Marängsviss med hemmagjord chokladsås

Marängsviss är en riktig klassiker.

IMG_4329

Glass, skivad banan,  krossade maränger varvat med vispad grädde och hemmagjord chokladsås.
Vill man kan man toppa med rostade mandelflarn.

Hemmagjorda chokladsås :

2 1/2 dl florsocker
75 gram smör
75 gram mörkchoklad ( eller ljus om man bättre gillar det)
2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker

Gör så här :
Smältsmöret, rör ner flocksocker+ vaniljsocker och bryt ner chokladen
rör till det smält samman, häll i grädden och  låt det sjuda upp. Ta bort från plattan när det börjat koka.

Klart att serveras.

0
5 kommentarer

Allra godaste oliverna och soltorkade tomaterna

Vi äter mycket oliver och soltorkade tomater här hemma. Och de finns några i burk som är goda. Men de allra godaste oliverna och soltorkade tomaterna tycker jag är de som man köper i lösvikt på Ica. Smakrika, med goda kryddblandningar. Och när man ska baka bröd/ pizza så tycker jag att oljan från tomater är riktigt bra att använda. Och oljan är även jättegod att använda när du gör eget vitlöksbröd, pressa i en vitlök i oljan och ringla rikligt med olja över ett gott lantbröd och värm dem i ugnen tills de är krispiga .Så kasta inte marinaden från tomaterna.

IMG_3726

0
5 kommentarer

Nyponsoppa med glass och mandelbiskvier

God torsdagskväll alla ni!

Ja – då är det redan helg imorgon igen , hur snabbt har inte denna veckan gått?!
Vi har haft middagsgäster på besök idag, Emma och Niklas har varit här  och vi grillade! Det blev marinerad fläskytterfile, kryddiga chorizokorvar, köttbullespett ( Barnens favorit ) sparris, och färskostfyllda champinjoner med potatiskroketter, sallad och såser.Mycket mat med andra ord.  Sedan blev det lite fika efter det.

En dajmtårta med massa jordgubbar,  inte ett dugg hembakad! Men perfekt när man inte hunnit baka.

IMG_4445

Och nu tänkte jag precis sätta mig och börja läsa en ny bok jag varit och köpt,
med en stor kopp med varm nyponsoppa, mandelbiskvier och en sked med kall gräddglass.

IMG_4138
Den stora lila / mönstrade te-koppen kommer från indiska.

0
4 kommentarer

Morotskaka

God morgon på er,
Gårdagen bjöd på en riktig sommarvärme, och då kan man inte sitta inomhus- så det blev en fixar-dag i trädgården.
Vi klippte rosenbuskarna ( herregud vad svårt ), klippte gräset, rensade rabattena och vattnade syrenhäcken.  Och sa jag att salladen har börjat växa som jag och Nomi planterade i pallkragarna?   Ska bli roligt att göra sallad från den egen trädgården.  Men några morötter syns inte till- men när de dyker upp  så kommer det bakas  morotskaka av dem 🙂

Här kommer receptet på  den grymt goda Morotskakan vi gjorde förra veckan.

IMG_4023

Det här behöver du

3 dl rapsolja
3 1/2 dl strösocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
cirka ett halvt kilo rivna morötter

Till glasyren :
250 gram philadelphiaost
2 msk pressad citron
knappt 50 gram smör
och cirka  1 1/2 dl florsocker

Gör så här:
Smörj och bröa din form med avtagbara kanter  ( 20 – 22 cm )  Ställ ugnen på 175 grader.
Finriv morötterna, och blanda ihop alla torra ingredienser ( förutom strösockret )  till kakan i en skål.
Vispa ihop rapsoljan och sockret till en fluffig och porös smet i en annan skål, vispa i ett ägg i taget. Vänd sedan ner morötterna i den porösa smeten.
Och vänd ner de torra ingredienserna. Blanda inte för mycket utan vänd försiktigt ned – annars finns risk att kakan sjunker ihop.
Häll upp smeten i den smorda formen, det är ganska mycket smet.  Och grädda i cirka 70- 75 minuter i nedre delen av ugnen.
Kolla gärna med en sticka så att kakan är klar. Under tiden kakan svalnar så vispar du ihop alla ingredienser till glasyren, kanske vill du ha glasyren lite tjockare. Använd då mer florsocker.
När kakan svalnat helt  så  breder du på glasyren.
Sedan är den klar att ätas.

Morotskakan förvaras sedan svalt. Om det nu blir något över 😎

IMG_4022

Detta är en kaka som man absolut kan förbereda kvällen innan,
den blir bara ännu godare  !

