Jag har länge velat köpa ett olivträd, men det har aldrig blivit av – förän häromdagen 🙂 Så nu är jag stolt ägare till ett litet olivträd. Har hört att de ska vara väldigt lättskötta ( jag hoppas det- eftersom jag inte har gröna fingrar!! ) – men det fortfarande rätt så kallt ute på nätterna, så får den stå inomhus då. Jonathan skrattar lite varje gång jag bär in och ut på zinktunnan med trädet.
Olivträd får mig att längta tillbaka till Sicilien där vi var för snart ett år sedan,
där växte det olivträd överallt – då ganska mycket större än denna.
Massa blåa blommor har tittat fram i hela trädgården,
Och Nomi och storasyster Thelma hjälptes åt igår för att plockat in hela trädgårdens vårblommor och
ställde dem på köksbordet.
Vårfint i köket har vi nu 🙂
Och tack för planteringshjälpen i tidigare inlägg,
jag fick hjälp av butiken att beställa extra stora häcksyrener så att det inte ska ta så lång tid för den att bli tät.
12 potatisar ( fast sort ) 1/2 –
1 dl Olivolja
1 pressad vitlök
Salt och peppar
4 stora Kycklingfiler
smör
salt och peppar
Rödvinssås :
Smör 2 scharlottenlökar 1 dl vatten 3 dl rödvin 4 msk koncentrerad kycklingfond 1 /2 tsk timjan 1 msk tomatpure salt o vitpeppar ev . majzena
Gör så här: Börja med att göra rödvinssåsen. Se längst ner i receptet. Skala / tvätta potatisen och skär den i tunna skivor , häll upp skivorna i ett durkslag och skölj dem och låt rinna av. Hetta upp en stekpanna och fräs den pressade vitlöken med lite av olivoljan – vänd ner potatisen och ringla över mer av olivoljan ,salta& peppra. Vänd då och då i potatisen försiktigt med en träslev, under tiden hettar du upp en annan stekpanna och steker kycklingen i smör, salta och peppra. Kyckligen ska serveras helt genomstekt. Servera potatisen och kycklingen tillsammans med en sallad och smakrik rödvinssås .
Så här gör du såsen :
Häll upp lite smör i en kastrull och bryn löken glansig, men inte brun. Häll i vin , vatten , fond, tomatpure, timjan och salt och peppar. låt sjuda / koka till vätskan har reducerats till hälften. Sila såsen så att den blir slät. ( Red ev av såsen med lite maizena om ni önskar en tjockare sås. Låt sjuda upp- sedan är den klar att serveras. )
Ska snart duka fram lite frukost och väcka resten av familjen, men tänkte passa på att sätta mig en liten stund framför datorn nu innan med en kopp nybryggt kaffe. Dagens första inlägg blir middagsmaten som vi gjorde igår, och Nomi ville hjälpa mig mer att laga maten. På menyn stod det laxlasagne.Den var jättegod tyckte både Nomi, jag och även Jonathan – men syskonen såg att den innehöll massa grönt ( läs spenat ) så de tyckte inte om den. Nästa gång gör jag två olika lasagner en mer ”barnvänlig” utan spenat. För då tror jag att de hade gillat den bättre.
Nomi lagar lasagne- hjälper mig att vispa ostsås.
Hon hjälper till att strö över riven ost på lasagnen,
men äter dock upp det mest själv 🙂
Laxlasagne:
färska lasagneplattor
400 gram lax
25- 50 gram spenat ( Jag hade fryst )
Gör så här:
Ställ ugnen på 225- 250 grader.
Tärna laxen i små mindre bitar. Smält smöret i en kastrull, Häll upp gräddblandningen men spara lite vätska som du vispar ihop med vetemjölet till en slät smet.
Rör ner blandningen i gräddmjölken och låt sjuda upp under tiden du vispar, det ska tjockna. Smaka av med salt och peppar och dra bort från plattan- rör ner osten och rör tills osten har smält ordentligt.
Varva lasagneplattor, lax, spenat och ostsås. Börja och avsluta alltid med ostsåsen.
Strö över lite ost över gratängen och gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 25- 35 minuter. Eller tills den är färdig.
Jag bestämde mig skulle ta och baka lite idag, först för att det var trist väder. Sen tänkte jag att det kanske var på tiden att skicka med någon fika till Jonathans kontor – något gott till fikarummet. Det var ju ett tag sen hörde jag visst något om. Oooppps…. men idag blev det ändring på den saken 😉
Ställ ugnen på 160 grader och smörj en form 20*20 cm .
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao i en bunke. Smält chokladen över ett vattenbad, medan du vispar det mjuka rumsvarma smöret med socker, vaniljsocker poröst med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget, och vispa till en jämn smet. Vänd ner den smälta chokladen och sikta ner vetemjölsblandningen och blanda sist ner de hackade choklad bitarna. Häll smeten i smord form och grädda i mitten av ugnen i cirka 30- 45 minuter.
