrade vilken bio jag såg igår och det blev en film med Tom Cruise : Mission Impossible.

Jo och jag köpte en söt bordsblomma förra veckan,
Som jag var tvungen att fota nu –  vita små rosor som fortfarande blommar. 

IMG_7523

Nu : Kaffe och snart frukost.

Hörs senare

0
3 kommentarer

Smörgåstårtor

Hej hej!
Mycket mat och fika blev det.
Och nu har gästerna åkt hem, och Nomi har fått fina paket och fått blåsa ljusen på tårtan. Jag hann aldrig med att baka daimtårtan som jag hade planerat, utan jag åkte ner till coop och köpte en grön fin prinsesstårta istället. Nomi var jättenöjd, och det var huvudsaken.   Och smörgåstårtorna jag gjorde – en med skinka och en med skaldjur, de gick åt bägge två.
Så det var nog ett bra betyg 🙂

IMG_7489
IMG_7483
 

 

Och Nomi hade innan födelsedagen ringt och önskat sig ännu mera pärlor från farmor & farfar , och blev överlycklig när hon öppnade ett av paketet och hittade just det.
Så efter att vi fikat ville Nomi göra nya fina halsband och armband åt alla!
 

 

 

Pärlor i finaste färger….
IMG_7253
IMG_7752-1

Och nu ska jag snart åka bort till bion och möta upp min vän  Jessica,
det ska bli trevligt med en söndagsbio. Tänkte att jag och barnen skulle gå och se ”mästerkatten” nästa helg.
Den  verkar jätterolig iallafall.

Hoppas du får en fortsatt fin kväll !

 

 

 

0
7 kommentarer

Pannbiffar i brunsås


Hej hej!
Söndagsmorgon, och klockan är strax åtta – och det är dags att duka fram frukosten.
Idag kommer farmor och farfar hit och firar Nomi vid lunchtid, vi tänkte bjuda dem på smörgåstårta och sedan daimtårta till kaffet.
( Roligt Lena att du gillade receptet på tårtan! )

Och lördagsmiddagen igår fick Melvin och Nomi välja :

IMG_7368


Det här behöver du :
potatis
1 kilo färs
1 ägg
1 finriven lök
1 1/2 dl grädde ( mjölk )
1 dl ströbröd
2 msk konc. kalvfond / oxfond
salt och peppar

Såsen
Smör
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
3 dl grädde
2 tsk vinbärsgele
salt och peppar
Soya för färgens skull

Gör så här :
Lägg grädde och ströbröd i en skål och låt svälla i tio minuter.
Skala och koka potatis. Rör ihop samtliga ingredienser till pannbiffarna, avsluta med gräddblandningen.
Rör ihop till en jämn färs-smet. Och forma till Pannbiffar. Ställ ugnen på 100 grader.
Bryn pannbiffarna klart i rikligt med smör. Förvara dem i ugnen medan du gör såsen.

Använd samma stekpanna när du gör såsen, för att ta tillvara på alla goda smaker. Häll över grädde & vattnet under tiden du vispar.
Smaka av med fond. Rör ner redningen till en önskad konsistens. Och sist rör du i svartvinbärsgelen , och smakar av med salt och peppar . Låt det sjuda upp försiktigt, vill du ha en mörkare färg på såsen – rör ner ett par droppar soya. Häll upp såsen i en större kastrull, och Vänd ner biffarna i såsen och låt det puttra fem minuter.

Sedan är det klart att serveras.

 

0
10 kommentarer

Fyllda paprikor med smak av taco

aa

Detta behöver du till 4 personer.

4 paprikor
6 dl taco färs
Mozzarella

1 påse Nachochips
Mozzarella

Serveras med en god krispig sallad

Gör så här :
Skölj och skär av toppen pa paprikorna, kärna ur dem. Förväll dem gärna i vatten en timme innan du börjar med fyllningen.
Ställ ugnen på 200-225 grader både över och under värme.
Värm upp tacofärsen, och fyll paprikorna med färsen. toppa med lite mozzarella och sätt locket på och ställ dem på en ugnsplåt.
Vid sidan av strör du ut nachochipsen och fördelar ut mozzarella över chipsen.
Ställ in i ugnen och ta ut när osten blivit bubblig. ( Dock om man vill ha paprikorna riktigt mjuka, så bör man ställa in dem lite tidigare än chipsen. Men jag gillar när de är lite krispiga. )

Servera med en god sallad

0
Kommentera

Fylld skinksnitzel

mat

mat2

Du behöver :
Cocktailtomater
1 gullök
olivolja
flingsalt
Färsk basilika
Skinksnitzel 2 st per person
Mozzarella
Salt och peppar
Smör

 

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Skölj tomaterna och lägg i en ugnsfastform.
Klyfta en gullök och sprid ut i formen, ringla olivolja över tomaterna och flingsalt.
Toppa med basilika och ställ in i nedre delen på ugnen ca 30 – 40 minuter
Skinksnitzeln ska kavlas eller hamras plattare, salta och peppra.
Lägg den försa skinksnitzlen på en skärbräda och fyll med mozzarella ost och toppa med ytterligare en skinksnitzel över,Och gör lika dant med de andra skinksnitzlarna.
Bryn upp smör i en stekpanna och b ryn sedan snitzelpaketet på bägge sidor tills de är genomstekta, lägg  i en form och ställ in i ugnen under tiden du gör en gräddsås. ( Vatten, grädde, soya, fond, salt och peppar ) När såsen puttrat en stund så är det klart att serveras
mat3
0
Kommentera

