Kladdig minttårta med polkaströssel

 

 En krämig chokladtårta med mintsmak.

IMG_8080
Yummi!

Ändrade lite på receptet -Vi ville ha en tryffeltäcke istället för smält choklad på tårtan.

Men här är orginalreceptet :

200 gram rumsvarmt smör
4 dl strösocker
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vanilsocker
100 gram mörk choklad med mintkrisp
100 gram krossade Marainnekarameller

1 tsk smör
2 tsk ströbröd

Glasyr :
100 gram mörkchoklad med mintcrisp

Garnerning :
1 dl grovt krossade polkagrisar

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader

Vispa smör och socker pösigt med elvisp.
Vispa ner ett ägg i taget.  Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke.
Smält 100 gram chokladi ett vattenbad.
Vispa ner den smältachokladen, och de torra ingredienserna i smörsmeten.
Men vispa inte mer än nödvändigt.
Vänd ner de krossade mariannekaramellerna. Smörj och bröa en form ( 20 cm ) . Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 40 – 45 minuter.

Smält chokladen till glasyren i ett vattenbad. och ringla detta över kakan.
Strö över krossade polkagrisar.

0
13 kommentarer

Parmesansnacks och salamichips LCHF


En god långfrukost startade denna dagen.Och här skiner solen och det är härligt med en riktig vinter – men  brrrrr så väldigt kallt det är ute.

Tillbaka till schlagerkvällen igår – den var jättespännande.
Och jag tyckte också att Looren var bäst , helt klart värdig en finalplats i globen!
Schlagersnacksen som jag hade gjort efter Coops schlagermeny var dessa parmesansnacks,
salamichips med en fänkålsdipp

IMG_8144

Salamichipsen :
Skivad tunn salami

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader,
Lägg upp den skivade salamin på en plåt med bakplåtspapper och in i ugnen i 8 – 10 minuter
Låt svalna tills de är krispiga.

Pamesansnacks ca 30 stycken:
4 dl grovt riven parmesan
1 dl torkade tranbär ( kan uteslutas om man är äter strikt LCHF )
1 dl pistagenötter

Gör så här :
Hacka tranbären och pistagenötterna grovt.
Blanda dem med osten i en skål.
Fördela blandningen på 2 plåtar med bakplåtspapper.
Platta ut högarna något och ställ in i ugnen i ca 8 minuter.
Låt svalna till de blir krispiga

Dipp med fänkål
3 msk fänkålsfrön hela
2 dl creme fraiche
1/2 tsk salt

Gör så här :
Rosta fänkålsfröna i en torr och het platta.
Var försiktig, för de bränns lätt.
Mortla fröna grovt och rör ihop med creme fraiche och salt.
Låt stå svalt innan servering.

1
3 kommentarer

Snart dags för första deltävlingen

God kväll i stugorna!
Tänkte bara kika förbi bloggen som snabbast och önska er en trevlig schlagerkväll –  innan det är dags att stänga ner datorn för dagen. Nu är det inte många minuter kvar tills första deltävlingen drar igång 🙂 Och i kvällens första deltävlingen är de dessa åtta tävlande : The Moniker, Sean Banan, Abalone Dots, Afro-Dite, Dead By April, Marie Serneholt, Loreen samt Thorsten Flinck och Revolutionsorkestern.

Har du någon  förtippad favorit ?

Här blir det lite plock och  snacks framför tv:n.
Blandannat är det snacks från Coops schlagermeny, som vi ska äta.

Goda Parmesan/pistage- och tranbärskex, och torkad salamichips serverade med en
hemmagjord fänkålsdipp.

IMG_8144

Sen har vi även massa goda ostar & kex, melonbitar och fyllda oliver, nötter, Gott gott! Och sedan för den som orkar så har vi ju den chokladiga  kladdmint-tårtan.

IMG_8080
Den ska serveras med en klick vispad grädde, eller vaniljglass.
Receptet på tårtan kommer under morgondagen.

Nu en trevlig schlagerkväll till er alla!!

0
5 kommentarer

Välkommen Mellolördag

Hej,

Medan vi inväntar Mello ikväll , har jag och Thelma bakat en
chokladig minttårta, med krossat mariannegodis, mintkross och polkagrisar.

