Helstekt kyckling i ugn med rosmarin och citron,
med potatis, gräddsås och vinbärsgele
Det här behöver du:
Potatis
1 hel kyckling
1 citron
salt
färsk rosmarin
Gräddsås :
Ev. sky från kycklingen
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl gräddmjölk ( 50/ 50 )
1 1/2 msk kycklingfond
Smaka av med salt och nymalen peppar
1-2 tsk rödvinbärsgele
Gör så här :
Ställ ugnen på 175- 180 grader.
Gnid in kycklingen med citron och rosmarin, salta.
Fyll kycklingen med färsk rosmarin, klyftad citron och en klyftad gul lök.
Ställ in i mitten av ugnen. Under tiden kokar du potatisen och gör såsen.
Ta fram en stekpanna, får du sky från kycklingen, sila den och använd den också. Lägg ner smöret och vispa ner mjölet och låt det skumma upp, utan att ta färg.
Häll i gräddblandningen, och fonden under tiden du vispar. Låt sjuda upp i 3- 5 minuter.
Smaka av med lite salt och peppar och cirka 2 tsk gele.
Kycklingen är klar efter cirka 1 timme och 20 minuter, men kolla så att köttsaften inte är rosa.
God morgon!
Klockan ringde lite extra tidigt idag, Molly och jag har varit ute på morgonpromenad och så har jag haft lite tid att kolla igenom alla bilder från igår och dricka en kopp kaffe. Och här har vi gårdagen i lite bilder….
Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en fomen.
Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och blanda ner mjölken i det smälta smöret. Vänd sedan ner detta i äggblandningen.
Rör ihop de torra ingredienserna, riv sedan ner de gula skalet. Pressa ur saftn från citronen i äggsmeten och rör om.
Vänd till sist ner de torra ingredienserna och vänd om tills smeten blivit slät – vispa inte.
Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen, i ca 35 minuter.
kolla med en provsticka om den är färdig. ( Är kakan färdig så ska inte provstickan vara kladdig. )
Låt kakan svalna lite innan du vänder den upp och ner på ett fat.
Klar att ätas.
Innan vi skulle hem så åkte vi till Norra delen av Öland på en liten utflykt.
Vi stannade till vid Sandvik ( Sandviks kvarn ) och där proemerade vi längst vattnet.
Liten Nomi ( med fina flätan som Thelma har gjort )
Thelma Warsen Petersson
Efter sandvik så åkte vi till Äleklinta – det är så himla fint där, och vi hade planerat att grilla lite lunch vid havet. Men trots att solen sken hela tiden så blåste det som bara den. Så vi höll nästan på att blåsa bort….
….. Så därför grillade vi hemma hos syster i hennes trädgård istället innan vi körde hem igen-
och vi var hemma i tid så att Melvin hann iväg på sin första fotbollsträning!
Blivande fotbollsproffset 🙂
Och nu är klockan snart sju, dags att väcka resten av familjen,
Det verkar bli ett strålande väder även idag!
Vilken solig första maj vi har! Helt fantastiskt 🙂
Middagen igår blev grillat, och även till lunch idag. Vill ju verkligen passa på när det är så fint väder.
Och snart är det fika på altanen , såg bara att jag inte hunnit skriva om köttbullarna vi åt sist när mamma var här och hälsade på,
Det var Thelma som hjälpte till med maten den dagen, och här kommer receptet på Thelmas hemlagade köttbullar /pannbiffar.
Det här behöver du :
Potatis
1 kilo nötfärs
1 finriven lök
1 ägg
salt
peppar
2- 3 msk hp- sause
smör
Såsen:
Stekskyn
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl gräddmjölk ( 50/ 50 )
1 1/2 msk kalvfond
Smaka av med salt och nymalen peppar
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienserna till biffarna och låt stå i kylen i en timme innan du ska steka dem
Skala potatisen och koka den. Rulla och platta ut biffar eller rulla köttbullar av färsen och stek dem i rikligt med smör.
När biffarna är klara ställ dem på låg värme i ugnen så att de behåller värmen undertiden du gör såsen.
Använd samma stekpanna som du stekt biffarna, lägg ner smöret och vispa ner mjölet och låt det skumma upp, utan att ta färg.
