Det ni kan vara med och tävla om denna gången är dessa nyheter från Ballerina.
Chokladfyllda cookies i två olika smaker.
Väldigt goda, om ni frågar mig 🙂
Denna gången så tävlar vi direkt här på bloggen. Och allt du behöver göra är att lämna en kommentar i kommentarsfältet.
Så är du med och tävlar om ett stort Ballerinapaket på 4 paket, två av varje smak!
Det är viktigt att du lämnar en korrekt mailadress, så jag kan maila till er som har vunnit.
Och på Söndag kommer vinnarna utses !
Jag lottar ut 10 stycken paket med 4 ballerinaförpackningar i varje.
Hoppas ni fått en fin start på denna onsdag. Jag vaknade tidigt, och har hunnit med att äta frukost och ett par koppar kaffe.
Det har töat massor här i växjö, så det är mycket snöslask längst gator och promenader. Och Molly och jag var ute på en liten morgonpromenad innan frukosten- och hon bara avskyr när det regnar och är blött på vägen – så hon vägrade att gå bland alla vattenpölar. En riktigt liten bestämd hund vi har minsann 🙂
Sedan bakade ju Thelma och hennes kompis Tindra chokladbakelser i måndags.
Dessa tänkte jag skriva om nu.
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader
Smält smöret och låt svalna. Ställ ut formarna på en plåt.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de övriga torra ingredienserna ( som du blandat innan).
Blanda sist ner smöret. Fördela sedan i formarna – fyll dem ca 3 / 4 .
Grädda dem i mitten på ugnen i ca 10- 13 minuter.
Låt svalna på galler
Spritsa sedan grädde och dekorera dem när de svalnat.
Sportlovsvecka – och då brukar lättlagade middagstips vara extra uppskattat.
Ungsbakad choritzo & körsbärstomater och potatismos.
Det här behöver du:
5- 6 st Choritzokorv
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl bostongurka –
eller om man så önskar är det gott att byta upt bostongurkan mot en god lagrad ost.
Salt och peppar
Toppa med riven ost
Körsbärstomater + olivolja och flingsalt
Potatismoset :
10 – 12 potatisar medelstora (mjölig sort )
3 dl gräddmjölk 50 /50
150 gram smör
salt och vitpeppar
Lite riven muskotnöt
Gör så här:Skala och koka potatisen. Ställ ugnen på 225 grader. Skär ett snitt över korven, rör ihop fyllningen.
Fyll korven och strö över rikligt med ost och lägg i en form. Lägg även dit körsbärstomaterna, och ringla över olivolja och lite flingsalt över tomaterna.
Ställ in i ugnen och gratinera i ca 20 minuter eller tills tomaterna och korven blivit klara
Och gör potatismoset så här:Skala och koka potatisen i mindre bitar.När den är mjuk ( 15- 20 minuter ) så häller du av vattnet och mosar med en potatispress,eller med hjälp av en elvisp. Värm upp gräddmjölken och smöret och rör sedan ner detta i potatismoset och rör om tills det blivit fluffigt. Smaka av med salt, peppar och lite riven muskot.
Hej hej , Måndag och första dagen på sportlovet idag- och vi har lite snö kvar. Håller tummarna och hoppas att resten av snön kan få stanna sportlovet ut. Igår fanns det inte någon tid till att sitta framför datorn. Och inte hade jag någon dator heller för den delen, för den lånade Jacob och hans kompis för de skulle spela dataspel igårkväll 🙂 Och även Thelma har kompis kvar från igår , och idag hjälpte tjejerna mig att baka – så medan jag gjorde semlor , så bakade de helt jättefina chokladbakelser. Dessa ska bloggas om så fort jag hinner också…
Nu kommer receptet på semlorna! Och först tyckte jag att de blev lite platta i formen.
Men efter att ha lagt i fyllningen och spritsat grädde så blev de helt okej.
Annars var detta recepetet jag prövade toppen,
de blev lätta, luftiga och med mycket smak.
Det här behöver du till degen:
50 gram jäst till söta degar
175 gram smör
5 dl standardmjölk
2 dl strösocker
1 nypa salt
2 tsk stött kardemumma
Max: 1 1/2 liter vetemjöl special
Fyllning :
Mandelmassa + några msk grädde
( den ska bli smidig – inte rinning )
8 dl vispad grädde ( + ev. vaniljsocker )
Vill man kan man pensla bullarna med ägg innan ugnen!
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och tillsätt kardemumman.
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till 37 grader.
Rör ner lite vätska bland jästen – och rör om tills det löst sig helt – vänd ner resten av vätskan.
Blanda i socker, salt och tillsätt lite av mjölet i taget under knådning.
Tillsätt så mycket mjölet att degen släpper och blir smidig.
Arbeta degen i 15 minuter ( Gärna i en degblandare / matberedare )
Låt jäsa till dubbelstorlek i ca 30- 40 minuter.
Baka ut på mjölat bord och dela degen i 2 delar.
Varje del blir ca tio bullar var. Baka ut och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper.
låt jäsa i ytterligare 50- 60 minuter ( till dubbel storlek )
Grädda sedan i ugnen i ca 10 minuter på 225 grader , eller tills de är gyllene .
