Idag har det varit riktigt kyligt ute om man jämför med fina vädret vi har haft tidigare. Vi grillade burgarna , men dukade upp och åt inomhus istället. Och hemmagjorda burgare i godaste bröden, men jag tyckte nog att dressingen var liiite för söt för min smak , men de andra tyckte att den var god.
Nästa gång så blir det nog lite hemmagjord majonnäs till hamburgarna istället.
Det är riktigt gott det!
Till ca 6-7 burgare behövs:
ca 1 kilo köttfärs
salt & peppar
3-4 msk koncentrerad kalvfond ( det går bra med oxfond också )
olivolja
Gör så här:
Rör ihop samtliga ingredienser och låt stå i kylskåp i ett par timmar.
Forma sedan till lagom stora burgare och precis inna de ska grillas så pensla burgarna med olivolja.
Stek ca 5 minuter på varje sida, burgarna ska inte vändas för mkt, då går de lättare sönder.
Middagen idag har vi röstat fram,
och det blir grillade (hemmagjorda) hamburgare- med godaste hamburgerbröden såklart.Och till detta hittade jag en dressig från Rydbergs som jag tänkte provsmaka.
Även skivad tomat, sallad, lök , ketchup, stekt bacon och ost blir det som tillbehör.
Ochen liten påminnelse….. nu är det inte länge kvar av tävlingen på den fina köks maskinen från OBH -nordica modell : Hercules
Kraftfull köksmaskin i läcker design. Köksmaskin Hercules är robus och hållbar och med en tidlös design kan den bli din nya favorit i köket. Med en motor på 1200 watt klarar denna maskin allt: knåda smarriga bulldegar, vispa äggvitor till marängen och fixa pannkakssmeten till torsdagsmiddagen. Rejäl rostfribunke på 5,5 liter gör att den klarar även de största degarna.
Snabbfakta
Köksmaskin i gjuten aluminium
Kraftfull motor på 1200 watt
Steglös hastighetsinställning
Planetarisk blandning i bunken
5,5 liter bunke i rostfritt stål
Stänkskydd
Jämn arbetshastighet oberoende av belastning Tillbehör: visp (för vispning av ex ägg, vispgrädde, pannkakssmet, sockerkassmet, sufflé), degkrok (för knådning av ex pizzadeg, bröddeg, bulldeg), omrörnings tillbehör (för ex potatismos, kakdeg, kakfyllningar, glasyr etc) Automatiskt lyft av mixerhuvudet Enkelt att byta tillbehör
Kraftfull köksmaskin i läcker design. Köksmaskin Hercules är robus och hållbar och med en tidlös design kan den bli din nya favorit i köket. Med en motor på 1200 watt klarar denna maskin allt: knåda smarriga bulldegar, vispa äggvitor till marängen och fixa pannkakssmeten till torsdagsmiddagen. Rejäl rostfribunke på 5,5 liter gör att den klarar även de största degarna.
Tävlingen hittar du på Jennys Matblogg på facebook
bläddra ner till tävlingsinlägget och skriv din motivering till varför du vill vinna.
Tävlingen pågår även hela fredagen, Och vinnaren kommer utses på lördag!
Idag är det ingen vanlig dag, för idag är det den 29:e Mars – och ett stooort grattis till världens bästa Ulrika på 31 års dagen. 🙂 Helgen som gick så tvättade vi rent altanen. Och vilket jobb, det tog säkert en hel dag- men jag tror att det kommer bli fint. Så nu väntar vi bara på att den ska torka ordentligt. Lite lagom segt att det då började regna igårkväll… hoppas på soligt och fint väder här igen så att vi kan olja det och ställa fram utemöblerna.
Och inne har vi inte varit så mycket nu – det har ju varit fantastiskt fin vårväder –
men nya hallspeglen på plats iallafall och nästan alla flyttkartonger är urplockade och klara.
Trevligaste torsdagen till dig-
och nu är det dags för mig att utse vinnaren i tävlingen!
Köttfärslimpa i krispigt franskbröd, det är gott det!
Vi lagade detta häromdagen, och denna maträtten gjorde min mamma ofta till mig och mina syskon när vi var små. Vi kallade det ” låtsas köttfärslimpa” , och maträtten blir ofta mer uppskattad än den vanliga köttfärslimpan man gör i ugn.
Denna maträtt är perfekt att göra om du har fått mycket tacos eller köttfärsås över. Det viktigaste är att köttfärsröran blir fast i konsistensen, men inte för torr. Blanda i lite tomatkross, en deciliter creme fraiche och lite chilisås i din tacofärs så brukar den bli perfekt! Och har du fått köttfärssås över så kan du göra såsen fastare genom att smula ner brödet frånlångfranskan medan du värmer upp den på spisen.
Du behöver :
En långfranska
500- 600 gram köttfärs
smör
1 gullök
1 vitlök
1/2 burk fylliga tomater
100 gram färskost ( tillexempel cantadou )
Salt och kryddor efter egen smak och tycke
Mozzarella eller annan ost till gratinering.
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 – 250 grader
Skär ett snitt längst långfranskan ( antingen sparar du brödet till köttfärsblandningen eller så kastar du det)
Värm en stekpanna med smör och bryn finhackad lök Och pressad vitlök.
