Det hemliga receptet var . . . .

Det ”hemliga” receptet som jag lottade ut ingredienserna till i förra veckan var :  Extra goda grillade hamburgare.

Receptet är framtaget  i samarbete med HP-sause.

IMG_2948-001

Grillade hamburgare med ugnsbakad mandelpotatis. ( 4 personer )

Du behöver:
700 gram nötfärs
2 msk Hp Sause
1 ägg
Salt och nymalen peppar
Olivolja

1 kilo Mandelpotatis
Olivolja
Färsk Rosmarin
Flingsalt

Majonnäsen:
2 äggulor
4 dl matolja/solrosolja / rapsolja
1 msk dijonsenap
1 kryddmått salt och peppar

Vill du smaksätta majonnäsen så kan du droppa ner lite citron,
vinäger eller cayennepeppar efter egen smak och tycke
.

Tillbehör:
Hamburgerbröd, sallad, tomat, skivad gul lök, cheddarost och hemmagjord majonnäs

Hamburgarna:

Blanda ihop alla ingredienserna till hamburgarna, forma till fyra stycken burgare.
Pensla burgarna med olivolja , då fastnar de inte lika lätt. Lägg dem på grillen tills de är lagom gyllene och klara.

Majonnäsen:

Ta fram äggen och oljan så att de är rumstempurerade,för har de inte samma temperatur så finns det en risk att majonäsen skär sig.
Separera äggvita / äggula, lägg äggulorna i en skål och , häll över senap , salt och peppar och vispa det sedan fluffigt.
Tillsätt sedan sakta, till en början droppvis oljan. Men när du ser att oljan och ägget binder samman och
blir tjockare så kan du hälla i lite mer åt gången, viktigt att vispa hela tiden med elvispen tills all olja är i.
Sen har du gjort en fluffig och god majonnäs.

Mandelpotatisen:

Ugnen ska vara på 200 grader.
Tvätta mandelpotatisen, behåll skalet och dela potatisen på mitten. Lägg i en skål och ringla över olivolja och smula ner färsk rosmarin och vänd om ordentligt.
Lägg upp på en ugnsplåt, strö salt över och ställ in i ugnen. Baka potatisen tills den blir gyllene brun i ca 45 minuter.

*******************************************************************************************************

När burgaren är färdig lägg genast cheddarosten på burgaren så att osten smälter.
Varva sedan majonnäsen, sallad, tomat,gul lök på brödet, avsluta med hamburgaren och till sist locket av hamburgarebrödet,
och servera denna till den ugnsbakade mandelpotatisen.

SMAKLIG MÅLTID!

hamburgare 2

0
2 kommentarer

Kycklingwraps

Snart dags att laga middag här, men jag tänkte bara snabbt kika förbi bloggen och säga hej *hej hej*.
 Idag har Melvin har haft en kompis och till fikat så blev det lite morotskaka som jag bakat idag….
Receptet ( ett riktigt bra) har jag fått av en kompis, och ni ska snart få det också!
Men först blir det middagen vi  åt igår :
Kycklingwraps och  detta är väldigt uppskattat och enkla  att göra.

IMG_3907

Det du behöver är:

Kyckling stekt eller grillad
Mjuka tunnbröd
Olika sorters sallad
Finhackad paprika
Finhackad tomat och gurka
Rödlök

Kall sås:

2 dl  turkisk yoghurt
1/2 msk vitvinsvinäger
1 pressad vitlök
Salt efter eget tycke
 1 msk örtkrydda brukar också var gott att blanda ner i såsen

IMG_3903

Det vet ju redan ni som även följer mig på Facebook 🙂
0
4 kommentarer

Frasiga potatisbakelser

Hej hej,
Jag har fått massor av mail och frågor angående potatisbakelserna vi åt till oxfilén förra helgen. Så jag skriver ner dessa här, bara så att ni hinner handla ingredienserna till helgen. Och frasiga potatisbakelser  får bli dagens första recept.

