Hoppas ni haft en riktigt fin Onsdag så här långt.
Har nu hunnit gå igenom mailen – och tack för alla trevliga mail ni skickar!! Såg även att jag fått in många önskemål på lax och andra fiskrätter. Och då tänkte jag på denna middagen vi gjorde för ett par dagar sedan kan passa bra som tips.
En väldigt lättlagad och god middag.
Indisk lax med hemlagat fluffigt potatismos och lite skirat smör.
Vi smörstekte laxen med kryddmixen från Spicemaster- goan sorpotel.
Blandningen innehåller iallafall dessa olika kryddor : Spiskummin, kanel , nejlika, röd chili , ingefära, vitlök , gurkmeja och svart peppar.
En trevlig indisk laxrätt serverad med gott potatismos.
Nu dags att bege sig ut i det fantastiska vintervädret!
Det är vekligen härligt med all snön – och hoppas att den stannar kvar över sportlovet. Men sedan får det gärna börja töa bort 🙂
Hej och god morgon! Idag är alla friska och krya – och Melvin tillbaka till förskolan efter en extra feberfri dag hemma:-) Och även Jonathan är frisk från migränen igår.
Barnen är i skolan men liten Nomi är hemma idag .
Så vi ska passa på att åka in till stan och fika lite och uträtta några ärenden.
Denna dagen startade vi med en god frukosten med smörgåsbakelser – som vi egentligen skulle ätit i gårkväll. De var lika goda idag – om inte godare.
Jag hade samma recept som jag gjorde sist.
Till 3 stycken stora smörgåsbakelser
alternativt 6 stycken mindre förrätter.
9 stycken mjuka rostbröd
1 burk med tonfisk
1/2 dl majonnäs
1/2 dl creme fraiche
Lite finhacka rödlök- efter eget tycke
salt och svart peppar
Till fyllningen runt bakelsen
1 1/2 dl vispad grädde
1 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
Förslag till garnering:
Räkor / kräftor
Ostrullar
hackade ägg
citron
färsk dill
Stenbitsrom
ostbågar ( smulade )
eller frukt
Jag använde mig av en citronmajonäs,
som var jättegod till dessa bakelser med räkor.
Gör så här:
Tryck ut runda cirklar i rostbrödet, antingen med en rund pepparkaksform, eller ett glas.
Rör ihop tonfisk, creme fraiche, majonnäs smak av med salt och peppar. Ev. rör du ner en msk till med majonnäs och creme fraiche så att du får en fin konsistens på den.
Bred på detta på de runda mackorna. Både på första och andra lagret.
Gör sedan fyllningen runt bakelsen.
Vispa grädde och rör ner creme fraiche + majonnäs till en slät smet.
Bred sedan ett täckande ( ganska mycket ) lager med denna. Snåla inte på fyllningarna, för det är detta som gör dem saftiga!!
Täck dem och ställ in i kylen över natten.
Garnera dem valfritt precis innan det är dags att servera dem !
Denna pajen lagade jag igår, och den bara måste ni pröva om ni gillar varmrökt lax, detta blev en ny favorit. Och som pricken över i:et blev det en romsås med räkor i.
Galet gott, tyvärr blev det inget kvar till lunch idag- kan tänka mig att den nästan är ännu godare när den stått i kylen och dragit till sig smakerna.
Mums.
Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
150 gram smör
3 msk kallt vatten
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader, arbeta ihop degen och tryck ut i formen. Nagga med en gaffel och förgräddda i 10 minuter, ibland sjunker pajdegen ner något på sidorna. Då brukar jag trycka ut den när den precis har kommit ut från ugnen med hjälp av en sked tillexempel. Smörstek löken mjuk , fördela babyspenat, lax och stekt lök i formen. Vispa sedan ihop ägg, creme fraiche , ost, dill & lite salt och peppar. Häll detta över fyllningen och ställ in i mitten på ugnen i 20- 30 minuter
Grädda den sedan i 20 – 30 minuter eller tills stanningen stannat och den fått lite gyllene färg.
Servera med en god sallad och den goda romsåsen.
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Mät upp mjöl och socker i en skål.
Skär smöret i tärningar, och arbeta ihop till en smulig deg.
Klä en form ca 20 cm. Ställ in i frysen medan du gör fyllninge.
Smält smör, socker, mjöl och sirap i en kastrull. Och låt koka i cirka 5 minuter.
Vänd ner nötterna i kolasåsen och tag av plattan.
Grädda skalet i 10 minuter. Fyll sedan skalet med fyllningen och grädda i 10 minuter till.
Låt kakan svalna lite, och servera med lättvispad grädde eller en god glass!
Här har vi precis ätit lunch, Nomi är ledig måndagar och Melvin är hemma han också,
han hade feber igår – men är redan lite bättre idag. Melvin beställde pannkakor till lunchen så det fick det bli. Jag gräddade pannkakor till barnen, och gjorde jag en räksallad till mig.
Jättegott att servera lite citronmajonnäs till salladen .
Sallad med extra allt – räkor ,machesallad, tomtat, rödlök och citron.
Kokta finhackade ägg är också gott att ha i salladen.Och nu inväntar vi Jacob och Thelma från skolan. . . . Nomi och jag ska ordnat lite eftermiddagsfika tills dess.
