Västerbottenpaj

Nu när påsken närmar sig och all god mat ska lagas så kanske jag kan tipsa om en god ostpaj till påskbuffen?
Här kommer receptet på en riktigt krämig västerbottenpaj.

Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:

3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör

Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
2 1/2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Jag täckte formen med ett bakplåtspapper – blir lite roligare att ställa fram på bordet sedan om man efter att den gräddats knyter ett fint snöre runt….
Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör sedan samman osten grädde och äggen. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter ( Beror på ugn. )
Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)

Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.

 

0
5 kommentarer

Fina lyktan

Hej

Nu står kakorna står i ugnen och det doftar helt ljuvligt. Americanska choklad cookies med grovhackad vit choklad.
Och jag tycker att det är roligt att ni är så många som hittat hit, cirka 6000- 7000 (närmare 3400 unika ) besök om dagen säger statistiken. Jätteroligt!! Och Ni får gärna lämna ett litet avtryck ibland för det är alltid lika uppskattat.

Men nu över till något helt annat – nämligen denna fina ljuslyktan som jag hittade i förrgår.

IMG_2251

Är det något som man inte kan få för mycket av så är det ju ljuslyktor, och även en sådan hittade jag på gekås.
Det som ser ut som en krona, i vitt lite sliten-look.  Fanns i zink och i olika storlekar. Gick även att hänga upp i ett fönster, men jag tog bort kedjan och kroken. Tyckte den passade bättre på fönsterbänken.

IMG_2253

0
11 kommentarer

Frallor, ägg och kaffe

God Onsdag

Dagen startades med färska frallor, kokta ägg och kaffe. Och eftersom det är påsklov så  målade vi ägg också. Och vi målade helt klart fler ägg än vad vi åt upp.
Speceillt Melvin tycker att det är så roligt att måla äggen i olika färger,  figurer och roliga mönster.

IMG_2226

Och nu är dags att baka amerikanska sega cookies, med vit chokladkross.
Recept och bilder kommer dyka upp

0
1 kommentar

askar i plåt

Jag hittade även fina lite större plåt- askar igår på ullared,
fina att ha på bordet eller i fönstret. Perfekt att förvara små saker i.

IMG_2184

Och jag hittade blandannat ett såååå fint zinkhus,fina godisskålar, och en beige vårkappa till mig.

0
4 kommentarer

Lite nytt till påskpyntet

Jag brukar inte påskpynta så jättemycket till påsk,  lite fjädrar och några påsk-kycklingar brukar ställas fram på köksbordet.
Nu hittade jag två nya fina  i tyg…

IMG_2235

IMG_2241

Påskkycklingar i rutigt och beiget tyg.

0
3 kommentarer

Krämigaste lasagnen

Tack för fina hälsningar – vi hade en kanondag idag på Ullared ( och det var inte alls jättemycket folk som jag hade räknat med )Jag ska fota mina gekåsfynd, så fort jag hinner  – men tills dess vill jag tipsa om denna krämigaste lasagnen som jag lagade nu i veckan.

lasagne-002

Detta blir 1 stor form ,
eller två stycken lasagne-formar :

lasagneplattor (färska )
600 – 700 gram blandfärs
Smör
1 pressade vitlök
1 riven gullök
1/2 dl chilisås
2 msk koncentrerad oxfond
1 burk krossade / passerade tomater
salt och peppar
2  dl riven ost, tex. mozarella

Bechamelsås:
10  dl grädd / mjölk ( 50 / 50 )
Ca  1/2- 1  dl vetemjöl
100 gram smör
Lite riven muskotnöt
salt och peppar

Så här gör du:

Ställ ugnen på 175- 200 grader
Stek färsen, löken och vitlökeni en stekpanna med smöret.
Blanda sedan i tomatkrossen, fond chilisåsen, salta och peppra. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Bechamelsåsen:

Smält smöret Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen i en kastrull, och låt sjuda upp
Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning.
Sedan blandar du ut resten av mjölet med lite mjölk, och blandar i det också, medan såsen sjuder. Andvånd så mycket mjöl tills bechamelsåsen blir krämig.
Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter.

Sedan ringlar du över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten bechamelsås,
och sedan med lasagneplattor. Varva sedan med, sås, köttfärsröra , lasagneplattor.  Avsluta och börja med såsen. Toppa med riven ost innan gratinering  Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 25-30  minuter eller tills den är klar .

 Smaklig måltid!!

IMG_1064

11
24 kommentarer

Första dagen på påsklovet

God morgon allesammans.

Här ringde klockan extra tidigt idag, det är första dagen på påsklovet och  jag & Thelma och hennes kompis Tindra ska  åka till Ullared idag.  Eller rättare sagt gekås, som det ju heter. Gissar att det kommer vara väldigt mycket folk med tanke på att det är lov – vi kanske ses där –  då hoppas jag att du kommer fram och säger hej!  Det hade varit jätteroligt.

Sedan hade vi planerat att grilla lite till middag igår –  köttet var marinerat och alla de andra tillbehören redan förberedda , och då började det regna….. så vi fick helt enkelt laga maten inomhus istället, kotletterna stektes och serverades med en god sallad , pommes och hemmagjorda vitlökssåsen.

IMG_2158

Frukostmackorna är nerplockade i fikakorgen , så nu är det dags att åka.

Ha en jättefin Måndag 🙂

0
8 kommentarer

amerikanska chips-nyheter

 

Lite amerikanska chipsnyheter från OLW finns nu bland snackshyllorna i butik.
Jag har inte hunnit provsmaka dessa än. … Men betyg kommer uppdateras här såsmåning om.

Vill man kan man även gå in och rösta fram sin favorit på deras hemsida.

IMG_2079

Har ni provsmakat någon av chipsen?

0
5 kommentarer

Godaste nutellaglass

Flera har hört av sig om att det är svårt att komma in på matbloggen under helgen.
Det beror på lite tekninska problem – men det ska snart vara fixat …

Jag satt precis och bläddrade igenom mina gamla recept – och hittade den goda nutella glassen. Måste tipsa om den igen. Om ni bara ska göra hemmagjord glass en enda gång, så är det denna! God som bara den.

3 dl grädde
3 ägggulor
1 msk vaniljsocker
3 msk florsocker
( 2 dl ) Nutella ( Går bra med mindre )

 

Gör så här:
Vispa äggulor och florsocker poröst.
Vispa grädde och vaniljsocker i en annan skål, så att grädden blir fluffig och fast.
Värm upp/ smält nutellan över ett vattenbad så att den blir ljummen.
Vänd ner grädden i äggulesmeten och vänd sist i den ljumna nutellan, och lägg sedan smeten i en form.

 

Glassen ska frysas i minst 4 timmar innan servering.

6
11 kommentarer

Lite målning

Jag vet att många av er är lite nyfikna på nya (eller rättare sagt gamla) huset –  vad vi har ändrat, tapetserat och målat om och så.

Och jag såg att jag hade lite bilder nu i datorn…. Vi  bestämde oss för att  behålla den platsbyggda vita hyllan i vardagsrummet på nedervåningen ,och insåg att denna nog  behövde en liten ommålning  innan vi flyttade in-  för vita möbler gulnar ju lite tiden….

IMG_9958

Här har jag ungefär hunnit med att måla de nedersta hyllorna bokhyllan – ser ni skillnaden ?

Men nu är det dags att stänga ner datorn för dagen.  Ni glömmer väl inte bort Earth Hour  ( 20.30 – idag )
det är dags att släcka alla lamporna i en timma.

Nu önskar jag er alla  en fortsatt fin lördagskväll.

IMG_1750

0
1 kommentar