Lördagkväll.
Här är middagen avklarad och det är diskat och iordning plockat i köket Det blev helstekt oxfile i ugn, med frasiga potatisbakelser och sky till det . Förra helgen prövade jag fram en hallonpannacotta med chokladsås, och det är ju en efterrätt som är väldigt enkelt att variera så idag blev en annan sorts pannacotta som jag prövade fram och skrev ner.
Gott ?(!) ? Japp väldigt. Just blåbär och nutella är en fantastisk kombo.
Nu börjar klockan närma sig åtta, och snart börjar för Let´s dance. Så jag tänkte plocka fram lite ostar och olika sorters kex –
Sen får vi väl se om någon orkar äta . Jag är fortfarande proppmätt efter pannacottan.
Helgen är snart här och det snöar…. Jag som hade önskat vårväder.
Dagens första tips är iallafall något riktigt gott – nämligen dessa sega kakor som vi bakade i veckan. Goda amerikanska cookies, jag strösslade lite nonstop över innan severing ( läs fotografering )
Det här behöver du :
2 1/2 dl brun farin
2 1/4 dl strösocker
300 gram smör
2 ägg
3 tsk vaniljsocker
7 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
3- 4 msk kakao
2 dl nonstop
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt svalna, medan du vispar socker,farin och ägg till en slät smet.
Häll sedan i smöret lite i taget och vispa ihop smeten. Rör ihop samtliga torra ingredienser och rör ner i smeten.
Rör tills degen blivit seg / den ska vara lite kladdig. Rör då ner nonstopen , och forma sedan degen till små bollar degens ska bli ca 20 små kakor.
Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper, och platta till dem något.
Grädda sedan i cirka 10 minuter, eller mer beroende på om du vill ha dem sega eller krispiga ta ut och låt svalna.
Ät dem sedan ljumna med ett stort glas iskall mjölk.
……………………… Camilla Sandmark. Grattis!!
maila mig dina kontakt uppgifter så kommer dina ingredienser till det ”hemliga recepetet” snart att dyka upp på posten .
Ni kan även gå in på www.facebook.com/HPsauceSverige och beställa hem provpåsar kostnadsfritt
I går hade vi ju en planterings eftermiddag och förutom pallkragarna ni såg i tidigare inlägg så planterade vi även i krukor, planteringslådorna, och även lite nya växter till rabatterna. Och eftersom det är ett lite äldre hus vi har nu så kändes det roligt att plantera lite växter som var gammeldags.
Planterade lite löjtnatshjärtan i den gamla- men nyoljade – trätunnan på trappan, Dock så lyckades den ena löjtnatshjärte-plantan gå sönder innan planteringen så den fick bli en liten bordsblomma i köket istället.
Lite bilder från igår :
Trappan upp till altanen planterade vi blandannat lite fina förgätmigej- blommor.
Rosa och blåa.
Den tänka sol- och läshörnan,
Olivträdet får fortfarande vara inne på nätterna. Det är för kallt ute. 🙂
Och så planterade jag lite penseer i den lilla zinkbaljan, med matchande zinkkanna.
Ja, det var lite av det vi hann plantera igår. Hoppas hoppas hoppas att vi INTE får mera snö nu!
Passar på att önskar er alla en fortsatt fin kväll,
jag måste skynda – ska iväg på föräldrarmöte i Thelmas klass 🙂
Jag hade fått några frågor på ananaspajen, ni ville veta vart ni hittar recepetet på denna. Här kommer det igen- för er som missat. Annars hittar ni tidigare recept bland kategorierna till höger på sidan, eller i sökrutan.
Jag såg nu att det var drygt två år sedan vi bakade denna… Här är ju Thelma en sisådär 8 år. Tänk så fort tiden går! 🙂
Thelma tycker att det är jätteroligt att vara med och hjälpa till i köket, och denna ananaspajen var hon med och bakade 🙂 En jättegod efterrätt, serveras med vaniljglass eller en klick grädde.
Detta behöver du :
Pajdegen :
150 gram smör
1 dl socker
1 tsk bakpulver
3- 3 1/2 dl vetemjöl
Gör så här :
ställ ugnen på 175 grader.
Rör i hop pajdegen , och platta ut i en form ( ca 22- 24 cm )
Rör ihop samtliga ingredienser till fyllningen och fyll upp pajskalet.
Grädda i ca 30-45 minuter.
Klart att servera.
Ananaspaj är ju jättegott, och lite extra gott det när kokossmaken kommer fram i denna paj.
Så har ni inte bakat denna innan tycker jag att ni ska göra det.
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Rör ihop tärnat smör med socker och vetemjöl blandat med bakpulver.
platta ut degen i en form, med avtagbara kanter.
Rör ihop fyllningen, ananas, med ägg , cremefraiche, socker och vaniljsocker.
Fyll upp pajskalet och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
Låt svalna något innan servering. Gott att servera glass till.
