SNICKERSCHEESECAKE

Bland det godaste jag vet. En kombo av salt, sött & choklad.

recept cheesecake
IMG_4949

Det här behöver du till en rund form 25 cm :
1/2 burk med karamelliserad mjölk
250 gram salta jordnötter

3 äggvitor
3 äggulor
1 dl socker
300 gram phialdelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde
200 gram riven mjölkchoklad

Topping:
1/2 burk med karamelliserad mjölk + 3 msk grädde
Jordnötter

Gör så här:
Börja med botten till cheesecaken, jag använde nästan hela jordnötspåsen förutom cirka en knapp dl. Grovhacka och blanda ihop med knappt halva den karamelliserade mjölken. Platta ut i den runda formenmed avtagbara kanter . Jag brukar trycka ut lite extra i kanterna för jag tycker att det är lite fint när det blir en högre kant.

Ta fram tre olika skålar, dela ägg gula och vita i olika skålar.Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Diska vispen noga för annars kanske inte äggvitorna blir fluffiga, använd den torra vispen och vispa till ett hårt skum. Du ska kunna hålla skålen upp och ner när de är klara. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och grädden och vänder ner allt i en och samma skål och vänd om försiktigt med slickepott eller slev. Riv ner mjölkchokladen i smeten- jag använder det sidan med störst hål. Häll sedan i smeten över jordnötsbotten och frys in med plastfolie över. Spara kolakrämen i en skål , och lägg på toppingen vid servering

Cheesecaken ska frysa i minst 5 timmar innan servering, gärna över natten. Och ta fram den 20 minuter innan servering, lossa då på den avtagbara fomen.
Näär du gör toppingen så rör ner ett par matskedar med grädde i kolakrämen ( karamellierade mjölken ) och fördelade ut över cheesecaken , strö över resten av jordnötterna och servera.

12
Kommentera

PÅ BÖDA MED KIDSEN

Hej där,

Nu vart det alldeles för länge sedan. Men jag är med barnen ( Nomi plus några av hennes tjejkompisar ) på Böda Sand, jag har jobbat här i några dagar… Och tanken är att vi ska vara kvar tills imorgon. Men dock verkar det som om det ska regna hela dagen, så det kan bli så att vi åker hemåt framåt kvällen.
Vi får se inget är hugget i sten. Töserna drog till badlandet, jag ska sätta mig och fakturera och plöja mailen. Lite mysigt när det smattrar av regnet på husbilstaket ändå.

Kram och på återseende.



18
Kommentera

VECKOMATSEDEL

Då bjussar vi på söndagens veckomatsedel.
Hoppas ni hittar lite ni gillar.

Måndag Pannkaksmuffins (veg)
Tisdag Krämig Lax- & sparrisgratäng
Onsdag Kasslergratäng a la LCHF
Torsdag Fyllda tacofrallor
Fredag Grillade Beercanburger

IMG_2634

Det blir cirka 6 stycken av detta recept.

Det här är min version av beercanburger:
1 kilo nötfärs
3 msk oxfond
salt & peppar
6 stycken baconremsor

Fyllning: 
1/2 burk soltorkade tomater ( stimla dem)
hackad jalapenos ( efter eget tycke )
riven mild ost

Gör så här:
Rör ihop färsen med fonden & salt och peppar, låt vila medan du förbereder fyllningen. Dela köttfärsmeten i 5-6 stycken delar, och rulla till stora köttbullar.  Pressa ner en burk ( beercan) eller en liten skål och forma färsen runt om. Fäst baconskivan runt och och sedan lyfter du bort burken.
Fyll upp med den goda fyllningen och grilla dem, man behöver bara grilla på ena sidan. De blir genomstekta iallafall. Vi satte våra på grillfolie efter ungefär halva tiden för att inte bränna botten

Servera sedan med en god sallad.

* * * * * *

Något gott till kaffet: Knäckig blåbärspaj

IMG_5839 (1)

Det här behöver du: 
Bär som täcker botten
2 msk potatismjöl
socker ( hur mkt beror på hur sura bären är)

Knäckiga toppingen:
150 gram smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl havregryn
1 1/2 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 / 2 dl ljus sirap
2 msk mjölk

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull , och dra bort frän värmen när den har smält -rör ner mjölk och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör sedan ner i smörblandningen och rör om väl. Sprid ut bären och pudra över potatismjöl och strö över socker. Klicka sedan ut smeten över bären och ställ in i mitten på ugnen i ca 25-30 minuter, eller tills pajen är knäckigt / gyllenen.

