Lax med kokt brysselkål ,
och denna maträtt kan serveras med potatis om man önskar, och laxen är riktigt god! Så testa !!
Det här behöver du :
1 portionslax per person
salt
Till gräslökstäcket :
ca 50 gram philadelphiaost / per bit
Mycket klippt färsk gräslök
salt
Serveras med nykokt brysselkål
Gör så här :
Ställ ugnen på 180 – 200 grader,
Salta den tinade laxfilen och lägg i smord ungsform.
Ställ in i ugnen, rör ihop philadelphiaröran med gräslök och smaka av med salt.
När laxen ärklar tar du ut den och brer ett lager med gräslöksröran och ställer tillbaka in i ugnen. Den ska bara bli varm – sedan är den klar att serveras,
med nykokt brysselkål.
Härligt att det är Fredag!
Och middagstipet för ikväll blir denna maträtt – eller ska ni som många andra kanske laga tacos i kväll ? 🙂
Det här behöver du :
Fläskfile
Smör
Mozzarella / fetaost / getost
soltorkade tomater
färsk basilika
Salt & peppar
Bra att ha : tandpetare/grillpinnar
Hasselbackspotatis :
Potatis
Smör
Ströbröd
Salt
Gör så här :
Ställ ugnen på 180 grader,
Putsa filen, och skala potatisen.
Gör snitt över potatisen, ungefär ner till hälften av potatisen , och pensla potatisarna smält smör. Strö över salt och ströbröd och ställ in i en ugnsform in i ugnen.
Värm upp en stekpanna med smör och bryn filen – salta och peppra.
När den fått en fin färg så lyfter du över den till en ugnsform, gör ett snitt längst hela filen.
Fyll den med ost, klippt soltorkad tomat och basilika, trä ihop med tandpetare eller avklippta grillpinnar. Ställ in i ugnen i ca 25- 30 minuter, eller tills köttet är klart.
Servera sedan med en god sallad och bearneiesås.
Vill du äta LCHF så servera fläskfile, och bearneiesås till broccolimos eller
blomkålsmos.
Nu är det dags för tävling. ( Och fler tävlingar kommer inom kort- så håll utkik )
Och denna avser en Coops matkasse för 4 personer i en veckan.
Påsen är fylld med lättlagade maträtter/ recept som bara tar max 30 minuter att laga.
Och på lördag så är det dags för Melodifestivalen att dra igång igen,
och då bänkar sig många framför tvrutorna för att lyssna årets låtar.
Tävlingen går ut på att du ska tipsa om ditt tips på bästa tilltugg, middag eller efterrätt till en kväll framför Mello.
Det kan vara allt från chips , snacks , hembakat eller lyxiga tre rätters menyer.Kom in och tävla HÄR på Jennys matblogg på facebook
och kommentera under tävlingsinlägget och ge dina bästa tips!
Tävlingen pågår till den 6: Februari.
Och vinnare kommer att utses på tisdagen den 7:e.
Tack för alla fina hälsningar till Nomi, och hon mår bara bra – hon var helt feberfri & pigg igår,
så idag är det en glad tjej som ska iväg till dagis och leka med kompisarna.
Läste sedan att jag fått in flera önskemål om lättlagad vardagsmat som går bra att frysa in,
och lätta storkok. Detta är ett perfekt sådant – krämig korvgryta med tomat
Det är perfekt att frysa ner det som blir över.
Detta behöver du :
1 ring med falukorv
Smör
1 gullök
3 burkar med fylliga krossade tomater
1/2 burk med vatten
ca : 1/3 – 1/2 dl chilisås
1 burk med hela champinjoner
2 msk koncentrerad grönsaksfond eller 1 buljongtärning
3- 4 dl creme fraiche
salt & peppar
Och ev. lite paprikakrydda
Serveras med ris och en klick creme fraiche
Gör så här:
Tärna falukorven.
Hacka löken, och fräs den i smör, när den blivit blank så rör du ner den tärnade korven,
Fräs tills den fått lite färg.
Rör ner tomatkross, vatten, fond, creme fraiche chilisås och champinjonerna.
Låt puttra och smaka av med salt och peppar.
Och ev. lite mer chilisås om ni önskar mer sting.
Servera med ris eller pasta
Vill man ha tex-mex – smak på grytan ,
så kan man krydda den med tacoskrydda.
Det brukar vara uppskattat av barnen .
Gör så här :
Rör ihop de olika rörorna. Jag gjorde två lager med skinkfyllning,
och ett lager med leverpastejen. Men man kan göra precis som man vill och det man gillar bäst.Jag brukar inte blanda skaldjur med skinka / leverpastej och sådant. Tycker det är bättre att göra två olika då. Men det är en smaksak. Mycket fyllning, så blir tårtorna saftigare, och sedan rör du ihop röran till det sista lagret och brer över den över tårtan, rikligt med kräm ska det vara. För mina mått på smörgåstårtan gick detta åt, men behövs mer fyllning så går det snabbt att blanda till under tiden man bakar. Och ställ sedan in smörgåstårtan i kylskåp över natten.
Garnera smörgåstårtan innan servering! Detta är det roligaste 🙂
Dekorera med mycket skinka, ägg, goda grönsaker och annat gott.
Receptet på smörgåstårtan. Tips för att få smörgåstårtan riktigt god, är att den förberedas dagen innan, och inte snåla med fyllningarna!
