Det ”hemliga” receptet som jag lottade ut ingredienserna till i förra veckan var : Extra goda grillade hamburgare.
Receptet är framtaget i samarbete med HP-sause.
Grillade hamburgare med ugnsbakad mandelpotatis. ( 4 personer )
Du behöver:
700 gram nötfärs
2 msk Hp Sause
1 ägg
Salt och nymalen peppar
Olivolja
1 kilo Mandelpotatis
Olivolja
Färsk Rosmarin
Flingsalt
Majonnäsen:
2 äggulor
4 dl matolja/solrosolja / rapsolja
1 msk dijonsenap
1 kryddmått salt och peppar
Vill du smaksätta majonnäsen så kan du droppa ner lite citron,
vinäger eller cayennepeppar efter egen smak och tycke.
Tillbehör:
Hamburgerbröd, sallad, tomat, skivad gul lök, cheddarost och hemmagjord majonnäs
Hamburgarna:
Blanda ihop alla ingredienserna till hamburgarna, forma till fyra stycken burgare.
Pensla burgarna med olivolja , då fastnar de inte lika lätt. Lägg dem på grillen tills de är lagom gyllene och klara.
Majonnäsen:
Ta fram äggen och oljan så att de är rumstempurerade,för har de inte samma temperatur så finns det en risk att majonäsen skär sig.
Separera äggvita / äggula, lägg äggulorna i en skål och , häll över senap , salt och peppar och vispa det sedan fluffigt.
Tillsätt sedan sakta, till en början droppvis oljan. Men när du ser att oljan och ägget binder samman och
blir tjockare så kan du hälla i lite mer åt gången, viktigt att vispa hela tiden med elvispen tills all olja är i.
Sen har du gjort en fluffig och god majonnäs.
Mandelpotatisen:
Ugnen ska vara på 200 grader.
Tvätta mandelpotatisen, behåll skalet och dela potatisen på mitten. Lägg i en skål och ringla över olivolja och smula ner färsk rosmarin och vänd om ordentligt.
Lägg upp på en ugnsplåt, strö salt över och ställ in i ugnen. Baka potatisen tills den blir gyllene brun i ca 45 minuter.
*******************************************************************************************************
När burgaren är färdig lägg genast cheddarosten på burgaren så att osten smälter.
Varva sedan majonnäsen, sallad, tomat,gul lök på brödet, avsluta med hamburgaren och till sist locket av hamburgarebrödet,
och servera denna till den ugnsbakade mandelpotatisen.
SMAKLIG MÅLTID!