Lantliv och månadens blogg

Fick ett mail från Lantlivs-redaktion ( en av inredninsmagasinen)  för ett tag sedan, där de hade utsett matbloggen till månadens blogg. Men vad roligt(!!)  Tidningen är dessutom en av de inredningsmagasin som jag själv ofta köper och tycker är oerhört inspirerande.  Tack Lantliv för den fina utmärkelsen !

Nu har tidningen kommit ut i butik också :

IMG_2805

Och förutom att läsa om massa fin och stilfull inredning i lantlivs senaste nummer
kan man läsa om matlagning och bakning också. Och så kan man läsa lite om matbloggen och mig.

IMG_2797

Nu dags för frukost, och lämna barnen i skolan.
Hej svejs.

0
10 kommentarer

Grilltallrik

God kväll i stugorna.
Hoppas ni haft en jättefin dag,  det har vi –  har varit ute i trädgården hela eftermiddagen och  planterat jordgubbsplantor, rabarber och även sått morötter och sallad.  Bilder kommer imorgon,  hoppas nu bara att de trivs ordentligt också så vi får skörda massa röda jordgubbar till sommaren.  Gott gott ! Och på tal om gott – idag blev det grillat till middag. Grillat är godast – så är det bara.

Och idag blev det en grilltallrik med vitlöksmarinerade kotletter, ugnsrostade potatiskroketter,  vitlöksbröd, bea-sås och en god sallad.

IMG_3075

Gott gott gott
0
6 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Godaste blåbärspajen

 

Godaste blåbärspajen

Detta behöver du :
Pajdegen :
150 gram smör
1 dl socker
1 tsk bakpulver
3- 3 1/2 dl vetemjöl

Fyllningen :
ca 5-6 dl färska blåbär
2,5 dl creme fraiche (fetthalt 34 %)
1 ägg
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här :
ställ ugnen på 175 grader, under och över värme.
Rör i hop pajdegen , och platta ut i en form ( ca 22- 24 cm )
Rör ihop samtliga ingredienser till fyllningen, vi ni så mosa blåbären lätt, och fyll sedan upp pajskalet med fyllningen.
Grädda kakan i mitten på ugnen i ca 40-50 minuter ( håll koll , så att den inte blir bränd )

Ska svalna innan servering, men det är en smaksak.
Jag tycker att den är god även när den är ljummen.

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️
Just nu är det upp till 20% RABATT på massa söta sommarklänningar.
KLICKA HÄR

Välkomna!

3
26 kommentarer

Chokladbollar med kokos

Dessa fina chokladbollar hade Nea och Lova ( barnens kusiner) bakat,

och de hade med sig dem sommarstugan. Chokladbollar med färgad kokos.

IMG_2690
Rullade i turkost / cerist kokosströssel.
Fina va!?

IMG_2679
Gillar man inte kokos så går det även bra att färga pärlsocker.
Ett tips när man ska baka till barnkalas.

0
5 kommentarer

Fina servetter

 

Fina servetter kan man inte få för många av.
Och Ulrika hade köpt med sig några jättesöta idag. Och de matchade ju perfekt till de nya godisskålarna som jag hittade sist .

IMG_2738

Turkosa och cerisa färger.
De kommer bli jättefina att duka med till sommaren.  Tack !

IMG_2746-001

Nu ska jag sätta mig och kolla mailen och svara på era frågor.

Hej på ett tag.

0
2 kommentarer

Krämig fläskfilegryta med champinjoner & paprika

 Hej hej,

Måndag idag och sista dagen på påsklovet för oss, snart så kommer Ulrika och hela hennes familj hit. Ska bli jättetrevligt och vi har planerat att grilla ( så länge det inte regnar ) och och sedan ska vi göra påskbakelser till fikat.  Och måndagens middagstips till er- om ni kanske har tröttnat på all påskmat – blir denna fläskfilegrytan.

En god och lättlagad gryta, kan serveras med pasta men lika gärna potatis.
äter du LCHF, kan du servera den till broccolimos eller kokta grönsaker.