0
32 kommentarer

Helstekt kyckling i ugn

Helstekt kyckling i ugn med rosmarin och citron,
med potatis, gräddsås och vinbärsgele

 

IMG_4169

Det här behöver du:
Potatis
1 hel kyckling
1 citron
salt
färsk rosmarin

Gräddsås :
Ev. sky från kycklingen
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl gräddmjölk ( 50/ 50 )
1 1/2  msk kycklingfond
Smaka av med salt och nymalen peppar
1-2 tsk rödvinbärsgele

Gör så här :
Ställ ugnen på 175- 180 grader.
Gnid in kycklingen med citron och rosmarin, salta.
Fyll kycklingen med färsk rosmarin, klyftad citron och en klyftad gul lök.
Ställ in i mitten av ugnen. Under tiden kokar du potatisen och gör såsen.
Ta fram en stekpanna, får du sky från kycklingen, sila den och använd den också. Lägg ner smöret och vispa ner mjölet och låt det skumma upp, utan att ta färg.
Häll i gräddblandningen, och fonden under tiden du vispar. Låt sjuda upp i 3- 5 minuter.
Smaka av med lite salt och peppar och cirka 2 tsk gele.
Kycklingen  är klar efter cirka 1 timme och 20 minuter, men kolla så att köttsaften inte är rosa.

Servera tillsammans med kokt potatis och sås.

IMG_4200

0
5 kommentarer

Gårdagen i bilder

God morgon!
Klockan ringde lite extra tidigt idag, Molly och jag har varit ute på morgonpromenad och så har jag haft lite  tid att kolla igenom alla bilder från igår och dricka en kopp kaffe.  Och här har vi gårdagen  i lite bilder….

Daries hade bakat en jättegod citron-sockerkaka

IMG_4303

2 dl strösocker
2 ägg
50 gram smör
1 dl standardmjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 citron

Gör så här :
Ställ ugnen på 175 grader.  Smörj och bröa en fomen.
Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret  och blanda ner mjölken i det smälta smöret. Vänd sedan ner detta i äggblandningen.
Rör ihop de torra ingredienserna, riv sedan ner de gula skalet. Pressa ur saftn från citronen i äggsmeten och rör om.
Vänd till sist ner de torra ingredienserna och vänd om tills smeten blivit slät – vispa inte.
Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen, i ca 35 minuter.
kolla med en provsticka om den är färdig.  ( Är kakan färdig så ska inte provstickan vara kladdig. )
Låt kakan svalna lite innan du vänder den upp och ner på ett fat.

Klar att ätas.

IMG_4307

Innan vi skulle hem så åkte vi  till Norra delen av Öland på en liten utflykt.
Vi stannade till vid  Sandvik ( Sandviks kvarn ) och där proemerade vi längst vattnet.

Liten Nomi ( med fina flätan som Thelma har gjort )

IMG_4346

Thelma Warsen Petersson
IMG_4367

Efter sandvik så åkte vi till Äleklinta – det är så himla fint där, och vi hade  planerat att grilla lite lunch vid havet. Men trots att solen sken hela tiden så blåste det som bara den. Så vi höll nästan på att blåsa bort….

IMG_4396

IMG_4397-001

…..   Så därför grillade vi hemma hos syster i hennes trädgård  istället innan vi körde hem igen-
och vi var hemma i tid så att Melvin hann iväg på sin första fotbollsträning!

Blivande fotbollsproffset 🙂

IMG_4412-001

Och nu är klockan snart sju, dags att väcka resten av familjen,
Det verkar bli ett strålande väder även idag!

0
5 kommentarer

Köttbullar med kokt potatis och gräddsås

Vilken solig första maj vi har! Helt fantastiskt 🙂
Middagen igår blev grillat, och även till lunch idag. Vill ju verkligen passa på när det är så fint väder.
Och snart är det fika på altanen , såg  bara att jag inte hunnit skriva om köttbullarna vi åt sist när mamma var här och hälsade på,
Det var  Thelma som hjälpte till med maten den dagen, och här kommer receptet på Thelmas hemlagade köttbullar /pannbiffar.

IMG_3781

Det här behöver du :

Potatis

1 kilo nötfärs
1 finriven lök
1 ägg
salt
peppar
2- 3 msk hp- sause
smör

Såsen:
Stekskyn
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl gräddmjölk ( 50/ 50 )
1 1/2 msk kalvfond
Smaka av med salt och nymalen peppar

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienserna till biffarna och låt stå i kylen i en timme innan du ska steka dem
Skala potatisen och koka den.  Rulla och platta ut biffar eller rulla köttbullar  av färsen och stek dem i rikligt med smör.
När biffarna är klara ställ dem på låg värme i ugnen så att de behåller värmen undertiden du gör såsen.
Använd samma stekpanna som du stekt biffarna, lägg ner smöret och vispa ner mjölet och låt det skumma upp, utan att ta färg.
Häll i gräddblandningen, och fonden under tiden du vispar. Låt sjuda upp i 3- 5 minuter.
Smaka av med lite salt och peppar.  Servera sedan såsen med potatisen och köttbullarna.
Smaklig måltid.

