Kasslergratäng

Tips på vardagsmat är det som efterfrågas mest av er här på bloggen,
Och där platsar kasslergratäng bra in.

IMG_4590

Till en stor form :
8 dl kokt pasta
300 gram kassler
Tomater
2 dl riven Ost

Ostsås
6 dl grädd-mjölk
150  gram mjukost med (en sådan på tub / ask )
1- 2 dl riven (lättsmält )ost
2-3  msk mjöl
salt och peppar

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Finstrimla kasslern. Koka pastan i saltat vatten, tills den nästan är helt klar.
Under tiden gör du ostsåsen, låt gräddemjölken sjuda upp. Spara dock lite vätska till redningen.
Vispa ihop mjölet med vätskan, och häll i redningen i såsen och låt det sjuda upp igen, smaka av med salt och peppar. Vänd ner kasslern i såsen och låt det sjuda tillsammans till pastan är färdig. Ta bort kastrullen från plattan och häll i mjukost och ost, och häll även ner pastan i såsen och rör om tills det blandat sig.
Häll upp allt i en form och toppa med skivad tomat och riven ost.

Gratinera i cirka en kvart – tjugo minuter.
Eller tills gratängen fått en fin färg.

IMG_4597

Smaklig måltid!

0
8 kommentarer

Sega mintrutor

God morgon och välkommen Torsdag!

Igår rusade dagen förbi, och vi hade fikagäster på eftermiddagen. Det var Ingela och sonen Ludvig kom och hälsade på.
Jag passade på att baka efter ett nytt recept jag hittat i en gammal recepttidning,
det blev en långpannekaka med smak av mint.

Nomi ville göra lite extra fint så vi plockade vi  in lite små rosa blommor från trädgården
och hade i den lilla mjölkkannan på bordet.

IMG_4580

IMG_4583

Recept på långpannekakor kan man inte få för många av.
Kanonbra att baka till kalas, eller om man vill fylla upp frysen.

Till den sega mintkakan behöver du :

200 gram smör
4 ägg
5 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
8 msk kakao
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
1 påse med mariannegodis (sådan med papper)

IMG_4564

Gör så här
Ställ ugnen på 150 grader.
Smält smöret på svag värme, och låt svalna. Vispa socker och ägg poröst, vänd sedan i smöret.
Mixa mariannegodisarna till pulver, och rör ihop detta med de övriga torra ingredienserna
rör ner dessa ( vispa inte) i smeten  och blanda försiktigt om till en slät smet,
och häll sedan upp det på en långpanna med bakplåtspapper.

Grädda i mitten på ugnen i ca 30 – 35 minuter.

Ska sedan helst stå kallt en stund innan servering så de blir sådär sega / knäckiga.
Nu hade vi lite bråttom, så vi serverade dem varma.  Men jag tycker att de var goda varma också – påminner om mintkladdkaka.

IMG_4566

0
14 kommentarer

Omelett med skinka och mjukost

Det blev en snabblagad lunch idag : Omelett med skinka och mjukost.

Med en grönsallad.

IMG_4539-001

Till en mindre stekpanna:
2 ägg
2 msk grädde
Lite salt
olivolja
Skinka + mjukost.

Gör så här:
Vispa ihop ägg och grädde och lite salt.
Värm upp en stekpanna med olivolja, och häll ner äggblandningen
Bryn den gyllene på ena sidan och vänd,  lägg på skinka och mjukost, och vik den ena sidan över.
Klar att serveras med en god sallad.

0
8 kommentarer

Tidig frukost

God morgon !

Vår väckarklocka ringde lite extra tidigt idag eftersom jag och Thelma hade tid för utvecklingssamtal för henne innan skolan började 🙂

Och till den tidiga frukost blev det macka och juice för thelma och jag  drack en kopp kaffe och ett par finncrips med keso, tomat och timjan ( timjan är nog förövrigt en av de godaste kryddorna i matlagning ) Och joda…. receptet på ost-och skinkgifflarna kommer dyka upp  inom kort.

IMG_9452

0
1 kommentar

Nybakade gifflar

Kikar bara förbi lite snabbt  för att säga hej och önska er alla en fortsatt trevlig tisdagskväll,
Nu är det dags att stänga ner datorn för dagen och se en liten stund på tv:n.  Och till detta har jag dukat fram lite nybakade gifflar med ost och skinka.
Påminner faktikst lite om pizzabullar, men jag tycker att  dessa är snäppet godare.

IMG_4514

Dessa kommer absolut  att bakas fler gånger –  jag bakade extra många och frös ner det som inte gick åt. Och jag tror att detta är en given liten matbit att plocka ner i picknick-korgen till sommaren. Annars ett gott och enkelt mellanmål,  och även säkert riktigt gott till en sallad.

0
6 kommentarer

Nutellabullar

IMG_4495

Vi bakade måååånga bullar ( dubbelt) Dessa är lite kletiga att baka- vill du göra det lättare för dig, så gör ”vanliga” bull-längder .

Och här kommer receptet :

100 gram jäst för söta degar
350 gram smör
10 dl standardmjölk
4 dl strösocker
2 tsk äkta vaniljsocker
1 kryddmått salt
2,5 – 3 liter vetemjöl

Fyllning : Nutella & smör 50 / 50
och en nypa salt.