Severa med glass eller vaniljsås.

8
Kommentera

5 1/2 VECKA


Hej hej,
Hur har ni det där ute? Här regnade det hela gårdagen, men jag & Thelma tog oss in till stan i iallafall och åt på restaurang. Supergott.
I dag tog vi sovmorgon och en lång mysfrukost. Sedan blev det gos med kattungarna.
Och här går det går undan må jag säja, 5 1/2 vecka har de hunnit bli nu de små ullbollarna.
Nyfikna, busiga och söta så man får hål i tänderna.

Vi tror det är tre stycken töser, men får veta säkert när de ska till veterinären.
Men just nu lyssnar de till namnen : Sessan, Sally och Skrållan.



Ninja har uppfostrat dem väl, så de går redan på lådan och har börjat äta torrfoder. Charlie börjar också vänja sig vid de små liven men till en början var hon väldigt försiktig och nästan rädd för kattungarna. Nu lägger hon sig gärna på golvet och låter dem klättra över henne och hänga i hennes päls.
Gulligt.

Nu ska jag packa ihop lite saker, snart bär det av mot Öland & Annika

36
3 kommentarer

PIZZAKVÄLL

Pizza är bland det godaste som finns. Och även lätt att göra vegetarisk.
Hemma hos oss gör vi en varsin pizza med olika toppingar. Mums

Till 4 runda pizzor ( tunna ) 
25 gram jäst
2 1/2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl special

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
1 nypa socker

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och värm upp vattnet till fingervarmt, rör ut jästen med lite av vattnet – rör tills all jäst har löst sig. Blanda ner resten av ingredienerna och blanda ner så mycket mjöl som behövs för att degen ska släppa runt kanterna och bli smidig. Arbeta gärna degen med maskin eller vispa med krokar. Låt jäsa i 45 – 60 minuter, baka sedan ut på plåtar. Under tiden kokar du tomatsåsen. Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter. Sedan kan du lägga på goda fyllningar men börja med tomatsåsen och sedan osten, och därefter toppar du med valfria grönsaker. Tillexempel svamp, paprika, lök och tomater. Gratinera sedan i mitten på ugnen i ca 225- 250 grader tills pizzan fått fin färg.

9
4 kommentarer

SNABBT GOTT & BILLIGT

 REKLAM FÖR MINA BÖCKER

Hej där raringar,
.

I Kalmar vaknade vi upp till en ännu en solig dag. Härligt! Dock har jag inte varit ute och kunnat njuta av sommaren.
För förutom att jobba så har jag röjt på barnens rum, behövde ta bort heltäckningsmattorna som blivit smutsiga. De har ju ändå hålla i fyra år, men nu har de gjort sitt. Tog dock mycket längre tid än jag hade tänkt mig att flytta ut alla möbler, rulla ihop dem och köra dem till återvinningen. Phuuu… men nu är det gjort.

Men jag ville kika förbi er med ett litet tips. För jag såg att adlibris hade min bok ” Snabbt , Gott & Billigt” på REA – bara 139 :- kan ni fynda den för just nu.

Boken är uppdelad i Mellis / Lunch / Middag och Efterrätter.  KLICKA HÄR


Piroger med olika fyllningar som man lätt kan baka dubbelt av och frysa in.

.
Boken är precis som titeln säger, inriktad på Snabb, God & Billig mat.
Det är en fortsättning på ”Middagstipset”
KLICKA HÄR 


Smidiga pastasåser, storkok och gratänger.
Hoppas att ni kommer gilla Snabbt, gott och Billigt.


Alla fina foton är tagna av duktiga Ulrica Pousette,
som fotat alla mina böcker.

4
2 kommentarer
I REKLAMSAMARBETE MED ÖSTRAS

ÖSTRAS BAGERI

Men snälla någon sååå gott det där ser ut, tänker du nu!
Och ja, preciiiis så gott var det. Och det kan ju inte bara vara jag som tycker att matigare mackor är det guttigaste att äta varma sommardagar.

Sedan att Östras Sportbröd råkar vara nyttigt gör ju inte saken sämre. Fullproppad med fiber, frön och kärnor.

Här gjorde jag iordning en goding med keso, krämig avokado, lite frön och chiliflakes.

Östras stenugnsbageri har funnits sedan 1899 och de använder sig bara av gamla beprövade tillverkningsmetoder för att ta fram sitt goda bröd. Det tillsammans med deras speciella stenugn resulterar i ett saftig & aromrikt bröd! Här toppade jag smörgåsen med lite krispsallad, och söta körsbärstomater + sesamfrön & vallmofrön.

