Chokladbakelser

Hej på er !

Hoppas ni fått en fin start på denna onsdag. Jag vaknade tidigt, och har  hunnit med att äta frukost och ett par koppar kaffe.
Det har töat massor här i växjö, så det är mycket snöslask längst gator och promenader. Och Molly och jag var ute på en liten morgonpromenad innan frukosten- och hon bara avskyr när det regnar och är blött på vägen – så hon vägrade att gå bland alla vattenpölar. En riktigt liten bestämd hund vi har minsann 🙂

Sedan bakade ju Thelma  och hennes kompis Tindra chokladbakelser i måndags.
Dessa tänkte jag skriva om nu. 

 

IMG_9152

Det här behöver du till ca 10 kladdkakemuffins:

100 gram smör
2 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Garnering : Vispad grädde,
choklad rosor + blad

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader
Smält smöret  och låt svalna. Ställ ut formarna på en plåt.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de övriga torra ingredienserna ( som du blandat innan).
Blanda sist ner  smöret. Fördela sedan i formarna – fyll dem ca 3 / 4 .
Grädda dem i mitten på ugnen i ca 10- 13  minuter.

Låt svalna på galler

Spritsa sedan grädde och dekorera dem när de svalnat.

 

IMG_9156

0
14 kommentarer

Ugnsbakad choritzo och körsbärstomater

Sportlovsvecka – och då brukar lättlagade middagstips vara extra uppskattat.
Ungsbakad choritzo & körsbärstomater och potatismos.

IMG_8902

Det här behöver du:

5- 6 st Choritzokorv
1/2 dl  creme fraiche
1/2 dl bostongurka –
eller om man så önskar är det gott att byta upt bostongurkan mot en god lagrad ost.
Salt och peppar
Toppa med riven ost
Körsbärstomater + olivolja och flingsalt

Potatismoset :

10 – 12 potatisar medelstora (mjölig sort )
3 dl gräddmjölk 50 /50
150 gram smör
salt och vitpeppar
Lite riven muskotnöt

Gör så här:Skala och koka potatisen. Ställ ugnen på 225 grader. Skär ett snitt över korven, rör ihop fyllningen.
Fyll korven och strö över rikligt med ost och  lägg i en form. Lägg även dit körsbärstomaterna, och ringla över olivolja och lite flingsalt över tomaterna.
Ställ in i ugnen och gratinera i ca 20 minuter eller tills tomaterna och korven blivit klara

IMG_8889
Och gör potatismoset så här:Skala och koka potatisen i mindre bitar.När den är mjuk ( 15- 20 minuter ) så häller du av vattnet och mosar med en potatispress,eller med hjälp av en elvisp. Värm upp gräddmjölken och smöret och rör sedan ner detta i potatismoset och rör om tills det blivit fluffigt. Smaka av med salt, peppar och lite riven muskot.

Klart att serveras.

0
8 kommentarer

Semlor

Hej hej ,
Måndag och första dagen på sportlovet idag- och vi har lite snö kvar.  Håller tummarna och hoppas att resten av snön kan få stanna sportlovet ut.   Igår fanns det inte någon tid till att sitta framför datorn.  Och inte hade jag någon dator heller för den delen, för den lånade Jacob och hans kompis för de skulle spela dataspel igårkväll 🙂 Och även Thelma har kompis kvar från igår , och idag hjälpte tjejerna mig att baka –  så medan jag gjorde semlor , så bakade de helt jättefina chokladbakelser.  Dessa ska bloggas om så fort jag hinner också…

Nu kommer receptet på semlorna! Och först tyckte jag att de blev lite platta i formen.
Men efter att ha lagt i fyllningen och spritsat grädde så blev de helt okej.

Annars var detta recepetet jag prövade toppen,
de blev lätta, luftiga och med mycket smak.

IMG_9189

Det här behöver du till degen:
50 gram jäst till söta degar
175 gram smör
5 dl standardmjölk
2 dl strösocker
1 nypa salt
2 tsk stött kardemumma
Max:  1 1/2 liter vetemjöl special

Fyllning :
Mandelmassa + några msk grädde
( den ska bli smidig – inte rinning )

8 dl vispad grädde ( +  ev. vaniljsocker )

Vill man kan man pensla bullarna med ägg innan ugnen!

