Hej på er!
Måste visa nya kakburken till samlingen.En stor och rymlig glasburk som kommer passa perfekt i nya (lantliga) köket 🙂
Jag köpte den på blomsterlandet för ett tag sedan för ca 200 kronor tror jag.
Om ni undrar varför det är lite tyst i på bloggen så är det därför vi har påbörjat flytten nu.
Och vi fixar med lite målning / tapetsering och allt sådant roligt nu i nya huset.
Vi hör snart snart….
Och tills dess – Trevlig Fredag
Soppa blev det till lunch även igår,
Och då en gräddig potatis och purjolökssoppa. God som förrätt också.
Det här behöver du till denna nyttiga soppa :
8 potatisar
1 purjolök
6 dl med höns- eller kycklingbuljong
3 dl grädde
Salt
Servera med smörstekta krispiga brödlängder
Gör så här:
Skala och finhacka potatis och lök. Hetta upp en kastrull med smör eller olivolja och fräs den mjuk.
Tillsätt vätskan och låt det koka mjukt. Mixa soppan slät och häll upp i djupa tallrikar.
God och enkel soppa.
Jag blandade ner en liten tsk med en kryddstark pesto innan servering.
Riktigt gott om man gillar stark mat 😀
Jag brukar köpa denna från Ica,
Det är deras egna märke med smak av chili.
Denna soppan passsar utmärkt även för er som äter LCHF , bara man väljer bort brödet 🙂
Den är väldigt enkel att göra, och riktigt god. Gott som förrätt
Och vill man ska ka man lätt skippa äggen och räkorna så har man istället en vegetarisk / vegansk måltid.
Broccolisoppa 2 lunchtallrikar :
600 – 700 gram färsk broccoli
vatten
1/2 grönsaksbuljong
salt
2- 3 dl havregrädde
1 msk pressad citronsaft
Serveras med :
2 kokta ägg
stora räkor
Gör så här:
Koka upp rikligt med vatten i en kastrull, salta. Skär bort stammar från broccolin och lägg ner buketterna i det kokande vattnet.
Låt sjuda tills broccolin blivit mjuk -cirka 5-7 minuter. Häll av vattnet, men spara ett par – tre dl av kokvattnet till soppan. Mixa soppan slät och häll tillbaka i kastrullen,
häll i vatten och grädde och späd till önskad konsistens – låt sjuda upp i några minuter. Smaka av med ytterligare salt och lite citronsaft.
Lägg upp i ett djupt fat eller skål och servera med stora räkor och kokta ägg.
Receptet på pastastubbarna vi gjorde häromdagen 🙂
Som lasagne men lite roligare.
Jag hade en flaska med pastasås färdig tomatsås hemma
Och smidigt att varva ner i denna pastarätt. Annars är det inte särskilt svårt att göra egen.
Till 1 form med pastastubbar hade jag:
1 pkt med färska lasagneplattor
500 gram köttfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
smör
2 msk chilisås
1 msk soya
2 dl vatten
Salt och peppar
Gör så här :
Ställ ugnen på 200- 225 grader.Hetta upp en kastrull och fräs finhackad gul lök och riven vitlök – de ska bara mjukna.Häll i färsen och bryn den klart, häll i chilisås och kryddor. Under tiden såkokar du upp ostsåsen. Mät upp nästan all vätska, spara ca 1/2 dl till redningen.Rör ihop mjölet med den sparade mjölken tills den ärklumpfri och vispa ner i gräddblandningen.Låt sjuda upp sakta och sjuda i tre- fyra minuter. Smaka av med salt, peppar och lite riven muskonöt.Ta bort kastrullen från plattan och rör sist ner osten. ( nu ska det inte koka igen) Ställ åt sidan.Fyll lasagneplattorna , med färsen och rulla ihop, dela varje längd i tre. Ställ stubbarna i en smord form. Häll sedan över en pastasås ( tomatsås ) och varva med ostsåsen. Till sist toppa med ost och ställ in i ugnen.
Jag är en riktig frukostmänniska – tycker det är så gott och vill gärna sitta länge, lyssna på radion och småäta 🙂
På vardagarna ställer jag väckarklockan halvtimme innan för att slippa stressa. Och en frukost med varma bakeoff smörgåsar, gott kaffe , nypressad blodapelsinjuice och kokt ägg fick starta denna dagen….
Färskpressad apelsinjuice är så himla gott – och med blodapelsiner blir det så vacker färg,
med massa is ska det vara också…. Gott och nyttigt.
