Måndag och ny vecka- och ny vecka och massa nya recept jag ska hinna med att pröva. Hoppas eran helg har varit bra och att dagen har startat fint . Jag startade dagen med en stor tallrik med turkisk yougurt och stora blåbär, och så blev det en frasig fralla med ost , tomat och vår egna smörgåskrasse.
Måste bara säga att jag blev liiite besviken på de stora blåbär,de ser nämligen godare ut än vad de smakar. De är smaklösa, inte alls som de blåbär man själv plockar. Men smörgåsen däremot var riktigt god!
Inte alls LCHF – men ack så gott.
Frallor med ost och tomat, och massa smörgåskrasse….
Hej hej,
Vi har haft en kanontrevlig Lördag hos syster här på Öland som vanligt massa god mat och fika. Vi åt hemmagjorda langos med räkor och annat gott. Jag har fotat och ska ordna fram receptet i veckan.Och nu lämnar vi snart öland och ska åka vidare till Kalmar till Jonathans föräldrar på lite lunch… De kom hem från sin två veckors Thailandssemester igår, och de har haft det jättebra. Gissa om man längtar bort till sol och värme nu ?!
Ville bara kika förbi bloggen lite som hastigast och önska er en riktigt fin söndag,
Vi hörs snart.
Det känns ju som måndag idag (fast det redan är tisdag) efter den här påskhelgen – har extra mycket att göra denna veckan eftersom vi var bortresta nästan hela förra veckan. Börjar iallafall med att bjuda på ett middagstips – om inte nu i veckan så passar det perfekt till helgen. Och har ni lagat pulled pork & pulled chicken är det nu dags att prova pulled beef. Detta är en stek som behöver en 7- 8 timmar på sig i ugnen på låg temperatur. Det doftar fantastiskt i hela husetnär denna middag står i ugnen – och den är så väl värt att vänta på – ni måste prova.
Mört kött som bara faller isär när man sätter gafflen i det
Det här behöver du till pulled beef :
1 kilo högrev
Gör så här: Ställ ugnen på 100- 120 grader. Putsa högreven och lägg i en ugnssäker gryta,skiva vitlöksklyftorna tunt och fördela ut runt omkring och ringla över rapsoljan.
Blanda ihop coca cola, tomatpure finhackad lök, spiskummin , soya och paprikakrydda , svartpeppar, och häll över köttet. Sätt på lock och ställ in i mitten av ugnen.
Låt det stå i 7- 8 timmar – när det är klart så faller köttet isär så fort du drar i det med två gafflar. Jag fick hälla avlite av vätskan innan.
Servera med en god tomatsalsa och gärna i tortillabröd.
Jag har förberett ett tidsinställt inlägg här så att det inte blir alltför tyst , för vi är på Öland just nu hos min syster och hennes familj.
Tänkte tipsa om en riktigt god sallad , vi gjorde denna igår – frisk medelhavssallad toppat med granatäppel.
Väldigt god var den till oxfileén och denna kommer vi göra många gånger i sommar.
Jag gissar att den kommer bli succe till all god grillmat dessutom.
Det här behöver du:
Medelhavsmix ( jag köpte den färdigsköljd i påse )
1 pkt med getost
1 hackad rödlök
10-12 stýcken söta körsbärstomater
1 granatäppel.
Blanda ihop alla ingrediener till salladen,
avsluta med att gröpa ur kärnorna ur granatäppelet.
Klart att servera.
Förra sommaren så var det jordgubbssallad som vi hade till nästan all grillmat.
Jordgubbar och getost / fetaost är hur gott som helst. Även en del sallad med olika slags meloner i blev det.
Rekommenderas det också.
Som om vi inte planterat nog med massa växter, jordgubbsplantor, salladsfrön, och morotsfrön och även snart syrenhäckar. Så sådde jag och Melvin även smörgåskrasse i Tisdags. Just smörgåskrasse är lite nostalgi , då mormor och morfar alltid hade det hemma hos sig när jag var liten. Nu har de slutat med det, men jag ska nog påminna dem nästa gång hur lätt den är att plantera. Det är iallafall ett härligt minne att vi åt den gröna krassen på smörgåsarna hos mormor när jag och mina syskon var små. Det smakar ju egentligen ingenting, det är en fin dekoration – och nyttigt ska det ju vara också, det har mormor sagt!
Och iallfall så sådde jag & Melvin egen smörgåskrasse nu på en bricka med bomull – men det ska även gå bra med hushållspapper – och på bara några dagar så har det börjat blir riktigt grönt, så om ett par dagar tror jag nog att smörgåskrassen är klar att ätas.
Om en dag eller två så tror jag att våran smörgåskrasse är färdig.
Lördagkväll.