Lite banan och blåbär var inte heller dumt. Kändes fräscht och nyttigt.


Vad gillar du för goda pålägg / kombinationer på dina mackor?

8
Kommentera

VECKOMATSEDEL


Här kommer en veckomatsedel för er som vill börja planera matveckan.
Hoppas ni hittar lite som ni gillar.

Måndag : Halloumibiffar med zucchini
Tisdag: Laxspett till grillen
Onsdag: Raggmunkar med bacon
Torsdag Sconespizza med tacofärs
Fredag: Laxtacos med koriander

Laxtacos, recept för 4 personer:
1 förp. ”Fish taco-krydda” ( te.x santa marias )
koriander
500 gram laxsida
olivolja

1 lime
mango
riven morot
strimlad rödlök
tortillabröd

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader. Ta fram en ugnsform och tinga ner olivolja, placera ut laxsidan. Strö över nisch-tacokryddan, tillaga i ugn i 15 minuter eller tills laxen är klar. Skiva löken om riv morötterna och lägg i en skål. Fyll sedan tortillabröden med alla tillbehör. Till sist toppa med tacolaxen och en klick rysk yougurt.
Smaklig måltid. 

* * * * * * * * * * * * *

Något gott till kaffet: Blåbärswirl

IMG_7279

Jag bakade mina med en botten av havrekakor. Digestiv fungerar lika bra.

Det här behöver du till 4-5 portioner: 
100 gram te.x havrekakor
30 gram smält smör

Fyllningen: 
300 gram mascarpone
1/2 skal av riven citron
1 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
2 msk florsocker

Blåbärstopping: 
200 gram blåbär ( går bra med frysta )
4 msk strösocker
2 msk vaniljsocker

Gör så här:
Krossa kaksmulorna och rör ihop med smöret. Fördela ut i glas / eller portionsformar.
Vispa grädden luftig och vänd ner mascarpone, crème fraîche, florsocker, citronskal och rör ihop till en krämig härlig smet. Och lägg detta över kakbotten. Värm sedan upp blåbären i en kastrull. ( Spara några till garnering )  Låt blåbären i kastrullen sjuda upp tillsammans med socker och vaniljsocker. Mosa ihop allt med en gaffel, när de sjudit upp så silar du bort blåbärsskalen och ställer in saften/ krämen i kylskåp tills den svalnat ( så här långt kan du förbereda redan dagen innan) Precis innan servering så häller du över blåbärskrämen och toppar med blåbär.

Smaklig spis!

5
Kommentera

MATIG VEGETARISK SALLAD


Hej där raringar,
Jag sitter och svarar på sista mailen innan det är dags att sätta mig i bilen och styra kosan mot Växjö.
Har besök hos frisören idag och ska passa på att besöka farmors gullunge. I dag är det lite svalare ute och då är det faktiskt roligare att laga mat. I måndags, då vi åt vegetariskt blev det en kylskåpsrensning, för att det skulle gå snabbt och vara lätt.
Men det blev väldans gott det också… vi försöker ju äta vegetariskt minst en gång i veckan.

Denna lilla kylskåpsrensning innebar lite kokad matvete, lite vegetarisk ”kyckling” som jag hittade i frysen och samt lite blandade grönsaker. Jag stekte ”kycklingen” snabbt i matolja och kryddade med tacokrydda, svårare behöver det inte vara. Även kräsna barn gillar detta.

11
1 kommentar

FANTASTISKT GOTT FRÖKNÄCKE

Här är det barnvecka igen, bästaste veckan.
Nomi hade med sig kusinen Lova hit, och hon stannar nog ytterligare en dag. De har redan ätit frulle och är nu ute och åker sup-bräda. Jag bjöd på mitt krispiga fröknäcke till frukostbordet. Fick mycket väl godkänt.
Prova vetja

Det här behöver du :

3 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1/2 dl pumpakärnor
1 tsk salt
6 dl vatten
2 msk rapsolja

Gör så här :

Blanda de torra ingredienserna med vattnet och oljan, täck över och låt stå över natten i kylen.Bred ut smeten tunt på två bakplåtspappersklädda plåtar.Ställ ugnen på 200 grader och grädda i ca 20 min. Ta ut och skär brödet i bitar. Ta bort bakplåtspappret och lägg tillbaka bitarna på plåten. Sänk temperaturen till 150 grader och grädda i ytterligare 30 min. Vänd efter halva tiden. Öppna då och då ugnsluckan för att släppa ut vattenångan.


8
3 kommentarer