Nötkolapaj

IMG_8392-1

Pajdeg :
4 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
200 gram kylskåpskallt smör

Fyllning :
100 gram smör
2 dl strösocker
1 dl ljussirap
3 msk vetemjöl
200 gram hasselnötter
200 gram mandel
100 gram pumpakärnor

Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Mät upp mjöl och socker i en skål.
Skär smöret i tärningar, och arbeta ihop till en smulig deg.
Klä en form ca 20 cm. Ställ in i frysen medan du gör fyllninge.

Smält smör, socker, mjöl och sirap i en kastrull. Och låt koka i cirka 5 minuter.
Vänd ner nötterna i kolasåsen och tag av plattan.
Grädda skalet i 10 minuter. Fyll sedan skalet med fyllningen och grädda i 10 minuter till.

Låt kakan svalna lite, och servera med lättvispad grädde eller en god glass!

IMG_8419

1
13 kommentarer

Räksallad

Hej hej!

Här har vi precis ätit lunch, Nomi är ledig måndagar och Melvin är hemma han också,
han hade feber igår – men är redan lite bättre idag. Melvin beställde pannkakor till lunchen så det fick det bli.  Jag gräddade pannkakor till barnen, och gjorde jag en räksallad till mig.
Jättegott att servera lite citronmajonnäs till salladen .

IMG_2505
 
 

 

 

 


IMG_2498
Sallad med extra allt – räkor ,machesallad, tomtat, rödlök och citron.
Kokta finhackade ägg är också gott att ha i salladen.Och nu inväntar vi Jacob och Thelma från skolan. . . . Nomi och jag ska ordnat lite eftermiddagsfika tills dess.

Hej så länge

1
11 kommentarer

Vita tulpaner och dagens vinnare

Hej,
Nu är vi hemma igen efter en trevlig helg på öland, med mycket god mat! 🙂
Daries och Tobias hade gjort om väggen i sitt köket , och den blev riktigt bra!
De hade målat väggen vit och hade valt en fin text – fönstet mot hallen hade de även tidigare, och det släpper in massor av extra ljus in i köket. Jättefint.

IMG_8814
Själv köpte jag  ett par buketter med krispiga vita tulpaner till köket  på hemvägen. Tulpaner känns som en liten påminnelse om att våren snart är på väg.

IMG_8256

 Och så vill jag gratulera dagens vinnare av Leilas fina bakbok, kökshandduk och strössel.
Ett stort grattis till,  Anna Lund.

Maila mig dina adressuppgifter på : jennysmatblogg@hotmail.se
så kommer ditt paket snart på posten.

Fortsatt trevlig kväll !

0
12 kommentarer

Systers hembakade pizzasnurror

Hej och god morgon.
Vi har precis ätit en god frukost och ska snart ut och promenera i det fina vintervädret . Vi  var ute  även igår och  passade på att fotade lite fina kvarnar längst vägen- det finns ju ganska gott om dem  här på Öland.

IMG_8789

En av alla de fina väderkvarnar vi passerade.

Och till mellanmålet igår blev vi bjudna på Daries pizzasnurror / pizzabullar. Och självklart så har jag tjatat till mig receptet.  Jättegoda var de!  ( Går att variera fyllningen som man vill – jag brukar ha rökt skinka i dem när jag bakar )

IMG_8768-1

Det här behöver du  till ca 30-35 små pizzabullar  :
50 gram jäst
75 gram smör / olja
5 dl mjölk
1 tsk salt
13 dl vetemjöl ( alternativt lite olika blandade mjölsorter )

Fyllning
1 dl Tomatpure
Oregano
3 pkt bacon
3 dl riven ost

Garnering:
Uppvispat ägg
ost

Gör så här:
Klipp baconet smått, och fräs detta. Låt svalna.
Ställ ugnen på 225 grader. Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull, och tillsätt mjölken – och värm upp till fingervarmt.
Häll lite av spadet över jästen och rör tills jästen helt har löst upp sig, och tillsätt resten av degspadet under omrörning.
Rör sedan ner  nästan allt mjöl och  även saltet . Spara lite mjöl till du ska baka ut.
Låt sedan degen jäsa i 30 minuter , under bakhandduk.

