Hemmagjorda potatischips i ugn

Har ni gjort egna chips någon gång ?   Det är jättelätt och tar inte speciellt lång tid.

Dessa krispiga  potatischips kryddade vi med sourcreme & onion krydda.
Kryddorna är popcornkrydda och  går att köpa på biograferna, men har även sett att de finns billigare att köpa vid popcornen i mataffärerna.

IMG_4605-001

Tycker man inte om olivolja, så välj en olja som är naturell, t.ex rapsolja

Till 1 plåt:
2 potatisar
olivolja
Popcornkrydda

Gör så här:
Ställ ugnen på 150 grader,
Tvätta potatisen väl eller skala. Skiva den i tunna skivor, med tillexempel en osthyvel,  och lägg bitarna på hushållspapper
så överflödig vätska försvinner.  Lägg skivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper, och ställ in i ugnen i cirka 20 minuter.
Ta ut dem och ringla över olivolja , alternativt pensla dem med olja. Och ställ in cirka 10 – 15 minuter igen. Tills de fått fin färg.
När du tar ut dem  lägg dem på ett hushållspapper så överflödig olja försvinner, och krydda dem med valfri krydda eller salta.

Klara att servera

21
17 kommentarer

Filmtips önskas

IMG_4627

Tiden bara rusar iväg idag och jag tänkte snart åka bort till affären och handla lite, men ville kika förbi bloggen och se om jag kunde få lite bra filmtips av er. Har du sett någon bra som du vill tipsa om?

Annars har Melvin var iväg på kalas nu på förmiddagen, och hade så roligt att han inte pratat om annat sedan vi hämtade honom!  Jacob har vi skjutsat till kompisar och Thelma har kompis här. Nomi är jättenöjd när hon får vara med och leka med de syskonen och deras  kompisarna  och har precis blivit ansiktsmålade för tredje gången denna veckan. Denna gången till en katt, annars är det fjärilar som verkar vara ett populära temat.

Det regnar ju som sagt en hel del i växjö idag , men emellan regnskurarna så har jag och Nomi  hunnit att plocka
in lite fina blå förgätmigej till köket –  vi har hur mycket som helst som växer i trädgården.  Så Fina!

IMG_4623

0
9 kommentarer

Gifflar med ost och skinka

 

Gifflar, som kan varieras jättemycket.  Jag bakade dessa är ost – och skinka.
Men även goda att fylla med mozzarella, basilika och tomat, eller varför inte färskost och oliver , eller soltorkade tomater och en god ost.

IMG_4514
Riktigt goda, och lättbakade.

IMG_4518
Det här behöver du till cirka 25 gifflar :

1 pkt jäst för osötade degar
50 gram smör
2 dl mjölk
2 dl vatten
1/2 tsk salt
10 dl vetemjöl

Fyllning:
2 dl riven  Ost
25 mindre skink- bitar

Garnering :
Uppvispat ägg
Sesamfrön

Gör så här:

Smula ner jästen i en skål,
smält smöret och häll i vätskan i smöret. Värm tills det är fingervarmt 37 grader.
Lös jästen med lite av vätskan och rör tills det har löst sig helt. Tillsätt resten av vätskan och  de övriga ingredienserna under omrörning ( gärna bakmaskin) .
Degen ska bli smidig och ta inte mer mjöl än vad som behövs, utan spara ev. lite till utbakningen.
Låt degen jäsa i cirka 1 timme, ta sedan ut degen på mjölat bakbord.
Arbeta degen smidig, tillsätt ev lite mjöl – men den ska inte bli för hård.
Dela degen i fyra delar och rulla ut dem till cirklar , så de ser ut som pizzabottnar, och dela upp den så här :

IMG_4486

Varje del fyller du ut med lite ost och en skink- bit

IMG_4487

Sedan rullar du ihop den ,
du börjar med den längsta delen och rullar ihop så att du avslutar med den kortaste delen.

IMG_4493

Sedan penslar du gifflarna med uppvispat ägg,
Strö över sesamfrön och låt dem jäsa ytterligare i cirka 30 minuter.

Grädda dem sedan  mitten på ugnen i 250 grader i cirka 8- 12 minuter.
eller tills de blivit gyllene.

Klara att serveras,

IMG_4510

6
19 kommentarer

Fredag och filmkväll

Hej hej

Hoppas din fredag har varit bra.  Här tycker jag att det har varit ganska blåsigt idag, men väldigt varmt. Så det måste ju betyda att sommaren närmar sig iallafall!Och nu är middagen är uppäten och disken är bortplockad,  vi gjorde köttfärpaj (utan äggstanning) och  det är ju verkligen jättegott med matpajer,Men trots det så gör blir det inte att vi lagar det så ofta. Det får bli ändring på det minsann !

Nu är det dags att kolla lite film och duka fram fredagsgodiset.

IMG_4644

Hej på en stund!

0
10 kommentarer

Vinnaren av Linas matkassar är . . . .

