Hoppas du sovit gott, här ringde väckarklockan strax innan klockan sju. Och medan Jacob var ute och gick morgonpromenaden med Mollys så hann jag med att koka lite gröt. Så idag blev det även lite mannagrynsgröt till smörgåsarna. Sist vi gjorde mannagrynsgröt så hade vi färska skivade jordgubbar till gröten men idag blev det istället lite kanel och så lite kall mjölk såklart . . . .
Det blev något tokigt när jag skulle lägga in inlägget i morse, Så jag testar igen och hoppas att det syns nu 🙂
Roligt att ni har varit så många och tävlat om linas matkassar.
Tips på vardagsmat är det som efterfrågas mest av er här på bloggen,
Och där platsar kasslergratäng bra in.
Till en stor form :
8 dl kokt pasta
300 gram kassler
Tomater
2 dl riven Ost
Ostsås
6 dl grädd-mjölk
150 gram mjukost med (en sådan på tub / ask )
1- 2 dl riven (lättsmält )ost
2-3 msk mjöl
salt och peppar
Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Finstrimla kasslern. Koka pastan i saltat vatten, tills den nästan är helt klar.
Under tiden gör du ostsåsen, låt gräddemjölken sjuda upp. Spara dock lite vätska till redningen.
Vispa ihop mjölet med vätskan, och häll i redningen i såsen och låt det sjuda upp igen, smaka av med salt och peppar. Vänd ner kasslern i såsen och låt det sjuda tillsammans till pastan är färdig. Ta bort kastrullen från plattan och häll i mjukost och ost, och häll även ner pastan i såsen och rör om tills det blandat sig.
Häll upp allt i en form och toppa med skivad tomat och riven ost.
Gratinera i cirka en kvart – tjugo minuter.
Eller tills gratängen fått en fin färg.
Igår rusade dagen förbi, och vi hade fikagäster på eftermiddagen. Det var Ingela och sonen Ludvig kom och hälsade på.
Jag passade på att baka efter ett nytt recept jag hittat i en gammal recepttidning,
det blev en långpannekaka med smak av mint.
Nomi ville göra lite extra fint så vi plockade vi in lite små rosa blommor från trädgården
och hade i den lilla mjölkkannan på bordet.
Recept på långpannekakor kan man inte få för många av.
Kanonbra att baka till kalas, eller om man vill fylla upp frysen.
Gör så här
Ställ ugnen på 150 grader.
Smält smöret på svag värme, och låt svalna. Vispa socker och ägg poröst, vänd sedan i smöret.
Mixa mariannegodisarna till pulver, och rör ihop detta med de övriga torra ingredienserna
rör ner dessa ( vispa inte) i smeten och blanda försiktigt om till en slät smet,
och häll sedan upp det på en långpanna med bakplåtspapper.
Grädda i mitten på ugnen i ca 30 – 35 minuter.
Ska sedan helst stå kallt en stund innan servering så de blir sådär sega / knäckiga.
Nu hade vi lite bråttom, så vi serverade dem varma. Men jag tycker att de var goda varma också – påminner om mintkladdkaka.
Det blev en snabblagad lunch idag : Omelett med skinka och mjukost.
Med en grönsallad.
Till en mindre stekpanna:
2 ägg
2 msk grädde
Lite salt
olivolja
Skinka + mjukost.
Gör så här:
Vispa ihop ägg och grädde och lite salt.
Värm upp en stekpanna med olivolja, och häll ner äggblandningen
Bryn den gyllene på ena sidan och vänd, lägg på skinka och mjukost, och vik den ena sidan över.
Klar att serveras med en god sallad.
Vår väckarklocka ringde lite extra tidigt idag eftersom jag och Thelma hade tid för utvecklingssamtal för henne innan skolan började 🙂
Och till den tidiga frukost blev det macka och juice för thelma och jag drack en kopp kaffe och ett par finncrips med keso, tomat och timjan ( timjan är nog förövrigt en av de godaste kryddorna i matlagning ) Och joda…. receptet på ost-och skinkgifflarna kommer dyka upp inom kort.