( och hur mkt fyllning beror på hur mkt du brer på. Ju mer fyllning ju saftigare bullar)

Pensla medvispat  ägg och strö över pärlsocker

Gör så här :
Smula jästen i en stor bunke / bakmaskin. Smält smör, och häll mjölken i samma kastrull och värm upp till fingervarmt. ( 37 grader)Häll över lite av mjölkblandningen över jästen och rör om tills det har löst upp sig ordentligt.Sedan blandar du i , sockret, saltet och vaniljsockret i degspadet och till sist mjölet, ta bara så mycket så att du får en smidig och fin deg .Arbeta degen väl , och låt den sedan jäsa tills den blir nästan dubbelt så stor. Ca 1 timme , bakar du en hälften så räcker det med hälften så lång jästid. Under tiden gör du fyllningen, rör ihop lika mycket nutella som smör 50 / 50 och en nypa salt. Lite mer en en halv burk gick åt när jag bakade.  När degen har jäst klart , dela den i 6 delar och baka ut den på mjölat bakbord  till en rektangel .

Bred ut rikligt med nutellafyllning.  Och vik degen på mitten.

IMG_4472
Skär sedan cirka 1 1/2 cm breda remsor från den vikta degens kortsida,
och tvinna längderna så att det blir små snurror. Pensla med vispat ägg och strö över pärlsocker.

IMG_4481
Ställ ugnen på 225 ( 250 )  grader, låt bullarna jäsa i ytterligare 30 – 40 minuter.
Och grädda dem sedan i mitten i ugnen i cirka 8- 10 minuter. Ta ut den när de har fått en fin färg.

Låt dem svalna något på galler,
sedan är de klara att serveras.

IMG_4504

För att söka på bloggens övriga recept ( förövrigt över 2000 stycken just nu)  så klickar du HÄR
Jag har mat, efterrätter,buffemat, grillmat, bröd och småkakor. Hoppas du hittar något som du gillar.

Vill du följa bloggen finns den även på facebook HÄR och på instagram : @jennysmatblogg

1
58 kommentarer

Hallon plopp

God kväll i stugan!

Vi har bakat idag  jag och Nomi- och för er som läser följer bloggen även på facebook så vet ni redan att  det var nutellabullar som vi bakade. Och jag har tidigare bakat chokladbullar , men dessa blev riktigt goda, och vi hade ganska mycket smör i så det var nog det som gjorde det. Receptet kommer under morgondagen!

Och sen provsmakade vi en nyhet från Cloetta i helgen. Somriga hallon plopp med smak av gelehallon i vit tryffel .
De var vääääldigt söta, men goda!

IMG_4449

Har du provsmakat den?

0
5 kommentarer

Lunchdags

Hej hej,

Jag har ägnat förmiddagen åt att svara på frågor och era mail!  🙂 Tack för alla trevliga kommentarer ni skickar.  Och sedan har vi förberett degen till bullbaket, den står nu på första jäsning. Har inte bestämt vad vi ska baka för någon smak!  Vilken fyllning tycker ni är godast?

Men just nu är det är dags för liten lunch, kycklingsallad med hemmagjord vitlökssås.

Nomi  gillar inte sallad så vi har vi lagat en pasta , med kyckling och sås till henne .

IMG_2825

Smörstekt ljummen  kyckling med  blandad sallad, körsbärstomater, fetaost, rödlök och vitlökssås.

0
11 kommentarer

Fina servetter

Jag var och handlade sommarkläder på H&M i veckan, och hittade dessa fina servetter.
Det fanns flera sorter i olika mönster, men dessa tyckte jag var finast.I gammeldags rosa, men text på. Knappt 10 :-
Riktigt fynd!

IMG_4417-001

0
3 kommentarer

TÄVLINGSDAX

Vi startar lördagen med en riktigt matig tävling!

Nu har jag en tävling tillsammans med Linas matkasse där du kan vinna 2 stycken matkassar. 
Vinnaren får välja helt valfritt vilka matkassarna blir.

* Linas Barnkasse, en matkasse för fem middagar till fyra personer med recept särskilt anpassade för att vara lätta att laga och lätta att gilla. (värde 769 kr per kasse).
* Linas Inspirationskasse, en matkasse med recept och spännande råvaror för tre middagar till fyra portioner (värde 569 kronor per kasse).
* Linas Originalkasse, Linas populära 5-dagarskasse fast med ett nytt namn (värde 769 kr per kasse).

Linas

Det ni ska göra för att vara med i tävlingen är att svara på frågan,
Och ange en giltig mailadress. Och glöm inte kolla in igen efter avslutad tävling för att se om det var just du som vann!!

Skriv svaret på frågan i kommentarsfältet.

Vilken är örten?

Örten är kransblommig och blir vanligen cirka 35 cm hög med vita eller ljuslila nektarrika blommor. Ursprungligen kommer örten från medelhavsområdet och förekommer i den grekiska mytologin. Det finns två arter, en sommarvariant som är 1-årig och en vintervariant med tjockare blad och som är flerårig. Örten anses vara magvänlig och dess färska blad ska lindra mot getingstick.

Inom matlagningen anses örten vara en särskilt bra bönkrydda, men används också till kött-, bön-, korv- och äggrätter, i grytor, soppor, såser och som té. I butikerna finns den oftast som torkad. Smaken påminner både om timjan och mynta med en dragning åt peppar.

Örtens latinska namn är Satureja

****************************************************************************************************************************************************

Tävlingen pågår till och med Torsdag,
Och på fredag kommer en vinnare utses.

 

Good Luck!

0
203 kommentarer