Gott att ha till grillat, kött eller vegetariskt

IMG_3646
Det här behöver du:

4 stycken avlånga smördegsplattor ( eller motsvarande smördeg)
8- 10 kokta kalla potatisar
3 msk färskost ( valfri smak)
salt & peppar
1 ägg
1 dl riven lagrad smakrik ost

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Riv potatisen och blanda ihop med färskosten, salta & peppar. Rulla ut smördegen och bred ut potatisröran på smördegen.
Rulla ihop ( som en bulldeg ) och skär lagom stora bitar av rullarna.
Pensla dem med uppvispat ägg och riv över ost.

Grädda tills de är frasiga och fått en gyllene färg.

IMG_3647

Smaklig Måltid

16
39 kommentarer

Sega chokladsnitt

Idag bakades det två plåtar med sega spröda chokladsnitt. En god liten småkaka seg och krispig på samma gång.
Receptet hittade jag på denna mat- och bakbloggen

Jag dubblade receptet.

IMG_3878

Det här behöver du :

100 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
2 msk sirap, ljus eller mörk
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat

Vispa smör, socker och sirap vitt och pösigt med elvisp. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat separat och sikta sedan ned i smör-socker-smeten. Kör ihop till en smulig deg, som du sedan delar i två delar på ett mjölat underlag. Rulla ut delarna till längder, som är lika långa som plåten. Lägg rullarna på bakplåtpappersklädda plåtar och platta till med fingrarna. Grädda kakorna mitt i ugnen på 175 grader i 15-20 minuter , håll koll – för de bränns lätt.
Jag skar snittar så fort jag tog ut kakorna från ugnen.

Sedan är det bara att frysa in de kakor som inte går åt.

Annars brukar jag oftast baka de här lite större chokladsnitten. Goda vilka som 🙂

Ca: 35 -50 st

200 gram smör
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
4 msk kakao
2-3 msk sirap
1tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Garnering
vispat ägg och pärlsocker
Gör så här :
Sätt ugnen på ca 175 graderBlanda de torra ingredienserna i en skål , innan du tärna ner smöret .
Rör sedan i sirap , medans du bakar till en deg.Dela sedan degen i tre – fyra delar och rulla upp till längder , platta till dem lite med fingrarna och pensla sedan med det uppvispade ägget och strö över pärlsockret.In i ugnen i ca 14-18 minuter. ( 2 längder på en plåt )
Gräddningstiden kan variera ,beroende på hur tjocka du gjort längderna.
Skär i fina delar innan den svalnat för mycket, låt svalna på galler
1
16 kommentarer

Laga lunch på åtta minuter

Förmiddagen försvann visst helt efter ett par mail och ytterligare några telefonsamtal var det dags för lunch. Men jag hade tur eftersom det blev en hel del tacofärs över sedan gårdagens middag- och det blev en supersmarrig tacosås till pastapennorna idag. Maten tar lika lång tid att laga som det tar för pastan att koka- min lunch tog åtta minuter …

Pasta med tacosås och krispig sallad

Detta är en väldigt omtyckt maträtt även av barnen i familjen.

Du behöver :

Pasta
500 gram stekt och kryddad tacofärs
2 1/2 dl creme fraiche 34%
1 burk kossade eller passerade tomater

Gör så här :

Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Lunchen tar lika lång tad att laga soam pastan tar att koka. Värm upp den redan stkta & kryddade färsen och vänd ner creme fraiche med tomatkrossen. Låt sjuda ihop medan du väntar på pastan.

Servera sedan med en krispig grönsallad.

0
3 kommentarer

Laxpasta med ostsås

Varmt välkommen soliga fredag,

Hoppas eran fredag har startat bra- kan den göra annat när solen skiner och fåglarna kvittrar? 🙂 Nomi och jag har varit på besök i förskolan nu på förmiddagen, och träffat några av hennes nya kompisar som hon kommer gå i samma förskoleklass med. Gissa om hon tyckte det var spännande, och det gick bra och hon hittade väldigt snabbt sina nya vänner. Så nu kanske lite av fjärilarna i magen lugnat sig, och hon ser fram ännu mer till att få börja skolan nu efter sommaren. Till lunch idag var det bara jag och Nomi hemma eftersom moster & kusinerna åkte hem i morse- så då gjorde vi bara en lätt laxpasta till oss som vi åt på altanen.

