VECKOMATSEDEL

Här kommer tips på en kommande matvecka:
Måndag: Vegetarisk Blomkålsgratäng
Tisdag: Laxsida med romsås
Onsdag: Pasta med ost- & skinksås
Torsdag: Tacopizza på tortillabotten
Fredag: Grekiskt grillspett


Till dessa grekiska grillspett behöver du 4 personer :
800 gram blandfärs eller nötfärs
3 msk med barbequesås ( Heinz hade vi )
Salt & peppar

Serveras med pommes, sallad och fetaostkräm

Gör så här : 
Blanda ihop alla ingredienser och ställ kallt i kylskåp en timma. Trä sedan cirka 15 stycken grillspett med färsen.
Grilla dem antingen i ugnen på 225 grader, eller på grillen ute –  klara och servera genast.

Tips för att slippa att de fastnar i grillgallret – pensla det med matolja / olivolja.

* * * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Muffinssemlor. Jag älskar allt med semlor, och tycker inte att man bara behöver äta den någon gång per år.
Det funkar alltid, och känns festligt.

Till cirka 10 muffinssemlor:
3 ägg
2 dl strösocker
100 gram smör
1 dl filmjölk
3, 25 dl vetemjöl
2 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver

Fyllning:
mandelmassa + ovispad grädde
Vispad grädde

Topping: 
Massa florsocker

Gör så här: 
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret & låt det svalna lite. Häll i filmjölken. Vispa ägg & socker vitt & pösigt. Blanda de torra ingredienserna, och vänd sedan ner det med äggsmeten. Rör försiktigt ner det smälta smöret + filmjölken.  Skeda upp i 10 formar. jag ställer mina formar i ett muffinsjärn, för att de inte ska flyta ut. Fyll upp varje form 3/4 delar. Grädda i cirka 15-17 minuter, prova med sticka.
Låt muffinsen svalna helt. Under tiden kan du röra ihop fyllningen.
Ovispad grädde med mandelmassa, rör ihop till önskad konsistens. Vispa grädden luftig.
När muffinsen svalnat helt så skär du av som ett lock på toppen, fyll med mandelmassan. Och spritsa sedan ut grädden. På med locket och pudra över med massa florsocker.

Smaklig fika

4
1 kommentar

NYSHOPPAT

Ja vad gör hon om dagarna, undrar ni kanske.
Och det är lite svårt att få alla saker gjorda i denna värmen. Så jag varvar jobb (kommande boken) med min nya leksak. Nämligen min gula vattenskoter 😉 Älskar det. Det är roligt och man svalkar ner sig, jag har en tendens att komma tillbaka dyngsur efter mina åkturer.


Inhandlade en våtdräkt och en smidigare flytväst. Längtar redan tills imorgon då det blir en tur igen.
Nu ska jag renskriva de sista recepten, sedan stänger jag ner datorn och sedan väntar middag inne i stan.

Tuffa va? 😉

24
2 kommentarer

MEN LÄGG AV SÅ GODA

Ingen reklam utan bara ett ”sent” tips från mej till dej.
Har hört under lång tid att dessa var ”to-die-for” , men jag är egentligen inte största fan:et av popcorn så jag var blygsamt nyfiken kan man säga….
Men så provade jag dem för första gången nu för någon dag sedan. Och skjut mej så jäkla goda, om ingen stoppar mej så äter jag upp helröret utan en suck, och sen har jag dessutom ett lager smör på ( Bregott extra saltat )

Så Friggs vill ni sponsra mej med en helårsförbrukning så blir det många rör med Majskakor. 😉



14
1 kommentar

FRÅGESTUND PÅ INSTAGRAM

Hej där ute,
Hoppas allt är fint med er i denna värmen.
I dag kör vi frågestund på Instastory, den ligger uppe i 24 timmar.
Heter Jennysmatblogg även där. In och följ vetja.

22
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Här kommer veckans matsedel.
För fler tips följ mig på instagram @jennysmatblogg

Måndag : Vegetariska Zucchiniburgare
Tisdag
 Laxgryta med kokosmjölk 
Onsdag
Bacon- & champinjonpasta
Torsdag
Inbakad pizza extra allt
Fredag Räktacos

Jag bjöd på samma tillbehör som vi brukar ha till tacos.
Ja ni vet det där vanliga:
Hårda bröd
Mjuka bröd
blandad sallad
gurka
paprika i olika färger
rödlök
sockerärter
avokado
tomat
jalapenos

Istället för vanlig kall sås hade vi chiliaioli till
recept finns HÄR

Själva räkorna gjorde jag så här: 
1 kilo stora räkor med skal
1 liten finhackad lök
1 finhackad röd chilifrukt
2 msk olivolja
1/2 kruka med koriander
citronsaft
flingsalt

Gör så här:
Skala räkorna hacka lök, chilifrukt & koriander och rör ihop med olivolja och lite citronsaft.
Jag hade rätt mycket citron, jag gillar det syrligt. Men prova er fram till vad ni gillar.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Till efterrätt : Crepes


Till 10-12 crepes

2 1/2 dl vetemjöl
1 nypa salt
1/2 tsk vaniljsocker
3 eko ägg
6 dl eko standardmjölk

Fyllning:
Nutella

Gör så här : 
Jag brukar göra smeten en timme innan det är dags , så att den hinner svälla tills det är dags att grädda. Blanda mjöl, salt, vaniljsocker, i en skål- vispa ut med lite av mjölken till en slät smet. Tillsätt resten av mjölk och ägg och vispa till en slät smet.
Jag har inget smör i smeten, det har jag sedan i stekpannan när jag gräddar. Låt crêpesen svalna något innan du fördelar nutella över halva. Vik ihop på mitten, och en gång till över mitten.
Klart att servera.

