vårblommor

Massa blåa blommor har tittat fram i hela trädgården,
Och Nomi och storasyster Thelma hjälptes åt igår för att  plockat in hela trädgårdens vårblommor och
ställde dem på köksbordet.

Vårfint i köket har vi nu 🙂

IMG_1029
Och tack för planteringshjälpen i tidigare inlägg,
jag fick hjälp av butiken att beställa extra stora häcksyrener så att det inte ska ta så lång tid för den att bli tät.

0
1 kommentar

Kyckling i rödvinssås med råstekt potatis

Kyckling med råstekt potatis och rödvinssås.

Festmat

Det här behöver du för 4- 5 personer :

12 potatisar ( fast sort ) 1/2 –
1 dl Olivolja
1 pressad vitlök
Salt och peppar
4 stora  Kycklingfiler
smör
salt och peppar

Rödvinssås :
Smör 2 scharlottenlökar 1 dl vatten 3 dl rödvin 4 msk koncentrerad kycklingfond 1 /2 tsk timjan 1 msk tomatpure salt o vitpeppar ev . majzena

Gör så här:
Börja med att göra rödvinssåsen. Se längst ner i receptet. Skala / tvätta potatisen och skär den i tunna skivor , häll upp skivorna i ett durkslag och skölj dem och låt rinna av. Hetta upp en stekpanna och fräs den pressade vitlöken med lite av olivoljan – vänd ner potatisen och ringla över mer av olivoljan ,salta& peppra. Vänd då och då i potatisen försiktigt med en träslev, under tiden hettar du upp en annan stekpanna och steker kycklingen i smör, salta och peppra. Kyckligen ska serveras helt genomstekt. Servera potatisen och kycklingen tillsammans med en sallad och smakrik rödvinssås .

Så här gör du såsen :
Häll upp lite smör i en kastrull och bryn löken glansig, men inte brun. Häll i vin , vatten , fond, tomatpure, timjan och salt och peppar. låt sjuda / koka till vätskan har reducerats till hälften. Sila såsen så att den blir slät. ( Red ev av såsen med lite maizena om ni önskar en tjockare sås. Låt sjuda upp- sedan är den klar att serveras. )

0
4 kommentarer

Nomi lagar mat- laxlasagne

God tisdagsmorgon!

Ska snart duka fram lite frukost och väcka resten av familjen, men tänkte passa på att sätta mig en liten stund framför datorn nu innan med en kopp nybryggt kaffe. Dagens första inlägg blir middagsmaten som vi gjorde igår, och Nomi ville hjälpa mig mer att laga maten.  På menyn stod det laxlasagne.Den var jättegod tyckte  både Nomi, jag och även Jonathan   – men syskonen såg att den innehöll massa grönt ( läs spenat ) så de tyckte inte om den. Nästa gång gör jag två olika lasagner  en mer ”barnvänlig” utan spenat. För då tror jag  att de hade gillat den bättre.

Nomi lagar lasagne- hjälper mig att vispa ostsås.

IMG_0906
Hon hjälper till att strö över riven ost på lasagnen,
men äter dock upp det mest själv  🙂

IMG_0939

Laxlasagne:

färska lasagneplattor
400 gram lax
25- 50 gram spenat ( Jag hade fryst )

Ostsås :
25 gram smör
6 dl gräddmjölk  50 /50
4  msk vetemjöl
3 dl riven valfri ost
salt och peppar

2 dl ost till gratineringen.

Gör så här:
Ställ ugnen på 225- 250 grader.
Tärna laxen i små mindre bitar.  Smält smöret i en kastrull, Häll upp gräddblandningen men spara lite vätska som du vispar ihop med vetemjölet till en slät smet.
Rör ner blandningen i gräddmjölken och låt sjuda upp under tiden du vispar, det ska tjockna.   Smaka  av med salt och peppar och dra bort från plattan- rör ner osten och rör tills osten har smält ordentligt.
Varva lasagneplattor, lax, spenat och ostsås. Börja och avsluta alltid med ostsåsen.
Strö över lite ost över gratängen och gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 25- 35 minuter. Eller tills den är färdig.