Den ska nu stå svalt tills ikväll – Check! IMG_8071

Och nu åker vi till bio!  Biljetterna är bokade för den teckande Mästerkatten för Thelma, Nomi , Melvin och mig!
På återseende

0
5 kommentarer

LCHF – Lax med gräslökstäcke

Lax med kokt brysselkål ,
och denna maträtt kan serveras med potatis om man önskar, och laxen är riktigt god! Så testa !!
IMG_7969
Det här behöver du :
1 portionslax per person
salt
Till gräslökstäcket :
ca 50 gram philadelphiaost / per bit
Mycket klippt färsk gräslök
salt
Serveras med nykokt brysselkål

Gör så här :
Ställ ugnen på 180 – 200 grader,
Salta den tinade laxfilen och lägg i smord ungsform.
Ställ in i ugnen, rör ihop philadelphiaröran med gräslök och smaka av med salt.
När laxen ärklar  tar du ut den och brer ett lager med gräslöksröran och ställer tillbaka in i ugnen. Den ska bara bli varm  – sedan är den klar att serveras,
med nykokt brysselkål.

Smaklig måltid

1
17 kommentarer

Fylld fläskfile med hasselbackspotatis

Härligt att det är Fredag!
Och middagstipet för ikväll blir denna maträtt – eller ska ni som många andra kanske  laga tacos i kväll ?  🙂

IMG_7402

 

Det här behöver du :

Fläskfile
Smör
Mozzarella / fetaost / getost
soltorkade tomater
färsk basilika
Salt & peppar
Bra att ha : tandpetare/grillpinnar

Hasselbackspotatis :
Potatis
Smör
Ströbröd
Salt

Gör så här :
Ställ ugnen på 180 grader,
Putsa filen, och skala potatisen.
Gör snitt över potatisen, ungefär ner till hälften av potatisen , och pensla potatisarna smält smör. Strö över salt och ströbröd och ställ in i en ugnsform in i ugnen.
Värm upp en stekpanna med smör och bryn filen – salta och peppra.
När den fått en fin färg så lyfter du över den till en ugnsform, gör ett snitt längst hela filen.
Fyll den med ost, klippt soltorkad tomat och basilika, trä ihop med tandpetare eller avklippta grillpinnar.  Ställ in i ugnen i ca 25- 30 minuter, eller tills köttet är klart.

Servera sedan med en god sallad och bearneiesås.

Vill du äta LCHF så servera fläskfile, och bearneiesås till broccolimos eller
blomkålsmos.

IMG_7400

1
5 kommentarer

Tävling om Matkasse

Tävlingsdax !! 🙂  

Nu är det dags för tävling. ( Och fler tävlingar kommer inom kort- så håll utkik )
Och denna avser en  
Coops matkasse   för 4 personer  i en veckan.

 

Påsen är fylld med lättlagade maträtter/ recept som bara tar max 30 minuter att laga.

 

matkasse

 

Och på lördag så är det dags för Melodifestivalen att dra igång igen,
och då bänkar sig många framför tvrutorna för att lyssna årets låtar.

Tävlingen går ut på att du ska tipsa om ditt tips på bästa tilltugg, middag eller efterrätt till en kväll framför Mello.
Det kan vara allt från chips , snacks , hembakat eller lyxiga tre rätters menyer.
Kom in och tävla   HÄR    på   Jennys matblogg på facebook    
och kommentera under tävlingsinlägget och ge dina bästa tips!
  

Tävlingen pågår till den  6: Februari.
Och vinnare kommer att utses på tisdagen den 7:e. 

Lycka till!!

0
9 kommentarer

Krämig korvgryta med tomat

 

Hej och godmorgon! 

Tack för alla fina hälsningar till Nomi, och hon mår bara bra – hon var helt feberfri & pigg igår,
så idag är det en glad tjej som ska iväg till dagis och leka med kompisarna.

Läste sedan att jag  fått in flera önskemål om lättlagad vardagsmat som går bra att frysa in, 
och  lätta storkok. Detta är ett perfekt sådant – krämig korvgryta med tomat

IMG_5261

Det är perfekt att frysa ner det som blir över.