Den ska bara bli glansig, vänd ner färsen och bryn klart. Rör ner tomatkross, lite chilisås och färskosten.
Smaka av med salt och valfria kryddor. När köttfärsröran är genom varm så fyller du långfranskan med färsen-
toppar med ost och gratinerar i mitten på ugnen i ca 20 minuter – eller tills den fått en fin färg.
Jag har länge velat köpa ett olivträd, men det har aldrig blivit av – förän häromdagen 🙂 Så nu är jag stolt ägare till ett litet olivträd. Har hört att de ska vara väldigt lättskötta ( jag hoppas det- eftersom jag inte har gröna fingrar!! ) – men det fortfarande rätt så kallt ute på nätterna, så får den stå inomhus då. Jonathan skrattar lite varje gång jag bär in och ut på zinktunnan med trädet.
Olivträd får mig att längta tillbaka till Sicilien där vi var för snart ett år sedan,
där växte det olivträd överallt – då ganska mycket större än denna.
Massa blåa blommor har tittat fram i hela trädgården,
Och Nomi och storasyster Thelma hjälptes åt igår för att plockat in hela trädgårdens vårblommor och
ställde dem på köksbordet.
Vårfint i köket har vi nu 🙂
Och tack för planteringshjälpen i tidigare inlägg,
jag fick hjälp av butiken att beställa extra stora häcksyrener så att det inte ska ta så lång tid för den att bli tät.
12 potatisar ( fast sort ) 1/2 –
1 dl Olivolja
1 pressad vitlök
Salt och peppar
4 stora Kycklingfiler
smör
salt och peppar
Rödvinssås :
Smör 2 scharlottenlökar 1 dl vatten 3 dl rödvin 4 msk koncentrerad kycklingfond 1 /2 tsk timjan 1 msk tomatpure salt o vitpeppar ev . majzena
Gör så här: Börja med att göra rödvinssåsen. Se längst ner i receptet. Skala / tvätta potatisen och skär den i tunna skivor , häll upp skivorna i ett durkslag och skölj dem och låt rinna av. Hetta upp en stekpanna och fräs den pressade vitlöken med lite av olivoljan – vänd ner potatisen och ringla över mer av olivoljan ,salta& peppra. Vänd då och då i potatisen försiktigt med en träslev, under tiden hettar du upp en annan stekpanna och steker kycklingen i smör, salta och peppra. Kyckligen ska serveras helt genomstekt. Servera potatisen och kycklingen tillsammans med en sallad och smakrik rödvinssås .
Så här gör du såsen :
Häll upp lite smör i en kastrull och bryn löken glansig, men inte brun. Häll i vin , vatten , fond, tomatpure, timjan och salt och peppar. låt sjuda / koka till vätskan har reducerats till hälften. Sila såsen så att den blir slät. ( Red ev av såsen med lite maizena om ni önskar en tjockare sås. Låt sjuda upp- sedan är den klar att serveras. )
Ska snart duka fram lite frukost och väcka resten av familjen, men tänkte passa på att sätta mig en liten stund framför datorn nu innan med en kopp nybryggt kaffe. Dagens första inlägg blir middagsmaten som vi gjorde igår, och Nomi ville hjälpa mig mer att laga maten. På menyn stod det laxlasagne.Den var jättegod tyckte både Nomi, jag och även Jonathan – men syskonen såg att den innehöll massa grönt ( läs spenat ) så de tyckte inte om den. Nästa gång gör jag två olika lasagner en mer ”barnvänlig” utan spenat. För då tror jag att de hade gillat den bättre.
Nomi lagar lasagne- hjälper mig att vispa ostsås.
Hon hjälper till att strö över riven ost på lasagnen,
men äter dock upp det mest själv 🙂
Laxlasagne:
färska lasagneplattor
400 gram lax
25- 50 gram spenat ( Jag hade fryst )
Gör så här:
Ställ ugnen på 225- 250 grader.
Tärna laxen i små mindre bitar. Smält smöret i en kastrull, Häll upp gräddblandningen men spara lite vätska som du vispar ihop med vetemjölet till en slät smet.
Rör ner blandningen i gräddmjölken och låt sjuda upp under tiden du vispar, det ska tjockna. Smaka av med salt och peppar och dra bort från plattan- rör ner osten och rör tills osten har smält ordentligt.
Varva lasagneplattor, lax, spenat och ostsås. Börja och avsluta alltid med ostsåsen.
Strö över lite ost över gratängen och gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 25- 35 minuter. Eller tills den är färdig.
Jag bestämde mig skulle ta och baka lite idag, först för att det var trist väder. Sen tänkte jag att det kanske var på tiden att skicka med någon fika till Jonathans kontor – något gott till fikarummet. Det var ju ett tag sen hörde jag visst något om. Oooppps…. men idag blev det ändring på den saken 😉
Ställ ugnen på 160 grader och smörj en form 20*20 cm .
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao i en bunke. Smält chokladen över ett vattenbad, medan du vispar det mjuka rumsvarma smöret med socker, vaniljsocker poröst med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget, och vispa till en jämn smet. Vänd ner den smälta chokladen och sikta ner vetemjölsblandningen och blanda sist ner de hackade choklad bitarna. Häll smeten i smord form och grädda i mitten av ugnen i cirka 30- 45 minuter.
Tid är beroende på hur kladdig och krämig du vill ha den.