Klar att servera med en god sallad.

IMG_1021

1
13 kommentarer

Kladdiga och krämiga brownies

Jag bestämde mig skulle ta och baka lite idag, först för att det var trist väder.  Sen tänkte jag  att det kanske var på tiden att skicka med någon fika till Jonathans kontor – något gott till fikarummet. Det var ju ett tag sen hörde jag visst något om. Oooppps…. men idag blev det ändring på den saken 😉

Nybakade varma brownies, med chokladcrips 

kla (1)

Det här behöver du :

Smör & ströbröd till formen
3/4 dl vetemjöl
2 1/2  msk kakao
1 tsk bakpulver
100 gram mörk choklad
3 ägg
2 3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
140  gram rumsvarmt mjukt smör
100 gram hackad valfri kvalitetschoklad

Gör så här :

Ställ ugnen på 160 grader och smörj en form 20*20 cm .
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao i en bunke. Smält chokladen över ett vattenbad, medan du vispar det mjuka rumsvarma smöret med socker, vaniljsocker poröst med elvisp.  Tillsätt ett ägg i taget, och vispa till en jämn smet. Vänd ner den smälta chokladen och sikta ner vetemjölsblandningen och blanda sist ner de hackade choklad bitarna. Häll smeten i smord form och grädda i mitten av ugnen i cirka 30- 45 minuter.

Tid är beroende på hur kladdig och krämig du vill ha den.

kla2 (1)

16
18 kommentarer

Tävling Tävling tävling

Jag uppdaterar tävlingen här igen då det var  svårt att posta kommentarerna.

Tävlingsdags igen!

Vill du vara med och ha chansen att  vinna 10 stycken valfria  askar med Cantadou färskost.
Då ska du passa på nu, och du kan välja bland flera olika smaker.

Cantadou_logo

Allt du behöver göra är att tipsa om ditt favoritrecept som innehåller Cantadou.
Kanske har ni hunnit pröva detta receptet?

Posta ditt bidrag här bland kommentarerna  i detta inlägget, så är du med i tävlingen.
Tävlingen pågår fram till och med på Onsdag den 28 : e nästa vecka. Och vinnaren kommer utses på Torsdagen.

Lycka till.

0
25 kommentarer

Vårstädat i trädgården

Välkommen Måndag,

Hoppas ni också har haft en riktigt fin och solig helg. Under veckan som gått så har vi passat på att vårstädade i trädgården, räfsat gräsmattan och klippt äppelträden. Riktigt roligt är det att se alla fina vårblommor som dyker upp i hela trädgården just nu. De hinner inte synas så länge bara  – för Nomi plockar in alla blommor hon ser och sätter dem i vasen på köksbordet

Och på tal om trädgård – jag behöver lite tips och råd.
Vi har bestämt att vi ska plantera en syrenhäck. Tänkte höra om det är någon som vet när bästa årstiden för att göra detta är ?

Middagmaten igår blev pizza ( igen) . Tycker det är himla gott. Denna gången  blev det med massa salami på.

IMG_0834

Till två plåtar pizzor ( tunna
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl

Topping:
Tomatsås / pizzasås
Pepparsalami
Färskost
Egen riven ost
( färdigköpt riven ost är inte lika god )
Massa färsk oreganokrydda

Gör så här:
Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt,
rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig.
Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig.
Arbeta gärna degen med maskin eller visp med krokar.

Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar,
och lägg på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten och resten av fyllningarna.
Istället för att toppa med osten så blir pizzan bäst om man har osten direkt efter tomatsåsen.

Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader

0
5 kommentarer

Rosa munkar

Hej hej,
Nu är vi tillbaka från Öland – och till middagen så blev det grillat. Årets första grill och det var hur gott som helst.
Och nu har vi kommit hem, och vi ska  precis ut i trädgården och fika, för vi har ett fantastiskt vårväder även idag!  

