Hej,
Nu är vi hemma igen efter en trevlig helg på öland, med mycket god mat! 🙂
Daries och Tobias hade gjort om väggen i sitt köket , och den blev riktigt bra!
De hade målat väggen vit och hade valt en fin text – fönstet mot hallen hade de även tidigare, och det släpper in massor av extra ljus in i köket. Jättefint.
Själv köpte jag ett par buketter med krispiga vita tulpaner till köket på hemvägen. Tulpaner känns som en liten påminnelse om att våren snart är på väg.
Och så vill jag gratulera dagens vinnare av Leilas fina bakbok, kökshandduk och strössel.
Ett stort grattis till, Anna Lund.
Hej och god morgon. Vi har precis ätit en god frukost och ska snart ut och promenera i det fina vintervädret . Vi var ute även igår och passade på att fotade lite fina kvarnar längst vägen- det finns ju ganska gott om dem här på Öland.
En av alla de fina väderkvarnar vi passerade.
Och till mellanmålet igår blev vi bjudna på Daries pizzasnurror / pizzabullar. Och självklart så har jag tjatat till mig receptet. Jättegoda var de! ( Går att variera fyllningen som man vill – jag brukar ha rökt skinka i dem när jag bakar )
Det här behöver du till ca 30-35 små pizzabullar : 50 gram jäst
75 gram smör / olja
5 dl mjölk
1 tsk salt
13 dl vetemjöl ( alternativt lite olika blandade mjölsorter )
Gör så här:
Klipp baconet smått, och fräs detta. Låt svalna.
Ställ ugnen på 225 grader. Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull, och tillsätt mjölken – och värm upp till fingervarmt.
Häll lite av spadet över jästen och rör tills jästen helt har löst upp sig, och tillsätt resten av degspadet under omrörning.
Rör sedan ner nästan allt mjöl och även saltet . Spara lite mjöl till du ska baka ut.
Låt sedan degen jäsa i 30 minuter , under bakhandduk.
Sedan är det dags att baka ut – dela degen i 4 delar.
Och rulla ut dem till rektanglar.
Smöra sedan på tomatpuren på degen, och strö över fyllningen. Sedan rullar du ihop detta till en längd och skär i lagom stora skivor och lägger dy upp bullarna på bakplåten eller i formar.
åt sedan jäsa i ytterligare 30 minuter under bakhandduk, och sedan penslar du bullarna med uppvispat ägg och strör, över riktligt med ost innan de ska gräddas i mitten av ugnen .
När de sedan har fått en gyllene färg , så är de klara att serveras 🙂
Vi har haft en toppendag på Öland med mycket god mat och fika!
🙂 Och nu är det snart dags att bänka sig framför tv:n igen! Godiset är framplockat och chipsskålarna är fyllda, ska bli så roligt att höra alla bidrag i denna deltävlingen.
Jag tror att det här kan vara det godaste köttbullereceptet- ever….. iallafall enligt barnen här hemma och även hunden verkade minst sagt överlycklig över att Nomi tappade en köttbulle på golvet. Det blev en tidig middag idag- just tisdagar så ska alla barnen utom minstingen på fotbollsträning strax efter fem, och då är det bra om vi hinner äta middag till klockan fyra iallafall.
Och eftersom jag hade massa mozzarella och köttfärs hemma
så fick det bli ostfyllda köttbullar.
Och här kommer receptet.
Till köttbullarna behöver du :
Smör att steka i
1 kilo köttfärs
2 msk oxfond
salt och peppar
4- 5 Mozzarellabollar
Till såsen :Steksky från köttbullarna
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk oxfond
1 tsk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena
ev. någon droppe soyakulör
Servera med kokt potatis, inlagdgruka och lingon.
Gör så här :
Ställ ugnen på 100 grader. Och skala och koka potatisen i saltat vatten.
Rör ihop ingredienserna till köttbullarna – )gärna ett par timmar innan de ska stekas ) och låt stå kallt fram tills dess.
Ta fram mozzarellabollarna och dela varje boll till fyra delar. Ta en bit av köttfärsen och platta ut i handflatan och rulla sedan in mozzarellabitarna i köttbullarna.