Häll i gräddblandningen, och fonden under tiden du vispar. Låt sjuda upp i 3- 5 minuter.
Smaka av med lite salt och peppar. Servera sedan såsen med potatisen och köttbullarna.
Smaklig måltid.
Sedan gjorde jag även några biffar med finhackad fetaost / soltorkade tomat också.
God morgon och välkommen första maj!
Ny månad och massa nya recept 🙂 Dagens och maj månads första frukostbild blir en av mina favoritfrukostar : Kaffe, knäckebröd och skivade ägg samt kaviar.
Kikar förbi bloggen lite snabbt och vill önskar er alla en Trevlig Valborg !
Jag har förberett ett tidsinställt inlägg här i föväg eftersom vi är på Öland nu och ska vara hos min syster och grilla ikväll, och sedan ska vi såklart titta på brasan. Thelma åkte tåget hit redan i Lördags, för hon ville hinna träffa kusinerna i ett par dagar. När man blir bjuden på middag så vill man ha med sig någon present till värdparet- och istället för den obligatoriska blomman som jag brukar köpa med mig när jag ska på middag så plockade jag ihop en korg med olika sorters servetter, doftljus, en söt duk och sedan dessa söta burkar som jag fyllde med färgglada non-stop.
Fina nonstop-godis är bra att ha hemma när man ska baka!
Vi ( Nomi och jag ) handlade temat så att det gick i cerise / rosa- färger.
Och till barnens kusiner hittade Nomi fint Hello Kittygodis
Jag hoppas att ni får en riktigt fin och solig valborg!
Vädret startade ju lite halvtrist idag i växjö , men sedan klarnade det upp efter lunch och vi har haft riktigt soligt och fint.
Och då passade vi på att börja att gräva ner syrenplantorna , och nu är nästan hela syrenhäcken planterad – inte för att det var så långt – knappt 15 meter som skulle grävas. Nu ser vi fram emot fina lila syrener.
Efter att ha varit ute och planterat nästa hela dagen så har jag precis ställt in middagen i ugnen. Helstekt kyckling med rosmarin och citron står på menyn. Men igår blev det inte lika mycket hemlagat, utan vi åkte bort till pizzerian och köpte med oss lite olika pizzor. Ett par vanliga vesuvio, och en med fläskfile och så beställde jag en pizza som hette ” Flygande Jakob”
Precis som maträtten flygande Jacob så var det
kyckling, bacon , och jordnötter på denna. En jättegod pizza!
Och för er som inte äter kolhydrater så tänkte jag tipsa om en LCHF- pizza som vi bakade för ett tag sedan. Den är också riktigt god.
Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
( 1 nypa socker -vilket kan ute om man äter strikt )
Fyllning :
Massa riven ost
skinka
Skivad lök & körsbärstomat – kan också uteslutas
Pepparoni
Och Philadelhiaost.
Förslag till andra fyllningar:
Stekt currykyckling
oliver
Köttfärs
fläskfile / oxfile
Bearneiesås
Sparris
svamp
Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Vispa ihop ägg med philadelphiaosten , tills smeten blir slät.
Rör ner ost , grädde och creme fraiche. Häll upp på en plåt med bakplåtspapper. Och fördela smeten jämnt.
Grädda i ca 20- 25 minuter i mitten på ugnen, tills den är gyllene.
Under tiden kokar du tomatsåsen.
Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter.
Ställ ugnen på 200- 225 grader. Sedan toppar du pizzan med tomatsås, och den övriga fyllningen.
Klicka ut lite philadelphiaost, så blir det jättegott och krämigt på pizzan.
Grädda i 10 – 15 minuter – tills osten börjat bubbla.
Servera genast.
Smaklig måltid!
Jag får många ( väldigt många ) önskemål om LCHF – rätter och kost,
Så jag blir lite nyfiken, är ni många som äter LCHF – skriv gärna om du gör det i kommentarsfältet.
Redan söndag idag – vart tar dagarna och veckorna vägen? Vädret verkar starta lite halvtrist denna förmiddag så vi tänkte ta och baka trolldeg och pyssla lite.