Denna går jättesnabbt att laga och är väldigt god.  ( Nomi röstade dock ner broccolin, men jag tycker att det är så gott tillsammans med lax) Laxpasta

Det här behöver du för att laga denna laxpasta till 4 personer : 400 gram laxfile ( gärna färsk) olivolja 1 vitlöksklyfta 1 stor bukett med färsk broccoli valfri pasta 100 gram philadelphiaost några droppar vitvinsvinäger salt & peppar

Gör din laxpasta så här: Koka upp vattnet till pastan och koka enligt anvisning.  Skär laxen i 1*1 cm bitar , finskiva vitlöken och dela broccolin i lagom stora munsbitar. Hetta upp en stekpanna med olivolja, och fräs vitlök och broccoli tills löken blivit glansig. Häll i laxen och fräs den klar, och ställ åt sidan, tills pastan är al dente. Häll av vattnet , skölj snabbt och rör i philadelphiaosten och vänd ner allt i pannan. Hetta upp pannan igen och låt allt sjuda ihop. Smaka av med några droppar vitvinsvinäger, salt & peppar

Servera genast, smaklig spis.

* * * * * * * * * *  * *

Nu redan dags att fixa mellanmål- för nu hör jag att Melvin och hans kompisar är hemma.

Ha en riktigt fin dag. så hörs vi snart igen.

0
17 kommentarer

En bra start på dagen

Välkommen onsdag!
Här ringde klockan vid tjugo i sju,  och efter en liten morgonpromenad med Molly och en kopp kaffe så väckte jag resten av familjen.
Barnen åt det hembakade rosenbröd till frukost ( det går snabbt att tina upp från frysen) och  det där brödet är verkligen uppskattat.  För min del bestod frukosten  av knäckebröd med ost, tomat och smörgåskrasse…

Visst ser väl knäckemackorna mycket finare ute med lite krasse ?!

IMG_3778-001

Och vilket underbart väder vi hade igår, hoppas att vi får lika varmt idag.  Vi hade besök av min mamma igår så Thelma och jag gjorde en riktig husmanskost- middag, nämligen hemmagjorda köttbullar med kokt potatis och gräddsås. Receptet på det dyker också upp snart på bloggen ….

0
9 kommentarer

Köttfärslimpa med mozzarella

Solen stannade inte kvar så länge över småland, hann knappt skriva förra inlägget så gick solen i moln. Jaha, men man får vara glad för den lilla solen som man får. Och ett litet middagstips idag blir köttfärslimpa- fylld med krämigaste mozzarellan , och  det är den allra godaste köttfärslimpan enligt mej.  Kanske inte så fin på bild – men väldigt gott 🙂

Det här behöver du :
600 gram blandfärs
1/2 riven gul lök
1 /2 dl grädde
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 msk kalvfond ( koncentrerad )
salt och peppar

2- 3 bollar mozzarella

Såsen :
Ev. steksky från köttfärslimpna
4 dl vatten
1 dl grädde
2 msk kalvfond
1 tsk kinesisk
soya
salt och peppar
(valfritt)  1 tsk rödvinbärsgele
maizena

ev. någon droppe soyakulör

Servera med kokt potatis, inlagdgruka och lingon.

Gör så här :

Ställ ugnen på 200 grader.
Lägg i ströbrödet i grädden, låt detta dra sig en stund. Rör ihop alla andra ingredienser till köttfärslimpan under tiden, och till sist vänder du ner grädd- / ströbrödsblandningen. Rör ihop allt. Forma färsen till en stubbe och gör en urgröpning i mitten och lägg i mozzarellaosten.  Rulla ihop och forma till en limpa, lägg sedan i smord form och ställ in i ugnen i cirka 40 minuter eller tills köttfärslimpan är klar.  Under tiden gör du såsen.  Ta tillvara på stekskyn om det blir någon och häll det i en  stekpannan  med vattnet, häll i grädde,soya och  fond och låt sjuda ett par minuter. Sila sedan såsen och häll tillbaka den i den rena stekpannan, och låt sjuda upp igen. Smaka av såsen med salt och peppar, och vinbärsgelen. Önskar ni en tjockare sky red av den med maizena ( eller färskost är också gott  ) önskar ni en mörkare sås droppa ner ett par droppa soyakulör i såsen.

