Jag startade denna söndag med en kopp kaffe framför datorn.
Det är verkligen perfekt att kunna sitta hemma och bli inspirerad bland alla fina inredningssidor / shoppar som finns.
Blandannat hittade jag detta till köket- alltsammans från åhlens.
Ett vitt snyggt durkslag.
Dags att byta ut vårat här hemma nu tror jag bestämt
Fint uppläggningsfat
En saltkvarn i helvitt
En krispigt vit termomugg.
Och så fick jag syn på denna väckarklockan också,
verkligen ursöt
Nu : dags för frukost, sedan ska vi leta efter fina tapeter 🙂
Vilken god frukost vi åt imorse! Jacob hade nämligen bakat scones igen , och så blev det färskpressad juice till detta som både är gott och nyttigt. Och nu efter denna stadiga frukosten så ska vi ta och packa ut oss i det härliga vintervädret!
Kaffe, färskpressad juice och nybakade scones.
En god start på en lördag!
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Rör i hop de torra ingredienserna först.
Rör sedan i mjölk , och tärna ner smöret och arbeta till en deg.
Fördela sedan till 5- 6 olika bullar och lägg på en klädd plåt och skär ett kryss på toppen.
Strö över frön eller kärnor och grädda tills bullarna fått fin färg.
Febern är borta här hemma…jippi…. men både Nomi och jag hostar och har ont i halsen. Så nu hoppas vi på att vi är på bättringsvägen iallafall. Det är många som är sjuka, tycker var och varannan är förkyld eller har influensa. H oppas att du klarat dig undan alla förkylningar och att du haft en fin vecka!
Nu startar vi helgen med en god pizza!
För till middag idag så blev det just hemmagjord pizza,
det var länge sedan vi gjorde det – så jag har nästan glömt hur gott (!!) det är.
Till fyllning blev det tomatsås, rökt skinka, (massa) ost , jalapenos och vitlökssås.
Detta räcker till två plåtar.
Pizzadegen :
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1/2 tsk salt
7- 8 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke, värm upp vattnet till 37 grader.
häll i lite av vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Häll i resten av vätskan/ oljan och salt och rör om.
Arbeta sedan i mjölet, antingen för hand eller i maskin.
Ta så mycket mjöl tills degen blivit fin och smidig och släpper från kanterna.
Låt jäsa under bakhandduk i ca 40- 60 minuter, degen ska bli dubbelt så stor.
Baka sedan ut degen på mjölat bakbord.
Baka ut på plåt och lägg på valfri fyllning.
Grädda sedan i ugnen i ca 225 grader i 10- 15 minuter.
Den godaste fyllningen till pizza tycker jag är stekt kyckling med banan & curry och massa ost,
eller stekt kyckling med gröna oliver och massa ost.
Har du inte bestämt vad du ska laga för middag till helgen än ?
Då kan ni ju alltid kika förbihär där jag är med och tipsar om en god och
relativt lättlagad trerätters meny till helgen.
Själv har jag också fått feber, hosta och känner mig allmänt trött.
Så jag tänkte sätta mig med en kopp rykande varm choklad
och fortsätta att läsa min bok.
Tänkte bara kika förbi bloggen lite snabbt och säja hej 🙂
Nomi är sjuk och hemma från förskolan idag, så vi ska kolla på film och äta glass.
Tänkte bara visa er lite nytt jag handlat till allrummet innan dess.
Naturvita kuddfodral- som jag även har sedan tidigare fast i beige nyans.
Och jag är så glad för fågelburen, tycker de är så fin att ställa ljus och lite murgröna i.
Och även denna svarta mattan på golvet ska snart bytas ut mot en vit.
Men nu ropar Nomi på mig – dags för att titta på ”Alvin och gänget”
jag tror att vi kan alla repliker i hela filmen utantill nu. Nomis favoritfilm just för tillfället 🙂
Hoppas ni haft en riktigt fin Onsdag så här långt.
Har nu hunnit gå igenom mailen – och tack för alla trevliga mail ni skickar!! Såg även att jag fått in många önskemål på lax och andra fiskrätter. Och då tänkte jag på denna middagen vi gjorde för ett par dagar sedan kan passa bra som tips.
En väldigt lättlagad och god middag.
Indisk lax med hemlagat fluffigt potatismos och lite skirat smör.
Vi smörstekte laxen med kryddmixen från Spicemaster- goan sorpotel.
Blandningen innehåller iallafall dessa olika kryddor : Spiskummin, kanel , nejlika, röd chili , ingefära, vitlök , gurkmeja och svart peppar.
