Godis

Hej igen.

Vi är framme i sommarstugan nu, ska packa upp och börja  förbereda maten.  Och med tanke på att det är påsk, så har vi köpt med oss massa godis. Såklart! 🙂

IMG_2331
marsipan- chokladägg och  mjuka skumgodisar.

IMG_2325

Och om ett par timmar kommer syster och hennes familj hit, och det står grillat på menyn.
Ni har frågot om ”receptet” på laxknytena – det dyker upp på bloggen alldeles snart, så håll utkik.

Ha nu en riktigt trevlig lördag och  påskafton.

0
4 kommentarer

På väg iväg

Hej hej alla ni där ute 😀

Redan påskafton idag, och vi startade med en god frukost och massa målade ägg. Men vart våren tog vägen?  Det var ju inte mer än en vecka sedan jag oljade in altanen… Och idag vaknade vi upp till en vit snötäckt trädgård. Riktigt April väder med andra ord.  Trots snön så hade påskharen varit hos oss och lämnat påskägg i trädgården, barnen hittade dem redan innan frukosten. Och nu håller på att packa oss iväg, och stuva in alla väskor, och matkassar.  Så nu  inväntar  vi hus- /hundvakten sedan åker vi mot havet och kusten, till sommarstugan.

Och när vi pratar sommar så provsmakade vi en nyhet från Singoalla häromdagen,
med cheesecake-smak ”jordgubb

IMG_2519-1

Barnen tycke de var jättegoda.
Så det kanske blir något att packa ner i picknick-korgen i sommar.

0
Kommentera

Jordgubbar och choklad

Det är så gott med jordgubbar – de allra godaste är de jordgubbar som  man plockar själv, och  serverade med vaniljvispad grädde…* drömmer mig bort till sommaren* Nu hittade jag mina jordgubbar på Ica – men det funkar det också.  Gott gott.

Dessa jordgubbarna blev chokladdoppade med strössel och kokos.

IMG_2552

0
5 kommentarer

Grillad lax i folieknyten

Grillad lax, sparris och grillade färskostfyllda champinjoner skulle vi bjuda på igår, då vi hade bjudit hem Emma & Niklas på middag. . . .
Men strax innan gästerna skulle dyka upp så fick Nomi  feber & var inte alls pigg – så vi bestämde oss för att grilla en dag lite längre fram istället.  Maten var redan förberedd både laxknyten, baconinlindad sparris och ostfyllda champinjoner. Så vi fick tyvär  grilla  all maten själva istället. Men Nomi är iallfall mycket bättre idag – och det är ju tur det.

 Och mycket mat blev det.

IMG_2571
Till laxen blev det ungsrostade rotfrukter : Potatis, morötter, sötpotatis och även klyftad gul lök.

0
4 kommentarer

söta zinkhus

Solen tittar bara fram lite då och då från molnen idag, det är kallt i Växjö. Vart tog den varma vårsolen och värmen vägen?  Brr…. Jag har bläddrat igenom bilderna  i datorn och ser att jag har några bilder kvar att visa från shoppingen – blandannat dessa fina ljushus. Jag tycker att zinkhusen med ljus/lampor i är så är söta. Och jag hittade två fina sist, och jag kunde inte bestämma mig för vilket jag skulle köpa – så jag köpte bägge 🙂

Ett större zinkhus i lite industri-look

IMG_2287

Och så ett vitt  litet mindre hus med lampa i, står i glasverandan nu.
De båda lyser så fint på kvällen….

0
9 kommentarer

Fredagsfrukost

 

Godmorgon långfredag

Vi vaknade tiiiiidigt denna fredagen- var ute en promenad med Molly – och sen startade vi dagen med en god  frukost med blandannat jordgubbar och mjuka smörgåsar med skivad gurka och räksallad på.

IMG_2379

Röda jordgubbar, på  en tallrik med massa gott.
Rund mjukt bröd med räksallad, ost, och gurka.

IMG_2385

Hoppas du fått en fin start på dagen,
på återseende

0
1 kommentar

American cookies

Snabba och lätta kak-recept är det bästa.
Dessa är både lätta att baka och makalöst goda , med ett glas iskall mjölk till.