Klart att serveras med kokt potatis och brunsås

 

0
1 kommentar

Rosenbröd med hackade solrosfrön

Det var inte alls länge sedan vi bakade Rosenbröd. Men de tog slut väldigt snabbt.

Så nu bakade vi dubbelt så mycket, och frös in en massa också. Och Egentligen ska ju rosenbröd toppas med vallmofrön,
men när degen var klar att bakas ut så upptäckte jag att vallmofröna var helst slut – så jag bytte ut dem mot hackade solrosfrön.

IMG_3204

Till cirka 20 stycken rosenbröd:

50 gram jäst
5 dl ljummen mjölk ( 37 grader )
2 msk olivolja
2 tsk salt
12- 13 dl vetemjöl special

1 ägg och hackade solrosfrön

Gör så här:
Smula jästen i en degbunke, och häll i lite av den ljumna degvätskan. Rör om tills jästen har löst sig,
häll i resten av mjölken, oljan och saltet medan du rör om ( eller arbetar med bakmaskinen ) Häll i mjölet så mycket som behövs, det ska bli en smidig deg, men inte för hård. Arbeta den och täck den sedan under plastfolie och låt den jäsa i 30 – 40 minuter.
Knåda sedan degen lätt på mjölat bakbord, rulla ut i två delar och dela upp i cirka 10 bitar var. Rulla dem till små bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper,
låt jäsa i 30 minuter. Ställ ugnen på 250 grader. Klipp sedan med en sax ett kryss på toppen på brödet, pensla med uppvispad ägg strö över solrosfröna över bröden och grädda dem i mitten på ugnen i cirka 10 minuter.
Låt dem svalna på galler

0
3 kommentarer

Recept på Langos

Hej,

Sådär ja, nu har jag ordnat fram så ni också kan laga de här hemmagjorda langos:en som vi åt i helgen. Varsågoda, här har ni  Tobias recept på dessa frasiga godingar :

IMG_3712

Till langosbrödet för  15 små langos :
25 gram jäst
3 dl vatten
1 tsk salt
1 kokt potatis
Cirka: 7 dl vetemjöl special
1 liter rapsolja till fritering

Tillbehör :
Gräddfilsås ( 1 dl gräddfil + 1 dl creme fraiche + 2 (1)  klyftor vitlök och salt)
2 röd lök finhackade
1 stor burk räkor i lag / eller alternativt nyskalade.
1 burk Röd eller svart rom
1-2 dl lagrad ost

Gör så här:
Lös upp jästen i ljummet vatten, och rör ner salt, mosad potatis och mjöl.
Arbeta till en slät deg, som är ganska lös.  Låt den jäsa i cirka 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord, det kan gå åt en dl mjöl för att kavla ut degen.
Dela och kavla i cirka ut degen i cirka 15 mindre langos bitar.
Låt dem jäsa igen , på ett mjölat bakplåtspapper i cirka 10  – 15 minuter.
Häll upp oljan i fritösen eller i en tjockbottnad djup kastrull och hetta upp oljan.  Prova att fritera lite vittbröd, det sak bli gyllene.
Fritera sedan bröden så att de blir gyllengula och läg dem på ett hushållspapper så att lite av oljan rinner av.

Under tiden, rör ihop såsen och ställ kallt i tio minuter innan servering.

Sedan är det klart att serveras, med sås, räkor, rom , ost och toppa med lite riven ost.

Riktigt gott!!

Bloggen uppdateras varje dag med nya recept & bilder, för att inte missa uppdateringarna följ den gärna på facebook här. Eller via instagram där ni hittar den :@jennysmatblogg. Och för att söka bland övriga 2000 mat- och bakrecept så hittar ni fliken kategorier högst upp på sidan.

Hoppas ni kommer trivas 🙂

IMG_3711

3
13 kommentarer