Wasabikyckling

wasabi

Du behöver till 4 portioner :
Ris
4 kycklingfileer
Wasabi & sesame krydda
Sesamkrydda
salt
olivolja / matolja

Såsen:
Kycklingsky
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 msk koncentrerad kycklingfond  ( Ev kan det behövas lite mer, beror på hur mkt sky du fått av kycklingen )
1 / 2- 1 msk  Citrongele / vinbärsgele
lite salt och peppar

Ev. Maizena & ett par droppar soya kulör till såsen

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Koka riset enligt anvisningar på föpackning
Lägg kycklingfileerna i en ugnssäkerform och ringla över olja , krydda med wasabi & sesam-kryddan.
Och strö över ytterligare bara sesame-frön för att få fram en lite mer nötig- smak .
Ställ in i ugnen, då och då så tömmer du ugnsformen på kycklingsky – häll upp detta i en stekpanna.
Detta gör du sedan såsen på!
Värm upp stekpannan med skyn, häll upp grädde och creme fraiche.
Rör i fonden, och lite salt och peppar. Låt sjuda upp.  Vill du ha en tjockare sås rör då ner maizena eller en mjölredning
Mjölredning =  Lite vatten och lite mjöl som vispas ihop och rörs ner i såsen

Och ev. någon droppe soyakulör om man vill ha en mörkare färg.
Rör sist ner citrongelé. Låt sjuda fram tills kycklingen är helt genomstekt.

0
Kommentera

Kolakakor

Självklart ska ni få receptet på kakorna jag bakade till Nomis födelsedag.
Här är receptet på goda kakor, med krämig kola toppad med choklad

IMG_7321

 

IMG_7337

Detta behöver du:
Muffinsformar : ca 20 st
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 vaniljsocker
200 gram smör
1 burk sötad  kondenserad mjölk
50 gram valfri choklad

 

Gör så här:
Fyll upp en stor kastrull med vatten, lägg ner den oöppnade burken med den kondenserade mjölken.
Koka hela burken med sötad kondenserad mjölk i ca tre timmar.  Låt svalna helt innan du öppnar den.
Blanda samman de torra ingredienserna i en skål, tärna ner smöret där i och knåda ihop till en deg ,
antingen för hand eller i matberedare.
Ställ ugnen på 200 grader.
Låt degen vila i kylskåpet en stund, för då blir den lättare att arbeta med.
Forma degen till runda bollar och lägg i muffinsformar, gör en rejäl grop i varje kula och fyll upp med den krämiga kolakrämen.
Grädda i 8- 10 minuter tills kakan fått lite färg.
Undertiden smälter du chokladen över ett vattenbad.
När kakan kommer ut så brer du chokladen över som en liten glasyr.

Klara att servera.

Får du lite kolakräm så är det gott att värma upp krämen
och servera till gräddglass. Hacka gärna över lite choklad och strö lite hallon över.

2
10 kommentarer

En dag i skidbacken

Hej igen,
Vi har haft en toppen dag idag i skidbacken- eller ja… Nomi och jag var inte i skidbacken , utan vi  var i pulkabacken  precis brevid och åkte pulka medan killarna tränade snowboard- och det tyckte Nomi var jätteroligt. Men oj vad tungt det är att gå upp för pulkabacken  femtioelva gånger.  Nu är vi hemma igen, och det är snart dags att börja med middagmaten.

Och innan dess tänkte jag skriva om gårdagens middag.
Som blev helstekt fläskfile fylld med ost/pesto och serverades med  potatiskaka och sparris

IMG_7430

Det här behöver du :
1 fläskfile
smör
salt och peppar

Bra att ha : Tandpetare

Fyllning:
1 1/2 dl god lagrad ost
2 tsk röd pesto
2- 3 msk creme fraiche
salt och peppar

Potatiskaka :
4 st medelstora fasta potatisar
salt
1 dl riven lagrad ost
smör

Gör så här :
Ställ ugnen på 180 grader. Skala potatisen. Rör ihop fyllningen till filen.
Putsa filen, och bryn den i en stekpanna tills den fått fin färg salta och peppra.
Gör ett snitt över hela filen på längden.  Lägg i fyllningen och trä i tandpetare så att  inte fyllning rinner ut. Lägg denna i en ugnsform och ställ in i ugnen.
Under tiden gör du potatiskakan. Riv potatisen, och skölj den under kallt vatten och låt vattnet rinna av, kram ur det mesta.   Salta lite lätt och vänd ner den rivna osten.
Smält smör i en stekpanna, jag hade en mindre stekpanna – ca 22-24 cm –
Platta ut potatisröran, och bryn  den på vardera sida, så att den får fin färg.
Ca 20 minuter.  Sedan kan man göra som man vill vid upplägget på tallriken, jag formade ut runda potatiskakor med hjälp av pepparkaksformar. Det går alldeles utmärkt att göra ”tårtbitar” också.
Koka sparrisen i lättsaltat vatten.  Och när fläskfilen är klar , så  är det klart att servera.

Smaklig måltid.

0
5 kommentarer