En trevlig indisk laxrätt serverad med gott potatismos.
Nu dags att bege sig ut i det fantastiska vintervädret!
Det är vekligen härligt med all snön – och hoppas att den stannar kvar över sportlovet. Men sedan får det gärna börja töa bort 🙂
Hej och god morgon! Idag är alla friska och krya – och Melvin tillbaka till förskolan efter en extra feberfri dag hemma:-) Och även Jonathan är frisk från migränen igår.
Barnen är i skolan men liten Nomi är hemma idag .
Så vi ska passa på att åka in till stan och fika lite och uträtta några ärenden.
Denna dagen startade vi med en god frukosten med smörgåsbakelser – som vi egentligen skulle ätit i gårkväll. De var lika goda idag – om inte godare.
Jag hade samma recept som jag gjorde sist.
Till 3 stycken stora smörgåsbakelser
alternativt 6 stycken mindre förrätter.
9 stycken mjuka rostbröd
1 burk med tonfisk
1/2 dl majonnäs
1/2 dl creme fraiche
Lite finhacka rödlök- efter eget tycke
salt och svart peppar
Till fyllningen runt bakelsen
1 1/2 dl vispad grädde
1 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
Förslag till garnering:
Räkor / kräftor
Ostrullar
hackade ägg
citron
färsk dill
Stenbitsrom
ostbågar ( smulade )
eller frukt
Jag använde mig av en citronmajonäs,
som var jättegod till dessa bakelser med räkor.
Gör så här:
Tryck ut runda cirklar i rostbrödet, antingen med en rund pepparkaksform, eller ett glas.
Rör ihop tonfisk, creme fraiche, majonnäs smak av med salt och peppar. Ev. rör du ner en msk till med majonnäs och creme fraiche så att du får en fin konsistens på den.
Bred på detta på de runda mackorna. Både på första och andra lagret.
Gör sedan fyllningen runt bakelsen.
Vispa grädde och rör ner creme fraiche + majonnäs till en slät smet.
Bred sedan ett täckande ( ganska mycket ) lager med denna. Snåla inte på fyllningarna, för det är detta som gör dem saftiga!!
Täck dem och ställ in i kylen över natten.
Garnera dem valfritt precis innan det är dags att servera dem !
Denna pajen lagade jag igår, och den bara måste ni pröva om ni gillar varmrökt lax, detta blev en ny favorit. Och som pricken över i:et blev det en romsås med räkor i.
Galet gott, tyvärr blev det inget kvar till lunch idag- kan tänka mig att den nästan är ännu godare när den stått i kylen och dragit till sig smakerna.
Mums.
Det här behöver du :
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
150 gram smör
3 msk kallt vatten
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader, arbeta ihop degen och tryck ut i formen. Nagga med en gaffel och förgräddda i 10 minuter, ibland sjunker pajdegen ner något på sidorna. Då brukar jag trycka ut den när den precis har kommit ut från ugnen med hjälp av en sked tillexempel. Smörstek löken mjuk , fördela babyspenat, lax och stekt lök i formen. Vispa sedan ihop ägg, creme fraiche , ost, dill & lite salt och peppar. Häll detta över fyllningen och ställ in i mitten på ugnen i 20- 30 minuter
Grädda den sedan i 20 – 30 minuter eller tills stanningen stannat och den fått lite gyllene färg.
Servera med en god sallad och den goda romsåsen.
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Mät upp mjöl och socker i en skål.
Skär smöret i tärningar, och arbeta ihop till en smulig deg.
Klä en form ca 20 cm. Ställ in i frysen medan du gör fyllninge.
Smält smör, socker, mjöl och sirap i en kastrull. Och låt koka i cirka 5 minuter.
Vänd ner nötterna i kolasåsen och tag av plattan.
Grädda skalet i 10 minuter. Fyll sedan skalet med fyllningen och grädda i 10 minuter till.
Låt kakan svalna lite, och servera med lättvispad grädde eller en god glass!
Här har vi precis ätit lunch, Nomi är ledig måndagar och Melvin är hemma han också,
han hade feber igår – men är redan lite bättre idag. Melvin beställde pannkakor till lunchen så det fick det bli. Jag gräddade pannkakor till barnen, och gjorde jag en räksallad till mig.
Jättegott att servera lite citronmajonnäs till salladen .
Sallad med extra allt – räkor ,machesallad, tomtat, rödlök och citron.
Kokta finhackade ägg är också gott att ha i salladen.Och nu inväntar vi Jacob och Thelma från skolan. . . . Nomi och jag ska ordnat lite eftermiddagsfika tills dess.