Fredagskväll

God kväll vänner.
Tänkte bara kika in lite som snabbast och önska er en riktigt trevlig fredagskväll 🙂
Idag har jag inte haft tid att sitta vid datorn – här har rensats, kastats och sorterats inför flytten – tänk att man sparar på så mycket?!  Och egentligen är jag ingen samlare tycker jag – utan jag försöker verkligen rensa ur garage, förråd och lådor med jämna mellanrum.   Men nu -så känns det iallfall mycket mer välordnat här hemma.

Den söta vita rosväxten på köksbordet.

IMG_8378
Och nu är dags för middag!
Trevlig fredagskväll till er alla!
 
0
8 kommentarer

Cheesecake brownies

Godmorgon alla bloggisar  🙂
Hoppas ni fått en bra start på denna fredagen

Första tipset för dagen blir dessa bakverk i choklad. Kanske något att baka för er till helgen?  Jag har väldigt  länge velat baka dessa, och receptet hade legat i receptlådan alldeles för länge nu. Så häromdagen dammade jag av recepet gjorde några mindre ändringar.
Och så här blev det :

IMG_8009

Det här behöver du till browniesen :
120 gram smör
100 gram valfri choklad  ( Jag valde en mörk choklad )
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk kakao
Pyttelite salt

Till toppingen :
200 gram philadelphiaost (naturell)
1 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Klä en form på 20 * 20  cm med bakplåtspapper.
Smält choklad och smör försiktigt i en kastrull, rör om under tiden till en slät smet, och låt sedan svalna.
Vispa ihop socker , ägg och vaniljsocker, Tillsätt chokladblandningen och vispa den tills det blandat sig.
Sikta i resten av de torra ingredienserna till brownien och vänd ner tills allt har blandat sig.
Häll smeten i formen , och börja nu med cheesecake fyllningen.
Mät upp samtliga ingredienser till toppingen i en skål – vispa tills smeten är slät.
Och häll sedan jämnt över kakan. bred ut med hjälp av en slev.
Gör sedna gärna fina mönster, genom att skära med en vass kniv i kakan flera gånger så att det blandar sig lite grann.
Ställ i n i  ugnen och grädda i ca 35 minuter eller tills den är färdig.

Låt stå kallt – den ska svalna innan den skärs upp.

IMG_8027

0
24 kommentarer

Smakrik kyckling i ugn

Hej svejs!
Redan torsdag idag, tänk var tiden går snabbt  🙂
I eftermiddag får vi fikagäster  – så idag tänkte jag baka efter ett nytt recept jag hittat nämligen en  kolapaj  med olika sorters nötter.

Men innan dess blir det ett middagstips, en kycklingrätt som serverades med ris, och nykokt sparris.

 

IMG_7872-1

Middag för 4-5 personer
Ris
4-5 kycklingfileer
2 dl vatten
2 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 msk konc. kycklingfond
1- 2 msk kinesisk soya
Salt och peppar

Efter kycklingen kommer ut ur ugnen :
philadelphiaost eller maizena
Soya kulör
En eller ett par tsk svartvinbärsgele

Serveras med ris, nykokt sparris och toppa gärnamed goda soltorkade tomater.

Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Smörstek kycklingen lite snabbt i en stekpanna, så att de får fin färg. Lägg kycklingfileerna i en smord form- salta och peppra lite.
Vispa ihop samtliga ingredienser- förutom gelén-  till såsen och häll över kycklingen.
Ställ in i ugnen. Tiden i ugnen beror på hur tjocka fileerna är. Kycklingköttet ska vara vitt, och köttsaften ska inte vara rosa. När kycklingen är klar så ta ut dem och sila såsen ner i en kastrull, Smaka av såsen med en eller ett par tsk gele, samt red av såsen vid behov, med philadelphiaost eller mjölrening.  Ev. några droppar soyakulör om du önskar lite mörkare sås. Låt sjuda ett par minuter och häll över kycklingen igen.

Servera kycklingen med nykokt ris och sparris.

IMG_7860

0
11 kommentarer

Tävlingsdax

Nu är det dags för tävling igen 🙂

I denna tävlingen har ni chansen att vinna ett jättefint paket från FIKAMERA.SE
Passande nog går vinsten i pastellrosa – då det snart är alla hjärtans dag!

IMG_8338
Leilas fina bakbok : Hello Cupcake!  Med helt fantastiska bilder och recept
Sedan detta ljuvligt rosa strössel, till alla fina cupcakes! Samt en superfin rosa / lila kökshandduk  från IB Laurens…

 

Tävlingsreglerna är enkla 🙂

IMG_8353-1

Kom in och tävla HÄR eller på denna länken : http://www.facebook.com/jennysmatblogg
 Skriv sedan en kommentar om vilken kaka / tårta / paj som du helst bakar!
Lämna din kommentar i
TÄVLINGSINLÄGGET  och roligt om ni gillar facebooksidan.