7
2 kommentarer

SNICKERSCHEESECAKE

Bland det godaste jag vet. En kombo av salt, sött & choklad.

recept cheesecake
IMG_4949

Det här behöver du till en rund form 25 cm :
1/2 burk med karamelliserad mjölk
250 gram salta jordnötter

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde
200 gram riven mjölkchoklad

Topping:
1/2 burk med karamelliserad mjölk + 3 msk grädde
Jordnötter

Gör så här:
Börja med botten till cheesecaken, jag använde nästan hela jordnötspåsen förutom cirka en knapp dl. Grovhacka och blanda ihop med knappt halva den karamelliserade mjölken. Platta ut i den runda formenmed avtagbara kanter . Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant.

Ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar.Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Riv ner mjölkchokladen i smeten- jag använder det sidan med störst hål. Häll sedan i smeten över jordnötsbotten och frys in med plastfolie över. Spara kolakrämen i en skål , och lägg på toppingen vid servering

Cheesecaken ska frysa i minst 5 timmar innan servering, gärna över natten. Och ta fram den 20 minuter innan servering, lossa då på den avtagbara fomen.
Näär du gör toppingen så rör ner ett par matskedar med grädde i kolakrämen ( karamellierade mjölken ) och fördelade ut över cheesecaken , strö över resten av jordnötterna och servera.

12
Kommentera

PÅ BÖDA MED KIDSEN

Hej där,

Nu vart det alldeles för länge sedan. Men jag är med barnen ( Nomi plus några av hennes tjejkompisar ) på Böda Sand, jag har jobbat här i några dagar… Och tanken är att vi ska vara kvar tills imorgon. Men dock verkar det som om det ska regna hela dagen, så det kan bli så att vi åker hemåt framåt kvällen.
Vi får se inget är hugget i sten. Töserna drog till badlandet, jag ska sätta mig och fakturera och plöja mailen. Lite mysigt när det smattrar av regnet på husbilstaket ändå.

Kram och på återseende.



18
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Då bjussar vi på söndagens veckomatsedel.
Hoppas ni hittar lite ni gillar.

Måndag Pannkaksmuffins (veg)
Tisdag Krämig Lax- & sparrisgratäng
Onsdag Kasslergratäng a la LCHF
Torsdag Fyllda tacofrallor
Fredag Grillade Beercanburger

IMG_2634

Det blir cirka 6 stycken av detta recept.

Det här är min version av beercanburger:
1 kilo nötfärs
3 msk oxfond
salt & peppar
6 stycken baconremsor

Fyllning: 
1/2 burk soltorkade tomater ( stimla dem)
hackad jalapenos ( efter eget tycke )
riven mild ost

Gör så här:
Rör ihop färsen med fonden & salt och peppar, låt vila medan du förbereder fyllningen. Dela köttfärsmeten i 5-6 stycken delar, och rulla till stora köttbullar.  Pressa ner en burk ( beercan) eller en liten skål och forma färsen runt om. Fäst baconskivan runt och och sedan lyfter du bort burken.
Fyll upp med den goda fyllningen och grilla dem, man behöver bara grilla på ena sidan. De blir genomstekta iallafall. Vi satte våra på grillfolie efter ungefär halva tiden för att inte bränna botten

Servera sedan med en god sallad.

* * * * * *

Något gott till kaffet: Knäckig blåbärspaj

IMG_5839 (1)

Det här behöver du: 
Bär som täcker botten
2 msk potatismjöl
socker ( hur mkt beror på hur sura bären är)

Knäckiga toppingen:
150 gram smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 / 2 dl ljus sirap
2 msk mjölk

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smörblandningen och rör om väl. Sprid ut bären och pudra över potatismjöl och strö över socker. Klicka sedan ut smeten över bären och ställ in i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.

Severa med glass eller vaniljsås.

8
Kommentera

5 1/2 VECKA


Hej hej,
Hur har ni det där ute? Här regnade det hela gårdagen, men jag & Thelma tog oss in till stan i iallafall och åt på restaurang. Supergott.
I dag tog vi sovmorgon och en lång mysfrukost. Sedan blev det gos med kattungarna.
Och här går det går undan må jag säja, 5 1/2 vecka har de hunnit bli nu de små ullbollarna.
Nyfikna, busiga och söta så man får hål i tänderna.

Vi tror det är tre stycken töser, men får veta säkert när de ska till veterinären.
Men just nu lyssnar de till namnen : Sessan, Sally och Skrållan.



Ninja har uppfostrat dem väl, så de går redan på lådan och har börjat äta torrfoder. Charlie börjar också vänja sig vid de små liven men till en början var hon väldigt försiktig och nästan rädd för kattungarna. Nu lägger hon sig gärna på golvet och låter dem klättra över henne och hänga i hennes päls.
Gulligt.

Nu ska jag packa ihop lite saker, snart bär det av mot Öland & Annika

36
3 kommentarer

PIZZAKVÄLL

Pizza är bland det godaste som finns. Och även lätt att göra vegetarisk.
Hemma hos oss gör vi en varsin pizza med olika toppingar. Mums

Till 4 runda pizzor ( tunna ) 
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller vispa med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och därefter toppar du med valfria grönsaker. Tillexempel svamp, paprika, lök och tomater. Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått fin färg.

9
4 kommentarer