Kikar bara förbi lite snabbt för att säga hej och önska er alla en fortsatt trevlig tisdagskväll,
Nu är det dags att stänga ner datorn för dagen och se en liten stund på tv:n. Och till detta har jag dukat fram lite nybakade gifflar med ost och skinka.
Påminner faktikst lite om pizzabullar, men jag tycker att dessa är snäppet godare.
Dessa kommer absolut att bakas fler gånger – jag bakade extra många och frös ner det som inte gick åt. Och jag tror att detta är en given liten matbit att plocka ner i picknick-korgen till sommaren. Annars ett gott och enkelt mellanmål, och även säkert riktigt gott till en sallad.
Fyllning : Nutella & smör 50 / 50
och en nypa salt.
( och hur mkt fyllning beror på hur mkt du brer på. Ju mer fyllning ju saftigare bullar)
Pensla medvispat ägg och strö över pärlsocker
Gör så här :
Smula jästen i en stor bunke / bakmaskin. Smält smör, och häll mjölken i samma kastrull och värm upp till fingervarmt. ( 37 grader)Häll över lite av mjölkblandningen över jästen och rör om tills det har löst upp sig ordentligt.Sedan blandar du i , sockret, saltet och vaniljsockret i degspadet och till sist mjölet, ta bara så mycket så att du får en smidig och fin deg .Arbeta degen väl , och låt den sedan jäsa tills den blir nästan dubbelt så stor. Ca 1 timme , bakar du en hälften så räcker det med hälften så lång jästid. Under tiden gör du fyllningen, rör ihop lika mycket nutella som smör 50 / 50 och en nypa salt. Lite mer en en halv burk gick åt när jag bakade. När degen har jäst klart , dela den i 6 delar och baka ut den på mjölat bakbord till en rektangel .
Bred ut rikligt med nutellafyllning. Och vik degen på mitten.
Skär sedan cirka 1 1/2 cm breda remsor från den vikta degens kortsida,
och tvinna längderna så att det blir små snurror. Pensla med vispat ägg och strö över pärlsocker.
Ställ ugnen på 225 ( 250 ) grader, låt bullarna jäsa i ytterligare 30 – 40 minuter.
Och grädda dem sedan i mitten i ugnen i cirka 8- 10 minuter. Ta ut den när de har fått en fin färg.
Låt dem svalna något på galler,
sedan är de klara att serveras.
För att söka på bloggens övriga recept ( förövrigt över 2000 stycken just nu) så klickar du HÄR
Jag har mat, efterrätter,buffemat, grillmat, bröd och småkakor. Hoppas du hittar något som du gillar.
Vill du följa bloggen finns den även på facebook HÄR och på instagram : @jennysmatblogg
Vi har bakat idag jag och Nomi- och för er som läser följer bloggen även på facebookså vet ni redan att det var nutellabullar som vi bakade. Och jag har tidigare bakat chokladbullar , men dessa blev riktigt goda, och vi hade ganska mycket smör i så det var nog det som gjorde det. Receptet kommer under morgondagen!
Och sen provsmakade vi en nyhet från Cloetta i helgen. Somriga hallon plopp med smak av gelehallon i vit tryffel .
De var vääääldigt söta, men goda!
Jag har ägnat förmiddagen åt att svara på frågor och era mail! 🙂 Tack för alla trevliga kommentarer ni skickar. Och sedan har vi förberett degen till bullbaket, den står nu på första jäsning. Har inte bestämt vad vi ska baka för någon smak! Vilken fyllning tycker ni är godast?
Men just nu är det är dags för liten lunch, kycklingsallad med hemmagjord vitlökssås.
Nomi gillar inte sallad så vi har vi lagat en pasta , med kyckling och sås till henne .
Smörstekt ljummen kyckling med blandad sallad, körsbärstomater, fetaost, rödlök och vitlökssås.
Jag var och handlade sommarkläder på H&M i veckan, och hittade dessa fina servetter.
Det fanns flera sorter i olika mönster, men dessa tyckte jag var finast.I gammeldags rosa, men text på. Knappt 10 :-
Riktigt fynd!