Redan söndag idag – vart tar dagarna och veckorna vägen? Vädret verkar starta lite halvtrist denna förmiddag så vi tänkte ta och baka trolldeg och pyssla lite.
Det blir samma recept som sist vi bakade lera, och vi hittade en blå turkos karamellfärg på coop som vi hade i degen .
Här kommer iallafall trolldegsreceptet i repris,
vanliga ingredienser som man alltid har hemma
Trolldeg ( Roligt att baka med – men inte ätbart ) :
2 dl vatten
2 dl salt
4 dl vetemjöl ( Kanske lite mer när man bakar med den )
1 1/2 msk olja ( matolja / rapsolja )
Ev. karamell färg.
Gör så här:
Rör ihop samtliga ingredienser och låt vila en stund i kylskåp innan ni arbetar med den.
Färgad trolldeg, blir lite extra roligt
Jätteroligt pyssel, som inte kostar många kronor.
Förvara sedan leran i en tät plastpåse i kylskåpet
Riktigt goda frasiga potatisbakelser, Serverade med en bit oxfile tillsammans med en god sallad.
För 4 personer
700- 800 gram oxfile
4 stycken avlånga smördegsplattor ( eller motsvarande smördeg på rulle) 8- 10 kokta kalla potatisar 3 msk färskost ( valfri smak) 1 ägg 1 dl riven lagrad ost
Hemmagjord rödvinssky
Gör så här:
Ta fram oxfileén i tid och låt den ligga framme tills den blir rumstempurerad. Ställ ugnen på 150 grader. Salta fileén och krydda med lite peppar. Smörstek den så att det får fin yta, och lägg den i ugnen på en ugnsform och ha koll på temperaturen ( vid 55- 57 grader ) lite till om ni vill ha den mer välstekt. Under tiden gör du potatisbakelserna, grovriv den kokta potatisen och blanda ihop med färskosten. Rulla ut smördegen och bred ut potatisröran på smördegen. Rulla ihop ( som en bulldeg ) och skär lagom stora bitar av rullarna. Pensla dem med uppvispat ägg och riv över ost. När köttet har nått sin temperatur så ska den vila i tio minuter ( och då ökar den ytterligare i temperatur) . När du tagit ut fileén så vrider du upp ugnen på 225 grader och gräddar snabbt smördegspaketen till frasiga potatisbakelser.
Smaklig måltid! ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Och så DAGENS TIPS som kommer från MIO där det är massa REA nu på möbler, mattor och annan läcker inredning. KOLLA HÄR
Hej vänner!
Hoppas eran lördag har startat riktigt bra. Idag har vi lite garagetömmning i Växjö, sortera och slänga alla kartonger m.m. Tänkte bara ta en paus och kika in här på bloggen. Jag såg att någon hade undrat bland kommentarerna vart man köper smörgåskrassefröna. Jag köpte mina på plantagen.
Om en stund ska jag åka ner och vinka av Thelma vid tåget, hon ska åka till moster och kusinerna i ett par dagar. Jag packade ner lite färdkost till henne, tunnbrödsmackor med smör, philadelphiaost , skinka, finhackad röd paprika och sallad och lite saft.
Sedan står det fotbollsmatch på schemat. Jacob ska spela match så vi ska åka dit och heja.
Hoppas ni får en riktigt fin Lördag. Och håll utkik på bloggen , fler recept dyker upp under dagen. . .
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Mixa blåbären till en slät kräm / pure.
Mät upp grädden i en stor kastrull, gör snitt i vaniljstången och skrapa ut fröna- lägg både fröna och vaniljstången i kastrullen.
Häll ner sockret och låt gräddblandningen sjuda upp på svag värme i cirka 3-5 minuter. Rör om då och då. Dra bort kastrullen från plattan. Sila ner blåbärskrämen krämen i blandningen. Man behöver inte sila, men jag tycker att den blir slätare och godare då. Krama ur vattnet ur gelatinbladen, vispa sedan ner det i blandningen, vispa tills gelatinet löst sig. Vill man ha en mjukare nutellakräm så rör man ut den med lite grädde, innan man häller upp cirka 1 msk nutellakräm i serveringsskålarna/ glasen – häll sedan i pannacottakrämen och ställ svalt i 3- 4 timmar.
Dekorera sedan pannacottan med bären och chokladcrispen.
Ta fram pannacottan tjugo minuter innan servering så nutellan mjukar något.
