Fredagskväll

  Nästan hela familjen är samlad framför tv:n,  det är Jacob som fattas – och han är iväg och tittar på fotbollsmatch.
Här är det chips och popcorn framdukat, och vi väntar på att ”Let´s dance” snart ska börja.

Sourcreme & Onion – chips i skålarna, själv valde jag smörpoppade popcorn med salt – och det är ju gott det också –
och så en liten bit lakritschoklad.

  IMG_2996

 

 Hoppas ni har en riktigt trevlig kväll.

0
3 kommentarer

Grilltallrik

God morgon och välkommen fredag!

Vi hoppas på en riktigt fin och solig helg, för det står grillat på menyn både fredag , lördag och söndag.Sist blev det en grilltallrik med lite allt möjligt gott : blandannat en vitlöksmarinerad fläskfile, baconinlindad sparris, ungsrostad glansig potatis, hemmagjord  vitlöksås och en god sallad till det.

IMG_2349

Sparris, färsk knipplök och ostyllda champinjoner är det tillbehör som grillas mest  här hemma nu,

Ja och så färska majskolvar (!!)  serverade med lite saltat smör.

IMG_2345

Nu dags att väcka resten av familjen, och duka fram frukosten.

Hoppas du får en riktigt fin start denna fredag 🙂

0
2 kommentarer

Tapeten är på plats

Hejsan

Hoppas din torsdag har varit bra. Tänk att det redan är fredag imorgon. Vart tog denna veckan vägen?

Ni som följt bloggen ett tag vet ju att vi letade tapeter en massa nu innan flytten, och vi har velat och hunnit ändra oss en hel del. Valet blev iallafall denna från boråstapeter, och nu är den klar och uppe på väggen. Och Vi bestämde oss till slut den tapeten med beige botten istället för den vita.

IMG_2814

En beige tapet med blå snirkliga blommor.

IMG_2816

0
13 kommentarer

Lättbakade källarfranska

Det finns många varianter på källarfranska hur många som helst faktiskt , men detta är den som jag brukar baka! Dessa är så lättbakade och jättegoda. Och när jag inte har rågsikt hemma så brukar jag baka med bara vetemjöl, och de blir kanonbra det med.

IMG_0859

Det här behöver du :

5 dl fingervarmt/ ljummet vatten
1 pkt jäst
1/2  tsk salt
1msk rapsolja
1 msk flytande honung
10 dl vetemjöl
3 dl rågsikt

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke, och rör ut med lite av det ljumna vattnet, när jästen löst sig tillsätt resten av vattnet.
Blanda i resten av ingredienserna och tillsätt så mycket mjöl det behövs för att få en smidig deg- arbeta degen väl.
Täck med plast eller en bakhandduk och låt jäsa i ca 40 minuter. Ta ut degen på mjölat bakbord och knåda degen, och dela den i fyra längder och dela dem i ca 6 bitar vardera. Doppa snittsidan i mjöl och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Grädda sedan i mitten på ugnen i  225 grader . Cirka 10 – 15 minuter.

Servera dem sedan till frukosten , med massa goda pålägg.

IMG_0849

0
6 kommentarer

Bacon- och broccoligratäng LCHF

Denna gratängen passar LCHF,
men vill man göra den mer ”matig” så är det gott att vända i pasta i och öka mängden med krämig sås.

IMG_2772
Till 2- 3 personer
3 färska ”buketter” med broccoli
1 gul lök
2 pkt bacon
5 dl creme fraiche
1 msk tomatpure
Sambal oelek
salt och peppar

Ca 2 dl riven Ost till gratinering

Gör så här :
Ställ ugnen på 225 – 25o grader. Koka upp vattnet och lägg ner broccoli buketterna i saltat vatten
Finhacka/ riv löken och klipp baconet. Fräs sedan baconet klart i en stekpanna och lägg ner löken som ska fräsas glansig.
Vänd ner tomat pure, och creme fraiche i baconröran och låt det sjuda upp och små puttra någon minut. Medan du smaka av med salt, peppar och lite sambal oelek.