Tid är beroende på hur kladdig och krämig du vill ha den.
Jag uppdaterar tävlingen här igen då det var svårt att posta kommentarerna.
Tävlingsdags igen!
Vill du vara med och ha chansen att vinna 10 stycken valfria askar med Cantadou färskost.
Då ska du passa på nu, och du kan välja bland flera olika smaker.
Allt du behöver göra är att tipsa om ditt favoritrecept som innehåller Cantadou.
Kanske har ni hunnit pröva detta receptet?
Posta ditt bidrag här bland kommentarerna i detta inlägget, så är du med i tävlingen.
Tävlingen pågår fram till och med på Onsdag den 28 : e nästa vecka. Och vinnaren kommer utses på Torsdagen.
Hoppas ni också har haft en riktigt fin och solig helg. Under veckan som gått så har vi passat på att vårstädade i trädgården, räfsat gräsmattan och klippt äppelträden. Riktigt roligt är det att se alla fina vårblommor som dyker upp i hela trädgården just nu. De hinner inte synas så länge bara – för Nomi plockar in alla blommor hon ser och sätter dem i vasen på köksbordet
Och på tal om trädgård – jag behöver lite tips och råd.
Vi har bestämt att vi ska plantera en syrenhäck. Tänkte höra om det är någon som vet när bästa årstiden för att göra detta är ?
Middagmaten igår blev pizza ( igen) . Tycker det är himla gott. Denna gången blev det med massa salami på.
Till två plåtar pizzor ( tunna
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl
Topping:
Tomatsås / pizzasås
Pepparsalami
Färskost
Egen riven ost
( färdigköpt riven ost är inte lika god )
Massa färsk oreganokrydda
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt,
rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig.
Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig.
Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar.
Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar,
och lägg på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten och resten av fyllningarna.
Istället för att toppa med osten så blir pizzan bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen.
Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader
Hej hej,
Nu är vi tillbaka från Öland – och till middagen så blev det grillat. Årets första grill och det var hur gott som helst.
Och nu har vi kommit hem, och vi ska precis ut i trädgården och fika, för vi har ett fantastiskt vårväder även idag!
Dessa fina rosa- och chokladglaserade munkar blir det till fikat.
Så söta- så det gick inte motstå att köpa dem. Och även några frasiga wienerbröd med choklad.
Nu är det tävlingsdags igen.
Denna gången sker tävlingen på Jennys matblogg FACEBOOK
Ni har chansen att vinna en fin köksmaskin från OBH Nordica modell ” Hercules”
Kraftfull köksmaskin i läcker design. Köksmaskin Hercules är robus och hållbar och med en tidlös design kan den bli din nya favorit i köket. Med en motor på 1200 watt klarar denna maskin allt: knåda smarriga bulldegar, vispa äggvitor till marängen och fixa pannkakssmeten till torsdagsmiddagen. Rejäl rostfribunke på 5,5 liter gör att den klarar även de största degarna.
Snabbfakta
Köksmaskin i gjuten aluminium
Kraftfull motor på 1200 watt
Steglös hastighetsinställning
Planetarisk blandning i bunken
5,5 liter bunke i rostfritt stål
Stänkskydd
Jämn arbetshastighet oberoende av belastning Tillbehör: visp (för vispning av ex ägg, vispgrädde, pannkakssmet, sockerkassmet, sufflé), degkrok (för knådning av ex pizzadeg, bröddeg, bulldeg), omrörnings tillbehör (för ex potatismos, kakdeg, kakfyllningar, glasyr etc) Automatiskt lyft av mixerhuvudet Enkelt att byta tillbehör
Kom in och tävla på Jennys Matblogg på Facebook .
Tävlingen pågår tillochmed fredag den 30 :e och vinnaren kommer utses den 31 :e.
Nu var det länge sedan jag bakade med surdeg,
Flera år sedan var det faktiskt – sista gången var då Thelma hade med sig surdegen ”Herman” hem från skolan.
Men nu som ett brev på posten – så dök en ny liten surdeg upp och det är dags att baka igen.
Denna surdegen damp ner i min brevlåda från http://surdegsbrevet.se/
Surdegen är nu matad och står nu ett par dagar och väntar på att börja bubbla – sedan ska jag baka ett riktigt gott bröd!
En bit av surdegen sparade jag – för den ska med till Öland idag tänkte ge den till lillasyster .
På deras hemsida kan man registrera sig och följa surdegen, och har man ingen surdeg kan man iallafall registrera sig och vänta på att få surdeg hemskickat. Kanon ide – verkligen !