Under tiden jag gjorde rullade köttbullarna såg det ut så här
Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek sedan köttbullarna tills de är genomstekta.
Lägg upp dem på en ugnsfastform och ställ in i dem i ugnen. Dags för att börja med såsen.
Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och fond och låt sjuda ett par minuter.
Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen.
Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen.
Klart att serveras.
Mozzarellafyllda köttbullar med brunsås, kokt potatis och lingon.
Jag gjorde köttbullar på 1 kilo köttfärs – och jag kan säga att varenda köttbulle blev uppäten. Det är ett ett bra betyg det 😀
Vi håller på att packa ihop och städar här hemma, vi ska åka till min syster och hennes familj alldeles snart. Och det är pulkaåkning, korvgrillning och en god middag som står på schemat idag. Och självklart även melodifestivalen. Det ska bli riktigt roligt.
Och Lelias bakbok har verkligen fantastiska bilder… Man vill knappt sluta bläddra i den .
Tänkte bara kika in lite som snabbast och önska er en riktigt trevlig fredagskväll 🙂
Idag har jag inte haft tid att sitta vid datorn – här har rensats, kastats och sorterats inför flytten – tänk att man sparar på så mycket?! Och egentligen är jag ingen samlare tycker jag – utan jag försöker verkligen rensa ur garage, förråd och lådor med jämna mellanrum. Men nu -så känns det iallfall mycket mer välordnat här hemma.
Godmorgon alla bloggisar 🙂
Hoppas ni fått en bra start på denna fredagen
Första tipset för dagen blir dessa bakverk i choklad. Kanske något att baka för er till helgen? Jag har väldigt länge velat baka dessa, och receptet hade legat i receptlådan alldeles för länge nu. Så häromdagen dammade jag av recepet gjorde några mindre ändringar.
Och så här blev det :
Det här behöver du till browniesen :
120 gram smör
100 gram valfri choklad ( Jag valde en mörk choklad )
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk kakao
Pyttelite salt
Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Klä en form på 20 * 20 cm med bakplåtspapper.
Smält choklad och smör försiktigt i en kastrull, rör om under tiden till en slät smet, och låt sedan svalna.
Vispa ihop socker , ägg och vaniljsocker, Tillsätt chokladblandningen och vispa den tills det blandat sig.
Sikta i resten av de torra ingredienserna till brownien och vänd ner tills allt har blandat sig.
Häll smeten i formen , och börja nu med cheesecake fyllningen.
Mät upp samtliga ingredienser till toppingen i en skål – vispa tills smeten är slät.
Och häll sedan jämnt över kakan. bred ut med hjälp av en slev.
Gör sedna gärna fina mönster, genom att skära med en vass kniv i kakan flera gånger så att det blandar sig lite grann.
Ställ i n i ugnen och grädda i ca 35 minuter eller tills den är färdig.
Låt stå kallt – den ska svalna innan den skärs upp.
Hej svejs! Redan torsdag idag, tänk var tiden går snabbt 🙂
I eftermiddag får vi fikagäster – så idag tänkte jag baka efter ett nytt recept jag hittat nämligen en kolapaj med olika sorters nötter.
Men innan dess blir det ett middagstips, en kycklingrätt som serverades med ris, och nykokt sparris.
Middag för 4-5 personer
Ris
4-5 kycklingfileer
2 dl vatten
2 dl grädde
2 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 msk konc. kycklingfond
1- 2 msk kinesisk soya
Salt och peppar
Efter kycklingen kommer ut ur ugnen :
philadelphiaost eller maizena
Soya kulör
En eller ett par tsk svartvinbärsgele
Serveras med ris, nykokt sparris och toppa gärnamed goda soltorkade tomater.
Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Smörstek kycklingen lite snabbt i en stekpanna, så att de får fin färg. Lägg kycklingfileerna i en smord form- salta och peppra lite.
Vispa ihop samtliga ingredienser- förutom gelén- till såsen och häll över kycklingen.
