Snart våffeldagen

Efter en snabb titt i kalendern så ser jag ju att det är våffeldagen på söndag!
Och våfflor är ju bara sååå gott ….
Mitt bästa recept, som jag har har på frasiga våfflor tänkte jag tipsa om idag.

Jag har fått många frågor angående mitt våffeljärn,
och det är jättegammalt, typ sedan stenåldern.  Men våffeljärnet blir bara bättre och bättre för varje år.

Många våfflor blir det av detta,
men det går bra att halvera receptet
:

4 ägg
6 dl kolsyratvatten ( naturell)
5 1/2 – 6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
200 gram smält smör

Gör så här :
Smält smöret och låt svalna.
Rör ihop alla torra ingredienser.
Vispa lätt ihop äggen , och blanda ner det kolsyrade vattnet i smeten.
Rör ner de torra ingredienserna och vispa för hand tills du fått en fin klumpfri smet.
Sedan kan du börja grädda våfflorna.

Sedan tror jag att hemligheten är att använda MYCKET smör när man gräddar våfflorna.
Och låta våfflorna gräddas ganska länge. Då blir de riktigt frasiga och goda

Här våfflor med sylt, grädde , kola sås och riven choklad

Under dagen kommer en ny tävling att dra igång på Jennys Matblogg – facebooksida.
Och den vill ni inte missa!

0
2 kommentarer

Vit chokladmousse med massa syrlig kiwi

Den vita chokladmoussen är ju så söt så söt.
Men med syrliga frukter och bär så blir det en jättegod efterrätt.

IMG_0163

Det här behöver du :
2 dl visp grädde
75 gram vit choklad
1 ägggulan

Gör så här:
Smält chokladen sakta över ett vattenbad,
Rör om med en gaffel och lyft bort så fort den har smält. Den ska inte bli för varm .
Vispa grädden fluffig , och vispa äggulan i en annan skål. Rör sedan ner chokladen tillsammans med ägget.
Vänd sist ner grädden. Lite i taget och vänd om så att det blandar sig ordentligt.

Häll upp moussen i skålar låt stå kallt i minst en timme.
servera sedan med massa fräsk kiwi.

IMG_0209

0
4 kommentarer

Lchf-paj med kassler, ost och oliver

IMG_0296

I denna pajen hade jag :
4 ägg
2 dl grädde
Salt och peppar
1 tsk chili pesto
2 dl riven ost
smör
1/2 finhackad gullök
1 dl strimlad kassler
oliver

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 – 200 grader.
Smörj formen, och strö över lite riven ost i botten.
Fräs löken glansig. Vispa ihop ägg , grädde med salt och peppar, jag vispade ner lite chili pesto. Kan tänka mig att lite sambal oelek
också kan ge god smak. Lägg ner kassler,löken, oliver  i formen.Häll över gräddblandningen över fyllningen och strö ost över.
Har du en större form så kan det behövas göra en lite större grädd- och äggstanning.
Gratinera sedan i ca 20 minuter eller tills pajen fått en fin färg.

Serveras med en god sallad.

0
6 kommentarer

Vitlökssås

En god vitlöksås som passar lika bra till pizzan, tacosen och till salladen.

IMG_0518

Det här behöver du :

3 dl turkisk yougurt
1/2 – 1 dl majonnäs
1- 2st pressade vitlöksklyftor
Salt och  nymalen peppar

Gör så här:

Rör ihop samtliga ingredienser.
Låt stå kallt minst en timme.

Klipp över lite färska kryddor innan servering.

 

IMG_0664

0
7 kommentarer

Dagens lunch

Dagens lunch blev en kycklingsallad med extra allt.
Lite allt möjligt blandades ner i denna lunchsalladen, olika sorters sallad, nystekt kycklingfile,  rödlök (mycket), körsbärstomater, soltorkade tomater,
fyllda oliver, rostade brödkrutonger riven parmesan  och en hemmagjord vitlökssås.