 

Detta behöver du :

 

1 ring med falukorv
Smör
1 gullök
3 burkar med fylliga krossade tomater
1/2 burk med vatten
ca : 1/3 – 1/2 dl chilisås
1 burk med hela champinjoner
2 msk koncentrerad grönsaksfond eller 1 buljongtärning
3- 4 dl creme fraiche
salt & peppar
Och ev. lite paprikakrydda

Serveras med ris och en klick creme fraiche

Gör så här:
Tärna falukorven.
Hacka löken, och fräs den i smör, när den blivit blank så rör du ner den tärnade korven,
Fräs tills den fått lite färg.
Rör ner tomatkross, vatten, fond, creme fraiche chilisås och champinjonerna.
Låt puttra och smaka av med salt och peppar.
Och ev. lite mer chilisås om ni önskar mer sting.
Servera med ris eller pasta
 Vill man ha tex-mex – smak på grytan ,
så kan man krydda den med tacoskrydda.
Det brukar vara uppskattat av barnen .  
 
 
 
 

 

 

IMG_5260

0
5 kommentarer

Smörgåstårta med skinkfyllning


Här kommer det andra receptet på smörgåstårta – denna med skinkfyllning.

IMG_7489

Det ska vara mycket fyllning i smörgåstårtan, märker ni att det blir ett tunt lager – gör då lite extra och bred över.

Skinkfyllning :
ca 400 gram röktskinka
2 dl creme fraiche
1 dl majonäs
finhacakd rödlök efter eget tycke
salt och peppar

Leverpastejsfyllning :
1 1/2 dl leverpastej
1 1/2 dl creme fraiche
1/2- 1 dl boston gurka

Till fyllningen runt tårtan
3 dl vispad grädde
2 dl creme fraiche
1 / 2 dl majonnäs

Garnering :
4 kokta finhackade hårdkokta ägg
konserverade mandariner
Hackad gurka
rullade skinkabitar
rullade ostskivor
Kruksallad
Finhackad rödlök
Citron
Persilja

Gör så här :
Rör ihop de olika rörorna. Jag gjorde två lager med skinkfyllning,
och ett lager med leverpastejen.  Men man kan göra precis som man vill och det man gillar bäst.Jag brukar inte blanda skaldjur med skinka / leverpastej och sådant. Tycker det är bättre att göra två olika då. Men det är en smaksak. Mycket fyllning, så blir tårtorna saftigare, och sedan rör du ihop röran till det sista lagret och brer över den över tårtan, rikligt med kräm ska det vara. För mina mått på smörgåstårtan gick detta åt, men behövs mer fyllning så går det snabbt att blanda till under tiden man bakar.  Och ställ sedan in smörgåstårtan i kylskåp över natten.

Garnera smörgåstårtan innan servering! Detta är det roligaste 🙂
Dekorera med mycket skinka, ägg, goda grönsaker och annat gott.

9
15 kommentarer

Smörgåstårta

 

Receptet på smörgåstårtan. Tips för att få  smörgåstårtan riktigt god, är att den förberedas dagen innan,  och inte  snåla med fyllningarna!

En smörgåstårta med skaljur / tonfisk

IMG_7483

4 avlånga landgångsbröd – per smörgåsstubbe.
Krabbröran
2- 3 burkar med krabbkött
3/4  dl majonäs
3/4 dl creme fraiche
lite finhackad rödlök efter smak
salt och peppar

Tonfiskröran
1 burk med tonfisk
1/2 dl majonnäs
1/2 dl creme fraiche
Lite finhacka rödlök- efter eget tycke
salt och svart peppar

Till fyllningen runt tårtan
3 dl vispad grädde
2  dl creme fraiche
1 / 2 dl majonnäs

Garnering :
Handskalade stora räkor
4 kokta finhackade hårdkokta ägg
citron
gurka
färsk dill
Röd stenbitsrom
Kruksallad
Finhackad rödlök

Gör så här  :
Rör ihop de olika rörorna. Jag gjorde två lager med krabbfyllning,
och ett lager med tonfisk.  Tänk på att låta burkarna låta rinna av ordentligt så att inte  rörna blir blaskiga. Jag brukar inte blanda skaldjur med skinka / leverpastej och sådant. Tycker det är bättre att göra två olika då. Men det är en smaksak.
Mycket fyllning, så blir tårtorna saftigare, och sedan rör du ihop röran till det sista lagret och brer över den  över tårtan, rikligt med kräm ska det vara. Och ställ in i kylskåp över natten.

Garnera smörgåstårtan innan servering! Detta är det roligaste,
Dekorera med mycket räkor och annat gott.

1
25 kommentarer