Det ”hemliga” receptet som jag lottade ut ingredienserna till i förra veckan var : Extra goda grillade hamburgare.
Receptet är framtaget i samarbete med HP-sause.
Grillade hamburgare med ugnsbakad mandelpotatis. ( 4 personer )
Du behöver:
700 gram nötfärs
2 msk Hp Sause
1 ägg
Salt och nymalen peppar
Olivolja
1 kilo Mandelpotatis
Olivolja
Färsk Rosmarin
Flingsalt
Majonnäsen:
2 äggulor
4 dl matolja/solrosolja / rapsolja
1 msk dijonsenap
1 kryddmått salt och peppar
Vill du smaksätta majonnäsen så kan du droppa ner lite citron,
vinäger eller cayennepeppar efter egen smak och tycke.
Tillbehör:
Hamburgerbröd, sallad, tomat, skivad gul lök, cheddarost och hemmagjord majonnäs
Hamburgarna:
Blanda ihop alla ingredienserna till hamburgarna, forma till fyra stycken burgare.
Pensla burgarna med olivolja , då fastnar de inte lika lätt. Lägg dem på grillen tills de är lagom gyllene och klara.
Majonnäsen:
Ta fram äggen och oljan så att de är rumstempurerade,för har de inte samma temperatur så finns det en risk att majonäsen skär sig.
Separera äggvita / äggula, lägg äggulorna i en skål och , häll över senap , salt och peppar och vispa det sedan fluffigt.
Tillsätt sedan sakta, till en början droppvis oljan. Men när du ser att oljan och ägget binder samman och
blir tjockare så kan du hälla i lite mer åt gången, viktigt att vispa hela tiden med elvispen tills all olja är i.
Sen har du gjort en fluffig och god majonnäs.
Mandelpotatisen:
Ugnen ska vara på 200 grader.
Tvätta mandelpotatisen, behåll skalet och dela potatisen på mitten. Lägg i en skål och ringla över olivolja och smula ner färsk rosmarin och vänd om ordentligt.
Lägg upp på en ugnsplåt, strö salt över och ställ in i ugnen. Baka potatisen tills den blir gyllene brun i ca 45 minuter.
När burgaren är färdig lägg genast cheddarosten på burgaren så att osten smälter.
Varva sedan majonnäsen, sallad, tomat,gul lök på brödet, avsluta med hamburgaren och till sist locket av hamburgarebrödet,
och servera denna till den ugnsbakade mandelpotatisen.
Snart dags att laga middag här, men jag tänkte bara snabbt kika förbi bloggen och säga hej *hej hej*.
Idag har Melvin har haft en kompis och till fikat så blev det lite morotskaka som jag bakat idag…. Receptet ( ett riktigt bra) har jag fått av en kompis, och ni ska snart få det också!
Men först blir det middagen vi åt igår :
Kycklingwraps och detta är väldigt uppskattat och enkla att göra.
Det du behöver är:
Kyckling stekt eller grillad
Mjuka tunnbröd
Olika sorters sallad
Finhackad paprika
Finhackad tomat och gurka
Rödlök
Kall sås:
2 dl turkisk yoghurt
1/2 msk vitvinsvinäger
1 pressad vitlök
Salt efter eget tycke
1 msk örtkrydda brukar också var gott att blanda ner i såsen
Det vet ju redan ni som även följer mig på Facebook 🙂
Hej hej,
Jag har fått massor av mail och frågor angående potatisbakelserna vi åt till oxfilén förra helgen. Så jag skriver ner dessa här, bara så att ni hinner handla ingredienserna till helgen. Och frasiga potatisbakelser får bli dagens första recept.
Gott att ha till grillat, kött eller vegetariskt
Det här behöver du:
4 stycken avlånga smördegsplattor ( eller motsvarande smördeg)
8- 10 kokta kalla potatisar
3 msk färskost ( valfri smak)
salt & peppar
1 ägg
1 dl riven lagrad smakrik ost
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Riv potatisen och blanda ihop med färskosten, salta & peppar. Rulla ut smördegen och bred ut potatisröran på smördegen.
Rulla ihop ( som en bulldeg ) och skär lagom stora bitar av rullarna.
Pensla dem med uppvispat ägg och riv över ost.
Grädda tills de är frasiga och fått en gyllene färg.
Idag bakades det två plåtar med sega spröda chokladsnitt. En god liten småkaka seg och krispig på samma gång.
