Vårväder

Sol , sol , sol! Vilket härligt väder.
Och nu är det dags att kolla över jackor och vårskor, och så rensa  bort alla vinterkläderna. Jag och tjejerna åkte och handlade lite vårskor häromdagen, och Thelma hittade ett par skor med en gång som hon ville ha. Nomi däremot gick runt länge och valde- och prövade massa skor innan hon till sist bestämde hon sig för dessa röda tygskor ( samma som storasyster, men en annan färg )

Jättefina.

IMG_0321

I ugnen står nu en smulpaj och gräddas( blåbär och hallon )
doftar gott.

Tror minsann att vi ska duka ut lite saft och fika på altenen,
man måste passa på när de är fint väder….

0
5 kommentarer

Frallor

Hembakat bröd är godast, och dessa frallor bakade Nomi och jag  i måndags lagom tills barnen kom hem från skolan.
Och det blev inte många frallor, så det var nog ett gott betyg.  Men får man några  frallor över, så går det bra att frysa.

IMG_0281

Det här behöver du :50 gram jäst
5 dl vatten
50 gram smält smör
1 tsk salt
1 msk flytande honung
ca 10 – 12 dl vetemjöl

Pensling : vatten eller ägg.
Vallmo, eller solroskärnor

Gör så här:Smält smöret , och häll i vattnet värm till ljummet ca 37 grader.
Smula jästen i en bunke och häll i lite av vätskan och blanda tills jästen löst sig.
Blanda i salt och honung, och rör ner mjölet under omrörning.
Arbeta degen i maskin eller för hand. Rör ner så mycket mjöl som det behövs tills degen blir smidig och släpper från kanterna.
Låt jäsa i ca 30 minuter under en bakhandduk.  Knäda sedan degen lätt på mjölat bakbord.  Rulla sedan lagom stora bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med vatten och
Strö över solroskärnorna. Låt dem jäsa i 30 minuter till.
Grädda sedan i 225- 250 grader mitten på ugnen i ca 10 minuter, eller tills de fått en fin färg.

Servera genast 🙂

Och de frallor som blir över går bra att frysa in.

IMG_0263

0
12 kommentarer

Broccoli och sparrissoppa

 

En grön soppa, på nykokt färsk sparris och broccoli. Enklare soppa kan man knappt göra, och riktigt grön blir den 🙂

IMG_0221

Och vill man ska ka man lätt skippa äggen  så har man istället en vegetarisk / vegansk  måltid.

Det här behöver du :

500 gram färsk  broccoli
1 knippe färsk sparris
1 gullök
olivolja
salt & peppar
2 buljongtärningar
Grädde / vatten

Serveras med kokta ägg.

Gör så här:
Skala och hacka löken, fräs i olja så att den blir glansig.Skär bort hårda stammar på broccoli / sparris
Häll i rikligt med vatten, salta, smula i buljongerna och lägg i broccolibuketterna och sparrisen. Låt grönskakerna koka mjuka och häll av nästan allt vatten.
Men spara 1 dl, mixa sedan soppan slät och häll i vatten/ grädde till önskad konsistens.
Smaka av med lite salt och peppar.

Häll upp i fina skålar, och servera med kokta ägg.

2
3 kommentarer

Kökssoffa

God morgon Tisdag ,

Jag sitter här i köket med dagens första kopp kaffe ( den är godast ) och kikar på blocket , och letar efter en kökssoffa
Ni som följt bloggen ett tag vet att jag har letat efter detta tidigare. Men nej – jag har tyvärr inte hittat någon som stämmer överens än. Men hoppas på att jag hittar den snart.  Och dessvärre har jag varken inte kommit iväg på auktion eller loppis heller. . .  Så jag letar vidare och hoppas att det snart dyker upp något bland annonserna 🙂

Jag tror att en vitmålad äldre kökssoffa skulle passa perfekt nu mot denna väggen i glasverandan.

IMG_9994

IMG_0004

Ser på klockan att det är dags att snart väcka resten av familjen,
ville bara kika förbi bloggen först och önska er en fin och solig tisdag 🙂

På återseende

0
14 kommentarer

Receptet på grytan

Nu kommer receptet på Cowboygryta allt-i ett från vildaste västern, från Linas
Den var god, smakade inte jättemycket så vi blandade i lite chili pesto innan servering  🙂

IMG_0085

Receptet kommer här :

2 bakpotatisar
1 gullök
2 vitlöksklyftor
olivolja
2 tärningar köttbuljong
8 dl vatten
1 gul paprika
1 röd paprika
500 gram nötfärs
1 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 tsk torkad oregano
1 dl pizzasås

Serveras med brödkrutonger och majskolvar

Gör så här:
Tärna paprikorna, skala och finhacka gullöken.
Hetta upp lite olja och fräs löken , plus pressad vitlök glansiga.
Bryn sedan färsen. Tillsätt paprikan och pizzasåsen, rör ner kryddorna. Häll i vatten och buljongtärningar.
Låt sjuda upp och under tiden skala potatisarna och tärna dem i mindre bitar. Låt sjuda under lock, i ca 15 minuter. Eller tills potatisen är mjuk.
Koka majskolvarna under tiden.