Sedan är det dags att baka ut – dela degen i 4 delar.
Och rulla ut dem till rektanglar.
Smöra sedan på tomatpuren på degen, och strö över fyllningen.  Sedan rullar du ihop detta till en längd och skär i lagom stora skivor och lägger dy upp bullarna på bakplåten eller i formar.
åt sedan jäsa i ytterligare 30 minuter under bakhandduk, och sedan penslar du bullarna med uppvispat ägg och strör, över riktligt med ost innan de ska gräddas i mitten av ugnen .

När de sedan har fått en gyllene färg , så är de klara att serveras 🙂

0
13 kommentarer

Snart dags för mello

Vi har haft en toppendag på Öland med mycket god mat och fika!
🙂 Och nu är det snart  dags att bänka sig framför tv:n igen! Godiset är framplockat och chipsskålarna är fyllda,  ska bli så roligt att höra alla bidrag i denna deltävlingen.

IMG_6710-1


Tittar ni också på Melodifestivalen ?

0
6 kommentarer

Godaste köttbullarna – ever

Jag tror att det här kan vara det godaste köttbullereceptet- ever…..  iallafall enligt barnen här hemma och även hunden verkade minst sagt överlycklig över att Nomi tappade en köttbulle på golvet. Det blev en tidig middag idag-  just tisdagar så ska alla barnen utom minstingen på fotbollsträning strax efter fem, och då är det bra om vi hinner äta middag till klockan fyra iallafall.

Och eftersom jag hade massa mozzarella och köttfärs hemma
så fick det bli ostfyllda köttbullar.

IMG_2875

Och här kommer receptet.

Till köttbullarna behöver du :

Smör att steka i
1 kilo köttfärs
2 msk oxfond
salt och peppar
4- 5 Mozzarellabollar

Till såsen :Steksky från köttbullarna
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk oxfond
1 tsk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena
ev. någon droppe soyakulör

Servera med kokt potatis, inlagdgruka och lingon.

Gör så här :

Ställ ugnen på 100 grader. Och skala och koka potatisen i saltat vatten.
Rör ihop ingredienserna till köttbullarna – )gärna ett par timmar innan de ska stekas ) och låt stå kallt fram tills dess.
Ta fram mozzarellabollarna och dela varje boll till fyra delar.   Ta en bit av köttfärsen och platta ut i handflatan och rulla sedan in mozzarellabitarna i köttbullarna.

Under tiden jag gjorde rullade köttbullarna såg det ut så här

IMG_2878

Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek sedan köttbullarna tills de är genomstekta.
Lägg upp dem på en ugnsfastform och ställ in i dem i ugnen. Dags för att börja med såsen.
Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och  fond och låt sjuda ett par minuter.
Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen.
Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott  ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen.

Klart att serveras.

Mozzarellafyllda köttbullar med brunsås, kokt potatis och lingon.

IMG_2921

Jag gjorde köttbullar på 1 kilo köttfärs – och jag kan säga att varenda köttbulle blev uppäten. Det är ett ett bra betyg det 😀

1
8 kommentarer

Vi packar

Hej hej!

Vi håller på att packa ihop och städar här hemma, vi ska åka  till min syster och hennes familj alldeles snart. Och det är  pulkaåkning, korvgrillning och en god middag som står på schemat idag. Och självklart även melodifestivalen.  Det ska bli riktigt roligt.

Och Lelias bakbok har verkligen fantastiska bilder… Man vill knappt sluta bläddra i den .