Det blir samma recept som sist vi bakade lera, och vi hittade en blå turkos karamellfärg på coop som vi hade i degen .
Här kommer iallafall trolldegsreceptet i repris,
vanliga ingredienser som man alltid har hemma
Trolldeg ( Roligt att baka med – men inte ätbart ) :
2 dl vatten
2 dl salt
4 dl vetemjöl ( Kanske lite mer när man bakar med den )
1 1/2 msk olja ( matolja / rapsolja )
Ev. karamell färg.
Gör så här:
Rör ihop samtliga ingredienser och låt vila en stund i kylskåp innan ni arbetar med den.
Färgad trolldeg, blir lite extra roligt
Jätteroligt pyssel, som inte kostar många kronor.
Förvara sedan leran i en tät plastpåse i kylskåpet
Riktigt goda frasiga potatisbakelser, Serverade med en bit oxfile tillsammans med en god sallad.
För 4 personer
700- 800 gram oxfile
4 stycken avlånga smördegsplattor ( eller motsvarande smördeg på rulle) 8- 10 kokta kalla potatisar 3 msk färskost ( valfri smak) 1 ägg 1 dl riven lagrad ost
Hemmagjord rödvinssky
Gör så här:
Ta fram oxfileén i tid och låt den ligga framme tills den blir rumstempurerad. Ställ ugnen på 150 grader. Salta fileén och krydda med lite peppar. Smörstek den så att det får fin yta, och lägg den i ugnen på en ugnsform och ha koll på temperaturen ( vid 55- 57 grader ) lite till om ni vill ha den mer välstekt. Under tiden gör du potatisbakelserna, grovriv den kokta potatisen och blanda ihop med färskosten. Rulla ut smördegen och bred ut potatisröran på smördegen. Rulla ihop ( som en bulldeg ) och skär lagom stora bitar av rullarna. Pensla dem med uppvispat ägg och riv över ost. När köttet har nått sin temperatur så ska den vila i tio minuter ( och då ökar den ytterligare i temperatur) . När du tagit ut fileén så vrider du upp ugnen på 225 grader och gräddar snabbt smördegspaketen till frasiga potatisbakelser.
Smaklig måltid! ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ ❤️ Och så DAGENS TIPS som kommer från MIO där det är massa REA nu på möbler, mattor och annan läcker inredning. KOLLA HÄR
Hej vänner!
Hoppas eran lördag har startat riktigt bra. Idag har vi lite garagetömmning i Växjö, sortera och slänga alla kartonger m.m. Tänkte bara ta en paus och kika in här på bloggen. Jag såg att någon hade undrat bland kommentarerna vart man köper smörgåskrassefröna. Jag köpte mina på plantagen.
Om en stund ska jag åka ner och vinka av Thelma vid tåget, hon ska åka till moster och kusinerna i ett par dagar. Jag packade ner lite färdkost till henne, tunnbrödsmackor med smör, philadelphiaost , skinka, finhackad röd paprika och sallad och lite saft.
Sedan står det fotbollsmatch på schemat. Jacob ska spela match så vi ska åka dit och heja.
Hoppas ni får en riktigt fin Lördag. Och håll utkik på bloggen , fler recept dyker upp under dagen. . .
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Mixa blåbären till en slät kräm / pure.
Mät upp grädden i en stor kastrull, gör snitt i vaniljstången och skrapa ut fröna- lägg både fröna och vaniljstången i kastrullen.
Häll ner sockret och låt gräddblandningen sjuda upp på svag värme i cirka 3-5 minuter. Rör om då och då. Dra bort kastrullen från plattan. Sila ner blåbärskrämen krämen i blandningen. Man behöver inte sila, men jag tycker att den blir slätare och godare då. Krama ur vattnet ur gelatinbladen, vispa sedan ner det i blandningen, vispa tills gelatinet löst sig. Vill man ha en mjukare nutellakräm så rör man ut den med lite grädde, innan man häller upp cirka 1 msk nutellakräm i serveringsskålarna/ glasen – häll sedan i pannacottakrämen och ställ svalt i 3- 4 timmar.
Dekorera sedan pannacottan med bären och chokladcrispen.
Ta fram pannacottan tjugo minuter innan servering så nutellan mjukar något.