En smörgåstårta med skaljur / tonfisk
4 avlånga landgångsbröd – per smörgåsstubbe. Krabbröran 2- 3 burkar med krabbkött
3/4 dl majonäs
3/4 dl creme fraiche
lite finhackad rödlök efter smak
salt och peppar
Tonfiskröran
1 burk med tonfisk
1/2 dl majonnäs
1/2 dl creme fraiche
Lite finhacka rödlök- efter eget tycke
salt och svart peppar
Till fyllningen runt tårtan 3 dl vispad grädde
2 dl creme fraiche
1 / 2 dl majonnäs
Gör så här :
Rör ihop de olika rörorna. Jag gjorde två lager med krabbfyllning,
och ett lager med tonfisk. Tänk på att låta burkarna låta rinna av ordentligt så att inte rörna blir blaskiga. Jag brukar inte blanda skaldjur med skinka / leverpastej och sådant. Tycker det är bättre att göra två olika då. Men det är en smaksak.
Mycket fyllning, så blir tårtorna saftigare, och sedan rör du ihop röran till det sista lagret och brer över den över tårtan, rikligt med kräm ska det vara. Och ställ in i kylskåp över natten.
Garnera smörgåstårtan innan servering! Detta är det roligaste,
Dekorera med mycket räkor och annat gott.
Ätit frukost och vinkat av alla barnen till skolan( och Jonathan till jobbet ) – Men Nomi fick feber och hosta, igår så hon är hemma från dagis. Hon var extra trött nu i morse, och sov förbi frukosten. Och till denna lilla sjuklingen gjorde vi en färskpressad apelsinjuice till frukost, det blev en jättefin färg – en egen färskpressad juice på både vanliga apelsiner och blodapelsiner. Och till detta en smörgås med ost, skinka och lite grönt.
C-vitaminer ska ju vara det bästa när man är har en förkylning.
Och efter den frukosten så ska vi nu ska vi kolla på ”Alvin och gänget”, och äta glass. Äta glass det ska man göra när man är sjuk.
Det var bara jag och Nomi hemma till lunchen idag , och vi gjorde lite smördegsinbakad köttfärs till oss. Hade redan färdigstekt köttfärs – så det var väldigt smidigt att fixa iordning, och gott är det också.
Serverade detta till en krispig sallad.
Jag skriver ut receptet igen, för er som missat det.
Detta är en perfekt maträtt att göra om du redan har färdig köttfärsröra / tacos över. Använder du tacosfärsen så rör ner lite creme frachie och lite tomatsås för att inte få den för torrr. Annars så gör du en ny fast (den ska inte vara för såsig) och kryddig köttfärsröra med :
500 Köttfärs
smör
1 finhackad lök
2 msk oxfond
3 msk chilisås
en skvätt soya
Sambal oelek – efter eget tycke
1 tsk Paprika pulver
Salt och peppar
Smördegsplattor
Mozzarellaost
1 ägg
Sesamfrön
Gör så här :
Ställ ugnen på 225 grader,
ta fram smördegen ( om den är fryst )
värm upp en gryta med smör och fräs lök glansig,
rör ner köttfärsen och bryn klart.
Tillsätt kryddor, chilisås , sambal oelek, soya och smaka av med salt och peppar.
Kavla ut smördegen lite och fördela lite mozzarella i mitten på smördegen,
och en klick med den kryddiga köttärsröran.
Vik i hop till ett knyte och lägg på en bakplåtsklädd ugnsform.
Pensla ovansidan med vispat ägg och strö över rikligt med sesamfrön.
Grädda i ugnen tills de är krispiga och har fått gyllene färg.
Vitlökssåsen :
Detta behöver du : 2 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs
1-2 små vitlöksklyftor
1/2 – 1 msk flytande honung
salt och peppar
Garnering : Lite färska örter
Gör så här:
Rör ihop samtliga ingredienser ,
Och ställ kallt ett par timmar innan servering.
Och allra godast om den stått i kylskåpet över natten!
Så kan absolut förberedas dagen före.
Och vill du ha såsen krämig kan man använda Creme fraiche 34 %
mer lätt creme fraiche blir den mer såsig. Gott vilket som.
Välkommen Måndag ! När man stiger upp innan klockan sju så är det fortfarande bäcksvart ute, men det mysigt med alla ljuslyktorna i köket nu på morgonen. Hoppas att eran helg har varit bra. Vi har haft en jättetrevlig helg – och ser nu fram emot en ny vecka. Någon undrade vilken bio jag såg igår och det blev en film med Tom Cruise : Mission Impossible.
Jo och jag köpte en söt bordsblomma förra veckan,
Som jag var tvungen att fota nu – vita små rosor som fortfarande blommar.
Hej hej! Mycket mat och fika blev det.
Och nu har gästerna åkt hem, och Nomi har fått fina paket och fått blåsa ljusen på tårtan. Jag hann aldrig med att baka daimtårtan som jag hade planerat, utan jag åkte ner till coop och köpte en grön fin prinsesstårta istället. Nomi var jättenöjd, och det var huvudsaken. Och smörgåstårtorna jag gjorde – en med skinka och en med skaldjur, de gick åt bägge två.
Så det var nog ett bra betyg 🙂
Och Nomi hade innan födelsedagen ringt och önskat sig ännu mera pärlor från farmor & farfar , och blev överlycklig när hon öppnade ett av paketet och hittade just det.
Så efter att vi fikat ville Nomi göra nya fina halsband och armband åt alla!
Pärlor i finaste färger….
Och nu ska jag snart åka bort till bion och möta upp min vän Jessica,
det ska bli trevligt med en söndagsbio. Tänkte att jag och barnen skulle gå och se ”mästerkatten” nästa helg.
Den verkar jätterolig iallafall.