Nu är kaffet snart nybryggt, och Molly och jag har precis varit ute på en liten morgonpromenad. Så nu tänkte jag passa på och sätta mig och skriva dagens första inlägg. Och det handlar om planteringen vi gjorde igår. Det blev ju en trädgårds- och plantering eftermiddag igår. Och Nomi hjälpte mig att plantera både jordgubbsplantor, rabarber, morötter och olika sorters sallad.
Tre olika sorters grönsaksfröer planterade vi.
Och sen hittade och köpte vi lite fina planteringsskyltar för de olika grönsakerna .
Som små griffeltavlor, hur fina som helst tycker jag.
Nomi var väldigt hjälpsam och hjälpte till både med att planterade rabarber och jordgubbsplantor,
och vattnade dem ordenligt också.
Nu hoppas vi att vi har tur med mycket sol så att vi får massa grönsaker,
men framför allt mycket jordgubbar!!
Nu börjar klockan att närma sig sju.
Dags att väcka resten av familjen. Hej så länge.
Jag bakade lite rosenbröd igårkväll, det var länge sedan jag bakade det. Men nybakade rosenbröd med smör som smälter, god ost och så marmelad till det, det är ju bara så gott !
Rosenbröd passar bra till buffeér,förrätter,till middagen, och även till frukost/kvällsmat.
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke, och häll i lite av den ljumna degvätskan. Rör om tills jästen har löst sig,
häll i resten av mjölken, oljan och saltet medan du rör om ( eller arbetar med bakmaskinen ) Häll i mjölet så mycket som behövs, det ska bli en smidig deg, men inte för hård. Arbeta den och täck den sedan under plastfolie och låt den jäsa i 30 – 40 minuter.
Knåda sedan degen lätt på mjölat bakbord, rulla ut i två delar och dela upp i cirka 10 bitar var. Rulla dem till små bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper,
låt jäsa i 30 minuter. Ställ ugnen på 250 grader. Klipp sedan med en sax ett kryss på toppen på brödet, pensla med uppvispad ägg strö över vallmofrön över bröden och grädda dem i mitten på ugnen i cirka 10 minuter.
Låt dem svalna på galler
Nej då jag har inte glömt receptet på de fyllda räkkrustaderna 🙂
Detta är en perfekt förrätt, då de är lätta att göra och goda är de också. Gillar man inte skaldjur kan man fylla dem med de man gillar.
Det här behöver du:
1 förpackning med krustader
Skagenröra
Färsk dill
Stenbitsrom
Skalade färska räkor till dekoration
Fyll krustaderna och dekorera.
Och om ni missat mina tidigare recept på skagenröra så är detta den jag brukar göra… Dock räcker det att halvera detta receptet om ni inte ska göra till många.
Skagenröra
1 kg oskalade räkor eller 1 pkt skalade i lag eller ca 3-4 dl frysta eller färska räkor utan skal
2 msk hackad dill
1 dl majonnäs och 1 dl crème fraiche eller 2 dl matyoghurt (eller blanda efter tycke)
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk pressad citron
2 msk finhackad rödlök
1 burk röd rom
Tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet förs Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Hacka dill och skala och hacka rödlök. Tillsätt till räkorna. Blanda i majonnäs, crème fraiche eller matyoghurt. Rör ihop till en röra. Tillsätt ev. rom. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron. Skagenröran är nu klar att serveras.
Förvaras annars övertäckt i kylskåp!
Tisdagsmorgon och jag tänkte starta dagen med ett litet middagstips.
Det blir en krämig LCHF- rätt, med sparris och lax som jag lagade häromdagen. Jag serverade även med kokt potatis ( inte LCHF) – och jag tror att både ris och potatismos uppskattas av den som inte äter lchf.
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg ner den tinade laxfileerna i en smörjd ugnsform. Koka sparrisen halvklar, eller förväll den och lägg över laxen.
Värm upp creme fraiche, philadelphiaost, fond och grädde i en kastrull, rör om då och då. Smaka av såsen med lite salt, peppar och cayennepeppar.
När den sjudit på svag värme i ett par minuter så häller du den över såsen över lax/sparris.
Riv över ett par deciliter ost och ställ in i mitten på ugnen. Gratineras i ca 40 minuter , eller tills laxen är klar.
Vi fick en fin kryddväxt av Nina & familj nu när de var här i helgen. En lagerbladsbuske, som senare kommer planteras bland örterna utomhus. Lagerblad brukar jag ha när jag ska koka varmkorv, och passar även bra i olika slags grytor. Som tillexempel den älggrytan jag gjorde i höstas, den kokade med blandannat lagerblad.
Receptet hittar du här
Och på tal om plantera, så måste jag iväg och köpa jordgubbsplantor nu. Jag har lovat barnen att vi ska ha massa egna jordgubbar i år.
Sedan tänkte jag köpa rabarber också , det är ju bara så gott med både rabarbersaft, rabarberkräm och rababerpajer till sommaren….