Sega kakor med grovhackad vit choklad i.
IMG_2435

Det här behöver du :
2 1/2 dl brun farin
2 1/4 dl strösocker
300 gram smör
2 ägg
3 tsk vaniljsocker
7 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
3- 4 msk kakao
200 gram hackad vit choklad

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt svalna, medan du vispar socker,farin och ägg till en slät smet.
Häll sedan i smöret lite i taget och vispa ihop smeten. Rör ihop samtliga torra ingredienser och rör ner i smeten.
Rör tills degen blivit seg / den ska vara lite kladdig.   Rör då ner den hackade vita chokladen, och forma sedan degen till små bollar degens ska bli ca 20 små kakor.
Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper, och platta till dem något.
Grädda sedan i 10 minuter, ta ut och låt svalna.

Ät dem sedan ljumna med ett stort glas iskall mjölk.

0
4 kommentarer

Hamburgare är godast grillade

Det blev  ett litet  shoppingbesök på stan & åkte även förbi skoaffären för lite nytt- ska visa er sen vad vi hittade. Hörde på nyheterna att vädret bara ska bli sämre tills imorgon så vi  passade på att grilla till lunch. Det blev hamburgare, med bröd och pommes till barnen. Och för dem som ville blev det en god sallad till burgarna, med blandannat oliver och rödlök och lite blandsallad.

Ikväll ska vi koka kanske världens godaste soppa, iallafall om man frågar barnen. Ska skriva ner receptet till er också, men först godaste hamburgarna.

IMG_7018

Grillade på grillfolie – så retfullt när halva hamburgaren åker genom grillgallret 😉

IMG_7013

Vi blandar alltid i lite barbequesås- eller köttfond när vi gör hamburgare, det blir så mycket godare och saftigare.

Det här behöver du till 8-10 burgare:
1 kilo blandfärs / eller nötfärs
2 msk  med barbequesås ( alternativ en god köttfond)
salt & peppar efter smak

Gör så här:
Blanda ingredienserna och låt stå i kylskåp en tillett par timmar innan du formar till hamburgare. Jag använder mig av en hamburgerpress- (bästa onädiga saken någonsin) Grilla dem & servera genast med valfria tillbehör.

0
Kommentera

Små praktiska glasburkar

Tre små fina glasburkar hittade jag också till köket, och jag fyllde dem med små tillbehör som kan vara bra att ha  när man ska baka eller kanske duka fram när man ska bjuda på glass.

Non stop godis , karamellströssel och kokosflingor.

 

IMG_2412 

 Färgglada färger på godiset och strösslet….
Burkarna kostade under 4 kronor stycket, och är jättefina i köket.
 

IMG_2414

 

 

0
13 kommentarer

Västerbottenpaj

Nu när påsken närmar sig och all god mat ska lagas så kanske jag kan tipsa om en god ostpaj till påskbuffen?
Här kommer receptet på en riktigt krämig västerbottenpaj.

Till en aluminiumform på ca 22-23 cm:

3 dl vetemjöl
2msk kallt vatten
125 grader smör

Fyllningen :
3 ägg
2 dl grädde
2 1/2 dl riven västerbottenost
Salt och peppar

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.
Tärna ner kallt smör i vetemjölet och rör ner vatten. Arbeta ihop till en smidig deg.
Ställ kylskåpskallt i 15 minuter. Jag täckte formen med ett bakplåtspapper – blir lite roligare att ställa fram på bordet sedan om man efter att den gräddats knyter ett fint snöre runt….
Tryck ut degen i formen – och upp med degen i kanterna.
Picka den med en gaffel och förgrädda den i ca 10 -13 minuter.
Gör under tiden fyllningen. Riv osten.
Rör sedan samman osten grädde och äggen. Fyll detta i pajskalet sedan. Ställ in i ugnen och grädda sedan i 25- 35 minuter ( Beror på ugn. )
Pajen ska ha fått färg , men inte vara helt fast i mitten ( den stannar till sig , när den svalnar)

Pajen serveras oftast kall, men kan även serveras något ljummen.

 

0
5 kommentarer