Tävling Tävling tävling

Jag uppdaterar tävlingen här igen då det var  svårt att posta kommentarerna.

Tävlingsdags igen!

Vill du vara med och ha chansen att  vinna 10 stycken valfria  askar med Cantadou färskost.
Då ska du passa på nu, och du kan välja bland flera olika smaker.

Cantadou_logo

Allt du behöver göra är att tipsa om ditt favoritrecept som innehåller Cantadou.
Kanske har ni hunnit pröva detta receptet?

Posta ditt bidrag här bland kommentarerna  i detta inlägget, så är du med i tävlingen.
Tävlingen pågår fram till och med på Onsdag den 28 : e nästa vecka. Och vinnaren kommer utses på Torsdagen.

Lycka till.

0
25 kommentarer

Vårstädat i trädgården

Välkommen Måndag,

Hoppas ni också har haft en riktigt fin och solig helg. Under veckan som gått så har vi passat på att vårstädade i trädgården, räfsat gräsmattan och klippt äppelträden. Riktigt roligt är det att se alla fina vårblommor som dyker upp i hela trädgården just nu. De hinner inte synas så länge bara  – för Nomi plockar in alla blommor hon ser och sätter dem i vasen på köksbordet

Och på tal om trädgård – jag behöver lite tips och råd.
Vi har bestämt att vi ska plantera en syrenhäck. Tänkte höra om det är någon som vet när bästa årstiden för att göra detta är ?

Middagmaten igår blev pizza ( igen) . Tycker det är himla gott. Denna gången  blev det med massa salami på.

IMG_0834

Till två plåtar pizzor ( tunna
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl

Topping:
Tomatsås / pizzasås
Pepparsalami
Färskost
Egen riven ost
( färdigköpt riven ost är inte lika god )
Massa färsk oreganokrydda

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt,
rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig.
Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig.
Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar.

Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar,
och lägg på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten och resten av fyllningarna.
Istället för att toppa med osten så blir pizzan bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen.

Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader

0
5 kommentarer

Rosa munkar

Hej hej,
Nu är vi tillbaka från Öland – och till middagen så blev det grillat. Årets första grill och det var hur gott som helst.
Och nu har vi kommit hem, och vi ska  precis ut i trädgården och fika, för vi har ett fantastiskt vårväder även idag!  

  Dessa fina rosa- och chokladglaserade munkar blir det till fikat. 
Så söta- så det gick inte motstå att köpa dem. Och även några frasiga wienerbröd med choklad.

IMG_0711

 

0
3 kommentarer

TÄVLING om köksmaskin

 

Nu är det tävlingsdags igen.
Denna gången sker tävlingen på Jennys matblogg FACEBOOK
Ni har chansen att vinna en fin köksmaskin från OBH  Nordica modell ” Hercules”

hercules 1

 

Kraftfull köksmaskin i läcker design. Köksmaskin Hercules är robus och hållbar och med en tidlös design kan den bli din nya favorit i köket. Med en motor på 1200 watt klarar denna maskin allt: knåda smarriga bulldegar, vispa äggvitor till marängen och fixa pannkakssmeten till torsdagsmiddagen. Rejäl rostfribunke på 5,5 liter gör att den klarar även de största degarna.

Snabbfakta

Köksmaskin i gjuten aluminium
Kraftfull motor på 1200 watt
Steglös hastighetsinställning
Planetarisk blandning i bunken
5,5 liter bunke i rostfritt stål
Stänkskydd
Jämn arbetshastighet oberoende av belastning Tillbehör: visp (för vispning av ex ägg, vispgrädde, pannkakssmet, sockerkassmet, sufflé), degkrok (för knådning av ex pizzadeg, bröddeg, bulldeg), omrörnings tillbehör (för ex potatismos, kakdeg, kakfyllningar, glasyr etc)  Automatiskt lyft av mixerhuvudet Enkelt att byta tillbehör
 

Kom in och tävla på  Jennys Matblogg på Facebook .
Tävlingen pågår tillochmed fredag den 30 :e och vinnaren kommer utses den 31 :e.

Lycka till!

 

 

0
3 kommentarer

Dags att baka med surdeg igen

Nu var det länge sedan jag bakade med surdeg,
Flera år sedan var det  faktiskt – sista gången var då Thelma hade med sig surdegen ”Herman” hem från skolan.

Men nu som ett brev på posten – så dök en ny liten surdeg upp och det är dags att baka igen.
Denna surdegen damp ner i min brevlåda från http://surdegsbrevet.se/ 

IMG_0759

Surdegen är nu matad och står nu ett par dagar och väntar på att börja bubbla – sedan ska jag baka ett riktigt gott bröd!
En bit av surdegen sparade jag – för den ska med till Öland idag tänkte ge den till lillasyster .