När broccolin är lagom mjuk / lite tuggmotstånd så tar du upp den och lägger i en ugnssäker form, det ska täcka hela botten. Häll sedan över baconröran och riv sedan rikligt med ost över.Gratinera tills gratängen fått en fin färg ca 15 minuter

Smaklig måltid

4
13 kommentarer

Lantliv och månadens blogg

Fick ett mail från Lantlivs-redaktion ( en av inredninsmagasinen)  för ett tag sedan, där de hade utsett matbloggen till månadens blogg. Men vad roligt(!!)  Tidningen är dessutom en av de inredningsmagasin som jag själv ofta köper och tycker är oerhört inspirerande.  Tack Lantliv för den fina utmärkelsen !

Nu har tidningen kommit ut i butik också :

IMG_2805

Och förutom att läsa om massa fin och stilfull inredning i lantlivs senaste nummer
kan man läsa om matlagning och bakning också. Och så kan man läsa lite om matbloggen och mig.

IMG_2797

Nu dags för frukost, och lämna barnen i skolan.
Hej svejs.

0
10 kommentarer

Grilltallrik

God kväll i stugorna.
Hoppas ni haft en jättefin dag,  det har vi –  har varit ute i trädgården hela eftermiddagen och  planterat jordgubbsplantor, rabarber och även sått morötter och sallad.  Bilder kommer imorgon,  hoppas nu bara att de trivs ordentligt också så vi får skörda massa röda jordgubbar till sommaren.  Gott gott ! Och på tal om gott – idag blev det grillat till middag. Grillat är godast – så är det bara.

Och idag blev det en grilltallrik med vitlöksmarinerade kotletter, ugnsrostade potatiskroketter,  vitlöksbröd, bea-sås och en god sallad.

IMG_3075

Gott gott gott
0
6 kommentarer
INNEHÅLLER ANNONSLÄNK

Godaste blåbärspajen

 

Godaste blåbärspajen

Detta behöver du :
Pajdegen :
150 gram smör
1 dl socker
1 tsk bakpulver
3- 3 1/2 dl vetemjöl

Fyllningen :
ca 5-6 dl färska blåbär
2,5 dl creme fraiche (fetthalt 34 %)
1 ägg
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här :
ställ ugnen på 175 grader, under och över värme.
Rör i hop pajdegen , och platta ut i en form ( ca 22- 24 cm )
Rör ihop samtliga ingredienser till fyllningen, vi ni så mosa blåbären lätt, och fyll sedan upp pajskalet med fyllningen.
Grädda kakan i mitten på ugnen i ca 40-50 minuter ( håll koll , så att den inte blir bränd )

Ska svalna innan servering, men det är en smaksak.
Jag tycker att den är god även när den är ljummen.

❤️  ❤️ ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️  ❤️
Just nu är det upp till 20% RABATT på massa söta sommarklänningar.
KLICKA HÄR

Välkomna!

3
26 kommentarer

Chokladbollar med kokos

Dessa fina chokladbollar hade Nea och Lova ( barnens kusiner) bakat,

och de hade med sig dem sommarstugan. Chokladbollar med färgad kokos.

IMG_2690
Rullade i turkost / cerist kokosströssel.
Fina va!?

IMG_2679
Gillar man inte kokos så går det även bra att färga pärlsocker.
Ett tips när man ska baka till barnkalas.

0
5 kommentarer

Fina servetter

 

Fina servetter kan man inte få för många av.
Och Ulrika hade köpt med sig några jättesöta idag. Och de matchade ju perfekt till de nya godisskålarna som jag hittade sist .

IMG_2738

Turkosa och cerisa färger.
De kommer bli jättefina att duka med till sommaren.  Tack !

IMG_2746-001

Nu ska jag sätta mig och kolla mailen och svara på era frågor.

Hej på ett tag.

0
2 kommentarer