Tävlingen pågår fram till Lördagen, du kan lämna ditt bidrag hela lördagen också
Och vinnaren kommer att utses på söndag förmiddag.

LYCKA TILL

0
19 kommentarer

Tre sorters olika lasagne

Hej igen,
Jag fick in önskemål om lättlagade pastarätter här bland kommentarerna , och samtidigt förfrågan om lasagne.
Då kan dessa tre maträtter passa perfekt.Tre olika sorters lasagne, perfekt att maten sköter sig själv i ugnen.
Och då börjar vi ….

Första receptet  : Lasagne Orginal

Ca 4-5 pers:

10 -12 lasagneplattor (gärna färska )
600 gram blandfärs
Smör
2 pressade vitlök
1 riven gullök
1/2 dl chilisås
1 burk krossade / passerade tomater
salt och peppar
1/2 tsk paprikapulver
2-3 dl riven ost, tex. mozarella

Bechamelsås:
5 dl grädde
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
100 gram smör
Lite riven muskotnöt
salt och peppar

Så här gör du:

Ställ ugnen på 175- 200 grader
Stek färsen, löken och vitlökeni en stekpanna med smöret. Blanda sedan i tomatkrossen, Chilisåsen och salta och peppra. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Bechamelsåsen:

Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet.salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter.

Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten bechamelsås, och sedan med lasagneplattor.Varva sedan med, sås, köttfärsröra och riven ost, lasagneplattor ca 3 lager av varje. Även gott och lägga ett lager med mozzarella, när man varvar med köttfärsen och såsen.
Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 45- 50 minuter, men efter halva tiden kan du ta ut gratängen och toppa dem med lite ost.

Smaklig måltid!!
Andra receptet : Kycklinglasagne
Detta behöver du :
Lasagneplattor
smör
500 gram kycklingfile
tacokrydda
Mozarella
Bechamelsås:
5 dl grädde ( kan bytas mot bara mjölk , om man vill )
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
100 gram smör
salt och peppar
Gör så här:
Ställ ugnen på 180 – 200 grader.
Skär kycklingen i lagom små tärningar, och smörstek dem så att de blir genomstekta.
Under tiden gör du Bechamelsåsen

Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Smaka av med salta och peppar och tillsist valfri mängd tacokrydda – smaka av och låt sjuda ett par minuter.

Sedan täcker du botten med lite Bechamelsås, varva med lasagneplattor, kyckling , sås och mozzarella. Ställ in i mitten på ugnen och grädda i ca 45- 60 minuter. Tills plattorna är lagom mjuka. Serveras med en krispig grönsallad.
 Smaklig måltid!
Det tredje receptet : Fajitaslasagne

 

Detta behöver du :
Lasagneplattor
smör
500 gram kycklingfile
Fajitas- krydda
Mozarella
Bechamelsås:
5 dl grädde ( kan bytas mot bara mjölk , om man vill )
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
100 gram smör
salt och peppar
Gör så här:
Ställ ugnen på 180 – 200 grader. Skär kycklingen i lagom små tärningar, och smörstek dem så att de blir genomstekta.
Under tiden gör duBechamelsåsen:

Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Smaka av med salta och peppar och tillsist valfri mängd fajitaskrydda- smaka av. ( jag valde att ha nästan en hel  påse i eftersom jag gillar lite stark mat) Och låt alltsammans sjuda ett par minuter. Sedan täcker du botten med lite Bechamelsås, varva med lasagneplattor, kyckling , sås och mozzarella.Ställ in i mitten på ugnen och grädda i ca 45- 60 minuter. Tills plattorna är lagom mjuka.

Serveras med en krispig grönsallad.
1
21 kommentarer

Hej Onsdag

God morgon till er alla!
Hoppas ni fått en fin start på dagen.
Jag tycker verkligen att det är så roligt att ni är så många som kikar förbi bloggen här varje dag.  Ännu roligare är det såklart när ni lämnar en liten kommentar 😀
Jag läser alla kommentarer och uppskattar!

Vi startade med en vinterpromenad jag och Molly, och sen blev det en frukost med frallor och nybryggt kaffe när resten av familjen vaknat.  Frallorna var dessvärre inte lika nybakade, utan kom direkt från frysen, men med lite goda pålägg så blev det en god frukost.

IMG_8311

IMG_8315-1

 På återseende

0
6 kommentarer

Chokladnyhet

En liten nyhet från cloetta har jag här hemma. Har ni hittat denna nyheten i chokladhyllan än?

En chokladkaka  med texten ” Choklad- Kexchoklad ” –
nyheten ska innehålla extra mycket choklad ….