Vitlöksås på creme fraiche :
5 dl creme fraiche
2 pressade vitlök
1 msk chilisås
salt
citronpeppar
örtkrydda

Rör ihop ett par timmar innan och låt stå kallt innan servering.

IMG_0658

Mätt som en plätt efter denna rejäla lunchtallrik.
Förutom brödkrutongerna så funkar den bra för er som äter LCHF .

0
2 kommentarer

En chokladkaka med smak av polka

Igår bakade Thelma och hennes kompis Tindra en kladdkaka till fikat,
en chokladkaka med smak av polka.

IMG_0672

Du behöver inte använda Polkagrischoklad som jag gjort. Ta den som du gillar bäst 🙂

Till en form 18-20 cm diameter behövs:

2  ägg
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 6  msk kakao
1 1/2  dl vetemjöl
100 gram smält smör

200 gram mjölkchoklad med smak av polka

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader. Smält smöret. Låt svalna. Smörj och bröa formen.
Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och till sist smöret. och grädda i mitten på ugnen i ca 15 minuter. Ta ut ur ugnen och låt stanna till sig.
Under tiden smälter du en förpackning choklad med polkasmak över ett vattenbad och bred detta sedan över kladdkakan , när den svalnat

Klar att servera med vispad grädde eller gräddglass

Den är lika god ( om inte godare ) när den stått kallt i några timmar….

IMG_0688

0
16 kommentarer

Somrig frukost

God morgon allesammans.

Hoppas ni har fått en bra start på dagen denna 20 : e Mars.Jag startade dagen med en riktigt härlig och somrig frukost , utanför fönstret regnar det och är alltannat än sol och vackert väder…. Så regn och rusk bjuder denna dagen på, och jag ska passa på att kolla över lite matbilder/  recept och jobba mig igenom mailen som har fått vila nu i några dagar….
Jag har massor med recept som kommer dyka upp, så fort jag bara hinner förminska bilderna och skriva ner receptet.

Så håll utkik 🙂

IMG_0484

Hoppas du får en riktigt fin Tisdag idag.
På återseende .

0
2 kommentarer

Pastatipset

Ni undrade om pastan jag hade i tidigare inlägg,
och denna hittade jag på Willys. Alltid roligt att pröva lite nya pastasorter.
Platt, våfflig pasta för ca 20 kronor paketet.

IMG_0537

Pastan serverades här med en sås med fläskfile och färskost.

IMG_0653

0
3 kommentarer

Frukoststund

Nu är det ny vecka igen – ny vecka och ny energi. Välkommen Måndag 🙂

Tips på god och fräsch frukost ,som även är LCHF- vänlig är turkisk yougurt med färska hallon. Här serverade tillsammans med en stor kopp kaffe och ett par Finn crisp med ost och skinka.

IMG_0389

0
2 kommentarer

Pastasås med fläskfile (LCHF)

 

Vi gjorde en jättegod & enkel pastasås igår. Med blandannat  fläskfile och en ask cantadou.
Såsen är LCHF vänlig och kan serveras tillsammans med kokta grönsaker,
eller broccolimos om man så önskar.

IMG_0653

 

Det här behöver du :
Pasta
1 putsad fläskfile
1 burk med cantadou 4 peppar
(Färskost)
4 dl grädde
1 dl vatten
2 msk oxfond
1 dl creme fraiche

Gör så här :
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Skär tunna fläskfilemedaljonger pch bryn dessa klara i smör.  Lägg åt sidan i ugnen på lite värme.
 Mät upp grädde, vatten , fond och häll i stekpannan som du stekt köttet i. Vispa upp och låt börja sjuda.
Häll i cantadou och creme fraiche i stekpannan ,vispa under tiden det sjuder upp .
Vill man ha en tunnare sås, späd ut med vatten. Annars går det bra att reda av såsen med lite maizena.
Stäng av plattan och lägg ner köttet, och låt stå på eftervärmen.

Sedan är det klart att servera med pasta och en god sallad.

 

 

2
11 kommentarer