Välkommen onsdag!
Här ringde klockan vid tjugo i sju, och efter en liten morgonpromenad med Molly och en kopp kaffe så väckte jag resten av familjen.
Barnen åt det hembakade rosenbröd till frukost ( det går snabbt att tina upp från frysen) och det där brödet är verkligen uppskattat. För min del bestod frukosten av knäckebröd med ost, tomat och smörgåskrasse…
Visst ser väl knäckemackorna mycket finare ute med lite krasse ?!
Och vilket underbart väder vi hade igår, hoppas att vi får lika varmt idag. Vi hade besök av min mamma igår så Thelma och jag gjorde en riktig husmanskost- middag, nämligen hemmagjorda köttbullar med kokt potatis och gräddsås. Receptet på det dyker också upp snart på bloggen ….
Solen stannade inte kvar så länge över småland, hann knappt skriva förra inlägget så gick solen i moln. Jaha, men man får vara glad för den lilla solen som man får. Och ett litet middagstips idag blir köttfärslimpa- fylld med krämigaste mozzarellan , och det är den allra godaste köttfärslimpan enligt mej. Kanske inte så fin på bild – men väldigt gott 🙂
Det här behöver du :
600 gram blandfärs
1/2 riven gul lök
1 /2 dl grädde
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 msk kalvfond ( koncentrerad )
salt och peppar
2- 3 bollar mozzarella
Såsen :
Ev. steksky från köttfärslimpna
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk kalvfond
1 tsk kinesisk
soya
salt och peppar
(valfritt) 1 tsk rödvinbärsgele
maizena
ev. någon droppe soyakulör
Servera med kokt potatis, inlagdgruka och lingon.
Gör så här :
Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg i ströbrödet i grädden, låt detta dra sig en stund. Rör ihop alla andra ingredienser till köttfärslimpan under tiden, och till sist vänder du ner grädd- / ströbrödsblandningen. Rör ihop allt.Forma färsen till en stubbe och gör en urgröpning i mitten och lägg i mozzarellaosten.Rulla ihop och forma till en limpa, lägg sedan i smord form och ställ in i ugnen i cirka 40 minuter eller tills köttfärslimpan är klar.Under tiden gör du såsen.Ta tillvara på stekskyn om det blir någon och häll det i en stekpannan med vattnet, häll i grädde,soya och fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen.
Det var inte alls länge sedan vi bakade Rosenbröd. Men de tog slut väldigt snabbt.
Så nu bakade vi dubbelt så mycket, och frös in en massa också. Och Egentligen ska ju rosenbröd toppas med vallmofrön,
men när degen var klar att bakas ut så upptäckte jag att vallmofröna var helst slut – så jag bytte ut dem mot hackade solrosfrön.
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke, och häll i lite av den ljumna degvätskan. Rör om tills jästen har löst sig,
häll i resten av mjölken, oljan och saltet medan du rör om ( eller arbetar med bakmaskinen ) Häll i mjölet så mycket som behövs, det ska bli en smidig deg, men inte för hård. Arbeta den och täck den sedan under plastfolie och låt den jäsa i 30 – 40 minuter.
Knåda sedan degen lätt på mjölat bakbord, rulla ut i två delar och dela upp i cirka 10 bitar var. Rulla dem till små bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper,
låt jäsa i 30 minuter. Ställ ugnen på 250 grader. Klipp sedan med en sax ett kryss på toppen på brödet, pensla med uppvispad ägg strö över solrosfröna över bröden och grädda dem i mitten på ugnen i cirka 10 minuter.
Låt dem svalna på galler
Sådär ja, nu har jag ordnat fram så ni också kan laga de här hemmagjorda langos:en som vi åt i helgen. Varsågoda, här har ni Tobias recept på dessa frasiga godingar :
Till langosbrödet för 15 små langos :
25 gram jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 kokt potatis
Cirka: 7 dl vetemjöl special
1 liter rapsolja till fritering
Tillbehör :
Gräddfilsås ( 1 dl gräddfil + 1 dl creme fraiche + 2 (1) klyftor vitlök och salt)
2 röd lök finhackade
1 stor burk räkor i lag / eller alternativt nyskalade.
1 burk Röd eller svart rom
1-2 dl lagrad ost
Gör så här:
Lös upp jästen i ljummet vatten, och rör ner salt, mosad potatis och mjöl.
Arbeta till en slät deg, som är ganska lös. Låt den jäsa i cirka 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord, det kan gå åt en dl mjöl för att kavla ut degen.
Dela och kavla i cirka ut degen i cirka 15 mindre langos bitar.
Låt dem jäsa igen , på ett mjölat bakplåtspapper i cirka 10 – 15 minuter.
Häll upp oljan i fritösen eller i en tjockbottnad djup kastrull och hetta upp oljan. Prova att fritera lite vittbröd, det sak bli gyllene.
Fritera sedan bröden så att de blir gyllengula och läg dem på ett hushållspapper så att lite av oljan rinner av.
Under tiden, rör ihop såsen och ställ kallt i tio minuter innan servering.
Sedan är det klart att serveras, med sås, räkor, rom , ost och toppa med lite riven ost.
Riktigt gott!!
Bloggen uppdateras varje dag med nya recept & bilder, för att inte missa uppdateringarna följ den gärna på facebook här. Eller via instagram där ni hittar den :@jennysmatblogg. Och för att söka bland övriga 2000 mat- och bakrecept så hittar ni fliken kategorier högst upp på sidan.