IMG_8245-2

Jag tänkte iallafall provasmaka den nu till ”halv åtta hos mig” –
som förövrigt nog är världens bästa tvprogram 🙂

Är det någon som provsmakat den nya kexchokladen – vad tyckte ni  ?

0
15 kommentarer

Frukost och vinnare

Välkommen Tisdag
Det är en gnistrande krispig vinterdag idag, kallt som bara den. Men så vackert!
En frukost bestående av turkisk yougurt musli och söt torkad frukt fick starta min dag.

IMG_8236-1

 

 

IMG_8241

Och Nomi är hemma idag, så vi ska åka ner till blomsteraffären och se om vi hittar lite nya växter och vårlökar  hem. Sen ska vi passa på att uträtta andra ärenden, och kanske hinna med en fika på stan.  Men innan dess måste jag gratulera vinnaren av Coop´s Matkasse.

Med tävlingsbidraget om bästa schlagermaten sa Anneli Berggren : 
Tilltugg:små dinkel kex som man doppar i fikonmarmelad och sen i riven parmesanost, det är super gott

Stort grattis Anneli 🙂  Maila dina adressuppgifter till mig på : jennysmatblogg@hotmail.se
Så är din vinst snart på väg!

Och till er andra – en ny tävling drar igång HÄR under morgondagen.
Så håll utkik 🙂

0
2 kommentarer

Kokt potatis med lax och romsås

Lax är både gott och nyttigt!  Och med den här enkla romsåsen blir laxmiddagen ännu godare 🙂
Och vill du äta LCHF-vänlig kost så kan du servera detta med blomkåls/broccoli mos eller kokt brysselkål

IMG_7928-1

Det här behöver du till 4 personer:
Kokt potatis
4 portionsbitar lax
smör
salt

Toppa med färsk dill Och citron

Romsåsen detta behöver du :

4 dl gräddfil
( kan bytas mot creme fraiche )
1 dl majonäs
1 burk röd rom
Salt

 

Gör så här:
Rör ihop såsen och ställ kallt. Skala och koka potatisen. Smörstek laxen och salta , bryn den tills den är genomstekt.Servera sedan alltsammans med en god sallad.

Toppa med färsk dill och lite citron.

2
13 kommentarer

Kyckling- och spenatpaj med fetaostkräm

Hej på er därute,

Jag och Molly var hurtiga och startade dagen med vår 8,3 km runda efter att barnen vart lämnade på skola / förskola. Nu när man ger sig ut för att gå klockan åtta på morgonen så är det ju inte mörkt längre , härligt att det går mot ljusare tider nu. Och så snart snön har töat bort så ska jag börja snöra på mig skorna och ge mig ut och springa istället. Middagen som vi lagade igår tänkte jag skriva om, det blev en kycklingpaj med spenat som vi hade en fetaostkräm till.

paj (1)

Det var evigheter sedan vi lagade paj tycker jag, inte för att det är särskilt krångligt. Mest att jag glömmer att lägga in det i veckomatsedeln när jag matplanerar. Men nu var det alltså tid igen för att fortsätta öka ut kategorin matpajer på bloggen 😉

Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
150 gram smör
3 msk kallt vatten

Fyllning:

400 gram kycklingfile
2 dl babyspenat
1 tsk tomatpure
1 tsk röd pesto( valfri)
salt och peppar

Stanning :
2 1/2 dl creme fraiche
1 dl riven ost
3 ägg
salt och peppar

Toppa med ost och tomat

Fetaostkräm:
1 förpackning  fårost/fetaost
2 1/2 creme fraiche
1/2 tsk flytande honung
1/2 pressad vitlöksklyfta
salt & peppar
salladskrydda

 

Gör så här :
Börja att blanda ihop såsen genom att smula ner fetaosten i en skål och sedan rör i resten av ingredienserna, ställ kallt.Ställ ugnen på 225 grader, arbeta ihop degen och tryck ut i formen.  Nagga med en gaffel och förgräddda i 10 minuter, ibland sjunker pajdegen ner något på sidorna. Då brukar jag trycka ut den när den precis har kommit ut från ugnen med hjälp av en sked tillexempel.  Tärna / strimla kycklingen och fräs färdig med olivolja, när den är klar vänder du ner tomatpure, pesto salt och peppar. Vänd ner blad spenaten och fräs runt några minuter innan du häller upp allt i pajdegen.Vispa ihop stanningen, och häll över kycklingen, hacka över tomat och strö över ost och grädda i ugnen i cirka 20- 30 minuter tills pajen fått fin färg. Jag hade även en stor grönsallad till och massor av ramslök, denna pajen blir det även idag till lunch.

 

 

4
9 kommentarer