På deras hemsida kan man registrera sig och följa surdegen, och har man ingen surdeg kan man iallafall registrera sig och vänta på att få surdeg hemskickat. Kanon ide – verkligen !

0
4 kommentarer

Snart våffeldagen

Efter en snabb titt i kalendern så ser jag ju att det är våffeldagen på söndag!
Och våfflor är ju bara sååå gott ….
Mitt bästa recept, som jag har har på frasiga våfflor tänkte jag tipsa om idag.

Jag har fått många frågor angående mitt våffeljärn,
och det är jättegammalt, typ sedan stenåldern.  Men våffeljärnet blir bara bättre och bättre för varje år.

Många våfflor blir det av detta,
men det går bra att halvera receptet
:

4 ägg
6 dl kolsyratvatten ( naturell)
5 1/2 – 6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
200 gram smält smör

Gör så här :
Smält smöret och låt svalna.
Rör ihop alla torra ingredienser.
Vispa lätt ihop äggen , och blanda ner det kolsyrade vattnet i smeten.
Rör ner de torra ingredienserna och vispa för hand tills du fått en fin klumpfri smet.
Sedan kan du börja grädda våfflorna.

Sedan tror jag att hemligheten är att använda MYCKET smör när man gräddar våfflorna.
Och låta våfflorna gräddas ganska länge. Då blir de riktigt frasiga och goda

Här våfflor med sylt, grädde , kola sås och riven choklad

Under dagen kommer en ny tävling att dra igång på Jennys Matblogg – facebooksida.
Och den vill ni inte missa!

0
2 kommentarer

Vit chokladmousse med massa syrlig kiwi

Den vita chokladmoussen är ju så söt så söt.
Men med syrliga frukter och bär så blir det en jättegod efterrätt.

IMG_0163

Det här behöver du :
2 dl visp grädde
75 gram vit choklad
1 ägggulan

Gör så här:
Smält chokladen sakta över ett vattenbad,
Rör om med en gaffel och lyft bort så fort den har smält. Den ska inte bli för varm .
Vispa grädden fluffig , och vispa äggulan i en annan skål. Rör sedan ner chokladen tillsammans med ägget.
Vänd sist ner grädden. Lite i taget och vänd om så att det blandar sig ordentligt.

Häll upp moussen i skålar låt stå kallt i minst en timme.
servera sedan med massa fräsk kiwi.

IMG_0209

0
4 kommentarer

Lchf-paj med kassler, ost och oliver

IMG_0296

I denna pajen hade jag :
4 ägg
2 dl grädde
Salt och peppar
1 tsk chili pesto
2 dl riven ost
smör
1/2 finhackad gullök
1 dl strimlad kassler
oliver

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 – 200 grader.
Smörj formen, och strö över lite riven ost i botten.
Fräs löken glansig. Vispa ihop ägg , grädde med salt och peppar, jag vispade ner lite chili pesto. Kan tänka mig att lite sambal oelek
också kan ge god smak. Lägg ner kassler,löken, oliver  i formen.Häll över gräddblandningen över fyllningen och strö ost över.
Har du en större form så kan det behövas göra en lite större grädd- och äggstanning.
Gratinera sedan i ca 20 minuter eller tills pajen fått en fin färg.

Serveras med en god sallad.

0
6 kommentarer

Vitlökssås

En god vitlöksås som passar lika bra till pizzan, tacosen och till salladen.

IMG_0518

Det här behöver du :

3 dl turkisk yougurt
1/2 – 1 dl majonnäs
1- 2st pressade vitlöksklyftor
Salt och  nymalen peppar

Gör så här:

Rör ihop samtliga ingredienser.
Låt stå kallt minst en timme.

Klipp över lite färska kryddor innan servering.

 

IMG_0664

0
7 kommentarer

Dagens lunch

Dagens lunch blev en kycklingsallad med extra allt.
Lite allt möjligt blandades ner i denna lunchsalladen, olika sorters sallad, nystekt kycklingfile,  rödlök (mycket), körsbärstomater, soltorkade tomater,
fyllda oliver, rostade brödkrutonger riven parmesan  och en hemmagjord vitlökssås.

Vitlöksås på creme fraiche :
5 dl creme fraiche
2 pressade vitlök
1 msk chilisås
salt
citronpeppar
örtkrydda

Rör ihop ett par timmar innan och låt stå kallt innan servering.

IMG_0658

Mätt som en plätt efter denna rejäla lunchtallrik.
Förutom brödkrutongerna så funkar den bra för er som äter LCHF .

0
2 kommentarer