Sådär, nu är jag hemma igen – efter att ha vinkat av lillasyster och hennes familj vid flygplatsen 🙂 De ska resa till solen och värmen, Cypern blev det denna gången- där även vi var i höstas. Och jag kan absolut tänka mig att åka dit igen, men just nu tittar vi på lite andra resmål. Vi får väl se vilket det blir när det är bokat och klart. . .
Minns ni blad-salladen som jag och Nomi sådde för ett tag sedan? Den har vuxit ganska bra – även om vi inte sådde så mycket.
Men igår så plockade vi in lite och hade den i salladen .
Vi hade även söta körsbärstomater, klyftad honungsmelon, rödlök och fetaost i
med en isbergssallad som grund, så att det blir krispigt.
Det är gott att ha frukt i salladen. Just melon och fetaost är en perfekt kombo.
Eller jordgubbar och fetaost. Har ni inte provat – så gör det ! Det är jättegott.
Hejsan.
Hoppas ni har en stråladen fredag idag! Maten igår blev lyckad , men vi var så mätta att vi knappt orkade efterrätten. Nu packar syster in sina väskor i bilen – för vi ska snart köra dem till flygplatsen , så medan de packar in i bilen så tänkte jag visa lite bilder från middagen igår :
Förrätt : kräftröra på en smörstekt toast
Varmrätten : Oxfilé med potatisgratäng
Och blandad grönsallad med fetaost
Och så blev det små minipajer, ( kladdkakebotten) med vit choklad.
Toppad med lättvispad grädde och färska hallon.
Recepten kommer dyka upp senare under dagen.
Tills dess – ha en riktigt fin fredag.
Nu är städningen så gott som klar här hemma och huset är dammfritt ( nästan ) och luktar Ajax. Härligt.
Oxfileen är framtagen för att få rumstemperatur innan den ska in i ugnen, och efterrätten ( sega minipajer med vitchoklad ) står nu i ugnen och ska gräddas gyllene – och det doftar gott i hela köket. Tänkte servera minipajerna med lättvispad grädde och lite färska hallon.
Och så en liten bild på hallen – som även den städad och fixad med lite fina ” förgätmejej” – blommor.
Och förutom att plocka in en bukett till hallen så vi plockade även in en liten bukett med ”förgätmejej” till köksbordet och dukning, På tal om dukning ….. så är det dags för att börja med det. Gästerna kommer snart.
Och tack för att du läser, och det är jätteroligt att du tar dig tid att skriva en kommentar * jag läser alla* ! 🙂
Hoppas ni fått en fin start på dagen. Hos mig pågår det storstädning och förberedelser då vi får gäster i eftermiddag,
Melvin mår bara bra, och har inte ont i halsen längre, så Jag och barnen ska snart gå ut och plocka in lite nya färska blommor att duka med, det är riktigt trevligt att kunna plocka in blommor direkt ifrån trädgården. Gästerna som kommer är min numera 30 åriga syster ( jisses så fort tiden går!!) och hennes familj och vi ska bjuda på en tre rätters meny – födelsedagsmiddag- och förrätten blir en smörstekt snitt med kräftor, och mango& melon och lök, toppad med en syrlig citronmarinad
En annan förrätt är denna:
Små våffelhjärtan med vispad creme fraiche , stenbitsrom , fin hackad rödlök och lite dill.
Gör så här:
Dela upp de frasiga ( kalla ) våfflorna i hjärtan.
Lägg en msk med vispad creme fraiche på varje bit,
toppa med finhackad lök , stenbits rom och en dillkvist.
Vissa veckor är det svårare att planera matscheman än andra, och denna veckan så prövar vi Linas matkasse under tre dagar. Och behöver inte alls fundera på vad vi ska handla och äta.
Men nu dyker receptet på pajen upp som många har mailat och frågat efter 🙂
Pajdeg :
3 dl vetemjöl
125 gram smör
3 tsk kallt vatten
1/2 tsk salt
Fyllning :
500- 600 gram köttfärs
1 finriven gul lök
1 burk med krossade fylliga tomater
1 msk chilisås
50 gram philadelphiaost
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
Topping : skivade tomater och riven ost
Soya kulör- för färgens skull
Gör så här :
Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen, och tryck ut den i formen, nagga den lätt med en gaffel. Låt vila i kylskåpet i cirka 30 minuter, detta för att förhindra att kanterna ska skjunka ner under gräddning. Ställ sedan ugnen på cirka 200 grader. Värm upp en stekpanna med smör och fräs löken , och den pressade vitlöken utan att den får färg. Lägg ner färsen och bryn den klart. Lägg ner resten av ingredienserna till köttfärsröran och låt sjuda i fem minuter. Under tiden förgräddar du pajskalet i mitten på ugnen i cirka 10 minuter. Häll i fyllningen i skalet, blir köttfärsröran för såsig – undvik att lägga ner den sista vätskan i pajen och toppa med riven ost och skivade tomater. Grädda i cirka 30 minuter, eller tills pajen fått en fin färg.
Onsdag idag och det är den 16:e Maj och det är ingen vanlig dag. För idag fyller nämligen lillasyster 30 år! Grattis grattis grattis!
Väckarklockan ringde innan sju, och Molly och jag var ute på en liten morgonpromenad medan kaffet skulle bli klart.