  Dessa fina rosa- och chokladglaserade munkar blir det till fikat. 
Så söta- så det gick inte motstå att köpa dem. Och även några frasiga wienerbröd med choklad.

IMG_0711

 

0
3 kommentarer

TÄVLING om köksmaskin

 

Nu är det tävlingsdags igen.
Denna gången sker tävlingen på Jennys matblogg FACEBOOK
Ni har chansen att vinna en fin köksmaskin från OBH  Nordica modell ” Hercules”

hercules 1

 

Kraftfull köksmaskin i läcker design. Köksmaskin Hercules är robus och hållbar och med en tidlös design kan den bli din nya favorit i köket. Med en motor på 1200 watt klarar denna maskin allt: knåda smarriga bulldegar, vispa äggvitor till marängen och fixa pannkakssmeten till torsdagsmiddagen. Rejäl rostfribunke på 5,5 liter gör att den klarar även de största degarna.

Snabbfakta

Köksmaskin i gjuten aluminium
Kraftfull motor på 1200 watt
Steglös hastighetsinställning
Planetarisk blandning i bunken
5,5 liter bunke i rostfritt stål
Stänkskydd
Jämn arbetshastighet oberoende av belastning Tillbehör: visp (för vispning av ex ägg, vispgrädde, pannkakssmet, sockerkassmet, sufflé), degkrok (för knådning av ex pizzadeg, bröddeg, bulldeg), omrörnings tillbehör (för ex potatismos, kakdeg, kakfyllningar, glasyr etc)  Automatiskt lyft av mixerhuvudet Enkelt att byta tillbehör
 

Kom in och tävla på  Jennys Matblogg på Facebook .
Tävlingen pågår tillochmed fredag den 30 :e och vinnaren kommer utses den 31 :e.

Lycka till!

 

 

0
3 kommentarer

Dags att baka med surdeg igen

Nu var det länge sedan jag bakade med surdeg,
Flera år sedan var det  faktiskt – sista gången var då Thelma hade med sig surdegen ”Herman” hem från skolan.

Men nu som ett brev på posten – så dök en ny liten surdeg upp och det är dags att baka igen.
Denna surdegen damp ner i min brevlåda från http://surdegsbrevet.se/ 

IMG_0759

Surdegen är nu matad och står nu ett par dagar och väntar på att börja bubbla – sedan ska jag baka ett riktigt gott bröd!
En bit av surdegen sparade jag – för den ska med till Öland idag tänkte ge den till lillasyster .

På deras hemsida kan man registrera sig och följa surdegen, och har man ingen surdeg kan man iallafall registrera sig och vänta på att få surdeg hemskickat. Kanon ide – verkligen !

0
4 kommentarer

Snart våffeldagen

Efter en snabb titt i kalendern så ser jag ju att det är våffeldagen på söndag!
Och våfflor är ju bara sååå gott ….
Mitt bästa recept, som jag har har på frasiga våfflor tänkte jag tipsa om idag.

Jag har fått många frågor angående mitt våffeljärn,
och det är jättegammalt, typ sedan stenåldern.  Men våffeljärnet blir bara bättre och bättre för varje år.

Många våfflor blir det av detta,
men det går bra att halvera receptet
:

4 ägg
6 dl kolsyratvatten ( naturell)
5 1/2 – 6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
200 gram smält smör

Gör så här :
Smält smöret och låt svalna.
Rör ihop alla torra ingredienser.
Vispa lätt ihop äggen , och blanda ner det kolsyrade vattnet i smeten.
Rör ner de torra ingredienserna och vispa för hand tills du fått en fin klumpfri smet.
Sedan kan du börja grädda våfflorna.

Sedan tror jag att hemligheten är att använda MYCKET smör när man gräddar våfflorna.
Och låta våfflorna gräddas ganska länge. Då blir de riktigt frasiga och goda

Här våfflor med sylt, grädde , kola sås och riven choklad

Under dagen kommer en ny tävling att dra igång på Jennys Matblogg – facebooksida.
Och den vill ni inte missa!

0
2 kommentarer