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt kardemumman.
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till 37 grader.
Rör ner lite vätska bland jästen – och rör om tills det löst sig helt – vänd ner resten av vätskan.
Blanda i socker, salt  och tillsätt lite av mjölet i taget under knådning.
Tillsätt så mycket mjölet att degen släpper och blir smidig.
Arbeta degen i 15 minuter ( Gärna i en degblandare / matberedare  )
Låt jäsa till dubbelstorlek i ca 30- 40  minuter.
Baka ut på mjölat bord och dela degen i 2 delar.
Varje del blir ca tio bullar var.  Baka ut och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.
låt jäsa i ytterligare 50- 60 minuter ( till dubbel storlek )
Grädda sedan i ugnen i ca 10 minuter på 225 grader , eller tills de är gyllene .
Låt svalna på galler. Vispa under tiden grädden. Vill man att grädden ska bli med söt,
Så vispa med några msk socker eller vaniljsocker.   Skär lock på bullarna.
Rör ihop mandelmassan med lite grädde. Och klicka ut mandelmassefyllningen i bullarna.
Spritsa ut grädden och lägg på locken.
Pudra florsocker över …. Sedan är det klart att servera!

 Nå….. hur ska ni göra imorgon (semmeldagen) ?!
Köper ni semlor , eller ska ni baka själva?
 
 IMG_9184-1
0
16 kommentarer

underbar tapet

Så mycket fina tapeter det finns, det kommer bli väldigt svårt att välja. Mestadels vill vi ha vitt på väggarna , men några fina fondväggar piggar alltid upp. Och en som vi hittade och gillade var denna. Den går i vitt och med stora blåa lantliga blommor i mönstret. Tapeten : ”Ashfield Floral” från Ralph Lauren, och inspiration från husochhem.se

 hus och hem

Och i morgon ska jag åka ner till fluggerfärg och låna tapetkataloger.
Boråstapeters boheme och falsterbo tycker jag har fina kollektioner.

Har ni tips på fina tapeter så tipsa mig gärna 🙂

0
7 kommentarer

kanske lite nytt till hemmet

 God morgon!

Jag startade denna söndag med en kopp kaffe framför datorn.
Det är verkligen perfekt att kunna sitta hemma och bli inspirerad bland alla fina inredningssidor / shoppar som finns.
Blandannat hittade jag detta till köket- alltsammans från åhlens.

Ett vitt snyggt durkslag.
Dags att byta ut vårat här hemma nu tror jag bestämt

durkslag

Fint uppläggningsfat

brödkorg

En saltkvarn i helvitt

saltkvarn

 En krispigt vit termomugg.

termomugg

Och så fick jag syn på denna väckarklockan också,
verkligen ursöt

väckarklocka

Nu :  dags  för frukost, sedan ska vi leta efter fina tapeter 🙂

0
2 kommentarer

lyxig lördagsfrukost

God lördag!


Vilken god frukost vi åt imorse!  Jacob hade nämligen bakat scones igen , och så blev det  färskpressad juice till detta som både är gott och nyttigt.   Och nu efter denna stadiga frukosten så ska vi ta och packa ut oss i det härliga vintervädret!

IMG_9062

Kaffe, färskpressad juice och nybakade scones.
En god start på en lördag!

Bästa sconesreceptet :

8 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
3 dl mjölk
100 gram smör

Toppa med vallmofrön eller solroskärnor

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Rör i hop de torra ingredienserna först.
Rör sedan i mjölk , och tärna ner smöret och arbeta till en deg.
Fördela sedan till 5- 6 olika bullar och lägg på en klädd plåt och skär ett kryss på toppen.
Strö över frön eller kärnor och grädda tills bullarna fått fin färg.

Servera genast med ost, och en god marmelad.

IMG_9038

0
11 kommentarer

Helg igen

Fredag och nu är helgen här igen 🙂

Febern är borta här hemma…jippi…. men både Nomi och jag hostar och har ont i halsen. Så nu hoppas vi på att vi är på bättringsvägen iallafall. Det är många som är sjuka, tycker var och varannan är förkyld eller har influensa. H oppas att du klarat dig undan alla förkylningar och att du haft en fin vecka!