Hej,
Nu är vi hemma igen efter en trevlig helg på öland, med mycket god mat! 🙂
Daries och Tobias hade gjort om väggen i sitt köket , och den blev riktigt bra!
De hade målat väggen vit och hade valt en fin text – fönstet mot hallen hade de även tidigare, och det släpper in massor av extra ljus in i köket. Jättefint.
Själv köpte jag ett par buketter med krispiga vita tulpaner till köket på hemvägen. Tulpaner känns som en liten påminnelse om att våren snart är på väg.
Och så vill jag gratulera dagens vinnare av Leilas fina bakbok, kökshandduk och strössel.
Ett stort grattis till, Anna Lund.
Hej och god morgon. Vi har precis ätit en god frukost och ska snart ut och promenera i det fina vintervädret . Vi var ute även igår och passade på att fotade lite fina kvarnar längst vägen- det finns ju ganska gott om dem här på Öland.
En av alla de fina väderkvarnar vi passerade.
Och till mellanmålet igår blev vi bjudna på Daries pizzasnurror / pizzabullar. Och självklart så har jag tjatat till mig receptet. Jättegoda var de! ( Går att variera fyllningen som man vill – jag brukar ha rökt skinka i dem när jag bakar )
Det här behöver du till ca 30-35 små pizzabullar : 50 gram jäst
75 gram smör / olja
5 dl mjölk
1 tsk salt
13 dl vetemjöl ( alternativt lite olika blandade mjölsorter )
Gör så här:
Klipp baconet smått, och fräs detta. Låt svalna.
Ställ ugnen på 225 grader. Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull, och tillsätt mjölken – och värm upp till fingervarmt.
Häll lite av spadet över jästen och rör tills jästen helt har löst upp sig, och tillsätt resten av degspadet under omrörning.
Rör sedan ner nästan allt mjöl och även saltet . Spara lite mjöl till du ska baka ut.
Låt sedan degen jäsa i 30 minuter , under bakhandduk.
Sedan är det dags att baka ut – dela degen i 4 delar.
Och rulla ut dem till rektanglar.
Smöra sedan på tomatpuren på degen, och strö över fyllningen. Sedan rullar du ihop detta till en längd och skär i lagom stora skivor och lägger dy upp bullarna på bakplåten eller i formar.
åt sedan jäsa i ytterligare 30 minuter under bakhandduk, och sedan penslar du bullarna med uppvispat ägg och strör, över riktligt med ost innan de ska gräddas i mitten av ugnen .
När de sedan har fått en gyllene färg , så är de klara att serveras 🙂
Vi har haft en toppendag på Öland med mycket god mat och fika!
🙂 Och nu är det snart dags att bänka sig framför tv:n igen! Godiset är framplockat och chipsskålarna är fyllda, ska bli så roligt att höra alla bidrag i denna deltävlingen.
Jag tror att det här kan vara det godaste köttbullereceptet- ever….. iallafall enligt barnen här hemma och även hunden verkade minst sagt överlycklig över att Nomi tappade en köttbulle på golvet. Det blev en tidig middag idag- just tisdagar så ska alla barnen utom minstingen på fotbollsträning strax efter fem, och då är det bra om vi hinner äta middag till klockan fyra iallafall.
Och eftersom jag hade massa mozzarella och köttfärs hemma
så fick det bli ostfyllda köttbullar.
Och här kommer receptet.
Till köttbullarna behöver du :
Smör att steka i
1 kilo köttfärs
2 msk oxfond
salt och peppar
4- 5 Mozzarellabollar
Till såsen :Steksky från köttbullarna
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk oxfond
1 tsk kinesisk soya
salt och peppar
1 tsk rödvinbärsgele
maizena
ev. någon droppe soyakulör
Servera med kokt potatis, inlagdgruka och lingon.
Gör så här :
Ställ ugnen på 100 grader. Och skala och koka potatisen i saltat vatten.
Rör ihop ingredienserna till köttbullarna – )gärna ett par timmar innan de ska stekas ) och låt stå kallt fram tills dess.
Ta fram mozzarellabollarna och dela varje boll till fyra delar. Ta en bit av köttfärsen och platta ut i handflatan och rulla sedan in mozzarellabitarna i köttbullarna.
Under tiden jag gjorde rullade köttbullarna såg det ut så här
Hetta upp en stekpanna med rikligt med smör och stek sedan köttbullarna tills de är genomstekta.
Lägg upp dem på en ugnsfastform och ställ in i dem i ugnen. Dags för att börja med såsen.
Häll i vatten i stekpannan och vispa ur all steksky, häll i grädde,soya och fond och låt sjuda ett par minuter.
Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen.
Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen.
Klart att serveras.
Mozzarellafyllda köttbullar med brunsås, kokt potatis och lingon.
Jag gjorde köttbullar på 1 kilo köttfärs – och jag kan säga att varenda köttbulle blev uppäten. Det är ett ett bra betyg det 😀
Vi håller på att packa ihop och städar här hemma, vi ska åka till min syster och hennes familj alldeles snart. Och det är pulkaåkning, korvgrillning och en god middag som står på schemat idag. Och självklart även melodifestivalen. Det ska bli riktigt roligt.
Och Lelias bakbok har verkligen fantastiska bilder… Man vill knappt sluta bläddra i den .