Hej hej ,
Måndag och första dagen på sportlovet idag- och vi har lite snö kvar. Håller tummarna och hoppas att resten av snön kan få stanna sportlovet ut. Igår fanns det inte någon tid till att sitta framför datorn. Och inte hade jag någon dator heller för den delen, för den lånade Jacob och hans kompis för de skulle spela dataspel igårkväll 🙂 Och även Thelma har kompis kvar från igår , och idag hjälpte tjejerna mig att baka – så medan jag gjorde semlor , så bakade de helt jättefina chokladbakelser. Dessa ska bloggas om så fort jag hinner också…
Nu kommer receptet på semlorna! Och först tyckte jag att de blev lite platta i formen.
Men efter att ha lagt i fyllningen och spritsat grädde så blev de helt okej.
Annars var detta recepetet jag prövade toppen,
de blev lätta, luftiga och med mycket smak.
Det här behöver du till degen:
50 gram jäst till söta degar
175 gram smör
5 dl standardmjölk
2 dl strösocker
1 nypa salt
2 tsk stött kardemumma
Max: 1 1/2 liter vetemjöl special
Fyllning :
Mandelmassa + några msk grädde
( den ska bli smidig – inte rinning )
8 dl vispad grädde ( + ev. vaniljsocker )
Vill man kan man pensla bullarna med ägg innan ugnen!
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt kardemumman.
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till 37 grader.
Rör ner lite vätska bland jästen – och rör om tills det löst sig helt – vänd ner resten av vätskan.
Blanda i socker, salt och tillsätt lite av mjölet i taget under knådning.
Tillsätt så mycket mjölet att degen släpper och blir smidig.
Arbeta degen i 15 minuter ( Gärna i en degblandare / matberedare )
Låt jäsa till dubbelstorlek i ca 30- 40 minuter.
Baka ut på mjölat bord och dela degen i 2 delar.
Varje del blir ca tio bullar var. Baka ut och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.
låt jäsa i ytterligare 50- 60 minuter ( till dubbel storlek )
Grädda sedan i ugnen i ca 10 minuter på 225 grader , eller tills de är gyllene .
Låt svalna på galler. Vispa under tiden grädden. Vill man att grädden ska bli med söt,
Så vispa med några msk socker eller vaniljsocker. Skär lock på bullarna.
Rör ihop mandelmassan med lite grädde. Och klicka ut mandelmassefyllningen i bullarna.
Spritsa ut grädden och lägg på locken.
Pudra florsocker över …. Sedan är det klart att servera!
Köper ni semlor , eller ska ni baka själva?