Nu startar vi helgen med en god pizza!

För till middag idag så blev det just hemmagjord pizza,
det var länge sedan vi gjorde det – så jag har nästan glömt hur gott (!!)  det är.
Till fyllning blev det tomatsås, rökt skinka, (massa) ost , jalapenos och vitlökssås.

IMG_9023



Detta räcker till två plåtar.

Pizzadegen :
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1/2 tsk salt
7- 8 dl vetemjöl

Några Fyllnings förslag:
tomatsås
skinka
ost / mozzarella
champinjoner
Stekt Fläskfile / sparris / beasås
Stekt kyckling / banan / curry

lök

Gör så här:
Smula jästen i en bunke, värm upp vattnet till 37 grader.
häll i lite av vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Häll i resten av vätskan/ oljan och salt och rör om.
Arbeta sedan i mjölet, antingen för hand eller i maskin.
Ta så mycket mjöl tills degen blivit fin och smidig och släpper från kanterna.
Låt jäsa under bakhandduk i ca 40- 60 minuter, degen ska bli dubbelt så stor.
Baka sedan ut degen på mjölat bakbord.

Baka ut på plåt  och lägg på valfri fyllning.

Grädda sedan i ugnen i ca 225 grader i 10- 15 minuter.

IMG_9007

Den godaste fyllningen till pizza tycker jag är stekt kyckling med banan & curry och massa ost,
eller stekt kyckling med gröna oliver och massa ost.

Vilken pizzafyllning tycker du är godast ?

0
9 kommentarer

Tips på helgens meny

meny


Har du inte bestämt vad du ska laga för middag till helgen än ?
Då kan ni ju alltid kika förbi här där jag är med och tipsar om en god och
relativt lättlagad trerätters meny till helgen.

Själv har jag också fått feber, hosta och känner mig allmänt trött.
Så jag tänkte sätta mig med en kopp rykande varm choklad
och fortsätta att läsa min bok.

Önskar er en fortsatt fin torsdagskväll!

0
5 kommentarer

Nya vita prydnadskuddar

Välkommen Torsdag!

Tänkte bara kika förbi bloggen lite snabbt och säja hej 🙂
Nomi är sjuk och hemma från förskolan idag, så vi ska kolla på film och äta glass.

Tänkte bara visa er lite nytt jag handlat till allrummet innan dess.
Naturvita kuddfodral- som jag även har sedan tidigare fast i beige nyans.

IMG_8946-1
Och jag är så glad för fågelburen, tycker de är så fin att ställa ljus och lite murgröna i.
Och även denna svarta mattan på golvet ska snart bytas ut mot en vit.

IMG_8968
Men nu ropar Nomi på mig – dags för att titta på ”Alvin och gänget”
jag tror att vi kan alla repliker i hela filmen utantill nu. Nomis favoritfilm just för tillfället 🙂

Vi hörs snart!

0
9 kommentarer

Indisk lax

Hejsan!

Hoppas ni haft en riktigt fin Onsdag så här långt.
Har nu  hunnit gå igenom mailen – och tack för alla trevliga mail ni skickar!! Såg även att jag  fått in många önskemål på lax och andra fiskrätter. Och då tänkte jag på denna middagen vi gjorde för ett par dagar sedan kan passa bra som tips.

En väldigt lättlagad och god middag.
Indisk lax med hemlagat fluffigt potatismos och lite skirat smör.

Vi smörstekte laxen med kryddmixen  från Spicemaster- goan sorpotel.

IMG_5828

Blandningen innehåller iallafall dessa olika kryddor : Spiskummin, kanel , nejlika, röd chili , ingefära, vitlök , gurkmeja och svart peppar.

En trevlig indisk laxrätt serverad med gott potatismos.

IMG_5856

Nu dags att bege sig ut i det fantastiska vintervädret!
Det är vekligen härligt med all snön – och hoppas att den stannar kvar över sportlovet. Men sedan får det gärna börja töa bort 🙂

På återseende

0
8 kommentarer