Sedan gjorde jag även några biffar med finhackad fetaost / soltorkade tomat också.

IMG_3813

Och nu – ut i solen och fika!  🙂

0
3 kommentarer

Första maj

God morgon och välkommen första maj!
Ny månad och massa  nya recept 🙂  Dagens och maj månads första frukostbild blir en av mina favoritfrukostar : Kaffe,  knäckebröd och skivade ägg samt kaviar.

Det är gott det !

IMG_4286

Ha en solig och fin 1:a maj.

0
Kommentera

Trevlig Valborg

Kikar förbi bloggen lite snabbt och vill önskar er alla en Trevlig Valborg !

Jag har förberett ett tidsinställt inlägg här i föväg eftersom vi är på Öland nu  och ska vara hos min syster och grilla ikväll, och sedan ska vi såklart titta på brasan.  Thelma åkte tåget hit redan i Lördags, för hon ville hinna träffa kusinerna i ett par dagar. När man blir bjuden på middag  så vill man ha med sig någon present  till värdparet- och istället för den obligatoriska blomman som jag brukar köpa med mig när jag ska på middag så plockade jag ihop en korg med olika sorters servetter, doftljus, en söt duk och sedan dessa söta burkar som jag fyllde med färgglada non-stop.

IMG_4158-001

Fina nonstop-godis är bra att ha hemma när man ska baka!

IMG_4149

Vi ( Nomi och jag ) handlade temat  så att det gick i cerise / rosa- färger.
Och till barnens kusiner hittade Nomi fint  Hello Kittygodis

IMG_4271

Jag hoppas att ni får en riktigt fin och solig valborg!

Hörs snart.

0
7 kommentarer

God pizza och LCHF- pizza

Hej på er ,

Vädret startade ju lite halvtrist idag i växjö , men sedan klarnade det upp efter lunch och vi har haft riktigt soligt och  fint.
Och då passade vi på att börja att gräva ner syrenplantorna , och nu är nästan hela syrenhäcken planterad – inte för att det var så  långt –  knappt 15 meter som skulle grävas.  Nu ser vi fram emot fina lila syrener.

Efter att ha varit ute och planterat nästa hela dagen så har jag precis ställt in middagen i ugnen. Helstekt kyckling med rosmarin och citron står på menyn. Men igår blev det inte lika mycket hemlagat, utan vi åkte  bort till pizzerian och köpte med oss lite olika pizzor. Ett par vanliga vesuvio, och en med fläskfile och så beställde jag en pizza som hette ” Flygande Jakob”

IMG_4108

Precis som maträtten flygande Jacob så  var det
kyckling, bacon , och jordnötter på denna. En jättegod pizza!

Och för er som inte äter kolhydrater så tänkte jag tipsa om en LCHF- pizza som vi bakade för ett tag sedan. Den är också riktigt god.

LCHF PIZZA

Lchf-pizza1

Till botten behöver du:
150 gram philadelphiaost
3 ägg
5 1/2 dl riven stureost
1 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche

Egen tomatsås :
1 burk med tomatkross
2 msk tomatpure
1/2 msk torkad oregano
( 1 nypa socker -vilket kan ute om man äter strikt )

Fyllning :
Massa riven ost
skinka
Skivad lök & körsbärstomat – kan också uteslutas
Pepparoni
Och Philadelhiaost.

Förslag till andra fyllningar:
Stekt currykyckling
oliver
Köttfärs
fläskfile / oxfile
Bearneiesås
Sparris
svamp

Gör så här:
Ställ ugnen på 175 grader.
Vispa ihop ägg med philadelphiaosten , tills smeten blir slät.
Rör ner ost , grädde och creme fraiche. Häll upp på en plåt med bakplåtspapper. Och fördela smeten jämnt.
Grädda i ca 20- 25 minuter i mitten på ugnen, tills den är gyllene.
Under tiden kokar du tomatsåsen.
Rör ner samtliga ingredienser, och låt sjuda i 10 minuter.
Ställ ugnen på 200- 225 grader. Sedan toppar du pizzan med tomatsås, och den övriga fyllningen.
Klicka ut lite philadelphiaost, så blir det jättegott och krämigt på pizzan.
Grädda i 10 – 15 minuter – tills osten börjat bubbla.

Servera genast.

lchf2

Smaklig måltid!

Jag får många ( väldigt många ) önskemål om LCHF – rätter och kost,
Så jag blir lite nyfiken, är ni många som äter LCHF – skriv gärna om du gör det i kommentarsfältet.

0
17 kommentarer