I går såg köket eller rättare sagt vår matplats ut så här, i någolunda ordning – men idag är det ett mindre kaos….. flyttkartonger precis överallt.
Jag och Nomi har fortsatt att packa och städa hela dagen , förutom några pauser där vi varit vid lekplatsen och sedan handlat mat. Och snart får jag mer flytthjälp – för Jacob & Thelma kommer snart hem från skolan/ kompisarna, och de ville hjälpa till med att packa och fixa till flytten. Tack tack 🙂
Fick ett mail om några frågor kring vårat köket- och här kommer svaren : golvet är valnöt, kaklet är en brons/guldig glasmosaik från italien och karmstolarna är från Mio. Missade jag något – så är det bara att fråga igen.
Och vide – är så vårigt och fint att dekorera med. Vita ulliga videkvistar i en stor vas på köksbordet.
Ja, middagen igår har jag inte skrivit om – det blev barnens favorit. Köttfärsfyllda pastastubbar, med tomatsås och ostsås.
Det blir väldigt gott – speciellt när man lagar med färsk pasta.
Middagen idag blir också pastarullar- för det är perfekt att göra sådana här maträtter så att det räcker i två dagar.
Precis som lasagne så tycker jag att denna maträtten nästan är godast efter att ha stått till sig en dag extra i kylskåp.
Min elvisp trillade bokstavligen sönder i förra veckan. Den var riktigt gammal – så det var nog dags för en ny nu.
Jag ville ha en vit, enkel men inte alltför plastig. Och jag hittade denna av märket : Gourmet / Wilfa
Fyndet hittade jag på rea – på Mediamarkt
endast 99 : –
Men nu ska Nomi och jag åka till Ica och handla,
det blir broccolisoppa idag till lunchmenyn.
Varmrätten från i fredags var fylld fläskfile.
Vi fyllde en filée med mozzarella och soltorkad tomat, och en med smaksatt färskost. Och äter du LCHF-kost så kan du servera fläskfilen med kokta grönsaker,
eller broccolimos istället för potatisgratäng.
Till två fyllda fläskfileér
2 fläskfiler
salt & peppar
Smör
Mozzarella
10 klippta soltorkade tomater
basilika
Alternativ 2. : 1 burk med valfri smaksatt färskost
Gör så här:
Ställ ugnen på 180 grader.
Putsa fileen, och skär ett snitt längst hela .
Fyll upp den med fyllningen, och trä ihop filen med tandpetare.
Bryn filen runt om i smör – så att den får en fin yta.
Ställ sedan in i ugnen i ca 50-60 minuter ( eller tills innertemperaturen är 72 grader)
Låt köttet vila en stund innan du skär upp det.
Jag lovade att skriva ut receptet på pajerna idag, och här kommer detta nu 🙂
Smulpaj med hallon- innan de gräddades i ugnen.
Och till 6- 7 stycken minipajer ,
eller en vanlig paj behövs detta:
125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
250- 300 gram hallon
ca 1/2 – 1 dl socker till bären
1- 2 msk potatismjöl
Gör så här :
Ställ ugnen på 200-225 grader.
Blanda ihop ingredinerna till pajdegen, det ska bli en gryning massa.
smörj en form med smör och lägg i bären.
Sockra och pudra över potatismjöl. Fördele sedan över degen på pajerna.
Och grädda i ca 20 minuter.
Servera sedan pajerna varma med kall vispad vaniljsås.
Dags att presentera tio lyckliga vinnare i Ballerina-tävingen.
Det har varit väldigt många tävlande, och jag har helt enkelt bara lottat ut tio stycken.
Följande tio har vunnit 4 stycken förpackningar med dessa nyheter från Ballerina.
Ika : Jag är med och tävlar! Original har jag smakat, så goda! Men vore kul att smaka de andra också Sandra L :Yummy! Lät för gott för att låta bli att tävla, dessutom så är jag ju barnsligt förtjust i att testa nya saker Felicia :Älskar ballerina.. måste bara testa dessa Jessica : Hej Svejs. Åhh så goda de ser ut. Jag vill vara med !! Kram på dig Jessica Madde :Jag älskar chokladkakor och skulle gärna vinna lite kakor Ammi :Jag är med Åsa :Åhh!! Mums! Choklad är mitt mellannamn Hoppas att jag vinner! Annika:Jag vill vinna! Jessica S :Med många kalas framöver är ett kakförråd inte fel alls! Ida :Åhh, vad gott! Jag vill vinna