Kikar bara förbi lite snabbt för att säga hej och önska er alla en fortsatt trevlig tisdagskväll,
Nu är det dags att stänga ner datorn för dagen och se en liten stund på tv:n. Och till detta har jag dukat fram lite nybakade gifflar med ost och skinka.
Påminner faktikst lite om pizzabullar, men jag tycker att dessa är snäppet godare.
Dessa kommer absolut att bakas fler gånger – jag bakade extra många och frös ner det som inte gick åt. Och jag tror att detta är en given liten matbit att plocka ner i picknick-korgen till sommaren. Annars ett gott och enkelt mellanmål, och även säkert riktigt gott till en sallad.
Fyllning : Nutella & smör 50 / 50
och en nypa salt.
( och hur mkt fyllning beror på hur mkt du brer på. Ju mer fyllning ju saftigare bullar)
Pensla medvispat ägg och strö över pärlsocker
Gör så här :
Smula jästen i en stor bunke / bakmaskin. Smält smör, och häll mjölken i samma kastrull och värm upp till fingervarmt. ( 37 grader)Häll över lite av mjölkblandningen över jästen och rör om tills det har löst upp sig ordentligt.Sedan blandar du i , sockret, saltet och vaniljsockret i degspadet och till sist mjölet, ta bara så mycket så att du får en smidig och fin deg .Arbeta degen väl , och låt den sedan jäsa tills den blir nästan dubbelt så stor. Ca 1 timme , bakar du en hälften så räcker det med hälften så lång jästid. Under tiden gör du fyllningen, rör ihop lika mycket nutella som smör 50 / 50 och en nypa salt. Lite mer en en halv burk gick åt när jag bakade. När degen har jäst klart , dela den i 6 delar och baka ut den på mjölat bakbord till en rektangel .
Bred ut rikligt med nutellafyllning. Och vik degen på mitten.
Skär sedan cirka 1 1/2 cm breda remsor från den vikta degens kortsida,
och tvinna längderna så att det blir små snurror. Pensla med vispat ägg och strö över pärlsocker.
Ställ ugnen på 225 ( 250 ) grader, låt bullarna jäsa i ytterligare 30 – 40 minuter.
Och grädda dem sedan i mitten i ugnen i cirka 8- 10 minuter. Ta ut den när de har fått en fin färg.
Låt dem svalna något på galler,
sedan är de klara att serveras.
För att söka på bloggens övriga recept ( förövrigt över 2000 stycken just nu) så klickar du HÄR
Jag har mat, efterrätter,buffemat, grillmat, bröd och småkakor. Hoppas du hittar något som du gillar.
Vill du följa bloggen finns den även på facebook HÄR och på instagram : @jennysmatblogg
Vi har bakat idag jag och Nomi- och för er som läser följer bloggen även på facebookså vet ni redan att det var nutellabullar som vi bakade. Och jag har tidigare bakat chokladbullar , men dessa blev riktigt goda, och vi hade ganska mycket smör i så det var nog det som gjorde det. Receptet kommer under morgondagen!
Och sen provsmakade vi en nyhet från Cloetta i helgen. Somriga hallon plopp med smak av gelehallon i vit tryffel .
De var vääääldigt söta, men goda!
Jag har ägnat förmiddagen åt att svara på frågor och era mail! 🙂 Tack för alla trevliga kommentarer ni skickar. Och sedan har vi förberett degen till bullbaket, den står nu på första jäsning. Har inte bestämt vad vi ska baka för någon smak! Vilken fyllning tycker ni är godast?
Men just nu är det är dags för liten lunch, kycklingsallad med hemmagjord vitlökssås.
Nomi gillar inte sallad så vi har vi lagat en pasta , med kyckling och sås till henne .
Smörstekt ljummen kyckling med blandad sallad, körsbärstomater, fetaost, rödlök och vitlökssås.
Jag var och handlade sommarkläder på H&M i veckan, och hittade dessa fina servetter.
Det fanns flera sorter i olika mönster, men dessa tyckte jag var finast.I gammeldags rosa, men text på. Knappt 10 :-
Riktigt fynd!
Nu har jag en tävling tillsammans med Linas matkasse där du kan vinna 2 stycken matkassar.
Vinnaren får välja helt valfritt vilka matkassarna blir.
* Linas Barnkasse, en matkasse för fem middagar till fyra personer med recept särskilt anpassade för att vara lätta att laga och lätta att gilla. (värde 769 kr per kasse).
* Linas Inspirationskasse, en matkasse med recept och spännande råvaror för tre middagar till fyra portioner (värde 569 kronor per kasse).
* Linas Originalkasse, Linas populära 5-dagarskasse fast med ett nytt namn (värde 769 kr per kasse).
Det ni ska göra för att vara med i tävlingen är att svara på frågan,
Och ange en giltig mailadress. Och glöm inte kolla in igen efter avslutad tävling för att se om det var just du som vann!!