Receptet hittade jag på denna mat- och bakbloggen
Vispa smör, socker och sirap vitt och pösigt med elvisp. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat separat och sikta sedan ned i smör-socker-smeten. Kör ihop till en smulig deg, som du sedan delar i två delar på ett mjölat underlag. Rulla ut delarna till längder, som är lika långa som plåten. Lägg rullarna på bakplåtpappersklädda plåtar och platta till med fingrarna. Grädda kakorna mitt i ugnen på 175 grader i 15-20 minuter , håll koll – för de bränns lätt.
Jag skar snittar så fort jag tog ut kakorna från ugnen.
Sedan är det bara att frysa in de kakor som inte går åt.
Annars brukar jag oftast baka de här lite större chokladsnitten. Goda vilka som 🙂
Ca: 35 -50 st
200 gram smör
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
4 msk kakao
2-3 msk sirap
1tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Garnering
vispat ägg och pärlsocker
Gör så här :
Sätt ugnen på ca 175 graderBlanda de torra ingredienserna i en skål , innan du tärna ner smöret .
Rör sedan i sirap , medans du bakar till en deg.Dela sedan degen i tre – fyra delar och rulla upp till längder , platta till dem lite med fingrarna och pensla sedan med det uppvispade ägget och strö över pärlsockret.In i ugnen i ca 14-18 minuter. ( 2 längder på en plåt )
Gräddningstiden kan variera ,beroende på hur tjocka du gjort längderna.
Skär i fina delar innan den svalnat för mycket, låt svalna på galler
Förmiddagen försvann visst helt efter ett par mail och ytterligare några telefonsamtal var det dags för lunch. Men jag hade tur eftersom det blev en hel del tacofärs över sedan gårdagens middag- och det blev en supersmarrig tacosås till pastapennorna idag. Maten tar lika lång tid att laga som det tar för pastan att koka- min lunch tog åtta minuter …
Pasta med tacosås och krispig sallad
Detta är en väldigt omtyckt maträtt även av barnen i familjen.
Du behöver :
Pasta
500 gram stekt och kryddad tacofärs
2 1/2 dl creme fraiche 34%
1 burk kossade eller passerade tomater
Gör så här :
Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Lunchen tar lika lång tad att laga soam pastan tar att koka. Värm upp den redan stkta & kryddade färsen och vänd ner creme fraiche med tomatkrossen. Låt sjuda ihop medan du väntar på pastan.
Hoppas eran fredag har startat bra- kan den göra annat när solen skiner och fåglarna kvittrar? 🙂 Nomi och jag har varit på besök i förskolan nu på förmiddagen, och träffat några av hennes nya kompisar som hon kommer gå i samma förskoleklass med. Gissa om hon tyckte det var spännande, och det gick bra och hon hittade väldigt snabbt sina nya vänner. Så nu kanske lite av fjärilarna i magen lugnat sig, och hon ser fram ännu mer till att få börja skolan nu efter sommaren. Till lunch idag var det bara jag och Nomi hemma eftersom moster & kusinerna åkte hem i morse- så då gjorde vi bara en lätt laxpasta till oss som vi åt på altanen.
Denna går jättesnabbt att laga och är väldigt god. ( Nomi röstade dock ner broccolin, men jag tycker att det är så gott tillsammans med lax)
Det här behöver du för att laga denna laxpasta till 4 personer : 400 gram laxfile ( gärna färsk) olivolja 1 vitlöksklyfta 1 stor bukett med färsk broccoli valfri pasta 100 gram philadelphiaost några droppar vitvinsvinäger salt & peppar
Gör din laxpasta så här: Koka upp vattnet till pastan och koka enligt anvisning. Skär laxen i 1*1 cm bitar , finskiva vitlöken och dela broccolin i lagom stora munsbitar. Hetta upp en stekpanna med olivolja, och fräs vitlök och broccoli tills löken blivit glansig. Häll i laxen och fräs den klar, och ställ åt sidan, tills pastan är al dente. Häll av vattnet , skölj snabbt och rör i philadelphiaosten och vänd ner allt i pannan. Hetta upp pannan igen och låt allt sjuda ihop. Smaka av med några droppar vitvinsvinäger, salt & peppar
Servera genast, smaklig spis.
* * * * * * * * * * * *
Nu redan dags att fixa mellanmål- för nu hör jag att Melvin och hans kompisar är hemma.