Servera sedan grytan med krutonger.

0
4 kommentarer

Färska örter

Färska örter är något jag använder dagligen i matlagningen, det är både gott och fint att dekorera med.
Gissa om jag blev glad när vi fick detta fina i inflyttningspresent av min syster och hennes familj!

IMG_0147-1

 

Väldoftande färska örter , i en fin kruka,med tillhörande sax.
Så praktisk present och väldigt uppskattat.

 

Två fina oregano- och timjanörter, i en vit kruka.

IMG_0149-1

Och nu är det snart dags för lunch! På spisen står sparris och broccoli och kokar-
det blir en grön soppa idag till lunch . 🙂

0
9 kommentarer

hemmagjord musli – LCHF

 

God morgon!
 
Redan måndagmorgon och veckans första tips och recept blir en nyttig frukost, LCHF / GI. En hemmagjorda nötmüslin. 
Jag serverade den till vanlig filmjölk, äter du LCHF kan du välja den turkiska yougurten (osötad)

IMG_5534

 

Du behöver :

1 dl av tex. grovhackade nötter , valnötter, sötmandel
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
1 dl solroskärnor
1/2 dl kokos
1 / 2 dl rapsolja
1 dl vatten
salt

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Blanda alla nötter / frön / kokos och strö ut över en långpanna.
Blanda vattnet och oljan och fördela över nötterna.
Rosta i mitten på ugnen i ca 15minuter.
Rör om då och då. Viktigt att det inte bränns.

Förvara sedan müslin i en glasburk, med tättslutande lock.

0
9 kommentarer

Cowboygryta och nya köket

God kväll,
hoppas ni haft en fin och solig dag idag.  Det har vi haft, en långpromenad i vårsolen och vi har fixat med gardinerna till kök och vardagsrum, Melvin har spelat innebandy och sen lagade vi den här ”cowboygryta” till middag.
 Recept kommer imorgon. . . . .

IMG_0085

Och tack för fina hälsningar! Flytten har gått bra, och vi inväntar köksluckorna till skåpen – som vi lämnade in på ommålning.
Men här är iallafall nya matplatsen i huset. 

Vitt vitt vitt….

 

IMG_0206
Gardinerna / gardinstänger köpte vi på Ikea i helgen. Gröna växter handlade jag från blomsterlandet, och höga vita krukor från samma ställe.

Nu ska jag sätta mig med en kopp kaffe och läsa vidare i nyinköpta boken.
Hoppas ni får en fortsatt fin söndagskväll.

0
17 kommentarer

Friska kiwismoothies

Friska kiwismoothies både nyttiga och färgglada ….

IMG_0143

Till 4 portioner

7-8 kiwifrukter
2 dl vaniljyougurt eller veg. ypugurt
1 gul och mogen banan

Gör så här:
Skala och skär frukten i mindre bitar.
Lägg i mixern och mixa, häll i yougurt   och mixa slätt.
Serveras sedan i fina glas.

0
6 kommentarer

Pizzabuffée

Vilket härligt vårväder vi har, solen skiner och himlen är blå!  Fantastiskt.

Och igår till Mello-finalen så fick vi finbesök av min syster, hennes man Tobias och barnens kusiner. ( Och vilken bra final det var  – Loreen vann ju !!  )
 Vi bestämde oss iallafall för att baka pizza till finalen, inspirerade av Linas barnkasse meny. Men vi gjorde lite ändringar i receptet,  eller rättare sagt Tobias som stod för matlagningen igår.

Vi gjorde egen pizzadeg istället för pizzamixen som medföljde i matkassen. Rev egen ost, och hade lite andra toppingar på pizzan.

IMG_0114

Till tre plåtar pizzor
50 gram jäst
5 dl vatten
4 msk olja
( dock var min olivolja slut, så vi hade i marinad-oljan från oliverna/ soltorkade tomaterna )
1 tsk salt
ca 14- 16 dl vetemjöl

Topping:
Tomatsås / pizzasås
Egen riven ost
( färdigköpt riven ost är inte lika god )

Pizza nummer ett:
stekt fläskfile
sparris

Pizza nummer två :
skivad salami
Oliver
jalapenos
lök
pesto

Pizza nummer tre :
rökt skinka
och oreganokrydda

Till servering : Pizzasallad, bearneiesås och vitlökssås

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt,
rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig.
Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner  så mycket  mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig.
Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar.

Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar,
och lägg på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten och resten av fyllningarna.
Istället för att toppa med osten så blir pizzan bäst om man har osten direkt  efter tomatsåsen.

Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader.

0
3 kommentarer