Låt svalna på galler. Vispa under tiden grädden. Vill man att grädden ska bli med söt,
Så vispa med några msk socker eller vaniljsocker. Skär lock på bullarna.
Rör ihop mandelmassan med lite grädde. Och klicka ut mandelmassefyllningen i bullarna.
Spritsa ut grädden och lägg på locken.
Pudra florsocker över …. Sedan är det klart att servera!
Nå….. hur ska ni göra imorgon (semmeldagen) ?!
Köper ni semlor , eller ska ni baka själva?
Så mycket fina tapeter det finns, det kommer bli väldigt svårt att välja. Mestadels vill vi ha vitt på väggarna , men några fina fondväggar piggar alltid upp. Och en som vi hittade och gillade var denna. Den går i vitt och med stora blåa lantliga blommor i mönstret. Tapeten : ”Ashfield Floral” från Ralph Lauren, och inspiration frånhusochhem.se
Och i morgon ska jag åka ner till fluggerfärg och låna tapetkataloger.
Boråstapeters boheme och falsterbo tycker jag har fina kollektioner.
Jag startade denna söndag med en kopp kaffe framför datorn.
Det är verkligen perfekt att kunna sitta hemma och bli inspirerad bland alla fina inredningssidor / shoppar som finns.
Blandannat hittade jag detta till köket- alltsammans från åhlens.
Ett vitt snyggt durkslag.
Dags att byta ut vårat här hemma nu tror jag bestämt
Fint uppläggningsfat
En saltkvarn i helvitt
En krispigt vit termomugg.
Och så fick jag syn på denna väckarklockan också,
verkligen ursöt
Nu : dags för frukost, sedan ska vi leta efter fina tapeter 🙂
Vilken god frukost vi åt imorse! Jacob hade nämligen bakat scones igen , och så blev det färskpressad juice till detta som både är gott och nyttigt. Och nu efter denna stadiga frukosten så ska vi ta och packa ut oss i det härliga vintervädret!
Kaffe, färskpressad juice och nybakade scones.
En god start på en lördag!
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Rör i hop de torra ingredienserna först.
Rör sedan i mjölk , och tärna ner smöret och arbeta till en deg.
Fördela sedan till 5- 6 olika bullar och lägg på en klädd plåt och skär ett kryss på toppen.
Strö över frön eller kärnor och grädda tills bullarna fått fin färg.
Febern är borta här hemma…jippi…. men både Nomi och jag hostar och har ont i halsen. Så nu hoppas vi på att vi är på bättringsvägen iallafall. Det är många som är sjuka, tycker var och varannan är förkyld eller har influensa. H oppas att du klarat dig undan alla förkylningar och att du haft en fin vecka!
Nu startar vi helgen med en god pizza!
För till middag idag så blev det just hemmagjord pizza,
det var länge sedan vi gjorde det – så jag har nästan glömt hur gott (!!) det är.
Till fyllning blev det tomatsås, rökt skinka, (massa) ost , jalapenos och vitlökssås.
Detta räcker till två plåtar.
Pizzadegen :
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1/2 tsk salt
7- 8 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke, värm upp vattnet till 37 grader.
häll i lite av vattnet och rör om tills jästen har löst sig. Häll i resten av vätskan/ oljan och salt och rör om.
Arbeta sedan i mjölet, antingen för hand eller i maskin.
Ta så mycket mjöl tills degen blivit fin och smidig och släpper från kanterna.
Låt jäsa under bakhandduk i ca 40- 60 minuter, degen ska bli dubbelt så stor.
Baka sedan ut degen på mjölat bakbord.
Baka ut på plåt och lägg på valfri fyllning.
Grädda sedan i ugnen i ca 225 grader i 10- 15 minuter.
Den godaste fyllningen till pizza tycker jag är stekt kyckling med banan & curry och massa ost,
eller stekt kyckling med gröna oliver och massa ost.
Har du inte bestämt vad du ska laga för middag till helgen än ?
Då kan ni ju alltid kika förbihär där jag är med och tipsar om en god och
relativt lättlagad trerätters meny till helgen.
Själv har jag också fått feber, hosta och känner mig allmänt trött.
Så jag tänkte sätta mig med en kopp rykande varm choklad
och fortsätta att läsa min bok.
Tänkte bara kika förbi bloggen lite snabbt och säja hej 🙂
Nomi är sjuk och hemma från förskolan idag, så vi ska kolla på film och äta glass.
Tänkte bara visa er lite nytt jag handlat till allrummet innan dess.
Naturvita kuddfodral- som jag även har sedan tidigare fast i beige nyans.
Och jag är så glad för fågelburen, tycker de är så fin att ställa ljus och lite murgröna i.
Och även denna svarta mattan på golvet ska snart bytas ut mot en vit.
Men nu ropar Nomi på mig – dags för att titta på ”Alvin och gänget”
jag tror att vi kan alla repliker i hela filmen utantill nu. Nomis favoritfilm just för tillfället 🙂