Ställ in i ugnen. Tiden i ugnen beror på hur tjocka fileerna är. Kycklingköttet ska vara vitt, och köttsaften ska inte vara rosa. När kycklingen är klar så ta ut dem och sila såsen ner i en kastrull, Smaka av såsen med en eller ett par tsk gele, samt red av såsen vid behov, med philadelphiaost eller mjölrening. Ev. några droppar soyakulör om du önskar lite mörkare sås. Låt sjuda ett par minuter och häll över kycklingen igen.
I denna tävlingen har ni chansen att vinna ett jättefint paket från FIKAMERA.SE Passande nog går vinsten i pastellrosa – då det snart är alla hjärtans dag!
Leilas fina bakbok : Hello Cupcake! Med helt fantastiska bilder och recept
Sedan detta ljuvligt rosa strössel, till alla fina cupcakes! Samt en superfin rosa / lila kökshandduk från IB Laurens…
Tävlingsreglerna är enkla 🙂
Kom in och tävla HÄReller på denna länken : http://www.facebook.com/jennysmatblogg Skriv sedan en kommentar om vilken kaka / tårta / paj som du helst bakar!
Lämna din kommentar i TÄVLINGSINLÄGGET och roligt om ni gillar facebooksidan.
Tävlingen pågår fram till Lördagen, du kan lämna ditt bidrag hela lördagen också
Och vinnaren kommer att utses på söndag förmiddag.
Hej igen,
Jag fick in önskemål om lättlagade pastarätter här bland kommentarerna , och samtidigt förfrågan om lasagne.
Då kan dessa tre maträtter passa perfekt.Tre olika sorters lasagne, perfekt att maten sköter sig själv i ugnen.
Och då börjar vi ….
Bechamelsås:
5 dl grädde
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
100 gram smör
Lite riven muskotnöt
salt och peppar
Så här gör du:
Ställ ugnen på 175- 200 grader
Stek färsen, löken och vitlökeni en stekpanna med smöret. Blanda sedan i tomatkrossen, Chilisåsen och salta och peppra. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Bechamelsåsen:
Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet.salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter.
Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten bechamelsås, och sedan med lasagneplattor.Varva sedan med, sås, köttfärsröra och riven ost, lasagneplattor ca 3 lager av varje. Även gott och lägga ett lager med mozzarella, när man varvar med köttfärsen och såsen.
Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 45- 50 minuter, men efter halva tiden kan du ta ut gratängen och toppa dem med lite ost.
Smaklig måltid!!
Andra receptet : Kycklinglasagne
Detta behöver du :
Lasagneplattor
smör
500 gram kycklingfile
tacokrydda
Mozarella
Bechamelsås:
5 dl grädde ( kan bytas mot bara mjölk , om man vill )
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
100 gram smör
salt och peppar
Gör så här:
Ställ ugnen på 180 – 200 grader.
Skär kycklingen i lagom små tärningar, och smörstek dem så att de blir genomstekta.
Under tiden gör du Bechamelsåsen
Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Smaka av med salta och peppar och tillsist valfri mängd tacokrydda – smaka av och låt sjuda ett par minuter.
Sedan täcker du botten med lite Bechamelsås, varva med lasagneplattor, kyckling , sås och mozzarella. Ställ in i mitten på ugnen och grädda i ca 45- 60 minuter. Tills plattorna är lagom mjuka. Serveras med en krispig grönsallad.
Bechamelsås:
5 dl grädde ( kan bytas mot bara mjölk , om man vill )
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
100 gram smör
salt och peppar
Gör så här:
Ställ ugnen på 180 – 200 grader. Skär kycklingen i lagom små tärningar, och smörstek dem så att de blir genomstekta.
Under tiden gör duBechamelsåsen:
Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning. Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Smaka av med salta och peppar och tillsist valfri mängd fajitaskrydda- smaka av. ( jag valde att ha nästan en hel påse i eftersom jag gillar lite stark mat) Och låt alltsammans sjuda ett par minuter. Sedan täcker du botten med lite Bechamelsås, varva med lasagneplattor, kyckling , sås och mozzarella.Ställ in i mitten på ugnen och grädda i ca 45- 60 minuter. Tills plattorna är lagom mjuka.