Nu är vinnaren utsedd i tävlingen om Linas två matkassar

Linas

Och rätt svar på frågan i tävlingen var : Kyndel.
Rätt svar hade Elin och hon vann med denna motivering :

Svaret är Kyndel..
är verkligen behov av en matkasse (är student)
tack för en väldigt inspirerande blogg
kram elin

Stort grattis Elin till vinsten!
Maila mig dina adressuppgifter på denna adressen
jennysmatblogg@hotmail.se Märk mailet med Linas matkasse.

0
Kommentera

Frukostgröt

Good morning!

Hoppas du sovit gott, här ringde väckarklockan strax innan klockan sju. Och medan Jacob  var ute och gick morgonpromenaden med Mollys så hann jag med att koka lite gröt. Så idag blev det även lite mannagrynsgröt till smörgåsarna. Sist vi gjorde mannagrynsgröt så hade vi färska skivade  jordgubbar till gröten  men  idag  blev det istället lite  kanel och så lite kall mjölk såklart . . . .

Det blev något tokigt när jag skulle lägga in inlägget i morse, Så jag testar igen och hoppas att det syns nu 🙂

IMG_2543

Roligt att ni har varit så många och tävlat om linas matkassar.

Jag ska snart försöka utse en vinnare.

På återseende !

0
Kommentera

Kasslergratäng

Tips på vardagsmat är det som efterfrågas mest av er här på bloggen,
Och där platsar kasslergratäng bra in.

IMG_4590

Till en stor form :
8 dl kokt pasta
300 gram kassler
Tomater
2 dl riven Ost

Ostsås
6 dl grädd-mjölk
150  gram mjukost med (en sådan på tub / ask )
1- 2 dl riven (lättsmält )ost
2-3  msk mjöl
salt och peppar

Gör så här:
Ställ ugnen på 225 grader.
Finstrimla kasslern. Koka pastan i saltat vatten, tills den nästan är helt klar.
Under tiden gör du ostsåsen, låt gräddemjölken sjuda upp. Spara dock lite vätska till redningen.
Vispa ihop mjölet med vätskan, och häll i redningen i såsen och låt det sjuda upp igen, smaka av med salt och peppar. Vänd ner kasslern i såsen och låt det sjuda tillsammans till pastan är färdig. Ta bort kastrullen från plattan och häll i mjukost och ost, och häll även ner pastan i såsen och rör om tills det blandat sig.
Häll upp allt i en form och toppa med skivad tomat och riven ost.

Gratinera i cirka en kvart – tjugo minuter.
Eller tills gratängen fått en fin färg.

IMG_4597

Smaklig måltid!

0
8 kommentarer

Sega mintrutor

God morgon och välkommen Torsdag!

Igår rusade dagen förbi, och vi hade fikagäster på eftermiddagen. Det var Ingela och sonen Ludvig kom och hälsade på.
Jag passade på att baka efter ett nytt recept jag hittat i en gammal recepttidning,
det blev en långpannekaka med smak av mint.

Nomi ville göra lite extra fint så vi plockade vi  in lite små rosa blommor från trädgården
och hade i den lilla mjölkkannan på bordet.

IMG_4580

IMG_4583

Recept på långpannekakor kan man inte få för många av.
Kanonbra att baka till kalas, eller om man vill fylla upp frysen.

Till den sega mintkakan behöver du :

200 gram smör
4 ägg
5 dl socker
2 1/2 dl vetemjöl
8 msk kakao
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
1 påse med mariannegodis (sådan med papper)

IMG_4564

Gör så här
Ställ ugnen på 150 grader.
Smält smöret på svag värme, och låt svalna. Vispa socker och ägg poröst, vänd sedan i smöret.
Mixa mariannegodisarna till pulver, och rör ihop detta med de övriga torra ingredienserna
rör ner dessa ( vispa inte) i smeten  och blanda försiktigt om till en slät smet,
och häll sedan upp det på en långpanna med bakplåtspapper.

Grädda i mitten på ugnen i ca 30 – 35 minuter.

Ska sedan helst stå kallt en stund innan servering så de blir sådär sega / knäckiga.
Nu hade vi lite bråttom, så vi serverade dem varma.  Men jag tycker att de var goda varma också – påminner om mintkladdkaka.

IMG_4566

0
14 kommentarer

Omelett med skinka och mjukost

Det blev en snabblagad lunch idag : Omelett med skinka och mjukost.

Med en grönsallad.

IMG_4539-001

Till en mindre stekpanna:
2 ägg
2 msk grädde
Lite salt
olivolja
Skinka + mjukost.

Gör så här:
Vispa ihop ägg och grädde och lite salt.
Värm upp en stekpanna med olivolja, och häll ner äggblandningen
Bryn den gyllene på ena sidan och vänd,  lägg på skinka och mjukost, och vik den ena sidan över.
Klar att serveras med en god sallad.

0
8 kommentarer

Tidig frukost

God morgon !

Vår väckarklocka ringde lite extra tidigt idag eftersom jag och Thelma hade tid för utvecklingssamtal för henne innan skolan började 🙂

Och till den tidiga frukost blev det macka och juice för thelma och jag  drack en kopp kaffe och ett par finncrips med keso, tomat och timjan ( timjan är nog förövrigt en av de godaste kryddorna i matlagning ) Och joda…. receptet på ost-och skinkgifflarna kommer dyka upp  inom kort.

IMG_9452

0
1 kommentar