IMG_2477

 

Det här behöver du :

1 putsad fläskfile
Smör
2 knipplök
4 dl creme fraiche
2 dl grädde
1 röd finhackad paprika
5-7 champinjoner
2-3 msk kalvfond (konc)
1 msk ljus soya
salt och svartpeppar
Färsk timjan

Gör så här:

Smält ganska mycket smör i en djupare stekpanna, bryn sedan fläskfilen där i,
Häll ner den finskivade löken, hackade paprika och champinjonerna och fräs snabbt.
Mät upp i grädde, creme fraiche, fond och soya. Låt alltsammans sjuda upp och små puttra i 5- 7 minuter.
Smaka av grytan med salt, peppar och färsk timjan.

Servera med sallad och pasta.

IMG_2488

0
3 kommentarer

Nu dags för filmkväll

Vi är tillbaka igen från ett par trevliga dagar från sommarstugan, igår var det liiite väl kallt och blåsigt – men idag hade vi mer tur med vädret.  Hur som helst var det jättetrevligt och vi åt massa god mat, och även en hel del påskgodis.  Och nu är vi hemma igen och har hunnit packa upp, tvättat ett par maskiner, och ätit spagetti & köttfärsås till middag, då barnen fick välja mat.

 Och snart blir det filmkväll, vi har hyrt Tintin.
Någon som sett den?

IMG_2610

0
11 kommentarer

Kex eller tjex ?

Egen kexchoklad – detta har blivit en lördagsfavorit här hemma,  i helgen bakade vi en ny omgång. Faktiskt hunnit med det flera gånger sedan ni såg receptet  sist på bloggen 🙂  Och ärr det inte liiiite roligt det härmed uttalet….. För jag har alltid sagt kexchoklad – men min mormor och många med henne säger: tjexchokla . Kan det ha och göra med vilken del av landet man har växt upp i ?  Vad säger du ? 🙂

Frasig chokladig kexchoklad – försvinnande goda.

IMG_6073

Det här behöver du till 5 stycken chokladkex ( 15 stycken bitar)  : 
20 – 24 stycken smörgåsrån
3 stycken dubbelnougat 50 gram + 50 gram mjölkchoklad
Chokladdoppas i 250 gram mjölkchoklad + 1 msk rapsolja

Gör så här :

Smält nougaten och 50 gram mjölkchoklad och bred ut på smörgåsrånen. Använd 4 rån till varje, dvs tre lager fyllningar.  Ställ in dem i kylen och låt dem svalna helt innan du skär varje bit i tre delar. Smält chokladen tillsammans med en msk neutralolja, och chokladdoppa sedan kexen.
Ställ svalt fram till servering.

0
22 kommentarer

Vita cake pops

Jag bakade cake pops  för ett tag sedan, vita  choklad- cakepops med muffins som fyllning. Hade en förpackning med färdiga muffins hemma, med vaniljkräm i. Så jag behövde ingen färskost i dessa, annars får man ta lite i taget och arbeta upp smulorna till en deg.

IMG_1395-1

De vita klubb-pinnarna var slut, så jag hade istället grillpinnar som jag klippte kortare och knöt en liten rosett om.Jag tycker att det är lättare att göra dessa cakepops när man har mycket vit choklad. Så vill man göra det lätt för sig ha 200 gram vit choklad som du smälter över vattenbad.

Till 7- 8 cakepops:

100 gram vit choklad
6 stycken färdiga muffins
(jag hade köptemuffins med vaniljfyllning )
Några msk av naturell färskost

Gör så här:
Smält chokladen sakta över ett vattenbad.
Smula muffinsen i en bunke och tillsätt färskosten lite i taget och arbeta smulorna till en deg.
Forma dem sedan till små kulor- ca 7-8 stycken. Doppa dem i chokladen och snurra dem under tiden så blir de mönstrade.Fäst dem i klubbpinnen och låt chokladklubborna stelna ( jag fyllde upp ett glas med socker Odin jag ställde klubborna i – då står de stadigare medan de torkar )

När chokladen stelnat är de klara att servera.

0
8 kommentarer

Mannagrynsgröt med färska jordgubbar

God morgon  Söndag! 

 Det var evigheter sedan jag kokade mannagrynsgröt sist, men nu i veckan var det dags.  Både Melvin och Nomi tyckte det var jättegott. Melvin ville äta sin gröt med kanel och ljus sirap. Och här är Nomis frukosttallrik :  nykokt mannagrynsgröt med kall mjölk och färska jordgubbar ….

 

IMG_2531

 

0
6 kommentarer