Pizzabuffée

Vilket härligt vårväder vi har, solen skiner och himlen är blå!  Fantastiskt.

Och igår till Mello-finalen så fick vi finbesök av min syster, hennes man Tobias och barnens kusiner. ( Och vilken bra final det var  – Loreen vann ju !!  )
 Vi bestämde oss iallafall för att baka pizza till finalen, inspirerade av Linas barnkasse meny. Men vi gjorde lite ändringar i receptet,  eller rättare sagt Tobias som stod för matlagningen igår.

Vi gjorde egen pizzadeg istället för pizzamixen som medföljde i matkassen. Rev egen ost, och hade lite andra toppingar på pizzan.

IMG_0114

Till tre plåtar pizzor
50 gram jäst
5 dl vatten
4 msk olja
( dock var min olivolja slut, så vi hade i marinad-oljan från oliverna/ soltorkade tomaterna )
1 tsk salt
ca 14- 16 dl vetemjöl

Topping:
Tomatsås / pizzasås
Egen riven ost
( färdigköpt riven ost är inte lika god )

Pizza nummer ett:
stekt fläskfile
sparris

Pizza nummer två :
skivad salami
Oliver
jalapenos
lök
pesto

Pizza nummer tre :
rökt skinka
och oreganokrydda

Till servering : Pizzasallad, bearneiesås och vitlökssås

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt,
rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig.
Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner  så mycket  mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig.
Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar.

Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar,
och lägg på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten och resten av fyllningarna.
Istället för att toppa med osten så blir pizzan bäst om man har osten direkt  efter tomatsåsen.

Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader.

0
3 kommentarer

Lurig lax med krämig risoni

Hejsan !
Frukosten är avklarad nu och vi fortsätter här hemma med att packa upp och sätta upp tavlor och gardiner. Det går framåt, men det tar tid att få allt iordning.
Och jag brukar inte handla matkassar hem till dörren – men Linas barnkasse var ganska perfekt när man flyttar faktiskt.

Och vi lagade första middagen från barnkassen igår.
En lurig lax med krämig risoni.

IMG_0073

För 4 personer :
3 1/2 dl risoni
600- 700 gram färsk lax
100 gram philadelphiaost
2 tärningar kycklingbuljong
vatten
dill
salt och peppar

Serveras till tärnad tomat och gurka

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Lägg laxen i en ugnsform med skinnsidan neråt, salta och peppra, och ställ in i ugnen.
I ca 25 minuter ( jag hade nog inne den tio minuter längre)  eller tills den är klar.
Koka upp vatten 1 1/2 liter ungefär och tärna ner buljongen tillsätt risonin när vattnet börjat koka och koa i ca 11 minuter.
spara  1 1/2 dl ( jag sparade bara ca 1/2 dl ) av buljongvatten när du häller av det. Rör ner buljongvattnet  och 100 gram philadelphiaost i risonin och rör om, smaka av med salt och peppar.
Tärna gurka och tomat och lägg upp i en salladsskål.

Klart att servera.

IMG_0069

Denna middagen fick ett riktigt bra betyg här hemma. Krämig risoni var populärt.
Har ni inte testat det innan så gör det! 🙂

0
6 kommentarer

Finaste väggklockan

God morgon alla ni!
Och tack för alla fina kommentarer ni skriver, det är alltid lika roligt att läsa.
Ska alldeles snart duka fram frukosten och väcka barnen- tänkte bara blogga dagens första inlägg innan dess.

Ville visa en bild på denna stora fina klockan.Och denna  väggklockan har jag nu skruvat upp på köksväggen,
jag fick av barnens farmor och farfar när jag fyllde år .

IMG_0023

Jag gillar att den ser  gammal & sliten ut,
och lite rostig.

0
6 kommentarer

Gratinerad brietårta

Hejsan,

Vi har ju haft vackert väder även idag, men väldigt kallt. Brrr…Hoppas solen lyst på er också – och att ni haft en riktigt fin Onsdag. Vi har precis skjutsat in en sådan här god brietårtan i ugnen- och ska sätta oss och kika på fuskbyggarna.

Det som behövs:
rund brieost ( som man skär bort locket på ) ,
nötter och torkad frukt + ringlad honung över.
Gratinera i 200- 225 grader, tills osten börjat smälta.
Serveras med frasigt bröd ,eller kex.

Verkligen hur gott som  helst!

IMG_7191

Vill man äta LCHF så kan man bara göra denna brietårta med osaltade nötter och servera dessa med fröknäcket.

1
10 kommentarer

Lättlagad lunch – rösti

Lunchtipset :  lättlagad ost-rösti- veckans vegetariska.

Detta hittade jag på Wikipedia om Rösti :
Även kallad råraka, men det är inte riktigt samma sak. Rösti är tjockare plättar av riven rå ( eller kokt) potatis. Och denna rätten kommer ursprungligen från Schweiz , och serveras ofta som frukosträtt där, medan vi oftast serverar den till lunch middag tillsammans med en köttbit.



IMG_7392

Det här behöver du:

8 potatisar
1/2 riven gullök
1 dl lagrad ost
Smör
salt och peppar

Gör så här:
Skala och riv potatisen, och löken. Lägg den rivna potatisen i ett durkslag och skölj med kallt vatten och ta bort vätskan.
Blanda riven potatis, lök och riven ost i en bunke. Smaka av med salt och peppar.
Hetta upp en stekpanna med mycket smör och fräs 1 – 2 potatiskakor, den ska brynas tills den får en fin färg.