Väckte resten av familjen och sen åt vi rostade mackor med ost och marmelad till frukost , och sen ringde vi och sjöng för Daries idag! Sen vinkade jag och Melvin hejdå till pappa och den busiga 3 åringen som skulle iväg till dagis och jobb.
Melvin är hemma idag igen – han är bättre idag, men har fortfarade ont i halsen- vi har planerat en dag framför tv:n och fortsätta att kolla på teckande filmer och jag har köpt massa isglass. Så nu hoppas att han känner sig bra snart.
Dagen startade med stålande sol och klarblå himmel, men nu är det allt bra mulet ute. Idag har Melvin varit hemma från förskoleklassen eftersom han har haft ont i halsen…. Så vi har tittat på flera disneyfilmer ätit en massa isglass och druckit chokladmjölk toppad med lite vispad grädde.
Oreo Mud Cake- med krämig choklad, oreo-kakor, och marshmallows och god chokladsås
Eftersom vi bakade denna till halloween så hamnade massa otäcka spindlar på den också. ( Finns bl.a att köpa på Ö o B )
Receptet är lånat av bakspecialisten Jessica:
300 g vit choklad 100 g mörk choklad
100 g rumsvarmt smör
2 dl grädde 1 förpackning Oreokakor Mini ( jag hade vanliga Oreokakor och delade på mitten) 1 påse Marshmallows Mini 1 dl O´hoy chokladsås
Gör så här:
Smält smöret , (ta en rymlig kastrull då du skall blanda ner övriga ingredienser till botten i kastrullen) och låt det svalna av lite.Blanda i resten av ingredienserna, ta ett ägg i taget och avsluta med mjölet.Grovhacka Oreokakorna och blanda med i smeten.Häll smeten i en rund smörad och bröad springform.Jag bröar med kakao.Grädda i 175 grader mitt i ugnen i ca 15 minuter, låt kakan svalna lite.Finhacka chokladen till fyllningen, värm grädde i en kastrull och rör ner chokladen.Klicka i smör och rör till en jämn smet, låt svalna lite. (Koka upp om det inte tjocknar)Lägg minimarshmallows på den gräddade kakan, spara lite marshmallows till topping.Häll över fudgesmeten och häll på resterande marshmallows, tryck ner minioreokakor lite varstans, ringla över chokladsås.
Låt kakan svalna och stelna i kylen minst 2 timmar, gärna över natten, den blir ännu bättre med tiden.
Kyckling stekt eller grillad
Mjuka tunnbröd eller tortillabröd
Olika sorters sallad
Finhackad paprika
Finhackad tomat och gurka
Rödlök
Såsen :
Valfri chipsdip + gräddfil
Jag hade lite dip över från helgens chipsätande. Och den är jättegod att ha både till kyckling, matpajer och tacos. Blanda dippen och låt den stå kallt en timme innan servering
Blanda alla goda tillbehör i brödet och sen är det klart att äta!
Blev lite ändringar nu på morgonen då de ringde från förskolan och berättade att det börjat gå maginfluensa där…. Så Nomi får istället stanna hemma med mig resten av veckan, vill inte chansa på att bli sjuka. Snart ska vi åka och uträtta lite ärenden på stan, vi väntar bara in fönsterputsarna innan dess , det är ett sådant lyx att få hem folk som verkligen kan det här med fönsterputs. För mig tar det minst en hel arbetsdag att putsa alla fönster, och vi har ju rätt många fönster i vårat stora gamla hus. Och så tycker jag att trots att jag är noga så blir det immigt iallafall när solen lyser in. Ja ja, denna gången slipper jag, och nu blir det rena fönster lagom till att det blir bättre väder, åtminstone om man ska tro på väderrapporten så blir det ju bra väder imorgon.
Och nu till ett litet baktips …. Ja, så var det ju dags för dessa godingar som jag inte hunnit skriva om än! Visste inte riktigt vad jag ska kalla dem, de är en blandning av sega kolasnitt- men med en massa hackad lakritschoklad i. Och ni har ju sett en del tidigare varianter på bloggen nu redan. Det är kul när man experimenterar och det blir så bra- har sett både på insta och på bloggar att ni är massa som har provat och att ni gillar dem lika mycket som jag 😀 Kul och tack för att ni länkar!
Nu blev det en ny variant lakritssnitt eller chokladsnitt – passade på att baka upp chokladen som Jonathan köpte hem förra veckan.
Frös in dem- och får se hur länge de finns kvar denna gången.
Det här behöver du:
220 gram smör
4 msk ljus sirap
5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
200 gram Marabou Lakrits
Så här ser den som jag hade i ut :
Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader, och ta fram en plåt med bakplåtspapper
Rör ihop socker och rumsvarmt smör mjukt och arbeta i sirapen. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smörblandingen. Arbeta ihop till en smidig deg. Nu kan du baka in den hackade chokladen .
Dela på två ( eller tre ) och rulla ut till länger. Platta sedan till längderna något med hjälp av fingrarna. Grädda i mitten på ugnen i cirka 8-11 minuter, tills de fått fin färg. Skär dem i snitt medan de är ljumna och låt svalna helt på galler.
Mums
Vill man ha tunnare/ hårdare snitt gör man tre längder. Jag ville ha mina lite tjockare och segare. Så jag gjorde två stycken.