Här är middagen avklarad och det är diskat och iordning plockat i köket Det blev helstekt oxfile i ugn, med frasiga potatisbakelser och sky till det . Förra helgen prövade jag fram en hallonpannacotta med chokladsås, och det är ju en efterrätt som är väldigt enkelt att variera så idag blev en annan sorts pannacotta som jag prövade fram och skrev ner.
Gott ?(!) ? Japp väldigt. Just blåbär och nutella är en fantastisk kombo.
Nu börjar klockan närma sig åtta, och snart börjar för Let´s dance. Så jag tänkte plocka fram lite ostar och olika sorters kex –
Sen får vi väl se om någon orkar äta . Jag är fortfarande proppmätt efter pannacottan.
Helgen är snart här och det snöar…. Jag som hade önskat vårväder.
Dagens första tips är iallafall något riktigt gott – nämligen dessa sega kakor som vi bakade i veckan. Goda amerikanska cookies, jag strösslade lite nonstop över innan severing ( läs fotografering )
Det här behöver du :
2 1/2 dl brun farin
2 1/4 dl strösocker
300 gram smör
2 ägg
3 tsk vaniljsocker
7 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
3- 4 msk kakao
2 dl nonstop
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt svalna, medan du vispar socker,farin och ägg till en slät smet.
Häll sedan i smöret lite i taget och vispa ihop smeten. Rör ihop samtliga torra ingredienser och rör ner i smeten.
Rör tills degen blivit seg / den ska vara lite kladdig. Rör då ner nonstopen , och forma sedan degen till små bollar degens ska bli ca 20 små kakor.
Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper, och platta till dem något.
Grädda sedan i cirka 10 minuter, eller mer beroende på om du vill ha dem sega eller krispiga ta ut och låt svalna.
Ät dem sedan ljumna med ett stort glas iskall mjölk.
……………………… Camilla Sandmark. Grattis!!
maila mig dina kontakt uppgifter så kommer dina ingredienser till det ”hemliga recepetet” snart att dyka upp på posten .
Ni kan även gå in på www.facebook.com/HPsauceSverige och beställa hem provpåsar kostnadsfritt
I går hade vi ju en planterings eftermiddag och förutom pallkragarna ni såg i tidigare inlägg så planterade vi även i krukor, planteringslådorna, och även lite nya växter till rabatterna. Och eftersom det är ett lite äldre hus vi har nu så kändes det roligt att plantera lite växter som var gammeldags.
Planterade lite löjtnatshjärtan i den gamla- men nyoljade – trätunnan på trappan, Dock så lyckades den ena löjtnatshjärte-plantan gå sönder innan planteringen så den fick bli en liten bordsblomma i köket istället.
Lite bilder från igår :
Trappan upp till altanen planterade vi blandannat lite fina förgätmigej- blommor.
Rosa och blåa.
Den tänka sol- och läshörnan,
Olivträdet får fortfarande vara inne på nätterna. Det är för kallt ute. 🙂
Och så planterade jag lite penseer i den lilla zinkbaljan, med matchande zinkkanna.
Ja, det var lite av det vi hann plantera igår. Hoppas hoppas hoppas att vi INTE får mera snö nu!
Passar på att önskar er alla en fortsatt fin kväll,
jag måste skynda – ska iväg på föräldrarmöte i Thelmas klass 🙂
Jag hade fått några frågor på ananaspajen, ni ville veta vart ni hittar recepetet på denna. Här kommer det igen- för er som missat. Annars hittar ni tidigare recept bland kategorierna till höger på sidan, eller i sökrutan.
Jag såg nu att det var drygt två år sedan vi bakade denna… Här är ju Thelma en sisådär 8 år. Tänk så fort tiden går! 🙂
Thelma tycker att det är jätteroligt att vara med och hjälpa till i köket, och denna ananaspajen var hon med och bakade 🙂 En jättegod efterrätt, serveras med vaniljglass eller en klick grädde.
Detta behöver du :
Pajdegen :
150 gram smör
1 dl socker
1 tsk bakpulver
3- 3 1/2 dl vetemjöl
Gör så här :
ställ ugnen på 175 grader.
Rör i hop pajdegen , och platta ut i en form ( ca 22- 24 cm )
Rör ihop samtliga ingredienser till fyllningen och fyll upp pajskalet.
Grädda i ca 30-45 minuter.
Klart att servera.
Ananaspaj är ju jättegott, och lite extra gott det när kokossmaken kommer fram i denna paj.
Så har ni inte bakat denna innan tycker jag att ni ska göra det.
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Rör ihop tärnat smör med socker och vetemjöl blandat med bakpulver.
platta ut degen i en form, med avtagbara kanter.
Rör ihop fyllningen, ananas, med ägg , cremefraiche, socker och vaniljsocker.
Fyll upp pajskalet och grädda sedan i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
Låt svalna något innan servering. Gott att servera glass till.