Serveras sedan med lingon och lite rivna morötter

0
8 kommentarer

Desperate housewives

God kväll i stugorna,
Vilken underbar dag det har varit idag. Det finns hopp om våren 🙂
Idag blev det en tur till mataffären – och   då sprang jag även på dessa  nya jordnötter av märket Garant från Willys som jag inte sett tidigare.  Så jag återkommer med ett betyg senare…..  Men nu är det dags att bänka sig framför tv:n och titta på desperate housewives.
 

Chilinötter och honungsrostade jordnötter

IMG_9976

Trevlig kväll !

0
4 kommentarer

Färgglada marshmallows-klubbor


Godmorgon vänner!
Tänkte bara kika förbi lite som hastigast samtidigt som jag dricker dagens första kopp kaffe. Flyttkartonger överallt även om vi har hunnit att packa upp massor.
Och nu har jag har läsa mailen, och såg att jag fått flera önskemål om lätta & festliga godistips till kalasen. Och dessa marshmallowklubbor passar ju då perfekt – de är både festliga och lätta att göra.

Du behöver till 20 klubbor :

20 Marshmallow
20 grillspett i trä
50-100 gram mjölkchoklad
Strössel i fina färger

Trä på Marshmallow på träspetten, häll upp strössel på ett litet fat.
Smält chokladen över ett vattenbad, doppa toppen på Marshmallowen
och försök se till att överskottet av choklad rinner av innan du doppar detta i strösslet.

Låt torka ståendes, i tillexempel ett glas fyllt med socker.

Och till dessa med choklad och kokos, behöver du till 20 klubbor :

20 Marshmallow
20 grillspett i trä
50-100 gram mjölkchoklad
1 dl Kokos

Trä på Marshmallow på träspetten, häll upp kokos på ett litet fat.
Smält chokladen över ett vattenbad, doppa toppen på Marshmallow
och försök se till att överskottet av choklad rinner av innan du doppar detta i kokosen .

Låt torka, i tillexempel ett glas

Nu ska jag fortsätta att packa upp, och fota lite grann.
Vi hörs snart.

0
16 kommentarer

Fisk och skaldjurssoppa

Hej hej,
Det blev en liten bloggpaus igår efterom vi inte hade något  internet i nya huset.  Men nu verkar det som om maken har lyckades installera det  så att det ska fungera 🙂
Och jag lovade att återkomma om recepetet på  fisk och skaldjurssoppan vi lagade.

En god och matig  fisksoppa.

IMG_9947-1

Det här behöver du :

600 gram oskalade räkor
4 portionsbitar lax
2 msk smör/ olivolja
1 finhackad scharlottenlök
2 tsk tomatpure
1 riven morot
6-7 dl vatten
3 msk konc. hummerfond
4- 5 dl grädde
Salt, peppar och lite cayenne

Gör så här:
Skala räkorna, och ställ svalat- och spara ”renset”, Skala och finhacka lök och riv morot.
Hetta upp et kastrull med smör och fräs lök, morot mjuka- lägg i renset och fräs i några minuter (utan att bränna vid skalen) häll i tomatpure,
fond och vätska. Låt sjuda i 10 – 12 minuter – under tiden skär du laxen i små porionsbitar 1 *1 cm.Sila soppan och häll tillbaka i kastrullen- smaka av med salt, peppar och lite cayenne –  och lägg ner laxbitarna i soppan som börjat sjuda. Låt sjuda i 7 – 10 minuter ( eller tills laxen är klart ) Dra av kastrullen från värmen och vänd ner nästan alla räkor.Spara några till dekoration. Häll upp i djupa tallrikar tillsammans med räkorna.

IMG_9951

Smaklig måltid!

1
4 kommentarer

Mello och godis

God kväll,
hoppas att ni haft en fin och solig lördag idag. Helt fantastiskt väder.Jag har tillochmed hittat fina snödroppar ute i ”nya” trädgården – ett härligt vårtecken.
Och efter att ha fixat i nya huset hela dagen så sitter vi nu i soffan och kollar på  slutet av Mello och äter godis 🙂 Jonathan är i väg och hämtar Thelma och kompisarna som varit på disco nu ikväll.   Och under tiden  skriver så är melodifestivalen och andra chansen slut.

Men vad tycker ni …. Gick  rätt låtar gick vidare till globen ?

IMG_9083

Mycket godis: choklad , lakrits och sura godisar.

0
11 kommentarer

Lördag

 Hej ,
Vilken härlig lördag vi har vaknat till – solen skiner och himlen är blå. Underbart.  Vi är på väg till huset för att fortsätta-  tror det kommer bli jättefint. Roligt att ni är nyfikna på nya huset – och lite bilder kommer dyka upp- såsmåningom.  Men till lunch igår lagade jag en fisk- och skaldjurssoppa,  ja mycket soppa har det blivit denna veckan. För det är ju bara så gott.

Och det blev en krämig laxsoppa , toppat med massa räkor.

IMG_9951

IMG_9947-1

Recept kommer dyka upp.Men nu måste vi åka.
På återseende ! 🙂

 

0
3 kommentarer