Måndag och ny vecka- och ny vecka och massa nya recept jag ska hinna med att pröva. Hoppas eran helg har varit bra och att dagen har startat fint . Jag startade dagen med en stor tallrik med turkisk yougurt och stora blåbär, och så blev det en frasig fralla med ost , tomat och vår egna smörgåskrasse.
Måste bara säga att jag blev liiite besviken på de stora blåbär,de ser nämligen godare ut än vad de smakar. De är smaklösa, inte alls som de blåbär man själv plockar. Men smörgåsen däremot var riktigt god!
Inte alls LCHF – men ack så gott.
Frallor med ost och tomat, och massa smörgåskrasse….
Hej hej,
Vi har haft en kanontrevlig Lördag hos syster här på Öland som vanligt massa god mat och fika. Vi åt hemmagjorda langos med räkor och annat gott. Jag har fotat och ska ordna fram receptet i veckan.Och nu lämnar vi snart öland och ska åka vidare till Kalmar till Jonathans föräldrar på lite lunch… De kom hem från sin två veckors Thailandssemester igår, och de har haft det jättebra. Gissa om man längtar bort till sol och värme nu ?!
Ville bara kika förbi bloggen lite som hastigast och önska er en riktigt fin söndag,
Vi hörs snart.
Det känns ju som måndag idag (fast det redan är tisdag) efter den här påskhelgen – har extra mycket att göra denna veckan eftersom vi var bortresta nästan hela förra veckan. Börjar iallafall med att bjuda på ett middagstips – om inte nu i veckan så passar det perfekt till helgen. Och har ni lagat pulled pork & pulled chicken är det nu dags att prova pulled beef. Detta är en stek som behöver en 7- 8 timmar på sig i ugnen på låg temperatur. Det doftar fantastiskt i hela husetnär denna middag står i ugnen – och den är så väl värt att vänta på – ni måste prova.
Mört kött som bara faller isär när man sätter gafflen i det
Det här behöver du till pulled beef :
1 kilo högrev
Gör så här: Ställ ugnen på 100- 120 grader. Putsa högreven och lägg i en ugnssäker gryta,skiva vitlöksklyftorna tunt och fördela ut runt omkring och ringla över rapsoljan.
Blanda ihop coca cola, tomatpure finhackad lök, spiskummin , soya och paprikakrydda , svartpeppar, och häll över köttet. Sätt på lock och ställ in i mitten av ugnen.
Låt det stå i 7- 8 timmar – när det är klart så faller köttet isär så fort du drar i det med två gafflar. Jag fick hälla avlite av vätskan innan.
Servera med en god tomatsalsa och gärna i tortillabröd.
Jag har förberett ett tidsinställt inlägg här så att det inte blir alltför tyst , för vi är på Öland just nu hos min syster och hennes familj.
Tänkte tipsa om en riktigt god sallad , vi gjorde denna igår – frisk medelhavssallad toppat med granatäppel.
Väldigt god var den till oxfileén och denna kommer vi göra många gånger i sommar.
Jag gissar att den kommer bli succe till all god grillmat dessutom.
Det här behöver du:
Medelhavsmix ( jag köpte den färdigsköljd i påse )
1 pkt med getost
1 hackad rödlök
10-12 stýcken söta körsbärstomater
1 granatäppel.
Blanda ihop alla ingrediener till salladen,
avsluta med att gröpa ur kärnorna ur granatäppelet.
Klart att servera.
Förra sommaren så var det jordgubbssallad som vi hade till nästan all grillmat.
Jordgubbar och getost / fetaost är hur gott som helst. Även en del sallad med olika slags meloner i blev det.
Rekommenderas det också.
Som om vi inte planterat nog med massa växter, jordgubbsplantor, salladsfrön, och morotsfrön och även snart syrenhäckar. Så sådde jag och Melvin även smörgåskrasse i Tisdags. Just smörgåskrasse är lite nostalgi , då mormor och morfar alltid hade det hemma hos sig när jag var liten. Nu har de slutat med det, men jag ska nog påminna dem nästa gång hur lätt den är att plantera. Det är iallafall ett härligt minne att vi åt den gröna krassen på smörgåsarna hos mormor när jag och mina syskon var små. Det smakar ju egentligen ingenting, det är en fin dekoration – och nyttigt ska det ju vara också, det har mormor sagt!
Och iallfall så sådde jag & Melvin egen smörgåskrasse nu på en bricka med bomull – men det ska även gå bra med hushållspapper – och på bara några dagar så har det börjat blir riktigt grönt, så om ett par dagar tror jag nog att smörgåskrassen är klar att ätas.
Om en dag eller två så tror jag att våran smörgåskrasse är färdig.
Lördagkväll.
Här är middagen avklarad och det är diskat och iordning plockat i köket Det blev helstekt oxfile i ugn, med frasiga potatisbakelser och sky till det . Förra helgen prövade jag fram en hallonpannacotta med chokladsås, och det är ju en efterrätt som är väldigt enkelt att variera så idag blev en annan sorts pannacotta som jag prövade fram och skrev ner.
Gott ?(!) ? Japp väldigt. Just blåbär och nutella är en fantastisk kombo.
Nu börjar klockan närma sig åtta, och snart börjar för Let´s dance. Så jag tänkte plocka fram lite ostar och olika sorters kex –
Sen får vi väl se om någon orkar äta . Jag är fortfarande proppmätt efter pannacottan.