IMG_8388

IMG_8385

IMG_8382

 

På återseende

0
7 kommentarer

Fredagskväll

God kväll vänner.
Tänkte bara kika in lite som snabbast och önska er en riktigt trevlig fredagskväll 🙂
Idag har jag inte haft tid att sitta vid datorn – här har rensats, kastats och sorterats inför flytten – tänk att man sparar på så mycket?!  Och egentligen är jag ingen samlare tycker jag – utan jag försöker verkligen rensa ur garage, förråd och lådor med jämna mellanrum.   Men nu -så känns det iallfall mycket mer välordnat här hemma.

Den söta vita rosväxten på köksbordet.

IMG_8378
Och nu är dags för middag!
Trevlig fredagskväll till er alla!
 
0
8 kommentarer

Cheesecake brownies

Godmorgon alla bloggisar  🙂
Hoppas ni fått en bra start på denna fredagen

Första tipset för dagen blir dessa bakverk i choklad. Kanske något att baka för er till helgen?  Jag har väldigt  länge velat baka dessa, och receptet hade legat i receptlådan alldeles för länge nu. Så häromdagen dammade jag av recepet gjorde några mindre ändringar.
Och så här blev det :

IMG_8009

Det här behöver du till browniesen :
120 gram smör
100 gram valfri choklad  ( Jag valde en mörk choklad )
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk kakao
Pyttelite salt

Till toppingen :
200 gram philadelphiaost (naturell)
1 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Klä en form på 20 * 20  cm med bakplåtspapper.
Smält choklad och smör försiktigt i en kastrull, rör om under tiden till en slät smet, och låt sedan svalna.
Vispa ihop socker , ägg och vaniljsocker, Tillsätt chokladblandningen och vispa den tills det blandat sig.
Sikta i resten av de torra ingredienserna till brownien och vänd ner tills allt har blandat sig.
Häll smeten i formen , och börja nu med cheesecake fyllningen.
Mät upp samtliga ingredienser till toppingen i en skål – vispa tills smeten är slät.
Och häll sedan jämnt över kakan. bred ut med hjälp av en slev.
Gör sedna gärna fina mönster, genom att skära med en vass kniv i kakan flera gånger så att det blandar sig lite grann.
Ställ i n i  ugnen och grädda i ca 35 minuter eller tills den är färdig.

Låt stå kallt – den ska svalna innan den skärs upp.

IMG_8027

0
24 kommentarer

Smakrik kyckling i ugn

Hej svejs!
Redan torsdag idag, tänk var tiden går snabbt  🙂
I eftermiddag får vi fikagäster  – så idag tänkte jag baka efter ett nytt recept jag hittat nämligen en  kolapaj  med olika sorters nötter.

Men innan dess blir det ett middagstips, en kycklingrätt som serverades med ris, och nykokt sparris.

 

IMG_7872-1

Middag för 4-5 personer
Ris
4-5 kycklingfileer
2 dl vatten
2 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 msk konc. kycklingfond
1- 2 msk kinesisk soya
Salt och peppar

Efter kycklingen kommer ut ur ugnen :
philadelphiaost eller maizena
Soya kulör
En eller ett par tsk svartvinbärsgele

Serveras med ris, nykokt sparris och toppa gärnamed goda soltorkade tomater.

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Smörstek kycklingen lite snabbt i en stekpanna, så att de får fin färg. Lägg kycklingfileerna i en smord form- salta och peppra lite.
Vispa ihop samtliga ingredienser- förutom gelén-  till såsen och häll över kycklingen.
Ställ in i ugnen. Tiden i ugnen beror på hur tjocka fileerna är. Kycklingköttet ska vara vitt, och köttsaften ska inte vara rosa. När kycklingen är klar så ta ut dem och sila såsen ner i en kastrull, Smaka av såsen med en eller ett par tsk gele, samt red av såsen vid behov, med philadelphiaost eller mjölrening.  Ev. några droppar soyakulör om du önskar lite mörkare sås. Låt sjuda ett par minuter och häll över kycklingen igen.

Servera kycklingen med nykokt ris och sparris.

IMG_7860

0
11 kommentarer