Skriv svaret på frågan i kommentarsfältet.
Vilken är örten?
Örten är kransblommig och blir vanligen cirka 35 cm hög med vita eller ljuslila nektarrika blommor. Ursprungligen kommer örten från medelhavsområdet och förekommer i den grekiska mytologin. Det finns två arter, en sommarvariant som är 1-årig och en vintervariant med tjockare blad och som är flerårig. Örten anses vara magvänlig och dess färska blad ska lindra mot getingstick.
Inom matlagningen anses örten vara en särskilt bra bönkrydda, men används också till kött-, bön-, korv- och äggrätter, i grytor, soppor, såser och som té. I butikerna finns den oftast som torkad. Smaken påminner både om timjan och mynta med en dragning åt peppar.
Glass, skivad banan, krossade maränger varvat med vispad grädde och hemmagjord chokladsås.
Vill man kan man toppa med rostade mandelflarn.
Hemmagjorda chokladsås :
2 1/2 dl florsocker
75 gram smör
75 gram mörkchoklad ( eller ljus om man bättre gillar det)
2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
Gör så här :
Smältsmöret, rör ner flocksocker+ vaniljsocker och bryt ner chokladen
rör till det smält samman, häll i grädden och låt det sjuda upp. Ta bort från plattan när det börjat koka.
Vi äter mycket oliver och soltorkade tomater här hemma. Och de finns några i burk som är goda. Men de allra godaste oliverna och soltorkade tomaterna tycker jag är de som man köper i lösvikt på Ica. Smakrika, med goda kryddblandningar. Och när man ska baka bröd/ pizza så tycker jag att oljan från tomater är riktigt bra att använda. Och oljan är även jättegod att använda när du gör eget vitlöksbröd, pressa i en vitlök i oljan och ringla rikligt med olja över ett gott lantbröd och värm dem i ugnen tills de är krispiga .Så kasta inte marinaden från tomaterna.
Ja – då är det redan helg imorgon igen , hur snabbt har inte denna veckan gått?!
Vi har haft middagsgäster på besök idag, Emma och Niklas har varit här och vi grillade! Det blev marinerad fläskytterfile, kryddiga chorizokorvar, köttbullespett ( Barnens favorit ) sparris, och färskostfyllda champinjoner med potatiskroketter, sallad och såser.Mycket mat med andra ord. Sedan blev det lite fika efter det.
En dajmtårta med massa jordgubbar, inte ett dugg hembakad! Men perfekt när man inte hunnit baka.
Och nu tänkte jag precis sätta mig och börja läsa en ny bok jag varit och köpt,
med en stor kopp med varm nyponsoppa, mandelbiskvier och en sked med kall gräddglass.
Den stora lila / mönstrade te-koppen kommer från indiska.
God morgon på er,
Gårdagen bjöd på en riktig sommarvärme, och då kan man inte sitta inomhus- så det blev en fixar-dag i trädgården.
Vi klippte rosenbuskarna ( herregud vad svårt ), klippte gräset, rensade rabattena och vattnade syrenhäcken. Och sa jag att salladen har börjat växa som jag och Nomi planterade i pallkragarna? Ska bli roligt att göra sallad från den egen trädgården. Men några morötter syns inte till- men när de dyker upp så kommer det bakas morotskaka av dem 🙂
Här kommer receptet på den grymt goda Morotskakan vi gjorde förra veckan.
Det här behöver du
3 dl rapsolja
3 1/2 dl strösocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
cirka ett halvt kilo rivna morötter
Till glasyren :
250 gram philadelphiaost
2 msk pressad citron
knappt 50 gram smör
och cirka 1 1/2 dl florsocker
Gör så här:
Smörj och bröa din form med avtagbara kanter ( 20 – 22 cm ) Ställ ugnen på 175 grader.
Finriv morötterna, och blanda ihop alla torra ingredienser ( förutom strösockret ) till kakan i en skål.
Vispa ihop rapsoljan och sockret till en fluffig och porös smet i en annan skål, vispa i ett ägg i taget. Vänd sedan ner morötterna i den porösa smeten.
Och vänd ner de torra ingredienserna. Blanda inte för mycket utan vänd försiktigt ned – annars finns risk att kakan sjunker ihop.
Häll upp smeten i den smorda formen, det är ganska mycket smet. Och grädda i cirka 70- 75 minuter i nedre delen av ugnen.
Kolla gärna med en sticka så att kakan är klar. Under tiden kakan svalnar så vispar du ihop alla ingredienser till glasyren, kanske vill du ha glasyren lite tjockare. Använd då mer florsocker.
När kakan svalnat helt så breder du på glasyren.
Sedan är den klar att ätas.
Morotskakan förvaras sedan svalt. Om det nu blir något över 😎
Detta är en kaka som man absolut kan förbereda kvällen innan,
den blir bara ännu godare !